A Chandrayaan-3 elvégezte az első méréseket a Hold déli féltekéjén

2023. augusztus 29.
29.5171
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már néhány napja annak, hogy az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) leszállóegysége sikeresen landolt a Hold déli pólusánál, ahol hamar meg is kezdték a munkát a Pragyan roverrel, mely elvégezte az első kutatását, aminek köszönhetően elkészült az első hőmérsékleti profil az égitest ezen régiójáról.

Az űrügynökség a napokban tette közzé a Hold felszínének első hőmérsékleti profilját a déli pólus körül, ahol a Pragyan holdjáró elvégezte az első fúrását, 10 cm mélyen. A mérési adatok alapján kiderült, hogy gyors mértékben csökken a talaj hőmérséklete a felszínhez képest, ahol 50 Celsius fokot mértek, lentebb azonban már -10 Celsius fokot.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Hold felszínén található regolit és egyéb anyagok nagyon jó hőszigetelők, emiatt a felső réteg forró, azonban amint lejjebb érünk, már sokkal hidegebb a talaj. Ez a mérés fontos abból a szempontból is, hogy a tudósok megtudják, a talaj különböző rétegei adott mélységben mekkora mennyiségben őrizhették meg a vizet jég formájában.

4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nem hittem volna hogy az első igazán hasznos űrjárművet India juttatja a Holdra. meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

De menő! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Azt hitem volna, fent is minden teljesen fagyos. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

A végén még ez az indiai csoda lesz a legjobban sikerült misszió.. mosolygó smiley

válasz erre