Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G és Note20 duplateszt - a stílusos stylusos

2020. november 01.
77.3571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Idén tiszteletét tette az új Samsung-széria, nevezetesen a Note 20-sorozat, ami tartalmazza az alapmodellt, valamint az Ultra 5G kiadványt, melyeket azon nyomban nekiálltunk nyüstölni, ahogy berobogtak szerkesztőségünk irodájába. Az alábbiakban összehasonlítjuk tüzetesebben a két modellt, természetesen többféle aspektusból, ezeken keresztül pedig kellő mértékben megvizsgálhatjuk, hogy miként szerepeltek a dél-koreai óriás újdonságai a tesztasztalunkon. Lássuk is hát a tapasztalatainkat!
 


Már ránézésre is egyértelmű, hogy két teljesen külön modellről van szó, hiszen külcsínben rengeteg különbség akad. Élből már az is egy markáns differencia, hogy a sima Note 20 egy 6,7 colos képernyőt mozgósít, míg az Ultra 5G esetében már a 6,9 colos panel köszön vissza ránk.

A hátsó borítás esetében sincs egyezés: az Ultra 5G-nél Gorilla Glass, a sima variánsnál műanyag helyezkedik el, utóbbi pedig mindennek nevezhető, csak az árcédulához méltó megoldásnak nem. Továbbá a Note 20 Ultra olyan méretesre sikeredett, hogy konkrétan kényelmetlen tud lenni sok esetben.

Kis lyuk - nagy lyuk, nagy tudás - nagyobb tudás

Kis lyuk - nagy lyuk, nagy tudás - nagyobb tudás


Ezenfelül, ha még szigorúan a kialakításnál maradunk, akkor az Ultra 5G ívesen lekerekített képernyősarkai is különbségnek tekinthetőek. Továbbá az is kiemelendő, hogy míg a sima Note 20 60 Hz-cel megy, addig az Ultra 5G-nél már 120 Hz-es képfrissítési rátának örvendhetünk, ez pedig szemet szúrhat azoknak, akik a gyorsabb megjelenítéshez vannak hozzászokva.

Egyébiránt az Ultránál 120 Hz mellett csak a 1080p-s megjelenítést élvezhetjük, és egészen 60 Hz-ig le kell mennünk, ha ki akarjuk csikarni belőle a WQHD+ felbontást. Külön kiemelnénk még a fényerőt, lévén az Ultra 5G-nél 1500 nites is lehet ez az érték, legalábbis ha engedjük a rendszernek, hogy automatikusan kalibrálja be - manuálisan csak 500 nitig mehetünk. 1500 nit mellett természetesen bármilyen fényviszony mellett élvezhetjük a képernyő nyújtotta élményt.

Ha a hasonlóságok sorára akarunk kitérni, akkor a következőket tudnánk bedobni: mindkét telefon Android 10-zel fut, S Pen támogatással rendelkeznek, Exynos 990-es lapkával bírnak (nálunk legalábbis egészen biztosan), valamint a vezeték nélküli töltés támogatása is jelen van mindkettő eszköz esetében.

A Note20 Ultrában még a stylus is jobb

A Note20 Ultrában még a stylus is jobb


Talán mondanunk sem kell, de kamerarendszer tekintetében jóval ütősebb az Ultra-kiadvány, több okból is. A Note 20-nál 12 MP-es főkamera, 12 MP-es ultraszéles kamera, valamint egy 10 MP-es szelfi kamera akad, ezzel szemben viszont az Ultránál 108 MP-es a főkamera - a többi egyezik. A sima Note 20-nál a telefotó kamera 64 MP-es, míg az Ultránál 12 MP-es, a szelfi kamera pedig mindkettőnél 10 MP-es.

A optikai zoomolásban is van némi eltérés, tekintve hogy a Note20-nál ez az érték 3-szoros (hibrid), az Ultránál pedig 5-szörös (optikai). Értelemszerűen a Super Zoom sem egyezik, előbbinél ez 30-szoros, utóbbinál 50-szeres. Mindkettő alkalmas 8K-s videók készítésére, ha esetleg erre vágyunk.

Az Ultra kapcsán kijelenthetjük, hogy egyértelműen az egyik legjobb kamerarendszert szállítja, ami most megtalálható a piacon, hiszen szinte minden fényviszonyban, mindenféle körülmény között megállja a helyét és képes pazar minőségű fotót készíteni. Természetesen a Note 20-nak sem kell szégyenkeznie, viszont nyilván az Ultrához mérten szerényebbek a lehetőségei.

Ránézésre nem látszik, de óriási a különbség a két kamerarendszer között

Ránézésre nem látszik, de óriási a különbség a két kamerarendszer között


A RAM 8 GB-ot tesz ki az alapkiadásnál, miközben az Ultrában 12 GB-ot hasznosítottak a Samsung tervezői, ez pedig a gyakorlatban meg is látszik, hiszen jóval gyorsabb eredményt produkál az erősebb testvér, mint a sima Note 20.

Van alapvetően mindkét modellben 256 GB-nyi integrált tárhely, viszont csak és kizárólag az Ultránál bővíthetünk micro SD kártyával, ott azonban egészen 1 TB-os méretig. Amennyiben nagy felbontású fotókat és videókat készítünk, készüljünk fel rá, hogy hamar be fog telni az alap tárhely.

A képernyőbe épített ujjlenyomat olvasót mindkettő modell megkapta (habár gyorsaságban nem éppen nevezhető remeknek), illetve a 3,5 mm-es jack csatlakozó is lemaradt, ami sajnos manapság egyre nagyobb trendnek minősül a zászlóshajók esetében. Sőt, még a 960 FPS-es slow motion felvételezéssel is lehet mókázni, ami szintén remekül működik. Hozzátennénk még ehhez az arcfelismerő szisztéma jelenlétét, ami szintén nem a leggyorsabbak között tartható számon.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G és Note20 egymás mellett - nem csak a kijelző különbözik. Minden más is.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G és Note20 egymás mellett - nem csak a kijelző különbözik. Minden más is.


Az S Penre is mindenképp térjünk ki, mivel egy abszolút kiváló kis kiegészítőről van szó. 9 ms-os válaszidővel dolgozik, ami a Note 10-nél látott stylushoz mérten jóval izmosabb, ebből fakadóan pedig sokkal kiválóbb élményt is prezentál. Talán ennyire jó stylus megoldással még nem is találkoztunk korábban Androidos vonalon, sok esetben ténylegesen a maximális precizitás jutott eszünkbe az élményről, amit kaptunk.

Az Air Command lehetőséggel a levegőben kalimpálva is alkalmazhatunk gesztusvezérlést, bár azért kívülről elég otrombán fest, amikor Harry Pottert megszégyenítő suhintásokat végzünk a telefonunk előtt a tollunkkal, mindenféle kontextus megléte nélkül. Még a kikapcsolt képernyőnkre is rajzolhatunk és jegyzetelhetünk, ha nincs idő feloldani a mobilt.

Mindeközben az akkumulátort se felejtsük ki, ami a Note 20-nál 4300 mAh-s, az Ultránál pedig 4500 mAh-s. A telefon töltése USB-C porton keresztül megy. Az akkumulátor nagyjából egy napig bírta mindkettőnél, néhány tíz percnyi különbséggel. Ha egy szokásos napot vizsgálunk, ergo nem aktívan, folyamatosan tapicskoljuk a mobilt, akkor bőven kisajtolható az egy napos üzemidő, viszont ha megállás nélkül nyomkodjuk, akkor ez megcsappanhat akár feleannyira is. Zászlóshajó mivoltához mérten abszolút korrekt ez az érték, nekünk nem okozott csalódást!

Fotózási tulajdonságban a Note20-nak sem kell szégyenkeznie, de a nagyágyú természetesen az Ultra

Fotózási tulajdonságban a Note20-nak sem kell szégyenkeznie, de a nagyágyú természetesen az Ultra


Itt jön viszont a feketeleves: az árcédula. A Note 20-nál 354,990 forint a kezdőár, amennyiben a 4G-s variáns mellett tesszük le a voksunkat, míg az Ultra 5G-s kiadvány 484,990 forintba kerül. Ár / érték szempontjából nem éppen a legütősebb egyik sem, de főleg az Ultra 5G-nél rezeg a léc.

Ha alapjáraton vesszük, már akkor is rizikós egy félmillió forintos árcédulát aggatni egy mobiltelefonra, még akkor is, ha zászlóshajóról van szó, ellenben főleg most, egy világjárvány idején necces így belőni az árszabást. Ugyanúgy a Note 20-nál is elmondhatjuk, hogy véleményünk szerint túl lett árazva, és nem csak akkor, ha az átlag magyar pénztárcát vizsgáljuk.

Az aksiméretben nem számottevő a különbség, azonban használat közben mégis érezhető

Az aksiméretben nem számottevő a különbség, azonban használat közben mégis érezhető


Nyilván a kamerarendszer és a zseniálisan működő stylus toll lesz a legnagyobb érv amellett, hogy valaki vásároljon egy példányt a szériából, viszont nem tudnánk echte kimondani, hogy ennél jobb választás nincs most a piacon. Vélhetően ha majd lejjebb megy valamennyire az ár, esetleg kifogunk egy jó akciót, akkor jobb lesz a helyzet, de sajnos ez jelenleg egy fekete pontot ér a tesztünkben.

A tavalyi szériához mérten természetesen miben másban, mint hardverben erősebb az idei: a kamerafejlesztések, a toll, valamint a gyorsabb töltés. Mi összességében nem tudnánk azt mondani, hogy nem voltunk elégedettek, abszolút prémiumérzetet szállít majdnem minden téren, csak aztán jön az a fránya árcédula, és összeomlik a pünkösdi királyság...
 
 • Egyéb
  7
 • Ár/érték
  6
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  9

Közelít az ajánlotthoz

75%
8 hozzászólás

inkognito

2 éve, 25 napja

Nekem nagyon nem jött ég most be. Már a bejelentéskor sem tetszett.

válasz erre

Gólem

2 éve, 25 napja

Amikor elkezdték a képernyő lekerekítés mániát, elpártoltam tőlük. Mostanra már visszatérnék, de nem félmilliós áron. Ha karácsonyra csinálnak valami akciót, nem mondom hogy nem ugrok bele, mert ez egy bitang készülék...

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 25 napja

Elképesztően prémiumra faragott készülék, csúcs hardverekkel, okos tollal, minden mással. Sok pénzt kérnek érte, rengeteget, de értem az okát. Ez azért két évig megbízható munkaeszköz.

válasz erre

Porthos

2 éve, 25 napja

A kijelző igen szépen kitölti az előlapot, durván néz ki! Viszont fura nekem hogy ekkora különbség van a sima és az Ultra között, gyakorlatilag csak a proci azonos. Fura ez az irány.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 25 napja

A simát nem kellett volna kiadni így, de ebben is az Apple-t majmolják, az a helyzet.

válasz erre

Mordorer

2 éve, 25 napja

Érthetetlen számomra hogy ezt a butított verziót (ami tegyük hozzá, sokkal butább) miért nem lite néven adták ki. Nem méltó így a névre, ez csak ciki a Samsungnak.

válasz erre

Fikarc

2 éve, 25 napja

A sima Note 20 vicc ennyiért, az Ultrát megértem. Nem éri meg, ez tény, de megértem az árazást.

válasz erre

TEchie

2 éve, 25 napja

"Kissé" túláraz a Samsung egy ideje.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink