A 2011-es 9-es erősségű földrengés lerövidítette a Föld napjait

2023. március 09.
35.8711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A nagy erősségű földrengések nem csak pusztítani tudnak, de képesek arra is, hogy elmozdítsák a bolygó tengelyét, aminek következtében a Föld napjai lerövidülnek, legutóbb a 2011-es japán földrengésnél történt ilyen, amikor egy 9-es erősségű rengés rázta meg a szigetországot.

A NASA még 2011-ben vizsgálta meg a japán földrengés okozta károkat, amiből kiderült, hogy körülbelül 17 centiméterrel mozdította el a bolygó tengelyét, míg Japán főszigetét körülbelül 2,4 méterrel mozgathatta el. A földrengések megváltoztathatják a Föld forgását azáltal, hogy átrendezik a Föld tömegét, a 2011-es rengés egy kicsit közelebb vitte a tömeget a Föld forgási tengelyéhez.

Ennek következtében a földi napok körülbelül 1,8 mikromásodperccel lettek rövidebbek, amiből természetesen mi semmit nem érzékelünk. Érdekesség, hogy a 2004-es indonéz földrengés - ami hatalmas cunamit eredményezett - becslések szerint 2,68 mikroszekundummal gyorsította fel a Föld napját. Nem a földrengések az egyetlen események és tényezők, amelyek befolyásolják a Föld forgási sebességét, például a tengerszint változása vagy az, hogy a Hold távolodik a Földtől.
5 hozzászólás

inkognito

1 éve, 4 hónapja és 13 napja

Az komoly. Ezt nem is tudtam.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 4 hónapja és 13 napja

Milyen durva hogy kozmikus mértékben is történnek ilyenek! meglepett smiley Fene se gondolná hogy befolyásolja valami a Föld forgását. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 13 napja

Milyen durva hogy egyáltalán hatása volt ilyesmire. meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 14 napja

Menj már! meglepett smiley

válasz erre

Mordorer

1 éve, 4 hónapja és 14 napja

Az milyen durva! meglepett smiley

válasz erre