WWDC 2022: bemutatkozott az iOS 16

2022. június 06.
92.8181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mai napon elkezdődött az Apple éves fejlesztői világkonferenciája, ahol bemutatkozott a soron következő iOS is, mely talán nem hozta azokat a fícsöröket, melyeket az elmúlt hetekben már pletykálgattak, de így is akadt néhány újdonság.


Talán a legtöbben az always-on display funkciót várták, de csak várhatták, ugyanis erről nem esett szó, de jelentősen megváltozik a iPhone-ok záróképernyője. Több testre szabási lehetőségünk lesz: megváltoztathatjuk a betűtípust, a háttérképet, különböző widgeteket állíthatunk be magunknak. További újítás, hogy mostantól az értesítések a képernyő aljáról fognak felgördülni.

WWDC 2022: bemutatkozott az iOS 16 - 2. kép

Megújul a Messages alkalmazás is, lehetőséget ad arra, hogy az elküldött üzeneteinket utólag szerkesszük vagy akár vissza is vonhatjuk - ha rossz csajnak küldjük el a randizós szövegünket, akkor gyorsan kitörölhetjük majd azt. Az Apple természetesen ismét tovább fejlesztette a hangalapú diktálást, még okosabb lett, de talán a magyar szöveget még így is nehezen fogja érteni.

Frissítést kap a CarPlay. Sokkal jobban testre szabhatóbb lesz az Apple autós rendszere, hasonlóan a záróképernyőhöz. Azoknál az autóknál, ahol a műszerfal teljes egészében kijelző, ott még jobban integrálódik majd a CarPlay, még több információt lehet majd látni vezetés közben. Videókat lejátszani természetesen továbbra sem fog tudni a rendszer és bizonyos értesítések sem fognak megérkezni ha vezetünk.

WWDC 2022: bemutatkozott az iOS 16 - 3. kép

A családi megosztás is kissé átalakul, még több funkciót fog kapni. Újdonság lesz a Family Checklist nevű felület, ahol beállíthatjuk, hogy a gyerekek mennyi ideig használhatják iPhone készülékeiket és milyen applikációkat nyithatnak meg, sőt még azt is megszabhatjuk, hogy kikkel kommunikálhatnak a kicsik. Szintén újdonság az iCloud Shared Photo Library, ahol megoszthatják egymással fotóikat az egy családba tartozó felhasználók akár fotózás után azonnal egy gombnyomással.

Végezetül a Home alkalmazás is vérfrissítésen esik át. Az Apple megígérte, hogy aki Homekites eszközét integrálja a rendszerbe, annak minden eddiginél átláthatóbb felületen kezelheti majd azokat. Ez az ígéret kicsit erős volt a vállalattól, hiszen aki használ okoseszközt, az tudja, hogy csak stabil internet mellett működnek tökéletesen a Home-ban a kütyük.

Az iOS 16 szeptemberben fog érkezni, természetesen az új készülékek már ezzel fognak debütálni, az előadás alatt arról nem esett szó, hogy mely korábbi készülékek fogják megkapni a frissítést, de az Applet ismerve elég sokan élvezhetik majd az újdonságokat.
7 hozzászólás

techiii

1 éve, 1 hónapja és 3 napja

Kicsit több újdonságra számítottam.

válasz erre

Levi87

1 éve, 1 hónapja és 3 napja

Hát sok minden nem történt az elmúlt évben ahogy látom. Nem baj, én elégedett vagyok most a rendszerrel.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 1 hónapja és 3 napja

Megújult Home-ra kíváncsi leszek, nekem a mostanival sincs problémám, hacsak annyi nem, hogy az eszközök ha leszakadnak, nagyon nem akarnak visszatalálni...

válasz erre

Porthos

1 éve, 1 hónapja és 3 napja

Visszatért az alulról felhúzható értesítési központ? Hihetetlen mennyit variálnak vele.

válasz erre

inkognito

1 éve, 1 hónapja és 3 napja

Nem sok újdonságot hoztak el. De az új gépek brutálak.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 1 hónapja és 4 napja

Sima ráncfelvarrás, megint nem vitték túlzásba. Widgeteknek viszont ideje volt.

válasz erre

TEchie

1 éve, 1 hónapja és 4 napja

Frissített carplayre leszek a leginkább kíváncsi. Én most is elégedett vagyok vele.

válasz erre