Tenda AC8 AC1200 Dual-band Gigabit wireless router teszt - átlagon felüli lefedettség, átlagon aluli árért

2021. július 04.
73.4751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Hol vannak már az óriási, tégla nagyságú ormótlan routerek, amik meg-megszakadva szórják a netet? Ma már ezek az eszközök tulajdonképpen minden háztartás kommunikációs alapját képezik, és ezen szegmensen belül a Tenda, mint élenjáró játékos neve teljes mértékben az egyik legmegbízhatóbb és szép eszközöket gyártó cég. Ezúttal egy abszolút pénztárcabarát eszköz járt nálunk, tekintve hogy a piacon lévő AC1200 Dual-Band Gigabit vezeték nélküli AC8-ashoz volt szerencsénk - roppant mód kíváncsiak voltunk, hogy az az árcédula, amit ráaggatott a Tenda a termékre, vajon miféle megbízhatóságot és teljesítményt kínál.


Kibontást követően két dolog csapta meg a szemünket kapásból a formavilággal kapcsolatban: az egyik, hogy egy igazán kompakt, egyszerűen letisztult routerrel állunk szemben, amely nagyjából a háztartás bármely pontján könnyedén elfér, és jól is mutat, másrészt pedig hogy érdekesen kialakított teteje leginkább egy esernyőre hasonlít a kis domború alakzatával.

Hogy a kialakítás mennyire elegáns, azt döntse el mindenki saját maga, hiszen ha valami, hát a kinézet megítélése szubjektív. Nyilván aki teljes letisztultságra, a kocka formákra és az egyenes élekre vágyik, az itt csalódni fog, mert ez a kinézet játékos és formabontó, nekünk mindenesetre nagyon bejött. Abszolút megszokható látvány akár egy irodában is, gamereknek meg nem is kérdéses.

A Tenda AC8 AC1200 elég kicsi és elég formás ahhoz, hogy ne kelljen elrejteni a sarokban

A Tenda AC8 AC1200 elég kicsi és elég formás ahhoz, hogy ne kelljen elrejteni a sarokban


Egyébiránt maga az eszköz kellően masszív, műanyag de nem könnyen törik és nem is nyikorog. Igaz, ritkán is csavargatja az ember az ilyesmit. Természetesen nem egy betörhetetlen robosztus óriásról van szó, az AC8 inkább kecses és mindenképpen kicsi, de lényeges, hogy azért az árért, amit elkérnek érte, végzi a dolgát, és távolról sem kelt "ropi" érzetet a borítás. A felületen akad még egyetlen LED lámpa is, ami jelzi az internet kapcsolatunk aktuális állapotát.

Nem egy túlzottan nehéz darabról van szó, tekintve hogy mindössze 612 grammot nyom, nem fogja belapítani az íróasztal szélét, az már egyszer biztos. A kompaktság érzetét abszolút hozza, ráadásul szállítgatni is könnyű, arról meg már nem is beszélve, hogy a csomagolása is roppant mód szimpla.

Foglalatok tekintetében 3 LAN porttal fogunk találkozni, melyek közül az egyik IPv6 szabvánnyal is rendelkezik. Utóbbi a titkosítás szempontjából fontos, meggátolja, hogy bármilyen módon is feltörjék a hálózati kapcsolatunkat. Ez főleg cégek tekintetében lehet izgalmas, mintsem otthoni háztartásoknál.

Három LAN és egy WAN - se több, se kevesebb. Nekünk pont elég volt.

Három LAN és egy WAN - se több, se kevesebb. Nekünk pont elég volt.


Értelemszerűen akad egy WAN port is, amivel az internethez kapcsolódik a router. A 3 LAN porttal kapcsolatban mindenki döntse el maga, hogy mennyire elég, vagy mennyire nem. Nyilván felhasználója válogatja, hogy mennyi portra van szükség, ellenben a mai Wi-Fi uralta, vezeték nélküli világban mi pont elégnek éreztük, már persze ha általános, otthoni felhasználásról van szó.

A tesztalany egyik legnagyobb és legmeglepőbb funkciója a hatótáv. A Beamforming+ és a MU-MIMO megoldás ketyeg a kicsikében, melyek gondoskodnak róla, hogy az árához képest elképesztő lefedettséget jegyezhessünk, ráadásul mindezt olyan stabilitással, ami egészen ritka ebben az árkategóriában.

A MU-MIMO intézi a stabilitást a Wi-Fi esetében, míg a Beamforming technológia tolja ki a hatótávot. Nekünk a nagyobb méretű irodánkban is tökéletesen helyt állt a router, illetve egy nagyobb családi ház esetében is kipróbáltuk, a tapasztalat pedig az volt, hogy a komplett háztartást ellátta Wi-Fi jellel, hovatovább még a kertben is kiválóan tudtuk fogni a jelet.

Egy 1 GHz-es RealTek processzor működteti az alanyt, illetve a hatótávról 4*6 dBi omnidirekcionális antenna gondoskodik. 5GHz-es működés alatt papíron 1167 Mbps letöltési sebességgel számolhatunk, ami hellyel közzel igaz is, habár ez inkább a teljes csúcsérték, mintsem az általános adat. Inkább megközelítő számokat produkál a router, de az 1167 Mbps-t valójában ritkán éri el.

Egyedi forma és letisztult kinézet jellemzi az eszközt

Egyedi forma és letisztult kinézet jellemzi az eszközt


A kérdéses eszköz ugyanazt az SSID-t használja mint a 2,4 GHz-es, mind az 5 GHz-es sávszélességhez is (elvégre Dual-Band routerről van szó), és a lefedettségtől valamint az eszköz képességeihez mérten igyekszik a legjobb sávszélességhez kapcsolódni. Bár 2021-ben ritka - igaz nem ebben az árkategóriában - , de USB portot ne is keressünk az eszközön, nem rendelkezik vele. Mobilsticket tehát nem kezel.

Korrekt mennyiségű beállítás áll rendelkezésre, megfelelő mértékben hozza az iparági sztenderdet. Nem meglepő módon módosíthatjuk többek között a Wi-Fi jelszót is természetesen, személyre szabhatjuk több aspektusból is az élményt, de azért szerkesztési lehetőségek tömkelegére nem kell számítani.

Szülői beállítások is rendelkezésre állnak, netán ha van otthon csemete, aki elől korlátozni kívánunk bizonyos weboldalakat és funkciókat, valamint a Wi-Fi jel hatótávolságát is csökkenthetjük, ha mondjuk sokalljuk azt, hogy akár egy-két házzal odébb is tisztán fogható a jelünk. Mégsem adunk a szomszédnak ingyen Wi-Fit, nemdebár?

A két oldalső antenna mellett a szellőzőrések törik meg a vonalat

A két oldalső antenna mellett a szellőzőrések törik meg a vonalat


Ami a hab a tortán, hogy borzasztóan jó árért érhető el a szóban forgó router. Itthoni áron alig több mint 7 ezer forintos áron (!!!) már begyűjthetjük a terméket, és ezért cserébe pontosan azt kapjuk, amit fentebb megfogalmaztunk bővebben: egy stabil, nagy hatótávolságú internetkapcsolatot kezelő eszközt, nagy lefedettséggel és gigabittel.

Bár pöccre pontosan nem számoltuk ki, hogy mennyire állja meg a helyét, hogy az AC8 1200-as router 40%-kal jobb internetkapcsolatot biztosít, mint a termék elődei és piaci vetélytársai, viszont hasraütés szerűen (értelemszerűen a tapasztalatainkat figyelembe véve) kétség sem férhet hozzá, hogy masszív játékosról beszélünk eme árkategóriában.

Nagyon jól végzi a dolgát az optimalizálás is, mindig a legjobb sávszélességhez csatolta a rendszert az eszközeinket, és bár nem hívtunk össze egy fedél alá 25-30 embert, hogy meglessük, mennyi embert tud kiszolgálni a szisztéma, azonban 8-10 felhasználónál nem találtunk semmiféle problémát. Élnénk a gyanúval, hogy többnél sincs nagyon gond, amennyiben betartjuk a dobozon feltüntetett 20-35-ös kiszolgálási limitet.

Mint egy esernyő, úgy néz ki szemből a Tenda AC8 AC1200

Mint egy esernyő, úgy néz ki szemből a Tenda AC8 AC1200


Nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy átlag háztartásban sokallni fogják a már említett 7 ezer forintos árat a termékért, viszont egyenesen példa nélküli stabilitás és hatótáv az, amit nyújt a Tenda AC8 AC1200 Dual-Band Gigabit router. Ha úgy érzitek, hogy ez a két fő feature nem ér meg nektek ennyit, akkor mindenképp lépjetek tovább, viszont ebben az árkategóriában nehezen találni jobb kínálatot.

A szintén említett IPv6 is gondoskodik a védelemről az online vírusok és támadások ellen, úgyhogy összességében tényleg mindent tud, amit a doboz feltüntet. Mindenképp tudjuk ajánlani minden háztartásba és irodai környezetbe, ahol a stabil, nagy hatótávú Wi-Fi kapcsolat igényként merül fel, aligha lesz ennél jobb választás.

A teszthez az iWay biztosította az eszközt, megvásárolni itt lehet a Tenda AC8 AC1200 Dual-band Gigabit wireless routert.
 
 • Funkciók
  6
 • Ár/érték
  10
 • Dizájn
  9
 • Hardver
  9

Megvételre ajánlott

85%
8 hozzászólás

Mordorer

2 éve, 4 hónapja és 12 napja

Ennyiért ez egy bitang jó cucc!

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 4 hónapja és 24 napja

Alap routerem van, amit adott a csajos színű szolgáltató. Állandóan dobálja a netet, ideje beújítanom. Ennyiért még egy próbát is megér. A tesztben említett nagyobbacska családi ház és a kert mit takar nagyságban kb?

válasz erre

Porthos

2 éve, 4 hónapja és 25 napja

Rohadt jó, mint egy UFO. Hihetetlen egyébként hogy ilyen áron is képesek ilyen cuccot csinálni. Remélhetőleg ilyen is marad ez a cég.

válasz erre

marco

2 éve, 4 hónapja és 25 napja

Levi87 írta:
Az ott egy új iMac? Készül a teszt???

Sokáig nem képzeltem volna amúgy hogy érdekelni fog az, hogy néz ki a routerem. De hogy nem gyerek vagyok, hanem én rendezem be a lakomat, egyre fontosabb. Ez a cucc jó.
Igen, iMac 24. Nem lesz teszt, ez az egyik saját gépem, az én munkaállomásomnál készültek a fotók.

válasz erre

Levi87

2 éve, 4 hónapja és 25 napja

Az ott egy új iMac? Készül a teszt???

Sokáig nem képzeltem volna amúgy hogy érdekelni fog az, hogy néz ki a routerem. De hogy nem gyerek vagyok, hanem én rendezem be a lakomat, egyre fontosabb. Ez a cucc jó.

válasz erre

TEchie

2 éve, 4 hónapja és 25 napja

Baromi dizájnos, nagyon tetszik! Én meshre váltottam (szintén Tenda) úgyhogy egyelőre erre most nem lesz szükségem, de iszonyat jópofa cucc.

válasz erre

zender

2 éve, 4 hónapja és 25 napja

Mint egy űrhajó. Marha jól néz ki!

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 4 hónapja és 26 napja

Egyre szimpatikusabb ez a cég. Frankón jó dolgokat dobnak ki, jó áron. A TP Link volt régen ilyen. Nagyon régen.

válasz erre