Túl sok memóriát használ a Windows 10? Így javíthatod!

2015. augusztus 09.
26.4641
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a cikk a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Nemrégiben több Windows 10 felhasználó is hatalmas memóriahasználatra panaszkodott, íme egy lehetséges megoldás.
 


Egy Reddit felhasználó mutatott rá a problémára, aki észrevette, hogy az egyik rendszerfolyamat (a Feladatkezelőben System néven látható) egyre több és több memóriát foglalt le. Ahogy a felhasználó megjegyezte, "Újraindítás után nagyjából 130 MB-ot használt és egy órán belül 250 MB fölé ugrott". Ez súlyos probléma lehet a nagyobb memóriakészlettel rendelkező gépeken is, például előfordult, hogy egy 64 GB-nyi memóriával rendelkező számítógépen is a memória többségét "felhasználta" a rendszer.

A hiba eredete egy vagy több illesztőprogram lehet. Akinél megjelent ez a probléma, annak érdemes megpróbálkoznia az alább részletezett lépésekkel.

Figyelem! Az alábbi lépések kényes, a rendszer stabilitása szempontjából fontos illesztőket is érinthetnek, módosításuk akár kárt is okozhat a rendszerben. Ebből kifolyólag aki vállalja az esetleges kockázatot az utasítások követésével, az csak saját felelősségre tegye.

Mindenekelőtt: Győződj meg róla, hogy minden illesztő frissítve van! Ha igen (és ha frissítettél, újraindítottad a rendszert) és továbbra is fennáll a probléma, akkor érdemes megpróbálkozni az alábbi lépések követésével.

 1. Töltsd le és telepítsd a Windows Driver Kitet.

 2. Indíts el egy parancssort rendszergazdai jogokkal (jobb klikk a Windows logón a bal alsó sarokban -> "Parancssor (rendszergazdai)" vagy a Start menüből keress rá a Parancssorra és a megjelenő elemre kattints jobb egérgombbal, majd válaszd a Futtatás rendszergazdaként elemet)

 3. A parancssor segítségével navigálj a C:Program Files (x86)Windows Kits8.1Toolsx64 mappába a következő paranccsal:
  cd C:Program Files (x86)Windows Kits8.1Toolsx64
  -> nyomj egy entert


 4. Írd be, hogy poolmon.exe, nyomj entert és a megjelenő felületről a P és a B billentyűkkel rendezd a listát. A P betű típus, a B pedig méret szerint rendezi a listát.

 5. Jegyezd le azt a poolt, amelyik a memória többségét lefoglalja (pl. nvrd). Nyiss egy másik parancssort (lehetőleg rendszergazdait) és ellenőrizd, hogy melyik illesztő használja ezt a sok memóriát. Ehhez írd be a következő parancsot:
  findstr /s (ide jön az előbb lejegyzett név) *.*
  pl.: findstr /s nvrd *.*


 6. Ez a parancs egy .sys kiterjesztésű fájlra fog mutatni. Keresd meg a fájlt, kattints rá jobb gombbal és válaszd ki a "Tulajdonságok" menüpontot, majd a megjelenő ablakban keresd meg, hogy melyik gyártóhoz/termékhez tartozik az adott fájl. Ha ez megvan, menj fel a Microsoft honlapjára és töltsd le a hozzá tartozó Windows 10 illesztőt.


Ezek a lépések segíthetnek orvosolni a memóriaproblémákat, de mindenképp érdemes megnézni a Microsoft súgócikkét is.

Forrás: IBTimes UK / Bidness ETC
nincs még hozzászólás