Windows 10 tippek és trükkök: Zene

2016. december 04.
54.8961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Mindenkinek megvannak a zenehallgatási szokásai és igényei, ma ezekhez próbálunk majd néhány alkalmazást mutatni, melyek különböző mértékben elégítenek ki különböző elvárásokat.


A Microsoft a Windows 10-zel elég magasra tette a lécet az új Groove Zene alkalmazás bemutatásával: kapunk egy gyönyörű felhasználói felületet, online szolgáltatásokat és néhány exkluzív funkciót is. Ugyan annyira nem lett jó az alkalmazás, hogy mindenkit háttérbe szorítson, egy átlagos zeneimádónak nagyon is megfelel.

Groove Zene

Kezdjük is ezzel. Az alkalmazás egyik előnye, hogy egy univerzális alkalmazás, így az élő csempén mindig mutatja majd, hogy éppen mi szól. Az alapfunkciókon (lejátszási listák, véletlen sorrend, zeneszám/album/előadó szerinti nézet stb.) kívül kapunk médiaadat-szerkesztést (tehát egy-egy fájl információt - szám címe, előadó, albumborító - is módosíthatjuk közvetlenül az alkalmazásból), médiaadat-pótlást (hiányzó borítóképet és egyéb információkat letölti nekünk) és egy rakás Groove Music szolgáltatást is.

A Groove Zene egy egész jól felszerelt, gyönyörű felülettel rendelkező lejátszó

A Groove Zene egy egész jól felszerelt, gyönyörű felülettel rendelkező lejátszó


Azért merem a Groove Zenét bárkinek ajánlani zenehallgatásra, mert habár nincs EQ (hangszínszabályzó) és a nagyon profi funkciók hiányoznak belőle, a felhasználó felületének egyszerűsége és az alkalmazás kezelhetősége egyszerűen verhetetlen. Én laptopon és asztali számítógépen is legtöbbször ezt használom, azonban van rá jó alternatíva azoknak, akik egy kicsit többre vágynak.

Az egyik nagyszerű funkciója még az, hogy ha a OneDrive tárhelyünk Music mappájába helyezünk zenéket, onnan is le tudja őket játszani (streamelni) vagy akár le is tölhetjük onnan őket. Ez akkor hasznos, ha például más eszközön is használjuk az alkalmazást, mert akkor nem kell mindig kézzel átvinni a fájlokat.

Dopamine

Íme a jó (talán a legjobb) alternatíva, amit egy-két sorral előbb említettem. A Dopamine megjelenésre hasonlít a Groove Zenére: felveszi azt a Windows 10-es letisztult megjelenést, ami sok másik zenelejátszóból a mai napig hiányzik.

A Dopamine lényegében Groove Zene, rengeteg extrával

A Dopamine lényegében Groove Zene, rengeteg extrával


Ha valakinek egy kicsit többre van szüksége a Groove Zenénél, de nem szeretne megválni a kényelmes felülettől, a Dopamine egy olyan alkalmazás, amit kötelező kipróbálni. A Microsoft alkalmazásához képest kapunk mini lejátszót, értesítést a következő számról, jobb értékelési rendszert (csillagozás vagy "kedvelem" gomb), egy rakat beállítást, Windows 10-féle átlátszóság-támogatást (tehát a minilejátszó háttere például el lesz mosva) és még egy beépített EQ-t is!

A beállításai között olyan dolgokat is találunk, mint a "spektrum analizáló mutatása", a görgetés általi hangerőváltozatás mértéke, "exkluzív mód" (csak ebből az alkalmazásból hallatszik majd hang) vagy épp a lejátszás pozíciójának mutatása a tálcán, egy szóval szinte mindent átkonfigurálhatunk benne, ami releváns.

A Dopamine elérhető hordozható és telepíthető változatban is, persze abszolút ingyen és reklámmentesen. A Dopamine innen tölthető le.

AIMP

Az AIMP4 azért került fel a listára, mert amellett, hogy neki is van egy adag extra képessége a Groove Zenéhez képest, rendkívül testreszabható. Ez alatt azt értem, hogy ha szeretnénk, letölthetünk hozzá egy Windows 10-re való témát, de ha nosztalgiázni akarunk, Windows Media Player 11-gyé varázsolhatjuk, sőt, iPhone külsőt is húzhatunk rá - mert miért ne.

Az AIMP tele van finomságokkal, ráadásul mostantól egy letitsztult felületetet is adnak mellé

Az AIMP tele van finomságokkal, ráadásul mostantól egy letitsztult felületetet is adnak mellé


Az alkalmazás negyedik verziója is megjelent már, ami az alap külsőt is egyszerűbbé teszi, ráadásul olyan EQ-t hoz magával, amiben még külön hanghatásokat is alkalmazhatunk az épp lejátszott zeneszámra (reverb, echo, voice remover stb.). Az AIMP rengeteg formátumot támogat és még azt is lehetővé teszi, hogy közöttük szabadon konvertálhassunk.

Profi felhasználóknak és alkalmankénti zenehallgatóknak ez is egy jó alternatíva lehet a Windows 10 alapértelmezett zenelejátszója helyett. Természetesen ezért az alkalmazásért sem kell egy forintot sem kidobni és itt sincsenek reklámok és miegymás. Az AIMP letölthető innen.

VLC

Bármennyire is egy videolejátszóként szoktunk rátekinteni, a VLC zenelejátszásra is úgyszintén alkalmas. Ha olyan lejátszó kell, ami szinte akármilyen médiaformátumot támogat, valószínűleg sokaknak ez lesz az első alkalmazás, amit letöltenek. Ugyan az alap felület nem a legmodernebb, a VLC-hez kismillió téma érhető el, így biztos találunk majd valamit, amivel feldobhatjuk egy kicsit a megjelenését.

Sminkekkel szépen átalakítható a VLC is

Sminkekkel szépen átalakítható a VLC is


A sok extra funkciót itt is megtaláljuk, valamint ez is egy teljesen ingyenes alkalmazás, ami mind telepíthető, mind hordozható változatban elérhető.

A VLC innen tölthető le.

További alkalmazások

Nem szabad megfeledkezni a mindenféle finomsággal ellátott Foobar2000-ről sem, de a zenelejátszók között vannak olyanok is, mint a Media Monkey (van ingyenes és fizetős változata is) vagy a Songbird. Ezek az alkalmazások mind megállják a helyüket, az itteni kis lista viszont csak töredéke a lehetőségeknek. Nektek melyik a kedvencetek? Esetleg van olyan alkalmazás, amit nem listáztunk, de itt lenne a helye?
9 hozzászólás

CharlieFirpo

8 éve, 1 hónapja és 11 napja

Mikor jön új tippek trükkök? meglepett smiley

válasz erre

Hanziness

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

Fikarc írta:
De jól néz ki a VLC-d! meglepett smiley Ez melyik skin?
Skyfire mosolygó smiley Hirtelen ezt használtam, de szerintem vannak nála jobb és kicsit letisztultabb külsők is mosolygó smiley

válasz erre

Fáraó

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Nekem az AIMP vált be, a VLC-t inkább csak videókra használom, bár már azt is kezdem kiváltani a Splash-el mosolygó smiley

válasz erre

KalandMester

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Winamp forever.

válasz erre

Harder

8 éve, 2 hónapja és 10 napja

Dopamine de jól néz ki! meglepett smiley

válasz erre

inkognito

8 éve, 2 hónapja és 10 napja

VLC-t használok én is, bár zenét már csak inkább spotifyon hallgatok. Egyszerű és mindig tudom hallgatni.

válasz erre

Fikarc

8 éve, 2 hónapja és 10 napja

De jól néz ki a VLC-d! meglepett smiley Ez melyik skin?

válasz erre

Porthos

8 éve, 2 hónapja és 10 napja

Csakis VLC. Mindenre van, még mobilra is. Mindent ismer, gyors, egyszerű és a legnagyobb tudású.

válasz erre

zender

8 éve, 2 hónapja és 10 napja

Én a lusta fajta vagyok, azt használom, ami mellé van csomagolva, esetünkben tehát a Groove-ot. mosolygó smiley

válasz erre