Samsung Galaxy A40 és Galaxy A50 duplateszt - egymással szállnak ringbe

2019. augusztus 15.
70.8231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Samsung Galaxy szériát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki hallott már az okostelefonokról, viszont azt már kevesebben tudják, hogy milyen szépen be van tagolva ez a széria. A csúcson ül tagadhatatlanul a Note és az S, viszont ott van az A vonal, ami rendre megvillantja a legújabb technológiákat, jelentősen olcsóbban. Mostani tesztalanyaink az utóbbi hónapok mobilpremierjeiből kiragadva a Samsung Galaxy A40 és A50, amiket az alábbiakban egy duplateszt formájában fogunk szemlézni. Miben térnek el a készülékek? Melyik kinek ajánlható? Melyikre érdemes beruházni?


Érdemes előre leszögezni, hogy a két mobil két külön célközönségnek készült; az A50 bír az erőtöbblettel, ebből kifolyólag ez az árcédulán is meglátszik majd, míg az A40 a kicsit megfizethetőbb, ugyanakkor a valamivel gyengébb teljesítményt szállítja. Kezdjük kapásból az egyező elemekkel, merthogy bizony azokból roppant mód kevés van.

Dual SIM, GSM+GSM slotok egyaránt fellelhetőek a modellekben, valamint szenzorok tekintetében is ugyanazokról beszélhetünk: fényérzékelő, mozgásérzékelő, gyorsulásmérő és giroszkóp. A kijelzők Super AMOLED-ek, amik 1080x2340 felbontás mellett működnek, illetve a közös nevezők közé sorolandó az előlapi kamera is, mely 25 MP-es teljesítményt tud (bár ez az A50-nél tud HDR-t is). Továbbá a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a Type-C USB bemenet, és az Android 9.0 Pie is megegyezik, de talán ez már természetes.

Lencseháború

Lencseháború


Most, hogy le is zártuk a megegyező pontok sorát, térjünk rá arra, hogy miben tud többet a Galaxy A50 az A40-hez képest. Bár Octa Core lapka került mindkét kütyü szívébe, az A40 mégis egy Samsung Exynos 7 Octa 7904-gyel működik, míg az A50 esetében a Samsung Exynos 9610 a jellemző. Az A50 rendelkezik egy Dual VoLTE slottal is, így ha ilyen jellegű igénye van a fogyasztónak, akkor érdemes eme modell felé kacsintgatni.

Mi a helyzet az ujjlenyomat olvasóval? Szerencsére egyikből sem spórolták ki, ellenben az elhelyezésnél már picit trükköztek a Samsung tervezői, hiszen az A40-t bámulva ezt a területet hátul találjuk, addig az A50-nél már a képernyőbe oltott megoldás teszi tiszteletét. Arcfelismerő is van, köszöni szépen, működik megfelelően - már amennyire ezt jelenleg az Androidos telefonok meg tudják oldani.

A hosszú üzemidők kedvelői számára inkább tudjuk ajánlani szintén az A50-et, ugyanis ez esetben 4000 mAh-val számolhatunk, az A40 e téren viszont megelégszik a 3100 mAh teljesítménnyel. Itt ki kell emelni, hogy akik nem éppen játékra vagy egyéb, az akkumulátort alaposan megterhelő alkalmazások futtatására akarják használni az A40-et, azoknak kiváló választás lesz, ellenben nem húzza túl sokáig az aksi, ha egy kis játékra vágyunk, de öröm az ürömben, hogy a 15W-os töltés gyorsnak bizonyul.

Ha csak ennyit nézünk, nem nagy a különbség - az a részletekben rejlik

Ha csak ennyit nézünk, nem nagy a különbség - az a részletekben rejlik


Mindemellett az A50-nel már simán kihúzhatunk akár egy egész napot is egy töltéssel, és még játék mellett sem adja meg magát gyorsan. Ennél a modellnél relatíve aktív használat mellett akár 12-15 óráról is beszélhetünk - már ha leginkább viszonylag sok böngészésre gondolunk aktív használat címszó alatt - , az A40 pedig körülbelül 8-10 óránál fullad le, ugyanezen feladatkör teljesítése mellett - és akkor még nem is vettünk használatba az erőforrást jobban igénylő applikációkat...

Bár Super AMOLED kijelző tekint vissza ránk a telefonokról, a méretekben megint csak némi eltérésről kell beszámolnunk, ami az A40-nél 5,9 col, "nagytestvérénél" pedig 6,4 col, ellenben bőven kimondhatjuk, hogy egy teljes mértékben prémium minőségű kijelző fogad minket, bármelyikkel is szemezünk. Élénk, Samsungosan túlszaturált színek, nagy betekintési szög, szép fények - mindenből pazarra vizsgáznak a kijelzők!

Akad egy szegmens azonban, amiben úgy igazából fölényt élvez az A50 az A40-hez viszonyítva, ez pedig a kameraház. HDR-re számíthatunk bármelyik modellre is esik a választásunk, azonban egy 25MP + 5MP + 8MP kiszerelés verseng egy 16MP+5MP duóval, hovatovább képalkotás során is hasznosabbnak bizonyul az előbbi, köszönhetően például a fix fókusznak és a nagyobb felbontásnak.

Itt még vannak jackek

Itt még vannak jackek


Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Full HD 30 FPS a max teljesítmény mindkettő esetében, már persze ha videórögzítésről van szó. Alapjáraton nem támogatja egyik telefon sem a 4K felbontást, viszont az A50-nél sufnituning módszerrel, külsős alkalmazások segítségével ki tudjuk csikarni ezt az opciót, már ha valakinek erre van igénye.

A RAM és a belső tárhely között is van differencia, ráadásképp elég alapos: 4 és 6 GB-nyi RAM ütközik meg egymással, valamint 64 és 128 GB tárhely - mindkettő esetében fontos, hogy microSD kártyával 1 TB-nyi plusz helyet ki tudunk erőszakolni. Némileg nehezebb és vastagabb az A40, de a tapasztalataink szerint még huzamosabb használat során sem zavaró. A szegmensben meg pláne nem az.

Joggal jön a kérdés, mégis kiknek ajánlhatóak a szóban forgó tesztalanyok? Amennyiben nem túl magas elvárásokkal állunk neki kutakodni a piacon, ám mégis szeretnénk a modern szériák közül választani magunknak egyet, akkor az A40 megfelelő lehet, ám játékra nem éppen a legalkalmasabb, sőt mi több, a gyengébb teljesítmény miatt nem egyszer előfordul, hogy kifejezetten hosszú töltési időket kell kivárnunk egy-egy applikáció megnyitása előtt.

Első indítás után így néz ki a Samsung Galaxy A40 és a Samsung Galaxy A50

Első indítás után így néz ki a Samsung Galaxy A40 és a Samsung Galaxy A50


Mindemellett az A50 már az egy fokkal magasabb minőséget képviselő készülékek tárházában kutakodók számára lett célozva, ergo a nagyobb, jobb, gyorsabb elvet követi, ebből fakadóan pedig játékra is teljesen korrekt választás. Csakúgy, mint az A40-nél, úgy itt is akad egy olyan jellegű probléma, hogy alacsony fény mellett szörnyen gyenge minőségű fotót tud olykor-olykor lőni a kameraszett, ahogyan a beépített hangszórók is csak inkább azért vannak, hogy legyenek, de semmi extra minőséget nem pakoltak a hangzásba e téren. Olyan, mint digitális kép stabilizátor? Felesleges keresni, ugyanis egyik készülék sem bír ezzel a lehetőséggel.

Az A40-nel is játszhatunk tulajdonképpen, nem ördögtől való gondolat, hogy a készülék tulajdonosa unalmas órái közepette menjen pár kört PUBG-ban - hiszen csak van benne egy kétmagos Mali G71 - , viszont arra érdemes felkészülni, hogy csak és kizárólag alacsony grafika mellett, olykori akadásokkal tudjuk csak élvezni a mókát.

Nyilván egy kevésbé erőforrás-igényesebb szoftver mellett nem ennyire vészes a helyzet, de akik kifejezetten a játékra vennének telefont, és mindenképp ebből a párosból szeretnének beruházni egyre, akkor nem is kérdéses az A50 fölénye.

Az A50 fölénye bőven megéri a kicsit több árat

Az A50 fölénye bőven megéri a kicsit több árat


Ettől függetlenül viszont tagadhatatlan, hogy az A40 is bőségesen megállja a helyét a piacon. Jelenleg nagyjából 75 ezer forintos árcédulával vonul hadba a kicsike (normál áron 90 ezer forint, de az utóbbi hetekben megnyirbálták), ami egy ilyen kompozícióért cserébe bőven nevezhető "okés" ár/érték aránynak, bár azért nagyon halkan megjegyezzük, hogy kevésbé húznánk a szánkat, ha egy hangyányit kevesebbe kerülne, már amennyiben a 100%-os ár/érték arányról szeretnénk diskurálni.

Az A50 egy picit borsosabb árral lett megspékelve, körülbelül 95 ezer forinttól már lecsaphatunk a kütyüre (most akcióban van sok helyen, az alapár 125 ezer forint körül mozog), azonban az általa prezentált teljesítmény alapján a legkisebb mértékben sem tudjuk azt mondani, hogy akár csak egy hangyányit túl lenne árazva. Mondhatnánk úgy is, hogy egy fokkal jobban sikerült belőni ennek a hardvernek a végösszegét, mint az A40-ét.

Végszóként elhintenénk, hogy az A50-et egy jobb vásárnak mondanánk, mint az A40-et, viszont ha valaki tényleg alacsony elvárásokkal kíván friss mobilra beruházni, annak nem érdemes elvetnie utóbbit sem a potenciális telefonok közül, hiszen a gyermekbetegségei ellenére a célközönségét korrekt módon kiszolgálja. Azért az A50-et jobban szerettük összességében...

Értékelésünkben a Samsung Galaxy A50 készüléket pontoztuk.
 
 • Kamera
  6
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  7
 • Hardver
  7

Közelít az ajánlotthoz

73%
7 hozzászólás

Tommy

3 éve, 6 hónapja és 18 napja

Egyértelműen az A50, ha már a kettő közül választanék, de nem tenném. Inkább az S széria.

válasz erre

muki

3 éve, 6 hónapja és 25 napja

Egész reális árat sikerült nekik belőni, már ha az akciós árakról beszélünk, mert az alap szerintem elég sok. Egy ilyen hardver maradjon 100 ezer alatt.

válasz erre

TEchie

3 éve, 6 hónapja és 26 napja

Családban van A50. Mindenben hozza amit elvárt tőle a tulajdonosa. Jók ezek.

válasz erre

Fikarc

3 éve, 6 hónapja és 26 napja

Attól függetlenül hogy én nem vennék középkategóriából, ezek nem rosszak. Kinézetre meg főleg nem, és azért kamerában is ott vannak a szeren. Nem rossz.

válasz erre

Mordorer

3 éve, 6 hónapja és 26 napja

Rohadt jók lettek a fotók és nagyon kellemes a teszt, de ez a telefon nem ér ennyit.

válasz erre

Porthos

3 éve, 6 hónapja és 27 napja

Sokkal szimpatikusabb széria mint az S. Jól van árazva, sok mindent pakolnak bele, király.

válasz erre

inkognito

3 éve, 6 hónapja és 27 napja

Tipikus középkategóriás telefonok.

válasz erre