20 éves a KDE, új verzióval ünnepelnek

2016. október 04.
2.5811
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
A KDE csapat büszkén jelentette be, hogy elérhetővé vált az egyik, ha nem a legnépszerűbb Linux asztali környezet, a KDE Plasma legújabb, LTS támogatással érkező verziója, a Plasma 5.8 LTS.

Ráadásul mindez egy jeles eseménnyel párhuzamosan történt, hiszen immár 20 éve örvendeztetik meg a felhasználókat ötletes megoldásaikkal. Az elmúlt néhány hónapban hatalmas munka folyt, hogy időben elkészüljön a Plasma 5.8, valamint hogy a szeptember 13-mal EOL (end of life) státuszba kerülő Plasma 5.7-et, amihez az 5.7.5 volt az utolsó frissítő csomag, végleg átadják a múltnak, és átvegye a helyét cikkünk alanya.

A Plasma 5.8 LTS, azaz hosszú támogatási idővel érkezik, ez évben 2018-at jelent, ott is április 10-ét. Addig sorozatosan érkeznek frissítések, melyek szépen növelik majd a verziószámot, közeledve az 5.9 felé, így összesen 9db patch várható a következő kb. 1,5 évben.

A legújabb KDE asztali környezetben igyekeztek a fejlesztők a még letisztultabb felület elérése, valamint ezzel párhuzamosan növelni a produktivitást illetve a használhatóságot. Az új funkciók közt találjuk a tovább fejlesztett asztali widget támogatást és a rendszerszintű keresést, melynek segítségével kereshetünk szinte bármit, legyen az applikáció, film, zene stb.

Ezek mellé kerültek új háttérképek, widgetek, asztali effektek, ablak stílusok és a szinte végeláthatatlan kosztümizálási lehetőségek. Természetesen a változtatások, főleg a motorháztető alatti módosulások sorát hosszan ecsetelhetnénk, de álljon itt egy bemutatkozó promó videó illetve javasoljuk a hamarosan a disztribúciók csomagtárolóiba kerülő Plasma 5.8 LTS kipróbálását.

Nézd nagyban ezt a videót!6 hozzászólás

rDAVE

8 éve, 3 hónapja és 9 napja

Játszadoztam két teljes napot a KDE Neon 5.8-cal, de nem igazán nekem való a felület. Viszont egy rossz szavam sincs rá. (talán egy kis bugfix még elfér röhögő smiley) A sebessége igencsak jó, ahhoz képest mennyi animáció van benne és még mennyit be lehet kapcsolni. A beállításokban és a funkciókban meg szinte el lehet veszni, meg úgy alapból egy nagyon modern érzése van az egésznek. Nem igazán tudom mi nem tetszik benne, de nem szeretem használni. Majd ránézek újra a 6-os verziónál. röhögő smiley

válasz erre

PixelHero

8 éve, 3 hónapja és 15 napja

Porthos írta:
A hardveréhsége még mindig olyan nagy mint kb 2 éve? Állandóan pörgette a ventillátoromat és hamarabb is merült a laptop mint Gnome vagy Windows alatt.
Kb. 1 hónapja használom egy 6 éves laptopon, és nem vettem észre hogy megenné a vasat, így gondolom ez megoldódhatott, bár erre menő írományt nem olvastam a changelog-ban röhögő smiley

válasz erre

strogg

8 éve, 3 hónapja és 15 napja

Es megcsinaltak mar a legdobb bugjat? Konkretan spontan kiszall az ablak keret, es vagy visszajon magatol vagy nem mosolygó smiley (xfacet hasznalok, windows vegleg torolve a main laptoprol, mar csak a w10es tablet van egyeduli wines gepkent, de az ma esett hardveresen fel terdre ido kerdese es megdoglik magatol mosolygó smiley )

válasz erre

Porthos

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

A hardveréhsége még mindig olyan nagy mint kb 2 éve? Állandóan pörgette a ventillátoromat és hamarabb is merült a laptop mint Gnome vagy Windows alatt.

válasz erre

TEchie

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

Haláli ahogy megy a videó a háttérben! röhögő smiley Nem tudom elképzelni hogy valaki ezt használná de tény hogy nagyon jópofa!

válasz erre

rDAVE

8 éve, 3 hónapja és 16 napja

Régen nem használtam már. Sokat változott, elég sokat tud, de valamiért a videó alapján nem tetszik. Lehet fel kellene raknom majd és addig játszani vele, amíg rá nem jövök arra, hogy miért nem tetszik vagy miért tetszhetne. röhögő smiley

válasz erre