Windows 10 tippek és trükkök: Beépített alkalmazáskínálat és alternatívák

2016. szeptember 25.
45.9251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
A Windows 10-zel bemutatott Univerzális Windows Platform nem lenne teljes alkalmazások nélkül, a Microsoft pedig ezen a téren elég magasra tette a lécet a saját, beépített alkalmazásaival. Gyakorlatilag mindenre találunk az alapkiépítésben valamilyen alkalmazást, azonban ezekkel nem mindig elégedett a felhasználó.


A legújabb operációs rendszerrel előre telepítve kapunk egy remek e-mail és naptár klienst, egy fényképnézegetőt, egy sokat tudó (mértékegység-váltóval és dátumszámítóval is rendelkező) számológépet, sőt egy nagyon gyors (de kissé instabil) böngészőt is. Akad mellettük egy térkép-alkalmazás, diktafon, valamint egy zene- és egy videolejátszó is. Szóval mégis meddig elegek ezek az alkalmazások, illetve vannak-e rájuk (lehetőleg jobb) alternatívák? Derítsük ki!

Az alábbiakban elsősorban olyan alternatívákat ajánlunk, amik a Windows Áruházból letölthetők, elég csak rákeresni a nevükre. Ahol asztali alkalmazást említünk, ott a névre klikkelve az adott alkalmazás letöltési oldalára navigálunk.

Levelezés/Naptár: az Outlook Posta és a Naptár rendkívül könnyen kezelhető, képesek több fiókot (legyen az Microsoft, Google vagy egyéb IMAP/Exchange levelező) is kezelni és mivel univerzális alkalmazások, el sem kell őket külön indítani: ha bármi fontos történik (pl. levél érkezik vagy esemény közeledik), úgyis értesíteni fognak akár a műveletközponton, akár az élő csempén keresztül.

Az Outlook Posta az egyszerű megjelenés mellett még jól testreszabható is

Az Outlook Posta az egyszerű megjelenés mellett még jól testreszabható is


Mindkét alkalmazás jól testreszabható (saját háttérképet is beállíthatunk) és rengeteg beállítási lehetőséget kínál, így ha valakinek nincs szüksége abszolút profi funkciókra egy-egy hagyományos kliensből, ez a két alkalmazás tökéletesen megfelel a célra. Alternatívaként csak hagyományos asztali alkalmazásokat lehet emlegetni, amiknek a legnagyobb hátrányuk, hogy nem feltétlen illeszkednek a rendszer megjelenéséhez (letisztultság terén). Az aktívan sajnos régóta nem fejlesztett Thunderbird azonban messze túlmutat a beépített alkalmazás szerény képességein - de sajnos nincs belőle UWP verzió.

Böngészés: a Microsoft Edge sajnos stabilitásban eléggé le van maradva a konkurenciától. Ugyan megjelent egy alapvető beépülő-támogatás (alig néhány telepíthető kiegészítővel), a böngésző stabilitási problémái a mai napig jelen vannak és sokakat elrettentettek.

Már bővítményeket is kaptunk, csak ne omlanának össze a lapok

Már bővítményeket is kaptunk, csak ne omlanának össze a lapok


Ha valakinek táblagépen/laptopon alapvető böngészési igényei vannak, az Edge talán még megfelel, de vannak sokkal jobb alternatívák (Opera, Chrome, Firefox és hasonlók) - ezek mind hagyományos asztali alkalmazások.

Zene, videó: amire még Windows 8 alatt a Zene+Videó alkalmazás szolgált, mára különvált és a Groove Zene, valamint a Filmek+TV alkalmazás biztosítja ezeket a funkciókat. Ugyan ezek az alkalmazások is relatíve korlátoltak Magyarországon (csak a gépen lévő tartalom játszható le - illetve a OneDrive-on lévő, erről egy későbbi cikkben beszélünk), otthoni zenehallgatásra vagy filmnézésre tökéletesen megfelelnek.

Otthoni zenehallgatásra tökéletesen megfelel a Groove Zene

Otthoni zenehallgatásra tökéletesen megfelel a Groove Zene


Talán jobb, ha csak a hiányosságokat soroljuk fel: a Groove Zenében a lejátszási listák még mindig nem átrendezhetők (pedig a Windows 8-as alkalmazás tudta ezt), nincs beépített hangszínszabályzó (nem annyira fontos, de azért ráférne) és nem lehet manuálisan újraépíteni a zeneadatbázist - ezt leszámítva elég jól működik.

A Filmek+TV-nek nem igazán van hiányossága, támogatja az eszközökre átjátszást (Miracast/DLNA), sőt, külön fájlból is enged feliratokat beolvasni. Otthoni filmezésre tökéletes! Alternatívaként felmerülhet a VLC univerzális alkalmazása, de az még mindig elég instabil, esetleg a PlayCast, ami fizetős, de az átjátszásra specializálódik és remek felülete van. Zenelejátszásra alternatívaként csak hagyományos alkalmazást tudunk javasolni, de ha valaki szereti a Windows 10-féle modern megjelenést, a Dopamine-t érdemes megnézni!

Fényképek: a hatalmas memória- és CPU-igényű frissítéstől eltekintve szinte mindenre alkalmas. Képes albumba rendezni a képeinket a metadataik alapján, automatikus javításokat végrehajtani rajtuk, sőt alapvető szerkesztési lehetőségeket is nyújt. Mivel számos képformátumot támogat (köztük a nyers képfájlokat is képes megjeleníteni), alternatívaként csak régebbi, hagyományos alkalmazást tudunk javasolni: például az IrfanView-t.

Automatikus albumok, szerkesztési lehetőség, minden, ami egy fényképnézegetőbe kell

Automatikus albumok, szerkesztési lehetőség, minden, ami egy fényképnézegetőbe kell


További eszközök: bizonyára mindenkinek megvannak a saját egyéb, kedvenc alkalmazásai, bár azt meg kell hagyni, hogy a Microsoft Windows 10-es appjai nem csak dizájnban vannak nagyon a helyükön, hanem funkcionalitásban is. A Számológép helyett nem igazán tudunk jobb alternatívát javasolni, esetleg a Számológép? jó helyettesítő lehet a bonyolultabb számításokhoz (a legutóbbi frissítésben a reklámokat is kivették).

A pénzügyi funkciók ugyan fizetősek, a többi mind ingyenesen használható - ha valaki ennél is komolyabbat akar, a WolframAlphanak is van alkalmazása a Windows Áruházban, ez azonban fizetős. Térképek esetében az alternatíva Here Maps lett volna, ez azonban megszűnt.


További javaslatok: nem csak az itt felsoroltak szerepelnek az Áruházban. Nézzünk meg néhány hasznos appot, amit érdemes lehet letölteni onnan - példaként kiemelnénk, hogy a YouTube-hoz még Windowsra is vannak alkalmazások, amik könnyebbé teszik a videonézést.

YouTube: nem feltétlenül a YouTube weboldala a legjobb megoldás (mondjuk egy Google Chrome-ban meg főleg nem), ha például laptopon vagy táblagépen videót akarunk nézni. A Windows Áruház számos alkalmazást kínál, amik helyettesítik sokak kedvenc videomegosztóját. Az egyik ilyen alkalmazás a TubeCast, ami ingyenes, egy minimális összeget azonban fizetni kell érte, ha rendszeresen szeretnénk videóinkat DLNA-n vagy Miracaston keresztül átjátszani máshova.

A Windows 8-as megjelenés ellenére a TubeCast a legjobb windowsos YouTube alkalmazás

A Windows 8-as megjelenés ellenére a TubeCast a legjobb windowsos YouTube alkalmazás


Fizetés nélkül 20 alkalommal használhatjuk ezt a funkciót, de ha valaki egyszerűen csak YouTube videókat akar nézni, nem kell fizetnie. Egy másik alternatíva az Awesome Tube, ami egy elég jó felülettel rendelkezik, picit gyorsabb a navigálása, de a lejátszó néha nem elég stabil, valamint fizetni is kell az alkalmazásbeli reklámok eltávolításáért. Mindkét alkalmazás lehetővé teszi, hogy a videókat letöltsük ("előtöltsük") különböző felbontásokban vagy épp egyszerű hangként.

Windows 10 tippek és trükkök sorozatunk következő részében egy kicsit továbblépünk és Microsoft Edge-et fogjuk kivesézni. Megmutatjuk, mi mindent tud felmutatni a konkurenciával szemben, valamint megmutatjuk majd a kötelezően telepítendő beépülőket (például reklámblokkoló). Abba is belekukkantunk, hogy várhatunk-e fejlődést a Microsoft böngésző-frontján, vagy épp érdemes-e valami más megoldást választani.
5 hozzászólás

viper73

8 éve, 1 hónapja és 6 napja

Leszedtem én is gyorsan a TubeCast-ot. Csúcs! Nagyon köszi a cikket!

válasz erre

TEchie

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nagyszerűek az alapappok, ezt el kell ismerni, de az nagyon érthetetlen számomra hogy miért nem tudták még mindig kigyomlálni a régi Windowsok maradványait, mint például a vezérlőpult, eszközkezelő, ilyesmi. Ez nagyon illúzióromboló.

válasz erre

Porthos

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Én végülis elvagyok az alapappokkal, de a posta irritálóan buta sajnos. Nálam Thunderbird játszik minden os-emen.

válasz erre

Gólem

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Hát nem sok választási lehetőségünk van sajnos és ez mind azért van mert az UWP nagyon korlátozott. szomorú smiley

válasz erre

zender

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ebből is az látszik hogy nagyon nem haraptak rá a fejlesztők még az UWP-re. szomorú smiley Alig van alternatíva. Natív Youtube nézegetős cuccért viszont nagy hála! mosolygó smiley

válasz erre