Visszatérés becsülettel - Honor 50 teszt

2021. november 12.
137.4091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amióta elszakadt a Honor eredeti anyacégétől, a Huawei-től, érthető módon minden téren próbálja magát megkülönböztetni a közös múlttól, és szemlátomást próbálja elvágni a köldökzsinórt a gyártó, ami egyelőre külső szemlélő számára nem teljesen egyértelmű. Mai tesztünk alanya szolgáltatásokban azonban már szignifikánsan elkülönül a külsőleg gyakorlatilag teljesen megegyező, nemrég bemutatott Huawei készüléktől, és ez nem csak a Google szolgáltatásokban érhető tetten.


A Honor 50 5G már nevében is magában hordozza az egyik legfontosabb különbséget, hiszen ez egy 5G-re képes készülék, a másik pedig a kamera felbontása, ami esetünkben 108 megapixel. És tulajdonképpen ennyi. Ez sarkításnak hangozhat, de nem az - viszont mindenesetre ennyit a közös gyökerekről, kezeljük önmagában jelenlegi középkategóriába szánt tesztalanyunkat.

Kezdjük is azonnal a hardver paraméterekkel: #kove#a Honor 50 a Qualcomm Snapdragon 778G chipsettel érkezik, a szuflát egy 4300 mAh (névleges kapacitás 4200 mAh) aksiból nyeri, a RAM és a háttértár pedig három féle verzióban áll rendelkezésre, a 6GB RAM + 128GB ROM, a 8GB RAM + 128GB ROM és a 8GB RAM + 256GB ROM kiszerelést választhatjuk. A készülékből létezik egy Pro verzió is, hazánkban azonban ez nem kerül bevezetésre.

A Jeges Kristály, Smaragdzöld és Éjfekete fantázianévvel ellátott színezések közül lehet választani, természetesen legutóbbi a legkonzervatívabb és legmegszokottabb (férfiaknál ez az opció), a zöld kissé világosabb és szépen csillog rajta a fény, igazi gendersemleges verzió, a jeges kristály meg a fullcsilivili ultrabrutál csajos verzió, éppen csak csillámpónit nem adnak mellé.

Büszkén feszít a Play áruház az Android 11-et futtató Honor 50-en

Büszkén feszít a Play áruház az Android 11-et futtató Honor 50-en


Külső megjelenésében egy, a Hua.... Honornál - is - évek óta megszokott vonalat követ a készülék, a 6.57 hüvelykes kijelző kétoldalt lefolyik a készülékházra, az előlap nagy részét pedig elfoglalja, a pixelhalmot csak a fent középen elhelyezett előlapi kameralyuk töri meg. A 2340 x 1080 pixel felbontás 1.07 milliárd szín megjelenítésével káprázatos képet nyújt, amelyet a dinamikusan változó, akár 120 Hz-es képfrissítési frekvenciára is képes OLED kijelző nagyszerű betekintési szöggel jelenít meg.

Itt viszont fontos megemlíteni egy furcsaságot, amivel jó pár éve nem találkoztunk már: a telefon kijelzőjében egész egyszerűen meg tud akadni az ujjunk. Na nem tapicskolás közben, sokkal inkább a gesztusvezérlés használatakor (fentről lehúzás, lentről felpöccintés), a készülék ház és a kijelző találkozásánál ugyanis van egy "perem".

És hogy ez mitől is van? "Természetesen" az előre felhelyezett képernyővédő fólia az, ami ezt az anomáliát okozza, ez kicsit kisebb mint a kijelző maga, ezért egyrészt hülyén néz ki, másrészt a fent említett kényelmetlenséget is okozza. Lehet vele élni, de 2021 végén ez nem méltó ebben az árkategóriában - még alatta sem. Ezért rögtön tépjük is le a francba!

Éppenhogy elfért a Honor felirat az óriási kamera "sziget" alatt

Éppenhogy elfért a Honor felirat az óriási kamera "sziget" alatt


Fizikai paramétereit tekintve bőven zsebben elférős a történet, hiszen a 159.96mm (ma) x 73.76mm (szé) x 7.78mm (mé) mellé 175g súly társul, ami nem csak azt vetíti előre hogy nem fogja húzni a zsebünket, de azt is hogy viszonylag könnyen kezelhető egy kézzel a telefon.

Az előlapot a kijelző foglalja el, a hátlapon az óriásira nőtt kamerák mellett egy Honor felirat hirdeti büszkén a márkát. Elölről nézve bal oldalon semmilyen gombot, csatlakozót nem találunk, ez teljesen tiszta, a másik oldalra került a bekapcsoló gomb és a hangerő szabályzás is. Alul a SIM-tálca és az USB csatlakozó kapott helyet.

IP-védelmmel nem dicsekedhet a Honor 50, így a vízbe merítés felejtős, és komolyabb esőben is csak a kőkemények mernek majd telefonálni. Az üveg borítás elöl és hátul is edzett üveg, így elméletileg a karcok lassan fognak majd gyűlni, mi nem álltunk neki karcolgatni, noha nagy volt a kísértés.

Elöl csak egy szerény kameralyuk vesz el némi teret a kijelzőből

Elöl csak egy szerény kameralyuk vesz el némi teret a kijelzőből


Képességeit tekintve nem kell szerénykednie a készüléknek, a 802.11a/b/g/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO,2.4GHz és 5GHz wifi mellett Bluetooth 5.2 és GPS, AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS is található, a kábeles csatlakozást USB Type-C-vel - ami viszont sajnos csak 2.0 - tudjuk megoldani. A Honor 50 két SIM kártyát képes kezelni, ráadásul mi döntjük el, melyik az elsődleges, nincsenek megkötések ebben.

Van NFC, fizethetünk vele serényen a boltokban, jutott bele fényérzékelő, gravi érzékelő, közelség érzékelő, giroszkóp, iránytű és meglepően jól működő ujjlenyomat-olvasó is, ami remélhetőleg nem old fel minden második idegen nyomkodására. Négyen próbáltuk ki, nálunk nem tévesztett.

Az alap Android 11-re Honor Magic UI 4.2 lett húzva és egy rakat saját alkalmazást is kínál a gyártó, ezek egy része hasznos is lehet, a legtöbb azonban semmiben sem hiánypótló, ráadásul az appok között nem egy csak szimpla böngészőablakot nyit, ami egész egyszerűen vicces.

Mono hang és 2.0-ás Type-C, egy picit talán kevesebb, mint a tipikus középkategória

Mono hang és 2.0-ás Type-C, egy picit talán kevesebb, mint a tipikus középkategória


Hátul egy 108 MP Ultra Clear Camera (f/1.9) mellett egy 8 MP széles látószögű kamera (f/2.2), egy 2 MP bokeh kamera (f/2.4) és egy 2 MP makrokamera (f/2.4 rekesz) teljesít szolgálatot, ebben a szettben elméletileg EIS képstabilizálás van (sok csodát ne várjunk, de elmosódás nem lesz, ha nem ficánkolunk), és képes természetesen az autofókuszra is.

A Honor 50 5G-vel készült fotókból néhányat módosítás és méretváltoztatás nélkül hamarosan megosztunk. Sajnos egy kisebb technikai hiba miatt nem tudtuk a cikk megjelenésének idejére feltölteni a képeket.

Optikai zoomot nem kapott a Honor 50, digitális zoomra viszont nyilván van lehetőség. A videófelvételek maximum 4K (3840 x 2160 képpont) felbontással készülhetnek, amihez 30fps párosul. Képek esetében 12032 × 9024 pixel a maximum. A 32 MP-es előlapi kamera (f/2.2) maximum 2520×1080px felbontású, 60fps sebességgel készített videók és 6528 x 4896 pixel felbontású fotók készítésére képes.

A képalkotás mint olyan természetesen 108 megapixellel annyira nem tud rossz lenni, de tulajdonképpen a mai mezőnyben nem igazán vagyunk tőle elájulva. Nappal még szép-szép, de ahogy kezd lemenni a nap, az átlagosnál kicsit jobban kezdi elveszíteni a képességeit a készülék, ami nem is igazán a zajosságban jelenik meg, sokkal inkább az arányok nem megfelelő betartásában. Ha a fény adott pozícióban relatíve nagy - például egy lámpa az utcán -, akkor az sikeresen ki tud égni, míg körülötte minden más homályba vész.

Itt egy app ami nem is app

Itt egy app ami nem is app


Mondhatnánk persze, hogy középmezőny, ne várjunk el flagship minőséget, viszont a készülék ára nem ide predesztinálja ezt a képességet. Nyilván nem kell szörnyű látványra gondolni, sőt, ha megtanulunk szoborként pózolni, akkor nagy problémáink nem lesznek, de meg kell tanulni vele bánni, ez nem csak az az előkapom meglövöm történet. Fontos tisztázni, hogy mindez éjszaka, mert nappal nincs ilyen problémánk, az elvárható minőséget úgy ahogy hozza.

A Honor 50 5G igen gyorsan életre kelthető akkor is ha lemerült, a reggeli készülődés mellett a dobozba csomagolt 66 Wattos SuperCharger töltő alig háromnegyed óra alatt fullra pupmálja a telepet. És bár ez impresszív adat, igen fájó hogy más választásunk nincs is a kábelen lógáson kívül, lévén a vezetékmentes töltés kimaradt a készülékből.

Ahogy nem találunk MicroSD kártyahelyet sem - na nem mintha enélkül nem lehetne élni -, és a mai trendeknek megfelelően jack csati sincs a füleshez, ellenben a dobozba pakolt füles természetesen Type-C-vel működik. Ez utóbbi kelleni is fog például filmnézésnél, a hangminőség ugyanis a mono hangszórónak köszönhetően nem egy nagy élmény.

A Snapdragon 778G megbirkózik a játékokkal is, még ha nem is a legmagasabb FPS-sel

A Snapdragon 778G megbirkózik a játékokkal is, még ha nem is a legmagasabb FPS-sel


Több mint két hetes tesztidőszak után azt mondhatjuk, a mindennapi életben egy könnyen használható, az egész napot kibíró készüléket kapunk a Honor 50 5G személyében, ami nem váltja meg a világot, de nagy eséllyel nem is ez a célja. A Google szolgáltatásoknak köszönhetően teljes Android fut rajta, nincs szükség trükközésekre, van teljes értékű Play áruház, Youtube és egyebek.

Ami a hardveres képességeit illeti, az 5G és a Dual SIM és a többi mindennapban használt elem miatt a kommunikációban sem lesz lemaradva még legalább egy-két évig, a fényképezési tudásban azonban még csiszolnivaló van, elég sok. Ezek persze szoftverfrissítéssel valószínűleg meg lesznek oldva, bár például optikai képstabilizátor - OIS - már nem tud belekerülni, ugye.

Árban is elég magasra tette a mércét a Honor, a 190 ezer forintos indulóárat némileg túlzásnak érezzük, mert jelen állapotában a készülék elég vegyes képet mutat, és vannak combosabb ajánlatok is ennyiért. Aki viszont szereti a márkát (vagy hiányzik neki a Huawei), illetve magát a kialakított kezelőfelületet, de nem akar lemondani az Android szolgáltatásokról sem, és nem is a csúcsmezőnyt - hanem inkább az erős közepest - célozza a vásárlással, azoknak érdemes lehet elgondolkodni rajta.
 
  • Funkciók
    7
  • Ár/érték
    5
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    8

Közelít az ajánlotthoz

70%
8 hozzászólás

Mordorer

2 éve, 7 hónapja és 10 napja

Letisztult, szép telefon. De ennél 30 ezerrel olcsóbb az iPhone SE....

válasz erre

zender

2 éve, 7 hónapja és 17 napja

Én megértem az árat, tettek bele azért jó dolgokat (dinamikus 120Hz kijelző pl), sajnos a középkategória szállt el nagyon, de az az összes gyárótnál.

válasz erre

Levi87

2 éve, 7 hónapja és 19 napja

Akinek kell a Huawei fíling, annak be fog jönni. Itthon sikeres lesz nagyon szerintem.

válasz erre

Porthos

2 éve, 7 hónapja és 19 napja

Jajj de nagyon megszaladt a cerka. meglepett smiley Régebben a középmezőny 60 ezer környékén mocorgott, a középmezőny csúcsa 100-120-nál volt maximalizálva. Ugrottunk 100%-ot egy két év alatt, azért ez nagyon nem jó irány...

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 7 hónapja és 19 napja

Szerintem nem túl jól pozicionált készülék, bár az is tény hogy nem mehettek a Nova 9 ára alá, mert összességében csak jobb annál...

válasz erre

Fikarc

2 éve, 7 hónapja és 19 napja

Nem értem, minek erőltetik a fólia előre felragasztását, normális kijelzőt kell gyártani, normális anyagból... Ez a teló bár nem rossz hardveresen, de azt vettem le a tesztből, meg néhány külföldiből is, hogy szoftveresen vannak gondok, amik leginkább a kamera szoftverben érhetők tetten.

Mondjuk megjelenésig még javíthatnak ezen.

Egyébként ***** jók a képek! mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

2 éve, 7 hónapja és 19 napja

A lekerekített kijelző a halálom, de tény hogy itt nem annyira rossz.

válasz erre

Harder

2 éve, 7 hónapja és 19 napja

Ez nagyon drága lett. szomorú smiley

válasz erre