WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei

2023. június 05.
64.0781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mai napon elkezdődött az Apple éves fejlesztői konferenciája, ahol rengeteg újdonságra számíthatunk, hiszen itt kerül bemutatásra a vállalat régóta pletykált VR szemüvege, az új MacBook-ok, de a soron következő iOS 17, az újratervezett watchOS 10, az iPadOS 17 és a macOS 14 operációs rendszerek, de lássuk őket sorban.


15 hüvelykes MacBook Air

Eddig a MacBook Air széria csak 13,6 hüvelykes változatban volt elérhető, aki ennél nagyobb kijelzővel ellátott laptopot szeretett volna, annak már a Pro kategóriában kellett keresgélnie. Most azonban ez megváltozik, ugyanis itt a 15 hüvelykes MacBook Air, melynek felbontása megegyezik a 14 hüvelykes MacBook Próval. Ami a teljesítmény illeti, a 15" Air laptopba az Apple M2 processzora kerül.

A gép mindösszesen 11,5 mm vastagságú és 1,5 kg, 4 színben lesz elérhető, az akkumulátor ideje pedig eléri az akár 18 órát is. A készülék 629 990 Ft-tól érhető el, előrendelhető már most, jövő héten pedig már elérhetővé válik.


Új Mac Studio és Mac Pro

Sokan várták már, hogy frissüljön a Mac Studio és a Mac Pro asztali számítógép. Mindkét készülék végre megkapja a régóta várt Apple szilikon processzorokat, méghozzá az M2 Max-ot (Mac Studio esetében), valamint az új M2 Ultra processzort, mely még nagyobb teljesítményt nyújt a korábbihoz képest. Az M2 Ultra gyorsabb renderelést biztosít, akár 8K ProRes videók szerkesztését.

A Mac Studio 979 990 forintos áron lesz elérhető már a jövő héten, a Mac Pro 3 299 990 forintos árcédulát kapott, szintén a következő héten érhető el.


iOS 17

Ismét több érdekesség fog érkezni ősszel, többek között személyre szabható úgynevezett "kontakt poszterek" érkeznek, azaz az ismerőseinknek beállíthatunk különböző posztereket, melyek készülhetnek fotókból vagy emojikból is. A FaceTime is kap egy új fícsört, amennyiben valakit nem érünk el, hagyhatunk neki videós üzenetet. Nagyban változik az Üzenetek felület: könnyebb lesz a keresés, továbbá képes lesz feliratozni a hangüzeneteket - bár magyarul valószínűleg továbbra sem fog tudni.

Ezen felül érkezik egy Check in funkció, amivel könnyedén jelezhetjük, hogy hazaértünk vagy még éppen úton vagyunk. Az új emojik helyett jönnek a sticker-ek, azaz matricák, akár mi magunk is készíthetünk ilyeneket live fotókból. Ezekkel reagálhatunk az üzenetekre.


Még egyszerűbbé válik az AirDrop funkció, érintés nélkül megoszthatunk például kontaktokat más iPhone felhasználókkal. Érkezik a Journal, azaz napló, az iPhone készülékünk napló ajánlásokat fog adni fotók, lokációk és egyebek alapján. Az egyik legnagyobb újdonság az úgynevezett Standby mód. Ha nem használjuk az iPhone-t, akkor Standby módba tehetjük, ilyenkor csak néhány információt mutat a készülék, például óra, naptár, időjárás, de teljesen személyre szabhatjuk. Éjszaka pedig leveszi a fényt.

iPad OS 17, watchOS 10 és MacOS - Sonoma

Az iPad OS 17 nem sok újdonságot fog hozni. Érkeznek a továbbfejlesztett Widgetek a képernyőre, melyeket személyre szabhatunk és nem kell őket megnyitni ahhoz, hogy használjuk őket. Az iPhone-hoz hasonlóan érkezik a személyre szabott képernyőkép, melyhez akár live fotókat is beállíthatunk.További újdonság az Egészség applikáció érkezése, ugyanis ez eddig csak iPhone-on volt elérhető, ám a jövőben iPadn-en is láthatjuk egészségügyi adatainkat.


Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, a watchOS 10 egy teljesen újra dizájnolt operációs rendszert fog hozni. Widgetek formájában érhetjük el a különböző alkalmazásokat.Továbbá a Fitnesz rész is megújult, még részletesebb információkat láthatunk a napi aktivitásunkról. Ősszel két új számlap is elérhető lesz, jön Snoopy.


Az új MacOS a Sonoma nevet kapta, melybe érkeznek a Widgetek, melyeket kitehetünk az Asztalra gyakorlatilag bárhová. Amennyiben megnyitunk egy alkalmazást, a háttérben szépen elhalványodnak, így nem fognak zavarni bennünket munka közben. Az Apple úgy tűnik nagyobb hangsúlyt fektet a games világra, ugyanis egyenesen Hideo Kojima videojáték-producer jelentette be, hogy idén év végén érkezik Mac-re a Death Stranding Director's Cut videojáték, a jövőben pedig még több játék lesz elérhető.


Apple Vision Pro és visionOS

Az idei WWDC egyik legjobban várt bemutatója a régóta várt VR szemüveg, melyről már rengeteg pletykát lehetett hallani az elmúlt években, de most végre bemutatásra került. A headset vegyes valóságot és kiterjesztett valóságot is kínál a felhasználóknak.Kézzel, hanggal és szemmel is irányítható. Mozizhatunk, sport eseményeket nézhetünk, de munkához is használható.

A képernyőt közelebbre hozhatjuk, de távolabbra is helyezhetjük a térben, nagyíthatjuk is, panoráma módban is használhatjuk. A szobánkba varázsolhatunk egy tavat is, ha nem szeretnénk a helyiséget a háttérben látni. Az EyeSight-nak köszönhetően érzékeljük, ha valaki bejött a szobába, a képernyő nem takarja ki a szemet. Láthatunk mindent, ami az iPad-en, az iPhone-on és a Mac-en megnyitottunk. Vizuális billentyűzettel válaszolhatunk.

Képeket és videókat is készíthetünk a készülékkel, csak egy gombot kell megnyomni. AppleTV és a többi streaming szolgáltató is elérhető lesz a Vision Pró-n, ráadásul 3D-s mozis élményt is kapunk. Az Apple és a Disney együttműködéséről beszélt Bob Iger, a stúdió vezérigazgatója. Az együttműködésnek köszönhetően különleges tartalmakat élvezhetünk majd a Vision Pró-n. Megelevenednek előttünk a Disney legismertebb karakterei, elrepít bennünket a virtuális valóság a Star Wars világába.


A Vision Pro egy üveg felületből áll, továbbá kívül és belül is több kamera és szenzor található, valamint egy digitális korona - Watchhoz hasonló. Kényelmes, könnyen állítható a band része. Az akkumulátor ideje 2 óra, de tartozik hozzá egy töltő. A két panel egyenként 23 millió pixeles, a készülékben egy R1 chip, valamint egy M2 chip található, az egyik a tartalomért, a másik pedig a virtuális élményért felel.

A Vision Pro headset 3 499 dollárba fog kerülni - körülbelül 1 200 000 forint adók nélkül -, jövő év elején lesz elérhető Amerikában, és csak a későbbiekben a világ többi országában.

Nézd nagyban ezt a videót!7 hozzászólás

betyár

1 éve, 2 hónapja és 10 napja

A 15?os MacBook nagyon jó. Ez a VR meg kegyetlen, főleg a Disneys rész.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 2 hónapja és 10 napja

Végre odatették magukat ismét. mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

1 éve, 2 hónapja és 11 napja

iOS-en sokat most nem melóztak, bár az iMessage egész sokat fejlődött. Az új iMac viszont brutális!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 11 napja

Brutál tartalmas bemutató volt!

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 11 napja

Új Macek se kutyák! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 11 napja

Hardveres frissítés elég kemény lett, ez a VR cucc meg döbbenet! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

1 éve, 2 hónapja és 11 napja

Sonoma és Gomorra, de komoly lett ez a szemüveg!!!! meglepett smiley

válasz erre