16 millió kilométerről üzent a NASA Psyche szondája lézeren keresztül

2023. november 22.
20.2771
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy sikeres teszten van túl az Amerikai Űrkutatási Hivatal, ugyanis az idén októberben elindított Psyche űrszonda 16 millió kilométerről küldött üzenetet a Földre, mellyel sikerült az űrügynökségnek bizonyítania azt, hogy a Marsról biztonságosan tudnak majd kommunikálni a jövőben.
 

A Psyche szondán található DSOC (Deep Space Optical Communications) kommunikációs űreszköz most először küldött a Földre tesztadatokat. A rendszer infravörös lézert lőtt ki magából, amit a Palomar Obszervatórium fogadott. November 14-én érte el az első fény a Földet, melynek során a DSOC adóvevője rácsatlakozott a JPL Table Mountain Observatory nagy teljesítményű lézerjelzőjére.

A technológia mérföldkőnek számít az űrkommunikációnak, ugyanis ez lehetővé teszi majd a jövőben, hogy nagyfelbontású képeket és streaming videókat küldjenek jobb minőségben. Korábban már küldtek optikai kommunikációval üzeneteket, de ilyen távolságból még sosem. A NASA tisztviselői arra számítanak, hogy a következő évtizedek Holdra vagy Marsra tartó űrhajósai lézerfényt használhatnak a földi irányítás eszközeként.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete

Az még gombócból is sok! meglepett smiley

válasz erre

zender

3 hónapja, 1 hete

Az ám a gigabites net bakker.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 1 hete

Gondolom majd jókat lehet netezni is vele. röhögő smiley

válasz erre

techiii

3 hónapja, 1 hete

Hatékonyabb kommunikáció az egyszer biztos.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 1 hete és 1 napja

Woooow de durva! meglepett smiley

válasz erre