A 2011-es 9-es erősségű földrengés lerövidítette a Föld napjait

2023. március 09.
35.7771
csirkee profilja, adatai
csirkee
A nagy erősségű földrengések nem csak pusztítani tudnak, de képesek arra is, hogy elmozdítsák a bolygó tengelyét, aminek következtében a Föld napjai lerövidülnek, legutóbb a 2011-es japán földrengésnél történt ilyen, amikor egy 9-es erősségű rengés rázta meg a szigetországot.

A NASA még 2011-ben vizsgálta meg a japán földrengés okozta károkat, amiből kiderült, hogy körülbelül 17 centiméterrel mozdította el a bolygó tengelyét, míg Japán főszigetét körülbelül 2,4 méterrel mozgathatta el. A földrengések megváltoztathatják a Föld forgását azáltal, hogy átrendezik a Föld tömegét, a 2011-es rengés egy kicsit közelebb vitte a tömeget a Föld forgási tengelyéhez.

Ennek következtében a földi napok körülbelül 1,8 mikromásodperccel lettek rövidebbek, amiből természetesen mi semmit nem érzékelünk. Érdekesség, hogy a 2004-es indonéz földrengés - ami hatalmas cunamit eredményezett - becslések szerint 2,68 mikroszekundummal gyorsította fel a Föld napját. Nem a földrengések az egyetlen események és tényezők, amelyek befolyásolják a Föld forgási sebességét, például a tengerszint változása vagy az, hogy a Hold távolodik a Földtől.
5 hozzászólás

inkognito

3 hónapja, 1 napja

Az komoly. Ezt nem is tudtam.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 napja

Milyen durva hogy kozmikus mértékben is történnek ilyenek! Fene se gondolná hogy befolyásolja valami a Föld forgását.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 1 napja

Milyen durva hogy egyáltalán hatása volt ilyesmire.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 napja

Menj már!

válasz erre

Mordorer

3 hónapja, 1 napja

Az milyen durva!

válasz erre