Szuperhernyó érkezett - Caterpillar S61 teszt

2018. augusztus 16.
54.0101
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
Mindig nehéz helyzetben van az egyszeri tesztelő, amikor olyan készüléket kell bemutatnia, amivel a magánéletben nagy eséllyel soha nem találkozna életvitel-szerűen, tekintve, hogy sem a munkaköre, sem a felhasználási szokásai nem követelik meg egy ilyen - esetünkben egyébként lenyűgöző - jellemzőkkel megáldott mobil használatát. Az úgynevezett strapatelefon kategória azoknak lett kitalálva, akik építkezéseken, műhelyekben és akár veszélyes környezetben használnak különösen erős, de nem feltétlenül gyönyörű (bár ez szubjektív) telefont, ennek legújabb versenyzője a Caterpillar S61.


Sokan nem tudják,hogy a Caterpillar név ma már nem csak óriási munkagépeket és egy saját munkaruházati márka-ágat jelent, de a cég vastagon benne van a mobilpiacban is. Az elnyűhetetlen eszközeiről is ismert vállalat saját márkás telefonkínálata pontosan olyan, mint a többi területen: strapabíró és maximálisan megbízható.

Közel két évvel az első Caterpillar zászlóshajó érkezése után (S60) a gyártó frissítette a modellpalettáját, ennek jeles képviselője járt nálunk néhány hetes tesztidőszakra. Nézzük is, mi az amit az elődnél jóval magasabb árazás takar az S61 esetében!

Kinézet

Nem tudom levenni a szemem a telefon tetején lévő dudorról. Az elődnél is szerepelt már a telefonon, akkor még azért, mert a FLIR hőérzékelőt oda tudták elhelyezni. A mostani telefonon elméletileg ez már csak design elem maradt, ezzel szeretnék egyedivé tenni a márkát, garantálva, hogy tutira felismerjük. Nálam bejött a húzás, ugyanis teljesen egyedi küllemet ad a készüléknek.

Az óriási CAT dudor valamit biztos rejt, de most nem a FLIR-t

Az óriási CAT dudor valamit biztos rejt, de most nem a FLIR-t


Ezt a telefont egészen egyszerűen nem lehet a mai divatos mobilokhoz hasonlítani, ugyanis robosztussága kézben tartva is erőt és tartósságot sugall. A 162 x 77 x 13 mm-es méret és mellé a 259 grammos súly is azt mutatja, hogy nem átlagos használatra szánták. Ennek az egyik oka az az extra erősítés, amely két fontos tanúsítvány meglétéhez is szükséges: ezek a MIL Spec 810G és az IP69, ami azt jelenti, hogy a telefont olyan nagynyomású vízsugaraknak is kitették, amelyek számos iparágban gyakoriak a gyártás során!

Bár nem mentünk át a két tonnás terepjáróval a Cat S61-en, biztosak vagyunk benne, hogy kibírta volna, mindenféle probléma nélkül. Rengeteg polikarbonát és gumi van a telefont esetlegesen elérő erős külső hatások elnyeléséhez, de a készüléket védi többek között egy erős fémkeret, ami határozottan jó tartást is ad.

A Cat S61 egyik legnagyobb előnye a FLIR kamera

A Cat S61 egyik legnagyobb előnye a FLIR kamera


Az előlapon három fizikai navigációs gomb található, hiszen nagyon fontos volt tervezéskor, hogy a védőkesztyűben dolgozók is tudják használni. A telefonról nem maradt el az állapotjelző led sem, ezt bármelyik telefonon szeretem, itt is jó pont jár érte. Nem maradt el a 3,5-es jack sem, ez a telefon tetején a dudor mellett található.

A készülék alján a hangszóró és az USB Type C port található, bal oldalra került a SIM/Micro SD tálca, és egy deikált gomb is, a jobb oldalon a bekapcsológomb, a levegőminőség érzékelő és a két hangerőszabályzó gomb helyezkedik el. Az S61 hátulján a FLIR és a hagyományos kamera, a kettős LED-vaku és a CLASS II lézer kapott helyet.

Kijelző

Az 5,2 hüvelykes IPS LCD technológiás Full HD kijelzőt természetesen a legújabb Corning Gorilla Glass 5 technológia védi, tulajdonságai között ott van a kapacitív multitouchos érintőkijelző. A 16:9-es képarány mellett 1080 x 1920 pixeles a felbontás, 16 millió szín megjelenítésére képes.

Amivel ilyen gyönyörű hőképet kapunk

Amivel ilyen gyönyörű hőképet kapunk


A kijelző tisztességes iparosmunka, mindenféle plusz nélkül. Kellően éles képet ad, talán lehetne egy kicsivel világosabb. A gyártó sajnos a zsírtaszító réteget lehagyta, így a kijelző előszeretettel gyűjti az ujjlenyomatainkat.

Teljesítmény, hardver

A Qualcomm Snapdragon 660 processzor mellett a grafikáért az Adreno 508 felel 4GB memória mellett. Bár ez utóbbi manapság nem Flagship kategória, ennek ellenére azt kell mondjam ez mára mindenre elégnek kell, hogy legyen, amire egy munkatelefonnál szükségünk lehet. A tárhely 64 GB, ez is bőven elég. Ha netalán mégsem férnénk el rajta, a micro SD slotba 256 GB-ig pakolhatunk kártyát.

A védelem IP69, ez mindenhol tettenérhető

A védelem IP69, ez mindenhol tettenérhető


Az Android 8.1-es rendszer zökkenőmentesen futott, a feltelepített alkalmazások szintén. A Geekbench teszten: 881 (single-core) és 4,193 (multi-core) ponttal szerepelt, az Antutu teszten közel 90000 pontot kapott. Azért persze megnéztem néhány játékot is, de rá kellett jönnöm, ez a telefon nem erre való.

A PUBG például elég rossz volt még minimál beállításokon is. A sok belepakolt plusz, ami nagyon jól jön, amikor egy nagy munkabírású strapatelefont szeretnénk, nyilván nem kompromisszum-mentes. Itt ez ilyen tekintetben a teljesítmény rovására ment. De mint már említettem, ez egy másik felhasználási szintre való.

Az integrált FLIR hőkamera, amellyel akár HD minőségű képeket készíthetünk a Flir alkalmazás segítségével akár -20 és 400 fok között, nekünk persze csak egy nagyszerű szórakozásnak tűnt, de azoknak a szakembereknek, akik ezt a munkájuk során használják, hihetetlen előnyt jelent hogy nem külön készüléket kell cipelniük a feladatra, hanem a mobilba építve ezt is megkapják.

Dedikált fizikai gombok, munkakörnyezetben elengedhetetlen

Dedikált fizikai gombok, munkakörnyezetben elengedhetetlen


Az előd Cat S60 egyébként "csak" VGA minőséget tudott. A beépített lézeres mérőeszköz szintén nagyszerű, egy könnyű és gyors kalibrálás után máris használhatjuk távolság vagy akár terület mérésre is - ez a funkció szoftveresen is csak most kezd megjelenni operációs rendszer szintjén.

A levegőminőség érzékelőt (VOC - Volatile Organic Compound - illékony szerves vegyületérzékelő) beltérre szánták, és figyelmeztet, amikor szellőztetni kell a helyiséget. Ezt például nagyon hasznosnak tartom festőműhelyekben, illetve egyéb vegyszerrel dolgozó cégeknél.

A telefon természetesen megkapta az IP68 és IP69-es minősítést, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 3 méteres mélységig vízbe merülhet, és akár egy óráig is kibírja ott. Ezen kívül védett a magasnyomású vagy magas hőmérsékletű vízsugaraktól is. Az érintőképernyő még akkor is működik, amikor az ujjaink nedvesek, ez is egy kiváló tulajdonság.

256GB-ig bővíthetjük az egyébként 64GB-s tárhelyet

256GB-ig bővíthetjük az egyébként 64GB-s tárhelyet


Kamera és akkumulátor

A készülék legnagyobb durranása a hőkamera, a mezei nem is a legcsúcsabb lett. A hátsó kamera 16MP-es, míg az első 8 MP-es, az általa készített képek átlagosak, de nyilván nem ezzel fotózzuk a családi rendezvényeket, viszont munkavégzés alatt éppen elég. Túl sok szót nem is érdemel, amire szánták, oda több mint elég.

A telefon akkumulátor tekintetében sem kell hogy szégyenkezzen, a 4.5Ah-s akksi 2 napot simán átvészel aktív használat mellett, valószínűleg nem tesztkörülmények között, ennél többet is.

Összegzés

Ha egy igazi strapabíró igáslovat szeretnénk, rengeteg extrával, IP68 és IP69-es minősítéssel, nincs mese, ez a legjobb telefon a piacon. Egy átlagfelhasználó viszont biztosan nem ezt keresi majd, ugyanis az árából (nagyjából 300 ezer forint) az nekik egész más készülék kapható.

Ezt a padot nem a Cat S61-gyel törtük ripityára. Ezzel falat bontottunk.

Ezt a padot nem a Cat S61-gyel törtük ripityára. Ezzel falat bontottunk.


Az értékelésnél természetesen ennek megfelelően pontoztunk, tehát nem egy iPhone X vagy egy Note 9 a versenytárs, hiszen teljesen más ligában játszanak. Fontos, hogy a felhasználási területnek megfelelően értékeltünk mindent, és az az igazság, hogy nehéz volt nem 100%-ot adni, mert szívünk szerint ezt érdemelné. Azonban maradtunk objektívek.

Az összevetés egyébként teljesen felesleges is, hiszen más-más felhasználási területről beszélünk, a Cat S61 egy meghatározott célcsoportnak készült. A piacon lévő egyéb strapatelefonok messze elmaradnak a Caterpillar S61-től, amivel egy olyan készüléket kapunk, amiről már az első találkozáskor elhittem, hogy mindent kibír.
 
  • Extrák
    10
  • Ár/érték
    9
  • Használhatóság
    9
  • Hardver
    8

KIVÁLÓ KÉSZÜLÉK!

90%
8 hozzászólás

Fikarc

6 éve, 1 hónapja

Nekem ezt az árat nem érné meg, nyilván mert sosem használnám ki. Viszont rohadtul megdöbbentő, hogy ennyi mindent képesek egy mobilba belepakolni! meglepett smiley Tényleg leteszem az arcom.

válasz erre

muki

6 éve, 1 hónapja és 2 napja

Nem gyenge! meglepett smiley Akinek szüksége van erre a fajta eszközre, annak tényleg ez a mobilok svájcibicskája! röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 1 hónapja és 6 napja

Igazi keményvonalas telefonnak tűnik! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

6 éve, 1 hónapja és 6 napja

Korrekt céleszköz!

válasz erre

Direktor

6 éve, 1 hónapja és 6 napja

Ennél a telefonnál legalább értem az árat, nem úgy mint a 250 ezres BlackBerrynél. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

6 éve, 1 hónapja és 6 napja

Brutális ára van, de ha megnézzük, milyen technológiát szereltek bele, akkor meg már inkább olcsó. Olyan mint egy svájcibicska! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

6 éve, 1 hónapja és 7 napja

S60 volt nekem, mindent kibírt! B*szkodtam a földhöz, falhoz idegességemben, semmi baja soha. röhögő smiley Aztán egyszer pofára esett és berepedt. Nagyon nehezen tudtam feldolgozni, főleg a javítás árát. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 1 hónapja és 7 napja

Ez milyen durva cucc!!!!! meglepett smiley

válasz erre