125 000 évvel ezelőtt a neandervölgyiek kezdték el az erdőirtást

2022. december 06.
54.2641
csirkee profilja, adatai
csirkee
Sok tudós véli úgy, hogy jelenleg az antropocén nevű geológiai korszakot léptük át, ugyanis az emberek rövid idő alatt megváltoztatták a bolygó fizikai, kémiai és biológiai felépítését, ám kutatók szerint nem mi, emberek kezdtük el ezt, hanem már 125 000 évvel ezelőtt a neandervölgyiek.

A mezőgazdaság, az urbanizáció, az erdőirtás és a környezetszennyezés komoly változásokat idézett elő a Földön, amit mi magunk is tapasztalunk, például a globális felmelegedéssel és az egzotikus állatok kihalásával. Az ökoszisztéma-változások legkorábbi bizonyítékát a németországi Halle melletti lignitbányában találták meg, ahol a kutatók azt találták, hogy a 125 000 évvel ezelőtti neandervölgyi a zárt erdőket nyílt gyepekké alakították át.

Az erdőirtást tűzzel oldották meg a neandervölgyiek. Leginkább olyan helyeket néztek ki maguknak, ahol volt egy tó, ami biztonságot adott a számukra, a nyílt terület pedig vonzotta a vadakat, így könnyebb volt a vadászat. A kutatók még arra is bizonyítékot találtak, hogy nyitva tartották ezeket a területeket. A hasonló szomszédos tavaknál, ahol nem volt neandervölgyi tevékenység, a sűrű erdei növényzet nagyrészt érintetlen maradt.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

6 hónapja, 2 hete és 3 napja

Ezekkel a neandervölgyiekkel csak a baj volt.

válasz erre

Ronalddo

6 hónapja, 2 hete és 3 napja

Nem voltak ők hülyék, ebből is nagyon szépen látszik.

válasz erre

TEchie

6 hónapja, 2 hete és 3 napja

Milyen király már hogy akkor is így művelték a földet.

válasz erre

Kisfaludy82

6 hónapja, 2 hete és 3 napja

Már megint az ősemberek. Már akkor elbasztak mindent.

válasz erre

Porthos

6 hónapja, 2 hete és 3 napja

Tudtam hogy ők voltak akik elkezdték kinyírni a Földet!

válasz erre