A Blue Origin is fog leszállóegységet építeni a NASA számára a 2029-es Artemis V misszióhoz

2023. május 20.
22.6501
csirkee profilja, adatai
csirkee
Jeff Bezos magánűrrepülő társasága, a Blue Origin örülhet, ugyanis a SapceX mellett már ők a második magáncég, akik szerződést írhattak alá a NASA-val egy holdraszálló egység kifejlesztésére, mely az Artemis V misszió során fogja az űrhajósokat szállítani a tervek szerint 2029-ben.

2021-ben a Blue Origin beperelte a NASA-t amiért a Lunar Lander szerződést a SpaceX-nek ítélte oda, ám a pert elveszítette a vállalat. Helyette viszont most kaptak egy lehetőséget, amivel biztosan élni fog a vállalat. A 3,4 milliárd dolláros, határozottan rögzített áras szerződéssel a Blue Originnek olyan emberi leszállórendszert kell megépíteni, amely megfelel a NASA ismétlődő űrhajós-expedícióira vonatkozó követelményeinek, amelyek leszállhatnak a Hold felszínére, és dokkolhatnak a Gateway-hez, az űrállomáshoz.

Mindezt Bill Nelson, az Amerikai Űrkutatási Hivatal adminisztrátora jelentette be. Az ügynökség jelenlegi szerződése a SpaceX-szel az Artemis III-ra és az Artemis IV- re vonatkozik, mely egy fenntartható leszállási rendszerre vonatkozik. A NASA szerint így, hogy már két magánvállalattal is sikerült leszerződnie, ösztönözni fogja az innovációt, a költségek csökkentését és elősegítheti a holdgazdaságot.
3 hozzászólás

techiii

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ez így jó, nem lehet csak a spacex mindenhol.

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 2 hete és 6 napja

Kaptak némi morzsát. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nah csak sikeres volt a lobbi. mosolygó smiley

válasz erre