Xiaomi Mi 4 (fehér; 16gb) teszt

2014. október 02.
6.8351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a cikk a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
Miután 2 hónapja a Xiaomi cég útjára engedte új telefonját a Mi 4-et, majd miután pillanatok alatt elkapkodták a készülékeket, a Xiaomi Shop-nak köszönhetően berendeltem egyet, mert amit előtte és utána olvastam róla az egyszerűen... Beleszerettem.

h2>Külső
Mi 4

1.5 héttel később megérkezett a csomag. Minden rendben volt vele. Egy aranyos barna dobozban. Kaptam hozzá egy fóliát, egy bőrtokot és egy "stylusnak" nevezett valamit. No meg ugye a készülék, a hozzá tartozó töltő és egy átalakító (mivel az international verzió még nem lett bejelentve).

A készülék, ahogyan azt a bejelentésekor is kifejtették, erősen iPhone hangulatú, csak annál nagyobb. No meg persze nem csak egy gomb van rajta. Nekem mondjuk inkább egy iPhone és egy HTC keveréke jut róla eszembe.

Bal oldalon lehet berakni a MicroSIM-kártyát, jobboldalon pedig megtalálhatóak a hangerőgombok és a bekapcsológomb. A "mi" logót nagyon szépen helyezték el a bal felső sarokba kiegyensúlyozva a jobb oldalon található előlapi kamerát.

Lent három LED gomb található, tehát nem a kijelzőn belül vannak szoftveres gombok, ahogyan azt az utóbbi időben megszokhattuk az Android rendszerektől. A gombok alatt található az értesítési LED, amit a MIUI rendszeren nagyon jól testre lehet szabni, külső alkalmazás nélkül is. A hátlap enyhén ívelt, de ez annyira nem érezhető használat közben, csak amikor az ember lerakja mondjuk az asztalra tok nélkül. Az egész készüléket pedig egy fém keretnek köszönhetően prémium kategóriás külsőt kapott. Összességében nem csak annak tűnik, hanem a Mi 4 az is.

Kijelző


Mi 4

A kijelzője egy 1080p-s IPS LCD 441 ppi-s szépség. Oldalt vékony keret fogja közre, míg fent és lent a kamera és a gombok miatt szélesebb. A kijelző mérete 5", ami a kényelmes szerintem. Legalábbis a PadFone Infinity használata közben nagyon megszerettem ezt a méretet. Nagyon szép képe van, bár nekem kicsit érzékeny volt eleinte a kijelző. A Nexus 4 után nagyon furcsa volt. Rövid idő alatt megszoktam, és már inkább a G2 Mini kijelzőjét érzem nehézkesnek.

Android? MIUI, szoftver


MIUI v6

A Mi 4 rendszere, lévén a Xiaomi gyártja a telefont, a MIUI. Amikor megjött, akkor a MIUI v5 volt rajta, ám megjött közben a MIUI 6 is. A renszer szempontjából vegyesen fogok írni a kettőről, mert mindkettőnek megvan az előnye és hátránya. Ahogyan később a kameráról szó lesz, a V5-ben nagyon szépen állíthatóak a különböző értékek, ám ez például a MIUI 6-ban jelenleg még nincs implementálva. A MIUI nagyon szép és nagyon jól működik. Jelenleg a legfrissebb állapot a 4.4.4-es Android-ra épülő 4.8.29-es verziószámmal ellátott MIUI 6. Gyors és gördülékeny a rendszer. Persze a MIUI 6 is kapja vissza szépen azokat a dolgokat, amiket a nagy átálláskor elveszített, mire eléri, hogy ne csak egy Beta legyen, addigra minden visszakerül a helyére. Jelenleg a 4.9.26 fut igen sok készüléken, melyben már sok olyan dolog megtalálható melyek az első kiadásban még hiányoztak.

Alapértelmezetten van rajta minden fontos alkalmazás, mint a naptár (amit eddig mindenhol jobban megoldottak, mint maga a Google), ébresztőóra, biztonsági beállítások stb. Van egy alkalmazás, amit nekünk "külföldieknek, európaiaknak" hasznos lehet, mégpedig a Google Installer, amiben szépen ki lehet jelölni, hogy mely Google alkalmazásokat szeretnénk és már telepíti is őket. Első körben így került a telefonra a Gmail és a Google Play áruház is.

Kamera


A Mi 4 két kamerával van felszerelve. Egy előlapi, ami 13MP és egy előlapi, ami 8MP. Mind a kettő elképesztően jó képeket csinál. Ami viszont a legfontosabb, hogy baromi gyors. Elsőnek mire megnyomtam a gombot, már szinte el is készítette a képet. Nem könnyű vele elmosódott képet készíteni alapértelmezett beállítások mellett. A MIUI V5-ben, mint említettem nagyon jól be lehet állítani a kamerát, így a záridőt és a fókusztávolságot is állíthatjuk manuálisan. Na, így már azért könnyebb elmosódott képet csinálni :) A Mivel közben frissítettem a telefont és nem gondoltam, hogy ez nem lesz benne, így a beállítások arzenáljáról sajnos nincs képernyőképem, mert a korábbi verzióra való visszaállás wipe-al járna, amit igencsak el szeretnék kerülni.

Itt egy galéria arról, hogy milyen képeket csinál:

[gallery link="file" ids="14299,14300,14301,14302,14303,14304,14305,14306,14307"]

Az erő


Xiaomi MI 4

Egy igen erős négymagos "Qualcomm Snapdragon 801 Quad-core 2.5GHz"-es processzor kapott helyet a Mi 4-ben, amihez 3GB (DDR3L) memória társul. Belső tárhelyként az enyémben 16 giga van, de elérhető 64 gigás változatban is. Sokaknak hátrány szokott lenni, hogy adott készülékeket nem lehet tovább bővíteni microSD kártyával. Titeket el kell, hogy szomorítsalak, mert a Mi 4-et sem lehet, de ez engem a legkevésbé zavar, lévén bőven elég a 16 giga. Ha nem lenne, akkor 64-eset vettem volna valószínűleg.

Akármit futtattam rajta egyszer se láttam még csak egy szempillantásnyi akadást sem. Hiába futott szinte az összes alkalmazás a háttérben, egyszerűen nem tudtam megakasztani a rendszert.

Akkumlátor


A Mi 4 (tervezés szerint) nem szétszedhető, így a 3080mAh-ás akkumulátor nem cserélhető csak szervizben. Az én felhasználásom mellett, ami azt jelenti, hogy Wifi, GPS, Mobilnet 0-24 megy, átlagosan 1.3-1.5 napot bír ki a telefon. Ez szerintem így rendben is van. Ha reggel lehúzom töltőről, akkor nagyjából másnap délután kell feldugnom újra, így kényelmesen tudok vele mozogni, a lemerüléstől való félelem nélkül.

Összességében a Mi 4-ről


Ez egy olyan telefon, ami bőven megéri az árát. Nagyon erős, nagyon gyors, nagyon szép és a Xiaomi cégtől kapja rendesen a frissítést. Nekem nagyon fontos, hogy a telefon sokáig bírja és munka után ne kelljen szaladnom haza tölteni. A másik fontos dolog, hogy ha a gyerekről fotót akarok készíteni, akkor ne 3 perc legyen, amíg elindul, kiválasztom a karát, majd fókuszál és fotózhatok. Ezen kívül még sok paraméter van, ami fontos egy telefonnál nálam, de sem a sebességében, sem memóriában, sem a külsejében, sem pedig a rajta lévő rendszerben nem találtam kivetnivalót. Nagyon nem bántam meg, hogy ezt választottam. Én augusztusban vettem, hónap közepe fele ideért és azóta használom. Nagyon szerettem a Nexus 4-emet, de nem cserélném vissza.
 

   %
   nincs még hozzászólás

   új kommentek

   legutóbbi hozzászólások
    

   Közösségi felületeink