94 éves korában elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

2024. április 11.
25.6471
csirkee profilja, adatai
csirkee
A 2013-ban fizikai Nobel-díjat elnyert brit elméleti fizikus halálhírét az Edinburghi Egyetem jelentette be, miszerint április 9-én rövid betegséget követően otthonában hunyt el, aki leginkább a Higgs-bozon, más néven az "isteni részecske" kutatásáról és létezéséről híresült el.

Peter Higgs már 1964-ben felhívta magára a figyelmet, amikor az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Physics Letters című fizikai folyóiratában írt először a róla elnevezett részecske létezéséről. Elméletét 2012-ben a svájci CERN-ben működő nagy hadronütköztetőben dolgozó fizikusok bizonyították be, ekkor lehetett szélesebb körben hallani az isteni részecskéről.

2013-ban pedig át is vehette a Nobel-díjat Francois Englert belga elméleti fizikussal megosztva. Munkásságának legnagyobb részét az Edinburghi Egyetemen töltötte, ahol 2012-ben az ő tiszteletére létrehozták az elméleti fizikával foglalkozó Higgs-központot. Arról nincsenek információk, hogy milyen betegség miatt hunyt el végül a tudós.

Mit jelent a Higgs-bozon, a Higgs-mező?

A kutató szerint a részecskéknek a világegyetem kezdetekor, az ősrobbanás pillanatában még nem volt tömegük, de a másodperc mérhetetlenül kis törtrészét követően, egy elméleti mezővel végbement kölcsönhatás révén (Higgs-mező révén) tömeghez jutottak. A Higgs-mező mindenhol ott van, stabilizálja és kitölti az univerzumot.
5 hozzászólás

Porthos

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nyugodjon békében!

válasz erre

Mordorer

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nyugodjék békében!

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 2 hete

RIP!

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 2 hete

Ő letette a névjegyét az egyszer biztos.

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 2 hete

Isten nyugosztalja, köszönjük a munkáját!

válasz erre