WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések!

2021. június 07.
119.7791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Lezajlott a WWDC 2021, mely során az Apple bődületes mennyiségű bejelentéssel bombázta meg a közönséget, és bizony nem kevés meglepetéssel is előhozakodtak, melyeket egytől egyig pontokba szedtünk az alábbiakban. Íme az összefoglalónk a cupertinoiak annuális eventjéről!


Az iOS 15 kapcsán kapásból érkezett egy kazal bejelentés, ugyanis a hivatalosan leleplezett operációs rendszer számos újítást hoz magával. A FaceTime-ot természetesebbnek érezzék majd azáltal, hogy térbeli hangot adnak hozzá, amely lehetővé teszi, hogy az audio úgy hangzik, mintha abból az irányból érkezne, ahová a hangszóró a hívásban van elhelyezve. Ha bal oldalon vannak, akkor a hang úgy hangzik, mintha balról érkezne, és ugyanez fordítva.

Ezenfelül egy olyan funkciót is bevezetnek, amely kifejezetten a hangra összpontosít, lévén ez elzárja a háttérzajt. Az Apple bemutatta a SharePlay nevű új funkciót is, amely lehetővé teszi, hogy zenét és műsorokat hozzon be a FaceTime-hívásokba, lehetővé téve, hogy hallgassunk és nézhessünk a barátainkkal és a családtagjainkkal.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 2. kép

Az Üzenetek eközben frissítést kap a "Megosztott veled" funkció formájában, amely lehetővé teszi, hogy az összes hírcikket és videót megtekinthessük, amelyeket ismerőseink megosztottak velünk az appon belül. Az iOS értesítései is frissítéseket kap a továbbfejlesztett ikonokkal és az Értesítési összefoglaló nevű funkcióval is.

A telefont különböző, testreszabható módokba állíthatjuk, például Munka üzemmódba ahol csak a munkával kapcsolatos alkalmazások jelennek meg, vagy Személyes módba, amelyek háttérbe szoríthatják az összes munkahelyi alkalmazást és widgetet. A kamera mostantól felismeri a fényképek szövegét (kézzel írott vagy nyomtatott formában egyaránt), és választhatóvá, kereshetővé, másolhatóvá / beilleszthetővé teszi azt. Felismeri a szövegen kívüli dolgokat is, beleértve az állatfajtákat és a tereptárgyakat is.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 3. kép

Az Apple beépíti az otthoni, az irodai és a szállodai kulcsokat az Apple Wallet szolgáltatásba, lehetővé téve a kompatibilis ajtók kinyitását a telefonunkkal. Be tudunk jelentkezni például bizonyos szállodákba, és a szobakulcs megjelenik a telefonon. A Maps is masszív átalakítást kap a 3D-s magasságtérképekkel, a 3D-s renderelt tereptárgyakkal, a kereszteződések, valamint többek között a kerékpárutak hozzáadásával.

Az Apple Maps emellett néhány ötletet átvesz a Google Térképből, többek között egy olyan üzemmódot, amikor a kamerával a közeli épületeket beszkennelhetjük, hogy bepozícionáljuk magunkat, és segítsen kitalálni, hogy melyik irányba kell haladnia a felhasználónak.

Hetekkel az eddigi legerősebb iPad Pro-készülékek bemutatása után az Apple ma bejelentette az iPadOS legújabb verzióját - és egyértelmű hangsúlyt fektetnek arra, hogy az Apple táblagépeit képesek legyenek nagyobb termelékenységű gépek fejlesztésére. Legalábbis akkor, ha sokat tapasztalja az osztott képernyős módot. Egyébként a platformon nincsenek radikális változások.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 4. kép

Ami az új iPad OS-t illeti, bevezetésre kerül az App Library. Az iPhone-hoz hasonlóan ez lehetővé teszi a kevésbé rendetlen kezdőképernyő fenntartását azáltal, hogy a ritkán használt alkalmazásokat automatikusan mappákba rendezi. A multitasking esetében is számos finomságot kapunk, például az új ikonok egyszerűbbé teszik az osztott nézetes üzemmódba lépést, és az Apple megemlített egy "polc" funkciót is, amely megkönnyíti a különféle feladatok közötti váltogatást.

A QuickNote feature lehetővé teszi jegyzetek csatolását weboldalakhoz és az iPadOS egyéb területeihez, megkönnyítve az azokhoz való visszatérést. Az iPadOS 15 az iOS 15-hez érkező új funkcióit is átveszi. A FaceTime-hívások mostantól támogatják a térbeli hangzást az életszerűbb, természetes hangzás érdekében. A hangszigetelés funkció lehetővé teszi, hogy a hang átvágja a háttérzajt, és a széles spektrumú opció több hangot fog fel, mint korábban.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 5. kép

A Siri végre harmadik féltől származó eszközökhöz is érkezik, lévén az Apple a WWDC-n bejelentette, hogy a HomeKit kiegészítők gyártói az idei évtől kezdve integrálhatják termékeikbe a Siri hangvezérlést. A hangsegédet egy HomePodon keresztül továbbítja a rendszer, ha az eszközök csatlakoznak a hálózathoz. Az Apple nem tette közzé a Sirit támogató eszközök és márkák átfogó listáját.

Az Apple alapvető küldetésének részeként mindig hangsúlyozta a felhasználók magánéletét. A WWDC 2021 rendezvényen a cupertinoiak bejelentették, hogy új, hatékony funkciókkal bővítik a Mail és a Safari szolgáltatásaikat, valamint szélesebb körű betekintést nyújtanak a felhasználóknak abban, hogy a telepített alkalmazásuk mit csinál az információikkal.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 6. kép

Az Apple felhasználói adatvédelmi szoftverének vezetője, Katie Skinner szerint a Mail mostantól alapértelmezés szerint elrejti a felhasználói IP-címeket is. A Safari szintén elrejti az IP-ket.

Az Apple bejelentette a watchOS 8-at, a vállalat Apple Watch-hoz tartozó okosórás platformjának legújabb verzióját. Mától kezdve a fejlesztők kipróbálhatják az alkalmazásaikat, a nyilvános béta pedig júliusban debütál. A végső nyilvános kiadás várhatóan ősszel jön.

A Fitness alkalmazás egyre több edzéstípust kínál a tai chihez és a pilates-hez. Az Apple Watch Egészségügyi alkalmazás kifejezetten nyomon követi a légzésszámot alvás közben, és értesíti a felhasználót, ha ez kívül esik a szokásos adatokon.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 7. kép

Van egy új órafelület, amely lehetővé teszi az iPhone portré módjával készített fénykép, valamint a mögötte lévő szöveg és egyéb információk felhasználását. Az Apple szerint testre szabhatja, hogy milyen szöveg jelenjen meg, és hogyan integrálódjon magával a képpel.

Hasonlóképpen, az okosóra Fotók alkalmazása is frissül, mégpedig új elrendezéssel és a fotók közvetlen megosztási lehetőségével az Üzenetek vagy az Apple Mail alkalmazáson keresztül. Továbbá új szövegbeviteli lehetőségek vannak az üzenetek megválaszolásakor.

Az Apple bemutatta az új macOS 12 Monterey-t. A macOS frissítés egyik fő jellemzője az Universal Control, amely az OS X Yosemite rendszerben először bevezetett Continuity funkciókra épít. Évek óta meg lehet nyitni iPhone-on a különböző cikkeket, ellenben a Universal Control egy fokkal feljebb emeli ezt az egészet.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 8. kép

Egyetlen egérrel és billentyűzettel egyszerre több Apple eszközön navigálhatunk ennek segítségével. Ez a funkció több mint két eszközön is működik - a bemutatóban ez a funkció zökkenőmentesen működik az iPad, MacBook és iMac között. A felhasználók egyszerre több eszközön is áthúzhatnak fájlokat, lehetővé téve például a többképernyős beállítás használatát a videó vágása közben a Final Cut Pro-n.

Az Xcode Cloud egy új, folyamatos integrációs és kézbesítési felhőszolgáltatás, amelyet kifejezetten az Apple fejlesztői számára fejlesztettek ki. Az Xcode 13-ba épített Xcode Cloud gyors és egyszerű módot kínál minden méretű fejlesztőnek és csapatnak a kiváló minőségű alkalmazások még hatékonyabb építéséhez, teszteléséhez és kézbesítéséhez. Az Xcode Clouddal automatikusan felhőbe építhetünk alkalmazásokat, hogy felszabadítsa a fejlesztők Mac-jeit más feladatokhoz.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 9. kép

A párhuzamos tesztelés a felhőben azt jelenti, hogy a fejlesztők minden jelenlegi Apple eszköz szimulált verzióján tesztelhetnek, majd könnyedén telepíthetik az alkalmazás belső tesztelésére szolgáló verzióját, vagy azonnali visszajelzés céljából a TestFlight segítségével eljuttathatják külső béta tesztelőkhöz.

Az Apple ma bejelentette az App Store számos jövőbeli változását és fejlesztését, amelyek segítenek a fejlesztőknek jobban megcélozni alkalmazásaikat a felhasználók számára, illetve hogy több ember fedezze fel alkalmazásukat. Az App Store növekedésével azonban az alkalmazásfejlesztők számára egyre nehezebb az alkalmazásokat új felhasználóknak forgalmazni, vagy megtalálni az alkalmazásokat. Az új funkciók célja ennek kezelése.

Az egyik változás az alkalmazások termékoldalát érinti. Az idei évtől kezdve az alkalmazásfejlesztők több egyedi termékoldalt hozhatnak létre, amelyek bemutatják alkalmazásuk különböző funkcióit a különböző felhasználók számára. Például kipróbálhatnak olyan dolgokat, mint a különféle képernyőképek, a videók és akár különböző alkalmazásikonokat, hogy teszteljék, mi tetszik a felhasználóknak a legjobban.

WWDC 2021: bemutatkozott az iOS 15, de új hardvert nem lepleztek le - íme a legfontosabb bejelentések! - 10. kép

Az Apple mostantól lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy jobban reklámozzák a különféle eventeket is, mégpedig az alkalmazáson belüli események elindításával. A felhasználók többet is megtudhatnak az eseményekről, regisztrálhatnak értesítésre, vagy gyorsan csatlakozhatnak az eseményhez, ha az épp aktuálisan zajlik. Személyre szabott ajánlásokkal és az App Store kereséssel is felfedezhetik az eseményeket a felhasználók.

Az App Store szerkesztői gondoskodnak a legjobb eseményekről, és az új App Store widget a közelgő eseményeket közvetlenül a felhasználók kezdőképernyőjén is megjeleníti.

Nézd nagyban ezt a videót!




Az Apple bejelentette továbbá, hogy az AirPods minőségi javításokat fog behozni az iOS 15-tel. Az Apple szerint az AirPods Pro "Beszélgetésnövelés" funkciója segít azoknak az embereknek, akiknek nehezére esik a hallás, különösen zsúfolt körülmények között. A fülhallgató megpróbálja elkülöníteni az előtted ülő személy hangját olyan csúszkákkal, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy mekkora környezeti zajt engedjen be.

Ezek lennének tehát a WWDC 2021 legfontosabb bejelentései, melyek hellyel-közzel hozták a papírformát, melyek a pletykák vetítettek elő. Így is akadt egy-két meglepetés, viszont összességében kijelenthetjük, hogy egy korrekt show-t kaptunk. Ti mit gondoltok?
9 hozzászólás

petrovicsz

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

Mondjuk úgy, nem erőltették meg magukat. röhögő smiley macOS mondjuk király dolgokat hoz!

válasz erre

Fikarc

3 éve, 1 hónapja és 7 napja

Nagy extra változások nem lesznek, de lehet hogy nem is baj ez. A mostani iOS tök jó, némi csiszolás fér rá itt ott.

válasz erre

inkognito

3 éve, 1 hónapja és 9 napja

Nem semmi felhozatal, bár én új macbookokat vártam volna még.

válasz erre

Direktor

3 éve, 1 hónapja és 9 napja

Nem ültek a fenekükön az elmúlt időben, az biztos. mosolygó smiley De telepíteni majd csak a második patch után merek mindent. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

3 éve, 1 hónapja és 9 napja

Elképesztő, hogy a Watch már mire képes! meglepett smiley

válasz erre

marco

3 éve, 1 hónapja és 10 napja

macOS fejlesztések és Universal Control nálam mindent visz, de az iOS Wallet szoba-, lakáskulcs is baromi jó dolog. Várom az első cuccokat hozzá! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 1 hónapja és 10 napja

De gyorsan kijöttetek a beszámolóval, holnapa vártam! röhögő smiley Icloud fejlesztéseknek nagyon örülök, de sokkal boldogabb lennék ha nálunk is lenne végre a One csomag a 2 terrás táhellyel is...

válasz erre

Levi87

3 éve, 1 hónapja és 10 napja

Rohadt sok a fejlesztés, sokkal több mint amit vártam! macOS munka tekintetében brutálisat fejlődik, iOS meg megint annyit finomodik, hogy nem nagy csicsa lesz, de funkciókban sokkal okosabb. Alig várom hogy kipróbálhassam!

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 1 hónapja és 10 napja

Kár hogy hardver nem bukkant fel, vártam. Az iOS Wallet fejlesztések rohadt jók, a macOS meg durva ezzel a minden mindennel kompatibilis dologgal, meg hogy az eszközök között dobálnak át dolgokat. Állat!

válasz erre