Elnöki ügy - tíz filmben tíz színész, akik amerikai elnököt játszottak

2020. november 03.
76.0351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Itt vagyunk a nagy napnál, november 3-án. Talán már mindenki tudja, hogy ma van az amerikai elnökválasztások napja, amelyre kapásból rásüthetnénk, hogy csak az USA-belieket érinti, viszont tudjuk jól, hogy a politika ezen szintje az egész világot körbeöleli, így egy magyar ember számára is igencsak érdekes lesz megfigyelni, hogy vajon Trump vagy Biden kerül ki győztesen a mai nagy ütközetből. Viszont ha már pont "szezonja van" az elnök-témának, akkor úgy döntöttünk, hogy teszünk egy kis kitérőt, és megvizsgáljuk, hogy miféle filmek készültek, melyekben híres színészek formáltak meg amerikai elnököket. Lássuk is hát a válogatásunkat!


1. Kevin Spacey - Richard Nixon (Elvis & Nixon)

Bár mára már szitokszónak számít a közvélekedés körében Kevin Spacey neve, köszönhetően a ténynek, hogy pár éve a #metoo botrány részesévé vált, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy egyébként kiváló művészről van szó, aki többek között Richard Nixont is pazarul formálta meg.

Spacey sem semmi Nixonként, de Shannon viszi a prímet Elvisként

Spacey sem semmi Nixonként, de Shannon viszi a prímet Elvisként


Az Elvis & Nixonban a legendás zenész és az amerikai elnök találkozását láthatjuk a színfalak mögött, ráadásul mindezt egy humoros érzettel átitatva, hogy ne legyen száraz még a laikus nézőnek sem. Spacey egyenesen brillírozik a szerepben, bár azért kétségtelen, Michael Shannon az, aki ellopja a show-t Elvisként.

2. Daniel Day Lewis - Abraham Lincoln (Lincoln)

Steven Spielberg, mielőtt még pár évre hiátusra vonult volna a rendezői terepről, megalkotta a Lincoln-t, amely tipikusan azon filmek sorába illeszthető be, amik alapjáraton nem többek egy korrekt iparosmunkánál, mégis a főszereplő elviszi az egészet a hátán.

Félelmetes precizitással játszotta Day Lewis Abraham Lincolnt

Félelmetes precizitással játszotta Day Lewis Abraham Lincolnt


Ebből az aspektusból nem véletlen, hogy Spielberg a kaméleonnak tekinthető Daniel Day Lewis-t választotta főszerepre, hiszen ő egyébként is arról ismert, hogy képes még a kevésbé kiemelkedő mozikat elvinni a hátán, viszont Abraham Lincoln-t olyan mesteri precizitással hozta le, hogy a mai napig keressük az állunkat.

3. Josh Brolin - George Bush (W. - George W. Bush élete)

Nekünk magyaroknak egészen jó dolgunk van a W. - George W. Bush élete kapcsán, hiszen egy megjegyezhető címet kapott, viszont az eredeti "W." címmel elég alaposan meglőtte magát a mozi. Igazából maga a film sem egy túlzottan agyeldobós darab, de ha valamiért, akkor Josh Brolin miatt emlékezni fogunk rá.

Nem Brolin legerősebb alakítása, de kétségkívül emlékezetes

Nem Brolin legerősebb alakítása, de kétségkívül emlékezetes


Nyilván nem rak akkorát a színész, mint mondjuk Day Lewis a Lincolnban, de egy teljesen tisztességes alakítást tesz le az asztalra George Bush-ként, és talán kimondhatjuk, hogy a mai napig ő formálta meg a legemlékezetesebben az amerikai elnököt.

4. Anthony Hopkins - Richard Nixon (Nixon)

Anthony Hopkins élete során annyi zseniális alakítást tett le az asztalra, hogy nemes egyszerűséggel csak keressük rá a szavakat (nem, itt nem a Transformers-re gondolunk), és bizony a fantasztikus tehetségéről árulkodik az is, amit a Nixonban nyújtott.

Többet is el tudtunk volna belőle viselni...

Többet is el tudtunk volna belőle viselni...


Túlzottan sokáig nem kell rajta agyalni, hogy Richard Nixon életútját helyezi fókuszba az Oliver Stone által rendezett mozi, amiben egészen gyerekkorától követhetjük őt nyomon, majd végül a botrányba fulladt elnöki pályafutását is láthatjuk.

5. Jon Voight - Franklin D. Roosevelt (Pearl Harbor - Égi háború)

Sok minden eszünkbe juthat a Pearl Harbor - Égi háború kapcsán: például a giccses szerelmi háromszög Ben Affleckékkel, a néhol pocsék karaktervezetés, az egyértelmű látványorgiára kihegyezett cselekmény, ám sokan megfeledkeznek Jon Voightról, aki Franklin D. Rooseveltet testesíti meg.

Hopkins megformálásában is igencsak ütősre sikeredett Nixon filmre vitele

Hopkins megformálásában is igencsak ütősre sikeredett Nixon filmre vitele


Az Oscar-díjas színész nem játszotta le itt a csillagokat, viszont kétségtelen, hogy emlékezetes teljesítményt nyújtott Roosevelt elnök bőrébe bújva, és mi még azt is megkockáztatnánk, hogy Affleckék enyelgése helyett többet láttunk volna Rooseveltből szívesen.

6. Caspar Phillipson - John F. Kennedy (Jackie)

Talán most pislogsz a színész neve láttán, nem véletlenül, lévén egy kevésbé ismert arcról van szó. Mégis, ami miatt fel tudott kerülni a listánkra, az nem más, mint hogy ő formálta meg John F. Kennedy-t a Jackie című, Oscar-díjra küldöt filmben.

Kevés jelenete van John F. Kennedy-nek, de azok hatalmasat ütnek

Kevés jelenete van John F. Kennedy-nek, de azok hatalmasat ütnek


Nem túl sokat szerepel benne, lévén a mozgókép leginkább arra koncentrál, hogy felesége, Jackie Kennedy miként dolgozza fel és éli meg férje hirtelen elvesztését, viszont azok a jelenetek, amikben benne van, kellően emlékezetesek - emlékezzünk csak vissza a lelövésének pillanataira...

7. Alan Rickman - Ronald Reagen

A komornyik története több mint fél tucat elnököt felsoroltat, viszont közülük kettőt emelnénk ki isten igazából, és az egyikőjük a már megboldogult Alan Rickman. Ronald Reagent játssza el a moziban a színész, az egyik legismertebb USA-elnököt.

Mert bizony Rickman filmográfiája sokkal több annál, hogy Piton professzort eljátszotta

Mert bizony Rickman filmográfiája sokkal több annál, hogy Piton professzort eljátszotta


Bár azt is sietve hozzátennénk, hogy igazi sztárparádé uralkodik a filmben, és ez sem segít sokat azon, hogy mindenki Rickmanre emlékezzen szigorúan, hiszen telis-tele van nagyszerű nevekkel és alakításokkal a film. Bárhogyan is, nálunk Rickman az egyik favorit...

8. Robin Williams - Dwight D. Eisenhower (A komornyik)

És akkor már meg is érkeztünk a másik jelöltünkhöz A komornyikból, aki nem más, mint a szintén elhunyt Robin Williams, aki pedig Dwight D. Eisenhower elnököt keltette életre, viszont szintén olyan remekbe szabot alakítással, hogy az hátborzongató.

A mai napig hiányoljuk a filmvilágból Williams-et...

A mai napig hiányoljuk a filmvilágból Williams-et...


Az élet morbid humora, hogy hiába alakított nagyot Williams és Rickman, mára már egyikőjük sincs köztünk, viszont ez az igazán nagy művészek ismérve: hogy még a "kisebb" filmjeikben is olyan alakítást prezentálnak, amikre évtizedek múltán is emlékezni fogunk.

9. Kevin Kline - Ulysses S. Grant (Vadiúj vadnyugat)

Gyors paradigmaváltás következik, lévén a Vadiúj vadnyugat nem éppen a magas színvonaláról ismert a közönség köreiben, viszont mi egy abszolút szórakoztató darabnak tartjuk, ami képes lekötni a nézőt - tipikusan a popcorn és kóla mellé járó film.

Nem túl erős, ám annál inkább szórakoztató alakítást hozott Kevin Kline a Vadiúj vadnyugatban

Nem túl erős, ám annál inkább szórakoztató alakítást hozott Kevin Kline a Vadiúj vadnyugatban


Kevin Kline természetesen nem alakít akkorát, mint bárki erről a listáról, sőt, néhol egyenesen pocséknak tekinthető, viszont kétségtelen, hogy ő formálta meg Ulysses S. Grant elnököt a Vadiúj vadnyugatban, így határozottan helye van a listánkban.

10. Alec Baldwin - Donald Trump (Saturday Night Live)

Bűnnek éreztük volna, ha valamilyen módon nem csempésszük rá erre a listára Alec Baldwint, aki bár nem mozifilmben, hanem a Saturday Night Live-ban testesítette meg többször is a jelenlegi amerikai elnököt, Donald Trumpot.

Nem hagyományosan filmben, hanem a Saturday Night Live-ban hozott nagyot Baldwin Trumpként

Nem hagyományosan filmben, hanem a Saturday Night Live-ban hozott nagyot Baldwin Trumpként


A Saturday Night Live jellegéből adódóan talán senki nem lepődik meg azon, hogy végtelen komikum jellemzi Baldwin alakítását, aki ráadásul olyan szinten elkapta az aktuális elnök manírjait, hogy az egyszerűen bravúros.

Ez lenne hát a mi kis listánk, azonban osszátok meg velünk mindenképp, hogy ti mely amerikai elnököket tennétek fel még erre a listára, vagy akár azt is elárulhatjátok, hogy mely alakítások a kedvenceitek ezek közül.
8 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 10 napja

Hát ezt nagyon bírtam. mosolygó smiley Lehet, tolok belőle egy maratont! röhögő smiley

válasz erre

darkomen

4 éve, 11 napja

Terry Crews - Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho

válasz erre

Gólem

4 éve, 11 napja

Telitalálat filmes ajánló! mosolygó smiley Ment a kedvencek közé!

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 11 napja

Hát, izgalmasabb volt ez a cikk mint az éppen folyó választások! röhögő smiley

...amiben reméljük, nem a bohóc nyer.

válasz erre

Fikarc

4 éve, 11 napja

Nagyon aktuális téma, és eszembe is juttatta, mennyire szeretem a Gyilkosság a Fehér házban filmet! röhögő smiley

válasz erre

muki

4 éve, 11 napja

Nagyon jól eltalált cikk. mosolygó smiley

válasz erre

Levi87

4 éve, 11 napja

Ez egy király cikk lett! mosolygó smiley

válasz erre

betyár

4 éve, 11 napja

És még sok ilyet lehetne. röhögő smiley Amerikai elnök annyira alap egy filmben h legyen.

válasz erre