30 év után mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye

2023. november 24.
19.4701
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az A23a jelű jégtömeg még 1986-ban vált le az antarktiszi Filchner-selfjégről, de azonnal meg is feneklett Weddell-tengeren, ám a legfrissebb hírek szerint 30 év elteltével mozgásba lendült a jégtömb, ami mintegy 4000 négyzetkilométeres és 400 méter magas.
 

A legfrissebb adatok alapján az A23a jéghegy elkezdett az elmúlt egy évben nagy sebességgel sodródni, melynek következtében hamarosan az antarktiszi vizeken kívülre kerülhet. Amikor anno a jéghegy leszakadt egy szovjet kutatóállomás üzemelt rajta. Hogy ne vesszenek el a felszerelések, Moszkva expedíciót indított a Druzsnaja-1 bázishoz, de akkor még nem kellett messzire menni, ugyanis hamar megakadt a jéghegy.

A kutatók úgy vélik, hogy a mozgás nem a vízhőmérséklet változása miatt indulhatott el, hanem valószínűleg a jéghegy mérete mostanra csökkent le eléggé ahhoz, hogy elveszítse tapadását. Az elmúlt egy évben az áramlatok és a széljárás is segített a mozgásban. Előbb-utóbb a jéghegy el fog olvadni, emiatt folyamatosan figyelemmel kísérik a kutatók.
5 hozzászólás

zender

3 hónapja, 6 napja

Rémisztő basszus. szomorú smiley

válasz erre

betyár

3 hónapja, 1 hete

Az bizony nem túl jó hír.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 hete

Gondolom ez már érezhető vízszint emelkedéssel jár majd azért...

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 1 hete és 1 napja

Hubameg. meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete és 1 napja

Jesszusom de durva! meglepett smiley

válasz erre