Tenda MW3 AC1200 mesh teszt - így turbózd fel a wifi hálózatod!

2020. december 14.
73.9801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Hiába van lassan 2021, a magyar internetszolgáltatók által bekötéskor letett wifi routerek sok esetben finoman szólva sincsenek a helyzet magaslatán teljesítmény szempontjából, köszönhetően az olcsó és egyben ócska konstrukcióknak, hiszen a költségcsökkentés játssza a legnagyobb szerepet, az ügyfél elégedettség általában nem lényeg. Az ilyen helyzetekben vagy egy bitang nagy routerbe fektetünk komolyabb összegeket, vagy egy mesh hálózattal oldjuk meg a problémát. Ez sokak számára ismeretlen terep, ezért úgy határoztunk, hogy górcső alá veszünk egy példányt.
 


A Tenda nagy eséllyel egyetlen olvasónknak sem ismeretlen, hiszen ha máshonnan nem is, de a routerek világából jól csenghet a cég neve, ezért a gyártótól egyáltalán nem idegen a mesh technológia sem, egész családokat gyártanak mindenféle igényekhez alkalmazkodva. Szerkesztőségünkben a Tenda MW3 AC1200 rendszer járt, az alábbiakban pedig a meglehetősen hosszú tesztidőszakunk végeredményét, tapasztalatait olvashatjátok. Lássuk is, hogy mit tud a Tenda mesh vonalon!

Talán senkinek nem kell bemutatnunk azt az élethelyzetet, amikor egy ilyen mesh eszköz jól tud jönni. Egy nagyobb ház (főleg ha több szintes) vagy egy régebbi, masszív anyagból készült lakásban akár még az erősebbnek számító Wi-Fi jel esetében sem mindenhová jut el a szükséges vezeték nélküli internetkapcsolat. Ilyenkor pedig ezen készülékek kiválóak lehetnek, azonban nagyon nagy a szórás, ebben a szegmensben is akadnak jobb és rosszabb darabok.

A szóban forgó tesztalany egyik legnagyobb erőssége, hogy nem kell különösebben sokat babrálni ahhoz, hogy üzembe helyezzük. Az egészen formás kis kockákról alapvetően azt tudni kell, hogy ebben a szériában több kiadvány is van, akad például olyan, amiben három csomópont lelhető fel, mi azonban a két végpontos kiadást teszteltük le. A tesztkörnyezet egy közel 150 nm-es kétszintes ház (60cm-es falakkal), 400 nm-es udvarral, 500Mbps Telekom nettel, aminek a wifi routere egész egyszerűen szégyen.

Ez volt a mi elsődleges csomópontunk: 2,4 és 5 Ghz is stabilan jön

Ez volt a mi elsődleges csomópontunk: 2,4 és 5 Ghz is stabilan jön


Az első csomópontként funkcionáló hardvert csatlakoztattuk a modemhez, a Tenda saját okostelefonos applikációjával megadtuk a hálózat nevét és az ahhoz tartozó jelszót. A másik csomópontot ezután oda helyezzük, amerről szeretnénk a legjobb lehetőségek szerint a jelet továbbítani. Nálunk az elsődleges csomópont értelemszerűen a router mellé került, a másodlagos pedig a lépcső fordulóba, ezzel a fenti és lenti helyiséget is be tudtuk szórni.

Nagyon praktikus, hogy akad az eszközökön egy kis LED lámpa, ami színekkel, és jelzésekkel mutatja számunkra, hogy mennyire vagyunk még jó távolságban ahhoz, hogy megfelelően tudjuk továbbítani az internet kapcsolatunkat. Hasznos kis segédlet ez, rengeteg fejfájástól meg fogja szabadítani a felhasználókat.

Egyébként itt ki is emelnénk, hogy a Tenda MW3 AC1200 erénye egyértelműen a felhasználóbarát mivolta és az egyszerűsége. Még egy laikus is könnyedén el fog igazodni annak kapcsán, hogy hogyan érdemes használni a rendszert, ezáltal pedig könnyen ajánlható bárki számára. A telepítés leírása mindössze négy pontból áll - és tényleg ennyi az egész.

Persze megbolondíthatjuk ezt a receptet azzal, ha szeretnénk néhány extrémebb beállítást eszközölni, például port-továbbítás esetén, vendéghálózatot is hozzárendelhetünk, sőt akár még szülői beállításokat is bevethetünk, ha van egy csemete a háznál.

A Tenda MW3 AC1200 mesh bárhol jól mutat

A Tenda MW3 AC1200 mesh bárhol jól mutat


A csomópontok két ethernet csatlakozót képesek támogatni egyszerre, bár ugye ezek közül az egyik fixen foglalt lesz a modemre történő csatlakoztatásból kifolyólag. Az egyetlen probléma az lehet a telepítés során, ha nincs mobiltelefonunk, mert bár Androidra és iOS-re egyaránt elérhető az alkalmazás, de webes felület abszolút nincs. Ezt leszámítva pazar kis felületről van szó, teljes mértékben átlátható.

Dizájn tekintetében roppant egyszerű és letisztult megoldással állunk szemben, lévén az aktuális alany mindössze egy fehér kocka. Pont. Ennyi. Nem cifrázták túl a küllemet, de éppen ezért nem fogja zavarni a szemet, bárhová elhelyezhetjük, tökéletesen be fog illeszkedni a környezetbe. Még antennák sem zavarnak bele az összképbe, úgyhogy ezt aztán bárhová pakolhatjuk.

A funkcionalitás és az egyszerűség tekintetében még azt is érdemes kiemelni, hogy ha mondjuk hozzácsapunk egy új csomópontot a hálózathoz (mert mondjuk az udvarra is ki akarjuk lőni a jelet), akkor az kapásból működésbe lép, és semmilyen különösebb állítgatást nem igényel a szisztéma.

1200MB / s sebességgel képes száguldozni az adatsebesség használat közben, illetve ahogyan azt a leírás is leszögezte előre, 100-300 nm-es házakhoz tervezték elsősorban, a dobozon 200 nm van feltüntetve. Ezt mi is alá tudjuk támasztani, pakolgattuk jobbra-balra az eszközöket, és végeredményben meg kellett állapítanunk, hogy a legideálisabban tényleg az ekkora méretű épületekben fog szuperálni a mesh.

Hátul mindössze két LAN és a delej csati töri meg a tömör kockát

Hátul mindössze két LAN és a delej csati töri meg a tömör kockát


2,4 Ghz-en és 5 GHz-en működik továbbá a megoldás, ami a gyakorlatban borzasztóan jól szuperál. Késleltetés mentesen adja tovább a jelet, mi egy pillanatig sem érzékeltünk semmiféle lassulást, legalábbis amikor a LED lámpa szerint még hatótávban volt a végpont. Amikor már egy kicsit távolabb helyeztük ehhez képest az eszközt, úgy már merültek fel "gondok" nyilvánvalóan.

Utóbbit persze nem kritikaként jegyeznénk meg, már csak két okból sem: egyrészt maga a gyártó sem mondott nagyobbat, mint amekkorát képes teljesíteni a mesh, másrészt pedig az árkategóriához mérten ez is egy korrekt teljesítmény, ergo egy rossz szavunk sem lehet. Nagyjából 7-8 méteren belül egész biztosan nincs semmilyen jel gyengülés, mi 11 méterre tettük egyiket a másiktól, a jel alig pedig alig veszített erejéből.

Ettől függetlenül tény, ami tény, azon a területen, ahol a jel továbbított részét próbáljuk meg kiélvezni, nem ugyanolyan sebességgel megy a kapcsolat, mint ha simán csak az alap Wi-Fi-re támaszkodnánk, viszont ismételten csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy ebben az árkategóriában még ezt sem érezzük gondnak.

Senkit nem fog zavarni a karácsonyi vacsi asztalon sem

Senkit nem fog zavarni a karácsonyi vacsi asztalon sem


5 GHz-en egészen 867 Mbps-t is ki tudunk sajtolni belőle, míg 2,4 GHz-en ez inkább 300 Mbps. Legalábbis papíron ezzel az információval találkozhatunk, de mint mindig, a gyakorlat most is egy kicsit gyengébb eredményt mutat, de tény hogy bőven ehhez közelítő adatokkal találkozhatunk.

A földszinti jel nagyon stabil és erős volt - itt ugyebár két kis kocka is dolgozott -, gyakorlatilag a telepített Telekom routernél legalább 50 megával jobb netet hozott, az emeleti jel - némi sebesség csökkenéssel - eljutott a legtávolabbi pontig is, sőt az udvaron is volt wifink, ami a szolgáltató routerével elképzelhetetlen volt eddig.

A földszinten így a konstans 400 mega megvolt, az emeleten általában nagyjából a 200 Mbps-es kapcsolat volt az, amit a legtöbbször produkált a szisztéma, ami valóban meglepett minket, hiszen ilyen árkategóriában nem feltétlenül számítottunk erre. Egyébként ez nem csak hogy fix, állandó sebesség volt legtöbbször, de a ping is drasztikusan megnőtt a telepített wifihez képest. Így egy stabil internet kapcsolatról beszélhetünk végig, amennyiben a megfelelő távolságban helyezkedtünk el.

A Tenda MW3 AC1200 mesh egyszerűen csak jól néz ki

A Tenda MW3 AC1200 mesh egyszerűen csak jól néz ki


És akkor mennyi az annyi, avagy milyen árkategóriáról beszélhetünk? 16,880 forintot kóstál a nálunk járt Tenda MW3 AC1200, ami a két eszközös variáns, ez pedig máris keretbe foglalja az imént írtakat, hiszen ennyi pénzért ez egy több mint korrekt mesh-nek minősül, árához képest meglepően jó eredményekkel.

Főleg a fentebb írt kisebb és közepes méretű házak esetében lesz tökéletes választás, valamint ha nem vagyunk otthon a konfigurációban, és szimplán csak szeretnénk egy "plug 'n play"-szerű technológiát, ekkor emellett simán letehetjük a voksunkat. Nem mellékes az sem, hogy egész egyszerűen jól néz ki, olyan műszaki eszköz, amit nem kell eldugdosni, hanem bátran kitehetjük bárhová.

Ha pedig valaki nagyobb lefedettségre vágyik, lehet válogatni a nagyobb kiszerelésű csomagokból is, legyen az több eszköz, más teljesítmény, ár / érték arányban egy nagyszerű készüléket fog vásárolni, aki befektet rá.

A teszthez az iWay biztosította az eszközöket, megvásárolni itt lehet a Tenda MW3 AC1200 mesh-t.
 
 • Funkciók
  8
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  10
 • Hardver
  9

KIVÁLÓ KÉSZÜLÉK!

90%
9 hozzászólás

Vidoros

1 éve, 11 hónapja és 4 napja

Vettem egyet, ***** jó cucc. Atomstabil a net, jó a ping, semmi lag játék közben sem. Mindenkinek ajánlom, aki ilyenen gondolkodik.

válasz erre

zender

1 éve, 11 hónapja és 7 napja

Hihetetlen milyen egyszerűen néz ki jól ez a kis kütyü! Ennyiért meg ajándék.

válasz erre

VDemon

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

A legjobbkor jött ez a teszt, hála!

Digi van, lan kábelen simán 900mbps, wifin meg jó ha 25-öt kiszór. Digi szerint ez jó így.

Szerintem nem, úgyhogy meg is van a saját karácsonyi ajándékom.

válasz erre

Levi87

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Nagyon korrekt kis darab, iszonyat jó a formaterv.

válasz erre

technomancer

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Nagyon pofás cucc!

válasz erre

inkognito

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

De jól néz ki. Ez baromi jó cucc.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Köszi ezt a tesztet! Reméltem hogy lesz, de már késő, karácsonyi ajánlóból berántottam.

válasz erre

TEchie

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Sosem próbáltam mesht, tök fura, pedig ahol most lakom ott nagyon kéne. Eddig csak 70K környékén találtam olyat ami működik is (igaz, nekem 3-as kell), de azt sokalltam. Körülnézek itt is.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

MMilyen jól néz már ki banyek!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink