Windows 10 Évfordulós frissítés: újdonságok

2016. augusztus 12.
45.7681
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Kicsivel több, mint egy éve rajtolt el a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 10, ami az előző két rendszer pozitívumait próbálta ötvözni. Most, az első szülinap alkalmából a Microsoft kiadta az Anniversary Update (évfordulós frissítés) névre keresztelt, második nagy szolgáltatásfrissítését, ami nem csak egyszerű hibajavításokat, hanem számos funkcionalitásbeli és vizuális újítást is hoz a felhasználóknak.


A redmondi óriás többek között Cortanát, a Start menüt, az Edge böngészőjét és az érintőtollas lehetőségeket fejlesztette tovább, de akadnak apróbb, kényelmi szempontokat érintő változások is. Nézzük is meg, mi változott a novemberi verzióhoz képest!


A Start menü sokkal használhatóbbá vált

A Start menü sokkal használhatóbbá vált


A Windows talán legikonikusabb eleme a Start menü, amelyről már első pillantásra látszik, hogy egy csöppet átalakult. Megjelent egy hamburger-menü a bal oldalt (lejjebb néhány további ikonnal, ezekről mindjárt részletesebben), valamint az alkalmazáslista eléréséhez ezentúl nem kell külön gombot nyomkodni, mert minden rögtön ott van, ahol lennie kell.

A hamburger menü elsőre furának tűnhet, de ha körbenézünk a beállításokban, láthatjuk, hogy olyan dolgokat is kitűzhetünk oda, mint a letöltések mappánk, a képek mappa, vagy akár a helyi hálózatunk. Ezek ugyan nem túlságosan testreszabhatóak, de legalább azt a kis helyet bal oldalt egy fokkal hatékonyabban tudjuk kihasználni.

Az értesítések jelentősen bővültek funkcionálisan

Az értesítések jelentősen bővültek funkcionálisan


Egy másik dolog, ami egy nagy adag újdonságot kapott, az a műveletközpont. Először is, a tálcán rögtön feltűnik majd, hogy az ikonja kikerült egészen az óra és az Asztal megjelenítése gomb közé. Továbbá, ha értesítéseket kapunk, akkor az azt küldő alkalmazás ikonja egy pillanatra felvillan, valamint rögtön megjelenik egy értesítés-számláló is, hogy tudjuk, hány fontos dologról maradtunk le.

Mostantól nagyobb prioritást adhatunk az értesítéseinknek (vannak normál, magas és top prioritású értesítések), de azt is megadhatjuk, hogy egy alkalmazástól egyszerre legfeljebb hány értesítés legyen látható (a többit egy gombnyomással láthatóvá tehetjük). Emellett az alkalmazások nagyobb képekkel és több interaktív elemmel is megjeleníthetnek értesítéseket (ezt például a Magyarországon nem elérhető Cortana rendkívül jól kihasználja).

Ha már a műveletközpontnál tartunk, nem kell messzire menni és a tálcán gyorsan feltűnik, hogy az órára való kattintással a napirendünket is láthatjuk (az Outlook Naptárt beintegrálták oda is), valamint a hangerőszabályzónál egyszerűen kezelhetjük az összes hangkimenetet. Mindemellett az UWP (univerzális) alkalmazások az értesítés-számlálójukat a tálcán lévő ikonjuk jobb alsó sarkában is megjeleníthetik.

Megjelent a zenelejátszó kezelése zárolt képernyőnél

Megjelent a zenelejátszó kezelése zárolt képernyőnél


Lépjünk egy kicsit át a zárólási képernyőre, mert itt is történt néhány érdekes újítás. Először is, ha kattintunk és átlépünk a jelszó/PIN képernyőre, nem a Windows alapértelmezett háttérképe jelenik meg, hanem a saját zárolási képernyő hátterünk marad ott, csak kicsit lesötétül és ráközelítünk.

A zárolási képernyőn mostantól a zenelejátszó-vezérlők is megjelennek (ha épp szól valami), így ha valaki egy univerzális alkalmazásból (pl. Groove zene) játszik le valamilyen médiatartalmat, nem kell feloldalnia a gépét, ha épp a következő számra akar lépni, vagy csak meg szeretné állítani a lejátszást. Cortana is kiköltözött a zárolási képernyőre, ha elérhető, akkor a bal felső sarokból egy kattintással (vagy a "Hey Cortana" hívókifejezéssel - ha engedélyezve van) elérhető.

A Gépház ikonokkal teszi átláthatóbbá a használatot

A Gépház ikonokkal teszi átláthatóbbá a használatot


A látható újítások között ott van még a Beállításokat érintő fejlesztések sora. Először is, a főkategóriákon belül minden lap kapott egy saját ikont, hogy könnyebb legyen a navigáció, néhány beállítást áthelyeztek (péládul a Wi-Fi Sense-et), másokat pedig összecsoportosítottak (például az akkubeállításokat, ahol mostantól minden ehhez köthető dolog megtalálható).

Néhány további lapnak a megjelenését is frissítették - például a Windows Update vagy az Aktiválás lapokat -, valamint a keresődoboz találatai nem teljes ablakosak, hanem egy leugró menüben jelennek meg.

Több alkalmazás is frissült, de a legtöbb fejlesztést ezek közül a Windows 10 alapértelmezett böngészője, a Microsoft Edge kapta. Talán a legfontosabb újítás az, hogy az Edge mostantól támogatja a bővítményeket, sőt a Microsoft még egy eszközt is kiadott, amivel Chrome-bővítményeket egyszerűen átalakíthatunk Edge-bővítményekké.

Az Edge végre kezelni képes a bővítményeket, nem is akárhogy

Az Edge végre kezelni képes a bővítményeket, nem is akárhogy


Így rögtön telepíthetünk is reklámszűrőt, Pinterest gombot és néhány további finomságot. A motorháztető alatt fejlesztették az EdgeHTML-t is, így a teljesítménynövekedés mellett új webes funkciók is kaptak támogatást, mint például a webes értesítések, amik akkor is működnek, ha éppen nincs megnyitva a böngésző. Kényelmi szempontból fontos dolog, hogy mostantól az Edge címsora is képes a "Beillesztés és ugrás", valamint "Beillesztés és keresés" funkciókra, illetve érintőképernyős eszközökön jobbra-balra húzással lehet vissza- illetve előrelépni.

A további újítások közé tartozik az Ink Workspace, amit az érintőtollat használók szeretni fognak, ugyanis ez összegyűjti az ezt támogató alkalmazásokat, és segít képernyőképet is készíteni, amire ráadásul azonnal rajzolgathatunk is. Ehhez kapcsolódóan a Sticky Notes mostantól egy univerzális alkalmazás, ami Cortanával is integrálódik.

A Sticky Notes univerzális appá vált

A Sticky Notes univerzális appá vált


Többek között az Áruház is kapott egy vizuális frissítést, mostantól a Windows-licencünket hozzákapcsolatjuk a Microsoft-fiókunkhoz, kaptunk egy előzetes verziót az új, univerzális Skype alkalmazásból, valamint Cortana is sokkal okosabb lett. Többek között képes értesítéseket szinkronizálni a telefonunk és számítógépünk között - igen, Androiddal is működik.

Ezen felül megoszthatunk a segítségével útvonalterveket eszközeink között, de az sem elhanyagolható hogy több mindenre képes az emlékeztetők kapcsán. Egy, a fejlesztők számára fontos dolog: mostantól az univerzális alkalmazássá konvertált asztali alkalmazások is elérhetőek lesznek a Windows Áruházban, ami vélhetően kedvet ad majd több fejlesztőnek is, hogy ott is elérhetővé tegyék alkalmazásaikat.

A Windows 10 Évfordulós Frissítésre sokan egy "ilyennek kellett volna lennie már megjelenéskor" frissítésként tekintenek. A Windows 10 Anniversary Update minden Windows 10 felhasználó számára ingyenesen elérhető a Windows Update-en és ISO fájlokon keresztül.

A Microsoft 2017-re további két nagy frissítést is tervez a Windows 10-hez, ezekről természetesen folyamatosan be fogunk számolni.
22 hozzászólás

Hanziness

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Mordorer írta:
Mondjuk az úgy nagyon epic fail. röhögő smiley

Mit művel ez a Microsoft de komolyan... röhögő smiley
Elég sokan ki vannak akadva rajta, már így is több olyan funkció (pl. Don't Disturb = Ne zavarjanak), aminek abszolút semmi köze nem kéne, hogy legyen Cortanához, hozzá van kötve. Lehet jövőre Windows Mobile-on már telefonálni is csak ott fogunk tudni, ahol Cortana elérhető röhögő smiley

Egyébként eddig lehetett keresni az interneten a Windows Kereséssel, az évfordulós frissítés óta nálam például csak offline lehet (gondolom ezt is Cortanához kötötték). :|

válasz erre

Mordorer

8 éve, 2 hónapja és 12 napja

Hanziness írta:
Az értesítés-tükrözés (is) Cortana-funkció, csak akkor működik, ha mind PC-n, mind Androidon be van kapcsolva/telepítve van Cortana (ehhez a PC-n át kell állítani a régiót+nyelvet, Androidon azonban nem tudom, hogy megköveteli-e) :|
Mondjuk az úgy nagyon epic fail. röhögő smiley

Mit művel ez a Microsoft de komolyan... röhögő smiley

válasz erre

Hanziness

8 éve, 2 hónapja és 12 napja

Mordorer írta:
Bárkinek megy az Androidos értesítés? Én sehol nem találom.
Az értesítés-tükrözés (is) Cortana-funkció, csak akkor működik, ha mind PC-n, mind Androidon be van kapcsolva/telepítve van Cortana (ehhez a PC-n át kell állítani a régiót+nyelvet, Androidon azonban nem tudom, hogy megköveteli-e) :|

válasz erre

Mordorer

8 éve, 2 hónapja és 16 napja

Bárkinek megy az Androidos értesítés? Én sehol nem találom.

válasz erre

TEchie

8 éve, 2 hónapja és 24 napja

Nálam is elkezdődött a fagyogatás. szomorú smiley Rengetegen panaszkodnak rá, engem eddig elkerült, de tegnap óta random fagy a rendszer. Nem értem hogy tudnak valamit így kiadni. szomorú smiley

válasz erre

Fikarc

8 éve, 2 hónapja és 27 napja

Lekopogom, nekem elég jól működik, csak a hdmi-m halt meg. Ezt egy driver frissítés orvosolta, és mivel laptopom van ezért nem volt akkora baj, de akinek mondjuk hdmi-n van kötve a gépe az nagxon be tudja szopni.

válasz erre

marco

8 éve, 2 hónapja és 27 napja

Lassan ott tartok hogy megy vissza a Linux. Döbbenet mennyire instabil lett a frissítéstől a gép. Gyakorlatilag használhatatlan időnként. Csak a reset segít, a munka meg elveszik.

Nem értem mit csinálnak ezek, de hogy több ezer ember képtelen normálisan fejleszteni valamit, az számomra sokkoló.

válasz erre

TEchie

8 éve, 3 hónapja és 3 napja

Nálam gond nélkül települt és azóta sincs semmilyen probléma. Az újítások közül a sok nekem fel sem tűnt egyébként. mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

8 éve, 3 hónapja és 9 napja

Nekem s lefrissült már és minden megy nagyszerűen. A sötét-világos kapcsolhatóságot nem említetted, pedig az is van! mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

8 éve, 3 hónapja és 10 napja

Tegnap felfrissítettem, egyelőre semmi gond nem volt, viszont az újdonságok nekem teljesen lényegtelennek bizonyultak. röhögő smiley

válasz erre

VDemon

8 éve, 3 hónapja és 11 napja

Nekem telepítés után megreccsen. A boot után a képernyőn fehér csíkok vannak csak, bem lép tovább.

Háromszor négyszer újra kell indítanom a ki bekapcsoló gomb hosszú nyomásával és akkor visszaáll az előző állapot.

A baj az hogy állandóan települni akar és ez néhány naponta újra és újra megismétlődik.

válasz erre

Santonio

8 éve, 3 hónapja és 12 napja

Nagyszerű ismertető, köszönjük szépen! A fele dologról nem is tudtam röhögő smiley, ez a Sticky Notes ez hpgy működik konkrétan? meglepett smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből