The Last of Us sorozatkritika

2023. január 15.
110.7931
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mikee profilja, adatai
Mikee
Nem könnyű feladat jó videójátékos adaptációt készíteni, sokaknak bele is tört már ebbe a bicskája. A sztoriközpontú címek talán "könnyebben" megvalósíthatóak a mozivásznon és a képernyőn, hiszen így "csak" a történetre és a karakterekre kell koncentrálni. A Naughty Dog posztapokaliptikus videojátéka, a The Last of Us ebből a szempontból tökéletes választásnak tűnt, az HBO pedig le is csapott az élőszereplős megvalósításra. A játék írójával, Neil Druckmann-nel közösen hozták tető alá a projektet, a Csernobil showrunnere, Craig Mazin pedig producerként működött közre. A végeredmény? Az utóbbi évek egyik, sőt valószínűleg a legjobb videojátékos adaptációja.


Sokan most biztos forgatják a szemüket, amiért a bevezetőben már ilyen nagy szavakkal dobálóztunk, természetesen pontról pontra meg fogjuk mutatni, hogy mitől is lett közel tökéletes a The Last of Us sorozat. Kezdjük a történettel, lássuk, hogy miről is szól a The Last of Us sorozat sztorija. Mivel a teljes évadot volt szerencsénk végignézni, így az alábbiakban nem csak néhány epizód alapján, de a komplett történet alapján véleményezünk!

A játék rajongói számára a történet felütése ismerősnek tűnik majd, egy globális pandémia után járunk, egy gombavírus mutáns zombikká változtatott majdnem mindenkit a Földön, belőlük lettek a Kattogók. HBO vonalon A Trónok Harcából ismerős Pedro Pascal alakítja majd Joel-t, a mogorva csempészt, akinek az a feladata, hogy eljuttassa Ellie-t (Bella Ramsey, szintén az említett sorozatból lehet ismerős) a Fireflies nevű lázadó, félkatonai szervezethez.

Bella Ramsey egyáltalán nem hasonlít a játékbeli karakterre, azonban a színészi játéka pompás

Bella Ramsey egyáltalán nem hasonlít a játékbeli karakterre, azonban a színészi játéka pompás


Sok mindent nem szeretnék lelőni a történetből, ami számos meglepő csavart és nem várt fordulatot tartalmaz majd, miközben remekül adaptálja az alapművet, mindezt úgy, hogy azok számára is érthető lesz a sztori, akik soha az életben nem játszottak a játékkal. A The Last of Us rajongói számára rengeteg apró utalással, játékból átemelt pillanattal és ismerős karakterrel kedveskedik a sorozat, szóval számukra is mindenképpen tartogat majd meglepetéseket a streamingre ültetett történet.

Drámai, érzelmes és vicces pillanatokból nem lesz hiány, szerencsére nem estek túlzásba az írók, teljesen emberinek, földhözragadtak tűnnek a különféle karakterek reakciói. Aki játszott PlayStationön a The Last of Us videojátékkal, az tudhatja, hogy tíz éves kora ellenére a játék még mai szemmel is elképesztően néz ki.

Szerencsére a posztapokaliptikus látvány és a világvége hangulat a sorozatban is visszaköszön. Nem volt túlzás azt állítani, hogy a költségvetés meghaladta a szintén HBO-s fantasy sorozatot, a Trónok Harcát, mivel a látványvilág és a külcsín mozifilmekkel vetekszik.

Joel és Ellie kalandjai végre megelevenednek képernyőn is - és nem okoz csalódást

Joel és Ellie kalandjai végre megelevenednek képernyőn is - és nem okoz csalódást


Bámulatosan néznek ki a növényzet által benőtt, félig meddig leomlott, elhagyatott épületek, csak úgy árad az üresen kongó folyosókból a reménytelenség hangulata. A zombikat, Kattogókat is remekül sikerült adaptálni a játékból, Neil Druckmann, a játék írója nem véletlenül bábáskodott a projekten, a maszkok kifejezetten jól néznek ki. A gombával fertőzöttek mellett pedig ott vannak a hallás után támadó kattogók, nos, az ő feltűnésük a sorozat talán egyik legemlékezetesebb pillanata.

A játékot a sztori mellett a karakterek is emlékezetessé tették, szóval kíváncsian vártuk, hogy az adaptáció mennyire fogja tudni megugrani a szintet. Itt azért akadtak már problémák. Pedro Pascal, mint a múltja démonjaival folyamatosan küszködő Joel remek választásnak bizonyult, viszont Bella Ramsey, mint Ellie elképesztően furcsán hat elsőre a képernyőn.

Sajnos szegény még nyomokban sem hasonlít a játékbeli karakterre kinézetben, szóval rengeteg idő kell, mire az ember szeme megszokja a külsőségekben eltérő karaktert. Azt is érdemes viszont hozzátenni, hogy igyekszik, és végső soron jól hozza a szarkasztikus humorú, éles nyelvű, a világra folyton rácsodálkozó árvát.

Clickerek. Clickerek mindenhol.

Clickerek. Clickerek mindenhol.


Szerencsére közte és Pedro Pascal között remekül működik a kémia, jó volt látni, ahogy apró gesztusokon keresztül mélyül el a két karakter közti kapcsolat, a kezdeti bizalmatlanság idővel átalakul egyfajta egymásra utaltságra. A játékból ismerős témák, a veszteség, a múlt elfogadása, feldolgozása, a múltbeli hibáinkkal való szembenézés és továbblépés a sorozatban is visszaköszön, a két főhős kapcsolatának az alakulása pedig remekül mutatja be ezt.

Míg Ellie számára Joel egyfajta "apa" karakter, aki végig vezeti a veszélyekkel teli világon, addig Joel számára Ellie boldogulása, megmentése egy lehetséges jövő, egy cél, egy feladat, amiért érdemes élni és küzdeni. A posztapokaliptikus, világvége témájú művek visszatérő eleme az emberség, a könyörület kérdése, valamint az, hogy hol is húzódik meg a jó és a rossz közötti vékony határvonal.

A sorozat elég erős morális kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mit szabad megtenni a túlélés érdekében, egy ember sorsa vajon előrébb való-e, mint egy közösség boldogulása. Habár világépítésben és komplexitásban elmarad a játéktól, a The Last of Us sorozat remekül veszi ezt az akadályt, Joel végső döntése, a nagy csavar az egész morális kérdéskörnek ad egy csattanós választ.

Lányának emléke keserű de kőkemény emberré teszi Joelt

Lányának emléke keserű de kőkemény emberré teszi Joelt


A két főhős mellett a mellékszereplők sajnos egy kissé háttérbe szorultak, látszik, hogy a karaktereik kibontására már nem volt annyi idő és tér. Pedig akadnak itt érdekes karakterek, Gabriel Luna, mint Joel vicces tesója abszolút egy szerethető figura, még ha nem is kap annyi játékidőt.

Anna Torv, Joel társaként, Tess-ként remek, a legjobban kidogozott mellékszereplők viszont Frank és Bill. Murray Bartlett és Nick Offerman szó szerint ellopják a show-t, egy teljes epizódon keresztül csodálhatjuk meg a karakteriket, az ő sztoriszáluk kifejezetten jól fel lett építve. Egyetlen egy negatívum a Melanie Lynskey által játszott Kathleen karaktere, aki inkább volt irritálóan ripacs, mint hihető "gonosz".

Természetesen nem várt vendégszereplőkre a sorozatban is számíthatunk, Ashley Johnson és Troy Baker felbukkanása minden bizonnyal örömteli perceket fognak majd okozni a játék rajongói számára. Mindent összevetve, a The Last of Us sorozat az egyik legjobb dolog, ami idén a videojátékok rajongóival történhetett.

A The Last of Us mostantól nem csak játékban maxolja ki a posztapokaliptikus témát

A The Last of Us mostantól nem csak játékban maxolja ki a posztapokaliptikus témát


Természetesen azon lehet vitatkozni, hogy miért pont Bella Ramsey lett Ellie, miért Pedro Pascal kapta Joel szerepét, de a lényegen nem változtat. Kaptunk egy remek adaptációt, ami habár komplexitásban elmarad az alapműtől, mégis remekül ragadja meg annak lényegi elemét, a túlélést egy embertelen világban.

A sorozat önállóan is megállja a helyét, szóval, aki nem játszott a játékkal, annak is erősen ajánlott. A The Last of Us játékok rajongóinak is tartogat meglepetéseket a sorozat, emellett ismét újraélhetik a kedvenc jeleneteiket a képernyőn. Sajnos a második évadról még semmi hír, mi azért titkon reménykedünk benne, hogy Ellie és Joel visszatér majd még egy kaland erejéig.
8 hozzászólás

Tommy

1 éve, 7 hónapja és 21 napja

Ma már nézem is! mosolygó smiley Végre eljött, mióta a platyka felreppent már várom.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 7 hónapja és 21 napja

Olvasmányos írás lett és rohadtul várom már hogy lássam!!!!!

válasz erre

Porthos

1 éve, 7 hónapja és 21 napja

Nem emlékszem hogy valaha is előzte volna meg ekkora hype egy sorozat első évadjának indulását. Én is tűkön ülök főleg hogy csak ilyen pozitív kritikákat kap!

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Basszus most méég jobban kattogok (Kattogok! röhögő smiley) rajta hogy lássam.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Kb kihagyhatatlan a sorozat ezek szerint! Mondjuk eddig sem volt kérdéses hogy nekiállok-e.

válasz erre

techiii

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Először nem terveztem, hogy megnézem a sorozatot, de a sok pozitív kritika után - na meg ez a cikk után, úgy gondolom megnézem.

válasz erre

Direktor

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Azta*****. meglepett smiley De már csak egy nap!!!!!!! mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 7 hónapja és 22 napja

Ejjj de vártam már! mosolygó smiley Ezek szerint NAGYON nem okoz csalódást. Brutál várós!

válasz erre