Windows 10 tippek és trükkök: God Mode

2016. október 30.
79.5391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Mint jellemzően sok szoftver, maga a Windows is tartalmaz egy-két elrejtett trükköt. Az egyik ilyen az Isten Mód (God Mode) a maga számos beállítást ezt fogjuk ma bemutatni.


A Windows 10 egy olyan operációs rendszer, amit jó esetben nem kell sokat állítgatni, de ha valaki mégis úgy érzi, hogy neki nem elég egy-két beállítás, a Vezérlőpult és a Beállítások alkalmazás elég sok lehetőséget kínál. Persze így is akadnak olyanok, akik ezzel sem érik be.

A Microsoft erre azt a megoldást találta ki, hogy ha valaki nagyon szeretné, hogy minden lehetséges beállítás ott legyen előtte, akkor ne a rendszerleírót (Registry) kezdje el átirogatni, mert az egyrészt macerás, másrészt az operációs rendszer stabilitását is nagyban veszélyezteti. A megoldás végül a God Mode (vagy Isten Mód) névre hallgató funkció lett.


Szóval mi ez a God Mode?

A Windows God Mode-ja lényegében egy rejtett Vezérlőpult-menü, ami rengeteg olyan beállítást tár elénk, melyet vagy valahol a beállítások között mélyen eldugva, vagy egyáltalán nem is találhatunk meg a Vezérlőpultot böngészve.

Csak másoljuk be a mappa nevének a szöveget és készen vagyunk

Csak másoljuk be a mappa nevének a szöveget és készen vagyunk


Az Isten Módon keresztül az alapértelmezett programokhoz kapcsolódó beállításoktól egészen a Windows Tűzfal beállításokig szinte mindent elérünk. Példaként kiemelnénk, hogy innen például egy kattintásra eljuthatunk a számítógép átnevezéséhez vagy épp a Windows keresési módszerének megváltoztatásához.


Hogyan férhetünk hozzá?

Az Isten Mód elérése rendkívül egyszerű - egyszerűbb, mint bárki gondolná. A trükk a hozzáféréshez mindössze annyi, hogy létre kell hoznunk (mondjuk az asztalon) egy

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

nevű mappát (a pontot ne felejtsük ki!).

Amint ezzel megvagyunk, a mappa ikonjának át kell változnia egy Vezérlőpult ikonra. Ha ez megtörtént, akkor a dolog varázslat részével készen is vagyunk: kattintsunk duplán a így kapott GodMode "mappára" (ami egyébként egy parancsikon lesz) és azonnal elénk tárul több száz lehetőség, kategóriákra bontva.

Ha jól csináltuk, az ikonja meg kell, hogy változzon

Ha jól csináltuk, az ikonja meg kell, hogy változzon


Extra tipp: ha elkészült az Isten Mód parancsikonja, azt a későbbiekben átnevezhetjük bármire, sőt, át is mozgathatjuk egy másik helyre.


Mit érhetünk el?

A God Mode rengeteg mindenhez ad hozzáférést, köztük olyan beállításokhoz is, amire egyébként is szükségünk lenne, de valahol mélyen el van rejtve vagy a vezérlőpultban vagy a Windows 10 Beállítások részlegében.

Nézzük szépen át őket.

1. Alapértelmezett programok: innen rögtön átugorhatunk az alapértelmezett programok beállításaira vagy arra a lapra, ahol egy-egy fájltípushoz hozzárendelhetünk egy programot.

2. Automatikus lejátszás: különböző beállításokat érhetünk el arra vonatkozóan, hogy hogyan működjön a Windows Automatikus Lejátszás funkciója (ami akkor indul be, ha egy új adathordozót, pl. pendrive-ot csatlakoztatunk).

3. Beszédfelismerés: ha elérhető lenne Cortana, az ide kapcsolódó beállításokkal egy kicsit javíthatjuk (vagy engedélyezhetjük/kikapcsolhatjuk) a Windowsba épített beszédfelismerés funkciót.

4. Betűkészletek: a Windowshoz telepített/telepíthető betűtípusokat kezelhetjük innen. Megtekinthetjük és kezelhetjük a már telepített betűtípusokat, sőt, elérhetünk egy karakterszerkesztőt is (amivel betűtípusokat lehet tervezni).

Számos opciót kínál ez az egy lista

Számos opciót kínál ez az egy lista


5-6. Billentyűzet, Bitlocker: módosíthatunk olyan dolgokat, mint a kurzor villogási sebessége, vagy megnyithatjuk a Windows meghajtó-titkosítójának beállításait.

7. Biztonság és karbantartás: különböző beállításokat érhetünk el, amelyeket pl. a Windows 7-ben a műveletközponton (kis zászló ikon a tálcán) érhettünk el. Innen elérhetjük például a SmartScreen beállításait is.

8. Biztonsági mentés és visszaállítás: néhány régi, Windows 7-es beállítás. Ezek helyett érdemesebb a Windows 10 Beállításai között található opciókat használni!

9-10. Dátum és idő, Egér: időbeállítások, valamint az egér és egérmutató számos beállítása érhető el innen.

11. Energiagazdálkodási lehetőségek: innen közvetlenül elérünk olyanokat, mint az alvó állapotba lépés idejének módosítása (mennyi idő után lépjen automatikusan alvó módba a gépünk)

12. Eszközök és nyomtatók: szkennelést indíthatunk, hozzáadhatunk új eszközöket, megnyithatjuk az eszközkezelőt és még számos lehetőség van itt is felsorolva.

13. Fájlelőzmények: főként a Windows összeomlásaihoz kapcsolódó beállításokat találunk: például a kék képernyős összeomlásokra (BSOD / "kékhalál") kereshetünk megoldást.

14. Fájlkezelő beállítások: gyakori (és sokszor ajánlott) opció például a fájlkiterjesztések állandó megjelenítése - a Windows ugyanis például az exe fájlok mögé nem írja ki, hogy ".exe". A rejtett fájlok megjelenítését is bekapcsolhatjuk.

15. Felhasználói fiókok: fióklétrehozás, jelszókiadási lemez létrehozása és hasonlók.

16. Felügyeleti eszközök: indíthatunk töredezettségmentesítést, kezelhetjük az ütemezett feladatokat vagy partícionálhatjuk a lemezünket.

17. Hálózati és megosztási központ: minden, ami a hálózati eléréshez kapcsolódik.

18-22: Hang, Hibaelhárítás, Hitelesítőadat-kezelő, Indexelési Beállítások, Infravörös: kiemelendő, hogy például innen az infravörös egységgel (ha van ilyen telepítve) is küldhetünk/fogadhatunk fájlt.

Kategóriákra szedve minden elérhető

Kategóriákra szedve minden elérhető


23. Internetbeállítások: részben az Internet Explorerhez kapcsolódnak, de például innen a proxykiszolgáló beállításait is elérjük.

24-25. Képernyő, Könnyű Kezelés: a kijelző beállításait érhetjük el, valamint számos kezeléstechnikai eszközhöz férünk hozzá (amiket néha elég nehéz lehet elérni).

26-28: Munkahelyi mappák, Nyelv, Otthoni Csoport.

29: Programok és szolgáltatások: innen elérhetjük a telepített frissítések listáját, vagy épp a Windows szolgáltatások ki-be-kapcsoló ablakát.

30-31: Régió, RemoteApp: regionális és távoli-asztali kapcsolatok, beállítások kezelése.

32: Rendszer: itt található 23 olyan beállítás és parancsikon, ami szinte mindent lefed, ha a rendszerbeállításokkal akarunk babrálni.

33: Személyre szabás: itt van olyan beállítás is, amivel egy kattintásra elérhetjük, hogy a Sajátgép vagy a Lomtár megjelenjenek-e az asztalon (ez jól el van dugva a Vezérlőpultban).

34-38: Színkezelés, Szinkronizáló központ, Tálca és navigáció, Tárolóhelyek, Telefon és modem: ezek közül talán már csak a Tálca és navigáció beállításai fontosak, a többi nem igazán használt.

39-40: Windows Defender és Windows Tűzfal: a Windows két védelmi rétegének beállításait érhetjük el, közvetlenül átengedhetünk egy programot a beépített tűzfalon.

Nyugodtan törölhetjük a parancsikont, később bármikor újra létrehozható

Nyugodtan törölhetjük a parancsikont, később bármikor újra létrehozható


Ez minden, amit el lehet mondani a God Mode-ról: egyszerű, de rendkívül hasznos. Ha valakinek nincs rá többé szüksége, nyugodtan törölje a parancsikont (akár a Shift+Delete kombinációval), később bármikor újra létrehozható. Reméljük, mindenki talált magának némi hasznosat ebben a kis leírásban.
7 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

8 éve, 3 hónapja és 19 napja

[Tiltott felhasználó!]

CharlieFirpo

8 éve, 4 hónapja és 12 napja

Nagyszerű tipp és jó hogy össze is foglaltátok, mi mire való! mosolygó smiley Még sok ilyet kérünk! mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

8 éve, 4 hónapja és 12 napja

Rengeteg beállítás van benne! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

8 éve, 4 hónapja és 12 napja

Na erről sem hallottam még soha! mosolygó smiley Már kukkolom is, szuper tipp!

válasz erre

muki

8 éve, 4 hónapja és 12 napja

Szuper trükk! Rengeteg minden van egy helyre gyűjtve, jó kis hekkelegetős cucc.

válasz erre

TEchie

8 éve, 4 hónapja és 12 napja

Ez de jó! meglepett smiley Köszi ezt a szuper leírást srácok! mosolygó smiley

válasz erre

VDemon

8 éve, 4 hónapja és 13 napja

Ez de rohadt jó! meglepett smiley

válasz erre