Színtiszta képzelet keretbe öntve - Acer ConceptD CP7271K teszt

2020. június 21.
65.8931
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Manapság, ha meghalljuk, hogy egy gyártó olyan terméket tervez, ami mindenre IS tökéletes, akkor kapásból elfog minket a kétkedés mámoros íze. Ritkán történik meg ténylegesen, hogy az ilyen nagy dirrel-durral beharangozott készülékek aztán valóban úgy süljenek el, mint ahogyan azt megálmodták. Ebből fakadóan pedig fenntartásokkal közelítettünk az Acer ConceptD termékcsaládján belül megfogant CP7271K monitorhoz is, ami papíron a kreatívokat és a gamereket egyaránt kiszolgálja. Nyüstöltük, agyaltunk rajta, az alábbiakban pedig a tapasztalatainkat olvashatjátok.


27 colos LCD masinériával van dolgunk, mely kecsegtető 4 milliszekundomos válaszidejével igyekszik lehengerelni minket. 144 Hz-es kijelző (G-Sync is van) a szóban forgó modell, mely 4K felbontásban tárja elénk a látnivalókat, azaz 3840x2160-os dimenzióban. Emellett a kiemelkedőnek tekinthető 163 ppi jellemzi a kütyüt.

A háttérvilágítást egy 384 zónás LED-megoldás biztosítja, ami akár 1000 nites fényerővel is tud operálni. Talán már itt kiütközhet, hogy mégis mennyire a tartalomgyártókra van lőve a monitor, hiszen itt olyan értékről beszélünk, ami vágók, grafikusok és egyéb kreatívok számára elengedhetetlen, de igazából bárkinek létfontosságú, akinek fontos a precíz színhűség.

Egyébként a színhűséghez az is hozzáad, hogy alapjáraton már egy Direct-LED-es IPS panelről beszélünk, ez a fajta kombó pedig a gyakorlatban határozottan gyönyörködtető vizualitást kínál. Nem fogjuk azt érezni, hogy itt-ott kilóg a lóláb, a DisplayHDR1000 minősítéssel rendelkező alany tokkal-vonóval hozza a prémium minőséget.

A fa talp nem fa talp. De azért szép.

A fa talp nem fa talp. De azért szép.


Érdekes, hogy míg a specifikációs listát szemlézzük, addig egyfajta különös hibridet vélhetünk felfedezni, miközben a monitor küllemét sasolva egy abszolút minimalista, célzottan a tartalomgyártók igényeinek megfelelő, letisztult dizájnt kapunk, mely teljes mértékben beleillik bármelyik irodai környezetbe is.

Csatlakozókkal szépen el vagyunk látva, hiszen van itt 4 db USB 3.0, egy HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, sőt a 3,5 mm-es analóg audió csati sem maradt le. Az egyik USB 3.0 uplink képes is. Ugyanakkor egyszerűen érthetetlen az USB-C port hiánya.

Mégiscsak 2020-at írunk, ráadásul főleg egy ilyen hibridnek szánt kijelző esetében fel nem fogható, hogy mi mozgatta a gyártót a kérdéses csatlakozó kihagyásában. Ebből kifolyólag, aki laptopot szeretne csatlakoztatni a monitorra, az is bizony meg van lőve alaposan.

Minden környezetben jól mutat a minimalista Acer ConceptD CP7271K

Minden környezetben jól mutat a minimalista Acer ConceptD CP7271K


Nagyon jó betekintési szöggel operál a monitor, bár ezen túlzottan nem lepődtünk meg, tekintve hogy egy IPS modellről van szó. Oké, ha úgy furakodunk, hogy nagyon oldalról lássuk a kijelző tartalmát, akkor észrevehetjük, hogy van egy kis bibi, de vélhetően egy felhasználó sem sosem látott pozícióból szeretné vizslatni a képernyőt.

A válaszidő is abszolút hozza az elvártat, azonban meglepő, de a portrémód, mint olyan, felejtős, hiszen nem integrálta ezt az alternatívát az Acer. Ez különösen azért fura mert egyébként nagy hosszúságú fel-le mozgatás lehetősége mellett dönthető is a kijelző.

Öröm az ürömben, hogy már alapból a talpazattal összeszerelve találjuk meg a cuccot a kicsomagolást követően, ergo nem kell szenvednünk az összekapcsolással. Apropó talpazat: fa szerű hatást kelt a dizájn, aminek külön örültünk, viszont ez csak műanyag - egy tényleges fa kialakítás azért ütött volna.

Az USB Type C hiánya érthetetlen

Az USB Type C hiánya érthetetlen


Bár színkezelésben valóban kiemelkedő a darab, elnézve, hogy az Adobe RGB színpaletta 99%-át és a DCI-P3 93%-át lefedi, viszont professzionális berkeken belül ez legjobb esetben is átlagosnak számít - legalábbis ha nagyon igyekszünk a számok világához ragaszkodni, merthogy használat közben nem fogjuk kiszúrni azt a minimális különbséget. Habár az is megjegyzendő, hogy aki a legfelsőbb kategóriás profi monitorra vágyik, annak igenis fontos aspektusnak fog minősülni.

Míg HDR üzemmódban kisajtolható a már említett 1000 nites érték, addig SDR funkció alatt 500 nitről beszélhetünk, ami szintén kifogástalan működés közben. Mégis azt tudnánk mondani, hogy a már említett 144 Hz-es képfrissítési megoldás helyett szívesebben láttunk volna egy 100%-os Adobe RGB és egy 97-99%-os DCI-P3 lefedettséget, amivel talán a végösszegen is lehetett volna vágni némileg.

Pontosan ez a fajta csere a gyártók részéről eléri azt, hogy sok esetben, akik netán szívesen nyúlnának egy teljes mértékben professzionális monitorhoz, taszítva fogják érezni magukat, lévén nem számít esetükben sokat a 144 Hz-es képfrissítési értékmutató, legfeljebb a gamereknek.

Nagyszerűen alakítható, fel-le állítható, dönthető az Acer ConceptD CP7271K

Nagyszerűen alakítható, fel-le állítható, dönthető az Acer ConceptD CP7271K


De akkor felmerül a kérdés, hogy miért baj ez, ha hibridről van szó? Ha kicsengettük a zöldhasúakat a CP7271K-ért, onnantól kezdve a kezünk ügyében van egy jolly joker, de azért a gyártó oldaláról egy-két döntés megkérdőjelezhető (mint az említett csere), lévén olyan, mintha ők maguk akarták volna elkerülni, hogy egy valódi arany középút legyen ez a monitor.

Továbbá akad két 4 W-os hangszóró is, de ahogy azt már megszokhattuk, itt sem emelkedik ki különösebben a hangminőség és a teljesítmény. A hang tompa, a basszus, mint olyan pedig nem létezik, bár abban is biztosak vagyunk, hogy aki kicsenget ennyi pénzt egy kijelzőért, az nem a beépítetett hangszórót szeretné használni.

A gamer vonalat erősíti még, hogy bekapcsolhatunk egy folyton látszódó célkeresztet is, így például azoknak, akik rendszeresen filccel rajzoltak a képernyő közepére egy keresztet, hogy például Counter-Strike: Global Offensive-ben a mesterlövész puska használatakor is tudják, hogy ráközelítés nélkül hova lőnének, azoknak ez pazar adalék lesz.

Hátrabillentett fejjel...

Hátrabillentett fejjel...


A kék fény csökkentésére lehetőséget ad a készülék, így ha valaki tart annak káros hatásaitól, akkor alaposan megnyirbálhatja ezt az értéket, ugyanakkor azt is tegyük hozzá, hogy egyáltalán nem ajánlott, tekintve hogy borzasztó képminőség fog elénk tárulni, ha különösebben hozzányúlunk.

Azt külön ki kell emelnünk, hogy a monitorban ventillátor kapott helyet, ami bizony folyamatosan pörög is, ez pedig azt eredményezi, hogy például Maces környezetben, ahol nem pörögnek állandóan a ventik, egészen fura, már-már zavaró hogy pont a monitorunk süvít. Terhelés és komolyabb munka mellett (Windowsos laptopoknál még ez sem kell hozzá) persze a gépek is pörögnek, de mégiscsak fura.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jók a tapasztalataink a monitorral. Rengeteg szoftver, munkakörnyezet mellett próbálgattuk, rávetettük magunkat különféle videóvágó programokra, Photoshoppolgattunk rajta, 3D modelltervező szoftverekkel lestük meg a monitor képességeit, és bizony konstatálnunk kellett, hogy konkrétan minden igényünket kielégítik a látottak.

...és büszkén feszítve

...és büszkén feszítve


Nyilvánvalóan hobbifelhasználóknak nem ajánlanánk feltétlenül a CP7271K-t, ahhoz egy picit drága mulatságról van szó, tekintve hogy 750 ezer forint környékén indul a magyar piacon, ami azért jól jelzi, hogy több ez annál, mint hogy a hétvégi "gémeléshez" vagy a hobbi fotóboltozgatásra megvegyük.

Nem lett tökéletes arany középút ez a monitor, kétségtelen, hogy ahogyan azt említettük is, megkérdőjelezhető néhány tervezői húzás, de ettől függetlenül, ha valaki kőkemény szinten szeretné nyúzni az aktuális videojátékokat csúcsgrafikán, mellette pedig a munkája révén elengedhetetlen a magas színhűség, akkor ez bizony egy jó választás lehet.

Negatívumként főleg a ventillátorpörgés és az USB-C hiánya csaphat oda az összképnek, ami egyszerűen nonszensz, de ha meg tudjuk emészteni ezt a hiányosságot, akkor hajrá!
 
  • Funkciók
    8
  • Ár/érték
    7
  • Hardver
    9
  • Használhatóság
    8

Megvételre ajánlott

80%
7 hozzászólás

Fikarc

4 éve, 1 hónapja és 25 napja

Biztos nem leszek népszerű ezzel a hozzászólással de szerintem ennyiért legyen már nagyobb az a monitor bakker. Értem én hogy mindent tud (majdnem), de hiányzik a typec, nem lehet forgatni és még nem is nagy. Ennyiért bakker ne kelljen már kompromisszumokat kötnöm..

válasz erre

muki

4 éve, 1 hónapja és 25 napja

Hát ez nem egy túlbonyolított dizájn, az biztos. mosolygó smiley A "fa" talp viszont tényleg klassz.

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 1 hónapja és 26 napja

Ez a monitor rohadt minimalista. Csak a káva és kész. röhögő smiley De nekem nagyon bejön, mégha ennyit soha nem is költenék rá.

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 1 hónapja és 26 napja

Az elnevezéseken kicsit gyúrhatnának már a gyártók, mert az Apple-ön kívül nem igazán áll elő senki megjegyezhető nevekkel. röhögő smiley A monitor baromi drága de szerintem akinek a munkához kell, annak ez hamar visszahozza az árát, aki meg ilyenen játszik, az úgyis más ligában épít gépet mint én. röhögő smiley

válasz erre

inkognito

4 éve, 1 hónapja és 26 napja

Az ára nem semmi, de nagyon elfogadnám, jól néz ki és mindent tud.

válasz erre

TEchie

4 éve, 1 hónapja és 26 napja

Aztamocskos jó életbe! meglepett smiley Nem gyenge ára van bakker. meglepett smiley

válasz erre

Levi87

4 éve, 1 hónapja és 26 napja

A gépem a felébe került. röhögő smiley

válasz erre