1960-ban ezen a napon bocsátotta fel a NASA az első amerikai időjárási műholdat

2024. április 01.
28.5261
csirkee profilja, adatai
csirkee
Pontosan 64 évvel ezelőtt, ezen a napon, azaz április elsején bocsátotta fel az Amerikai Űrkutatási Hivatal az első amerikai időjárási műholdját, a TIROS-1-et, mely csupán 78 napig figyelte a Földet az űrből, mielőtt egy elektromos áramszünet megszakította küldetését.

1960. április 1-jén az Egyesült Államok pályára állította első időjárásjelző műholdját, a Television Infrared Observation Satellitet, azaz a TIROS-1-et, mely a floridai Cape Canaveralból indult egy Thor-Able hordozórakétával. Miután sikerült sarki pályára állnia a műholdnak, lehetővé tette, hogy az egész földgömböt belássa. A műholdat tévékamerákkal és videorögzítőkkel szerelték fel, amelyek közvetlenül a földi állomásokra továbbították a Föld felhőzetének képeit.

Ez a küldetés lehetővé tette az első pontos időjárás-előrejelzést az űrből származó adatok és képek alapján. Azt is megmutatta a tudósoknak, hogy a műholdak hasznos eszközök lehetnek a Föld tanulmányozásában. Sajnos nagyon rövid életű volt a küldetése egy műszaki hiba miatt és azóta is fent kering a bolygó körül. Utódja, a TIROS-2 1960. november 23-án indult útjára, ami kicsivel több, mint egy évig szolgált.
5 hozzászólás

Fikarc

3 hónapja, 2 hete és 6 napja

Igazán komoly áttörés volt ez. Manapság nincsenek ilyen történelmi dolgok.

válasz erre

Harder

3 hónapja, 2 hete és 6 napja

Még milyen nagy volt, manapság meg milyen kicsik a műholdak.

válasz erre

inkognito

3 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nem tartott sokáig.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete és 6 napja

Hihetetlen egyébként jog abban az időben mennyi mindent sikerült megvalósítani!

válasz erre

Ronalddo

3 hónapja, 3 hete

És még most is kb itt tart az űrtudományunk... röhögő smiley

válasz erre