2000 éve nem volt olyan meleg nyár, mint 2023-ban

2024. május 15.
4.7001
csirkee profilja, adatai
csirkee
Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a 2023-as évben rekordmeleget könyvelhettünk el, rengeteg erdőtűz tombolt, ám most egy friss tanulmány megerősítette, hogy 2000 éve nem volt ilyen meleg nyarunk, ehhez pedig a kutatók ősi fák évgyűrűit vizsgálták meg.

Tavaly július elején megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja, ugyanis 17 Celsius-fokot mértek, elképesztő hőség volt Európa több városában is, amit már nagyon nehezen bírtak az emberek. Egy nemrégiben publikált új tanulmány feltárta, hogy 2000 éve nem volt ilyen meleg nyár, bár ez eddig sem volt kérdés, hiszen mióta 1850-ben megkezdődtek a hivatalos mérések, nem mutattak ilyen magas hőmérsékletet a mérők.

A szakértők a mostani tanulmányhoz ősi fák évgyűrűit elemezték, ugyanis ezek a növények nagyon érzékenyek a csapadék és a hőmérséklet változásaira. A szárazabb időkben vékonyabbak a gyűrűk, míg nedvesebb időszakokban vastagabbak. A kutatók a Római Birodalom fénykoráig rendelkezésre álló évgyűrűadatokat elemezték, mely alapján kiderült, hogy a mostani klímaváltozás drámainak tűnik.

Az adatok szerint a 2023 nyarán mért hőmérséklet 3,9 Celsius-fokkal haladta meg az elmúlt 2000 év leghidegebb nyarának, az 536-osnak a hőmérsékletét, ekkor ugyanis a vulkáni tevékenység miatt hatalmas mennyiségű kénrészecskéket juttatott a sztratoszférába, ami globális lehűlést okozott. A tudósok azonban kiemelték, hogy a tanulmány csak az északi féltekére korlátozódik, a déli féltekéről nagyon kevés információ áll rendelkezésre.
5 hozzászólás

zender

1 hete

És ez egyre rosszabb lesz... szomorú smiley

válasz erre

Az szép basszus. szomorú smiley

válasz erre

Levi87

1 hete

Szomorú. szomorú smiley

válasz erre

és idén se lesz ez másképp

válasz erre

Uhh de durva! meglepett smiley

válasz erre