WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei

2023. június 05.
63.7821
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mai napon elkezdődött az Apple éves fejlesztői konferenciája, ahol rengeteg újdonságra számíthatunk, hiszen itt kerül bemutatásra a vállalat régóta pletykált VR szemüvege, az új MacBook-ok, de a soron következő iOS 17, az újratervezett watchOS 10, az iPadOS 17 és a macOS 14 operációs rendszerek, de lássuk őket sorban.
 


15 hüvelykes MacBook Air

Eddig a MacBook Air széria csak 13,6 hüvelykes változatban volt elérhető, aki ennél nagyobb kijelzővel ellátott laptopot szeretett volna, annak már a Pro kategóriában kellett keresgélnie. Most azonban ez megváltozik, ugyanis itt a 15 hüvelykes MacBook Air, melynek felbontása megegyezik a 14 hüvelykes MacBook Próval. Ami a teljesítmény illeti, a 15" Air laptopba az Apple M2 processzora kerül.

A gép mindösszesen 11,5 mm vastagságú és 1,5 kg, 4 színben lesz elérhető, az akkumulátor ideje pedig eléri az akár 18 órát is. A készülék 629 990 Ft-tól érhető el, előrendelhető már most, jövő héten pedig már elérhetővé válik.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 2. kép

Új Mac Studio és Mac Pro

Sokan várták már, hogy frissüljön a Mac Studio és a Mac Pro asztali számítógép. Mindkét készülék végre megkapja a régóta várt Apple szilikon processzorokat, méghozzá az M2 Max-ot (Mac Studio esetében), valamint az új M2 Ultra processzort, mely még nagyobb teljesítményt nyújt a korábbihoz képest. Az M2 Ultra gyorsabb renderelést biztosít, akár 8K ProRes videók szerkesztését.

A Mac Studio 979 990 forintos áron lesz elérhető már a jövő héten, a Mac Pro 3 299 990 forintos árcédulát kapott, szintén a következő héten érhető el.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 3. kép

iOS 17

Ismét több érdekesség fog érkezni ősszel, többek között személyre szabható úgynevezett "kontakt poszterek" érkeznek, azaz az ismerőseinknek beállíthatunk különböző posztereket, melyek készülhetnek fotókból vagy emojikból is. A FaceTime is kap egy új fícsört, amennyiben valakit nem érünk el, hagyhatunk neki videós üzenetet. Nagyban változik az Üzenetek felület: könnyebb lesz a keresés, továbbá képes lesz feliratozni a hangüzeneteket - bár magyarul valószínűleg továbbra sem fog tudni.

Ezen felül érkezik egy Check in funkció, amivel könnyedén jelezhetjük, hogy hazaértünk vagy még éppen úton vagyunk. Az új emojik helyett jönnek a sticker-ek, azaz matricák, akár mi magunk is készíthetünk ilyeneket live fotókból. Ezekkel reagálhatunk az üzenetekre.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 4. kép

Még egyszerűbbé válik az AirDrop funkció, érintés nélkül megoszthatunk például kontaktokat más iPhone felhasználókkal. Érkezik a Journal, azaz napló, az iPhone készülékünk napló ajánlásokat fog adni fotók, lokációk és egyebek alapján. Az egyik legnagyobb újdonság az úgynevezett Standby mód. Ha nem használjuk az iPhone-t, akkor Standby módba tehetjük, ilyenkor csak néhány információt mutat a készülék, például óra, naptár, időjárás, de teljesen személyre szabhatjuk. Éjszaka pedig leveszi a fényt.

iPad OS 17, watchOS 10 és MacOS - Sonoma

Az iPad OS 17 nem sok újdonságot fog hozni. Érkeznek a továbbfejlesztett Widgetek a képernyőre, melyeket személyre szabhatunk és nem kell őket megnyitni ahhoz, hogy használjuk őket. Az iPhone-hoz hasonlóan érkezik a személyre szabott képernyőkép, melyhez akár live fotókat is beállíthatunk.További újdonság az Egészség applikáció érkezése, ugyanis ez eddig csak iPhone-on volt elérhető, ám a jövőben iPadn-en is láthatjuk egészségügyi adatainkat.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 5. kép

Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, a watchOS 10 egy teljesen újra dizájnolt operációs rendszert fog hozni. Widgetek formájában érhetjük el a különböző alkalmazásokat.Továbbá a Fitnesz rész is megújult, még részletesebb információkat láthatunk a napi aktivitásunkról. Ősszel két új számlap is elérhető lesz, jön Snoopy.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 6. kép

Az új MacOS a Sonoma nevet kapta, melybe érkeznek a Widgetek, melyeket kitehetünk az Asztalra gyakorlatilag bárhová. Amennyiben megnyitunk egy alkalmazást, a háttérben szépen elhalványodnak, így nem fognak zavarni bennünket munka közben. Az Apple úgy tűnik nagyobb hangsúlyt fektet a games világra, ugyanis egyenesen Hideo Kojima videojáték-producer jelentette be, hogy idén év végén érkezik Mac-re a Death Stranding Director's Cut videojáték, a jövőben pedig még több játék lesz elérhető.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 7. kép

Apple Vision Pro és visionOS

Az idei WWDC egyik legjobban várt bemutatója a régóta várt VR szemüveg, melyről már rengeteg pletykát lehetett hallani az elmúlt években, de most végre bemutatásra került. A headset vegyes valóságot és kiterjesztett valóságot is kínál a felhasználóknak.Kézzel, hanggal és szemmel is irányítható. Mozizhatunk, sport eseményeket nézhetünk, de munkához is használható.

A képernyőt közelebbre hozhatjuk, de távolabbra is helyezhetjük a térben, nagyíthatjuk is, panoráma módban is használhatjuk. A szobánkba varázsolhatunk egy tavat is, ha nem szeretnénk a helyiséget a háttérben látni. Az EyeSight-nak köszönhetően érzékeljük, ha valaki bejött a szobába, a képernyő nem takarja ki a szemet. Láthatunk mindent, ami az iPad-en, az iPhone-on és a Mac-en megnyitottunk. Vizuális billentyűzettel válaszolhatunk.

Képeket és videókat is készíthetünk a készülékkel, csak egy gombot kell megnyomni. AppleTV és a többi streaming szolgáltató is elérhető lesz a Vision Pró-n, ráadásul 3D-s mozis élményt is kapunk. Az Apple és a Disney együttműködéséről beszélt Bob Iger, a stúdió vezérigazgatója. Az együttműködésnek köszönhetően különleges tartalmakat élvezhetünk majd a Vision Pró-n. Megelevenednek előttünk a Disney legismertebb karakterei, elrepít bennünket a virtuális valóság a Star Wars világába.

WWDC 2023: bemutatkoztak az Apple új hardverei és operációs rendszerei - 8. kép

A Vision Pro egy üveg felületből áll, továbbá kívül és belül is több kamera és szenzor található, valamint egy digitális korona - Watchhoz hasonló. Kényelmes, könnyen állítható a band része. Az akkumulátor ideje 2 óra, de tartozik hozzá egy töltő. A két panel egyenként 23 millió pixeles, a készülékben egy R1 chip, valamint egy M2 chip található, az egyik a tartalomért, a másik pedig a virtuális élményért felel.

A Vision Pro headset 3 499 dollárba fog kerülni - körülbelül 1 200 000 forint adók nélkül -, jövő év elején lesz elérhető Amerikában, és csak a későbbiekben a világ többi országában.

Nézd nagyban ezt a videót!7 hozzászólás

betyár

9 hónapja, 1 hete

A 15?os MacBook nagyon jó. Ez a VR meg kegyetlen, főleg a Disneys rész.

válasz erre

Ronalddo

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Végre odatették magukat ismét. mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

iOS-en sokat most nem melóztak, bár az iMessage egész sokat fejlődött. Az új iMac viszont brutális!

válasz erre

Kisfaludy82

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Brutál tartalmas bemutató volt!

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Új Macek se kutyák! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

Hardveres frissítés elég kemény lett, ez a VR cucc meg döbbenet! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

Sonoma és Gomorra, de komoly lett ez a szemüveg!!!! meglepett smiley

válasz erre