Windows 10 tippek és trükkök: Cortana

2016. október 23.
51.3101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Mára már minden cégnek van digitális asszisztense: ott van Siri, a Google Now és persze Cortana. Ma megnézzük, mit és hogyan érhetünk el a Windowsba épített asszisztensen keresztül.Történelmi kitekintő

Cortanát a Microsoft még a Windows Phone 8.1-gyel együtt mutatta be. Eredeti funkciója az volt, hogy mobilon segítsen elvégezni a mindennapi feladatokat - megkérdezhettük tőle az időjárást, hogy hol van a közelben étterem és hasonlók -, akárcsak az Apple Sirije vagy a Google Now, egy kicsit több "személyiséggel" megspékelve.

Így néz ki az asszisztensünk az első indításkor

Így néz ki az asszisztensünk az első indításkor


Persze ez az egész virtuális asszisztens dolog csak bétaként indult, így sokáig csak az Egyesült Államokban lehetett használni. A mai napra ez nem változott sokat, mert ugyan most, Windows 10-en már több régióból is használható, Magyarország például még mindig nem szerepel a támogatott régiók között - és még sokáig valószínűleg nem is fog. A gond az, hogy itthonról még korlátozott funkcionalitással, angol nyelven sem használhatjuk - csak ha trükközünk egy kicsit a nyelvi és regionális beállításokkal.


De akkor mégis miért van itt róla szó?

Nos, egyrészt azért, mert lehet trükközni, hogy bekapcsoljuk, de ez nyelvi és regionális beállítások állítgatásával jár, ami nem feltétlenül egy egyszerű dolog. Megmutatjuk, hogy azok, akik angol nyelven használják a Windowst, milyen előnyökre tehetnek szert, és mégis hogyan. Cortana sok mindenre jó, ha tudjuk, hogyan használjuk.


A trükk

Sajnos babrálni kell egy keveset a beállításokkal

Sajnos babrálni kell egy keveset a beállításokkal


Cortana használata egyszerűen úgy van lekorlátozva, hogy az operációs rendszer nyelvi és regionális beállításaitól függően lecseréli a rendszerbe épített "keresés" funkciót. Mivel csak ennyi akadálya van, ha az operációs rendszer régióját és nyelvét is átállítjuk például az USA-ra és angolra, ő rögtön előbukkan és várja kérdéseinket.

Elméletileg arra is van lehetőség, hogy egy nem támogatott régióban és nem támogatott nyelv mellett engedélyezzük az asszisztenst, nálunk azonban ez sehogy sem akart működni.


Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan lehet itthon engedélyezni!

Amint visszaállítjuk a régiót vagy a nyelvet, Cortana nem működik tovább

Amint visszaállítjuk a régiót vagy a nyelvet, Cortana nem működik tovább


1. Telepítsük az Angol (Egyesült Államokbeli) nyelvet, hozzá a Nyelvi csomag és Beszéd részeket. Indítsuk újra a Windowst, amennyiben szükséges.

2. Állítsuk be régiónak az Egyesült Államokat, majd az Angol (Egyesült Államokbeli) nyelvet tegyük alapértelmezetté. Ez a következő bejelentkezésig nem fogja lecserélni a nyelvet, de Cortana azonnal használható lesz. Ugyan kicsit körülményesek a dolgok így, mégis működik. Sajnos mindkét opciónak így kell lennie, mivel amint visszaváltunk magyarra, Cortana is kikapcsol.

Opcionális: a dátum- és időformátum visszaállítható a következő módon: jobb klikk a tálcán lévő órára -> Dátum és Idő beállítása -> a megjelenő beállítások lapján kattintsunk alul a További dátum-, idő- és területi beállításokra -> A megjelenő ablakban a Régió alatt válasszuk a Dátum-, idő- és számformátumok módosítását -> A formátum legördülő menüjéből válasszunk egy nekünk megfelelőt (pl. magyar).

3. Használjuk Cortanát!


Ha engedélyeztem, mire jó?

A Microsoft rengeteg funkciót kötött a digitális asszisztenséhez, köztük olyanokat is, amihez ránézésre sem kellene, hogy köze legyen. Így ha sikerül aktiválnunk Cortanát, azonnal hozzáférhetünk ezekhez is.

Az ide tartozó lehetőségekből csak említésképpen érdemes felsorolni az értesítés-tükrözést (a telefonon megjelenő értesítéseinkre a számítógépről is reagálhatunk), a csendes órákat (telefonon például adott időszakban a nem közeli ismerősöktől jövő hívásokat és SMS-eket lenémítja), vagy a számítógépről történő (telefonon keresztüli) SMS-küldést.

Jól látszik, hogy ezek egyike sem olyasmi, ami csak egyes régiókban kellene, hogy elérhető legyen - hiszen ezek a funkciók sem Androidon, sem iOS-en nincsenek a digitális asszisztenshez kötve. Na de most, hogy engedélyeztük Cortanát, mutatunk néhány trükköt, amivel jól ki lehet használni!


Parancsok

Számos dologra megkérhetjük, hangfelismeréssel pedig elég kényelmes használni

Számos dologra megkérhetjük, hangfelismeréssel pedig elég kényelmes használni


Cortana ereje az egyszerű dolgok végrehajtásában rejlik: olyanokat mondhatunk neki, mint például "Wake me up in 30 minutes", ami annyit tesz, hogy fél órával később megszólal majd egy ébresztő. Jegyzeteket és emlékeztetőket is felvehetünk, amihez akár képeket is csatolhatunk. Íme néhány példa.

Start a timer: elindít egy időzítőt (megadhatjuk, hogy meddig tartson)
Remind me to ... at ...: emlékeztetőt állít be az adott időpontra
Play the Song/Album ...: elindítja Groove Zenében az adott zenét/albumot
Wake me up at ...: beállít egy riasztást az adott időpontra
Create a to-do list: teendők listát hozhatunk létre, amit később megnézhetünk.
x (pénznem) to (pénznem): helyben átalakít két pénznem között (más mértékegységekre is működik)


Extra finomság: az értesítés-tükrözés

Cortana beállításai között megadhatjuk, hogy szinkronizálja-e az értesítéseket az asszisztens az asztali számítógépünk és mobiltelefonunk között. Olyanokról is tud jelezni, ha lemerülőben van a telefonunk. Ez akkor működik, ha Cortana telepítve és engedélyezve van okostelefonunkon (legyen az Windows-, Android- vagy iOS-alapú).

Cortana beállításai között szerepel az értesítések szinkronizálása is!

Cortana beállításai között szerepel az értesítések szinkronizálása is!Összegzés, jövőkép

Cortana egy nagyon hasznos funkció a Windows 10-ben, sajnos itthon nem sokat kapunk belőle. Meg lehet persze kerülni a beállításokkal, hogy nekünk is jusson belőle egy kevés, a nyelvi beállítások módosítása azonban nem mindenkinek lesz kényelmes.

Voltak már arra utaló jelek, hogy a Microsoft a későbbiekben mindenki számára engedélyezi majd a virtuális asszisztensét (régiótól és nyelvtől függetlenül), erre azonban még várnunk kell.
5 hozzászólás

VDemon

8 éve, 3 hónapja és 17 napja

Király cikk volt ismét, hasznos infóval! Köszi.

válasz erre

Mordorer

8 éve, 3 hónapja és 18 napja

Nagyon jó cikk, ismét! mosolygó smiley Nem gondoltam volna hogy meg lehet hekkelni, éjjel ki is próbálom!

válasz erre

Kisfaludy82

8 éve, 3 hónapja és 18 napja

Kár hogy nem ért magyarul. szomorú smiley De persze azért így is kipróbálom ha már tudom végre hogy kell! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

8 éve, 3 hónapja és 18 napja

Megint tanultam valamit! mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

8 éve, 3 hónapja és 18 napja

Ezt a leírást ismét nagyon köszönöm! mosolygó smiley Nem álltam neki kísérletezgetni, viszont így már próbálom is ki!

válasz erre