Nincs a moziban új horrorfilm? Sebaj, itt van tíz zseniális klasszikus, amivel biztosan jól jársz!

2020. augusztus 23.
71.8261
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Mivel mostanság nehéz bármiféle aktualitásról beszélni mozi tekintetében, így úgy határoztunk, hogy egy kicsit más témához nyúlunk a filmes berkeken belül. A horror nem véletlenül korunk egyik legnépszerűbb zsánere, rengetegen imádják fogyasztani a rettegést prezentáló műalkotásokat, azonban igen könnyű belenyúlni abba bizonyos guanóba egy-két pocsékabb darabbal. Mi most összeszedtünk nektek tíz igazi klasszikust, amelyekkel biztosan nem jártok rosszul, és egy kellemes paramaratonban részesültök. Borzongásra fel!


1. Ragyogás

Bár Kubrick művét anno a premierkor nem igazán értékelte a közönség, mára igazi klasszikussá vált, és a horror-maratonok elengedhetetlen elemévé vált időközben. Megannyi ikonikus jelenetet foglal magába a Jack Nicholson főszereplésével készült film, elég csak például az ikrekre, vagy akár a legendás "Here's Johnny!" jelenetre gondolni, melyek a popkultúrába is beitták magukat az évek múlásával.

Heeere

Heeere's Johnny!


Garantált ijesztgetést biztosít a szóban forgó alany, arról meg már nem is beszélve, hogy a folytatása, a tavaly debütált Álom Doktor sem sikerült rosszul egyáltalán - mármint a filmadaptáció. Ha nem láttad még a Ragyogást, akkor már csak azért is megéri megnézni, hogy egy zseniális klasszikust pótolj, ha pedig már volt hozzá szerencséd, akkor nincs kifogás, illik újranézni!

2. Az ördögűző

Hihetetlen belegondolni, hogy Az őrdögűző idejében még jelöltek horrorfilmet az Oscaron, ráadásul több kategóriában is, hovatovább elvitte a legjobb forgatókönyvért is a díjat. Nem véletlenül: Az ördögűző az egyik legjobb, amit ez a zsáner valaha kitermelt magából, ami pedig a legjobb az egészben, hogy hiába egy 1973-as műről beszélünk, mégis olyan kiválóan öregedett, mint egy jó bor - az idő múlásával, a műfaj kínálatának felhígulásával egyre csak jobb és jobb lett.

Ettől az arctól napokig nem fogunk aludni.

Ettől az arctól napokig nem fogunk aludni.


Persze az erős idegrendszer nélkülözhetetlen, ugyanis parásabbnál parásabb jelenetek sokasága fogadja a nézőt, egy gyengébb lelkű egyént pedig nem kizárt, hogy jobban megviseli majd, mint az átlag mozinézőt. Aki viszont bírja a nehezebb diókat is, az mindenképp nézze meg (vagy nézze újra), hibátlan választás!

3. A kör (2002)

Ritka esetek egyike lett a 2002-es A kör, amikor egy feldolgozás jobban sikeredett, mint az eredeti mű, ugyanis Gore Verbinski minden szakértelmét belehelyezte abba a horrorfilmbe, ami máig a legfélelmetesebb darabok között van számon tartva. A hírhedt telefonhívás, melyben elhangzik, hogy az illető hét nap múlva meghal, a tévéből kimászó, hosszú, fekete hajú kislány és megannyi más ikonikus jelenet olyan szinten terjedt anno futótűzként, ami nem történhetett volna meg, ha nem zseniális maga a film.

Ritka esetek egyike, hogy a feldolgozás jobb mint az eredeti

Ritka esetek egyike, hogy a feldolgozás jobb mint az eredeti


Márpedig a szóban forgó filmalkotás minden téren kiemelkedő, azoknak meg pláne igazi kuriózum lesz, akik esetlegesen még nem látták, viszont készen állnak egy keményebb horrorélményre is. Akár egyedül, akár baráti társaságban ajánlott a megnézése, garantáljuk, hogy A kör még a legkeményebb arcokba is belefagyasztja azt a bizonyos tényezőt...

4. Az átok

Nem kevés embernek okozott traumát anno a The Grudge, avagy itthon Az átok, amely végérvényesen bebetonozta sokunkban az ázsiai kislányoktól való félelmet, viszont szerencsére nem ennyiben merül ki a kérdéses mű. Frenetikus rendezéssel ér el egy olyan atmoszférát, miáltal a torkunkban dobog a szívünk mindvégig, az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy a terrorizáló lény egy valóba horrorisztikus karakter.

Az ázsiai kislányoktól félni fogunk ezután. De komolyan.

Az ázsiai kislányoktól félni fogunk ezután. De komolyan.


Amennyiben egy erősebb, félelmetesebb darabot keresel, akkor Az átok lesz a te filmed, ugyanis ez valóban alaposan megdolgoztatja az idegrendszered. Kezdő horrorfilmeseknek nem ajánlott, tapasztaltabb, a horrorban jártasabb figurák azonban tegyenek vele egy próbát, bár azért még így is óvatosan, első alkalommal alaposan meg tudja állítani bennünk az ütőt.

5. A nyolcadik utas: A halál

Ha szóba kerül az Alien-franchise, akkor a mai napig a legjobbként szinte mindenki egyöntetűen rávágja az Aliens: A bolygó neve halált, ha a kedvenc iterációról esik szó, viszont nem egyszerű mutatvány összehasonlítani az első két epizódot, tekintve, hogy a James Cameron által tető alá hozott folytatás inkább egy akciófilm, addig Ridley Scott első felvonása egy ízig-vérig nyomasztó horrorfilm.

Mindenki a második részt sztárolja, de nem szabad elfeledkezni az ütős kezdetről sem!

Mindenki a második részt sztárolja, de nem szabad elfeledkezni az ütős kezdetről sem!


Lehengerlő, milyen szinten meghaladta a korát A nyolcadik utas: A halál, lévén az ott látott trükkök és megoldások egytől egyig kiállták az idő próbáját, az atmoszféráról meg már nem is beszélve - hihetetlenül fojtogató légkört teremtett meg anno Ridley Scott, pontosan eme hangulat miatt pedig méltán érdemelte ki a klasszikus jelzőt a film az évek múltával.

6. Ideglelés - The Blair Witch Project

Ma már a found footage, avagy ha jobban tetszik, kézikamerás, áldokumentarista horrorok messze nem örvendenek akkora sikernek, mint az Ideglelés esetében. Nem véletlenül: akkoriban még azt hitték a nézők, hogy valóban egy megtörtént esetet látnák, a képsorokat pedig nem színészek játsszák el, hanem a valóság szülte azokat a snitteket. Bár így utólag már tudjuk, hogy szó sincs semmi ilyesmiről, ellenben az vitathatatlan, hogy az Ideglelés mindmáig birtokol egy olyasfajta atmoszférát, amilyen semmilyen más horror nem.

Az áldokumentarista műfaj egyik megkerülhetetlen darabja a Blair Witch - Ideglelés

Az áldokumentarista műfaj egyik megkerülhetetlen darabja a Blair Witch - Ideglelés


Kötelező, már-már megkerülhetetlen eleme egy horrorfilmes maratonnak az Ideglelés, ha másért nem is, akkor a kultusza miatt. Ha falramászol a rángatózó kamerás megoldásoktól, nagy valószínűséggel akkor is bejön az Ideglelés, köszönhetően a nagyon realista megvalósításának, az ünnep szellemiségéhez pedig tökéletesen passzol.

7. A dolog (1982)

Bár volt egy eredetije, majd készült belőle egy előzményfilm is, mégis az igazi horrordózist az 1982-es, John Carpenter-féle a dolog szállítja. Sokan mindmáig nemhogy a legjobb horrorként, de a legjobb filmként tartják számon, ami valaha készült. Nyilván ez abszolút szubjektív, azonban azzal még mi sem tudunk vitatkozni, hogy valóban helye van a megkerülhetetlen, kötelező klasszikusok között.

Carpenter klasszikusa úgy öregedett, mint egy jópofa bor - évről évre finomabb A dolog!

Carpenter klasszikusa úgy öregedett, mint egy jópofa bor - évről évre finomabb A dolog!


Vérfagyasztó, egyedi légkör jellemzi a Kurt Russell nevével fémjelzett alkotást, aminek minden egyes pillanata hátborzongató, miközben Ennio Morricone libabőrös dallamai kísérik végig a kalandot. Ma már nem igazán látni olyan megvalósítással filmeket, mint amilyen felfogásban az 1982-es A dolog született meg...

8. REC

Ismét a kézikamerás horrorok farvizére evezünk, ellenben ezúttal úti célunk Spanyolország, azon belül is egy igazán (a szó legpozitívabb értelmében) borzasztó és húsbavágó élmény: a REC. Egy kevésbé ismert darabról beszélünk, amiben egy karantén alatti lépcsőzárban rekednek túlélőink, az igazi trüváj a filmben pedig, hogy mindent egy riporternő és az ő operatőre szemszögéből látunk.

A karantén miatt különösen para most a film alaptézise...

A karantén miatt különösen para most a film alaptézise...


Szörnyen egyedi megoldások tarkítják a REC-et, ami garantáltan megizzasztja még a gyakorlottabb horrornézőket is. Bár készült legalább két folytatása is a filmnek, higgyetek nekünk, amikor azt mondjuk, hogy csak az elsőre érdemes időt szánni, ugyanis ez cserébe meghálálja egy szörnyen erős, rémisztő élménnyel.

9. Az (2017)

Bár mi alapvetően azon az állásponton vagyunk, hogy az 1990-es Az is van annyire minőségi, hogy megérje megnézni, azonban kétségtelen, hogy a 2017-es reboot nem véletlenül lett akkora siker. Pennywise talán még sosem volt annyira félelmetes, mint Bill Skarsgard megformálásában, arról meg már nem is beszélve, hogy a gyerekszereplők meglepően brillíroznak a szerepükben.

Bohócfóbiások, figyelem!

Bohócfóbiások, figyelem!


Bár a folytatásról annyira azért nem tudnánk már szuperlatívuszokban beszélni, azonban a 2017-es első részt bőségesen tudjuk ajánlani mindenkinek, aki rettegni és borzongani akar, ha pedig a bohócoktól is félsz, akkor borítékolható, hogy a vért is beléd fagyasztja majd Pennywise jelenléte.

10. Örökség

Ari Aster (akinek tavaly a Fehér éjszakákat köszönhettük) letette az asztalra azt az Örökséget, ami kellő módon új színt hozott a mostani horror felhozatalba. Kevésbé apellált a különféle felugró szörnyetegekre és hirtelen ijesztésekre, és sokkal inkább ráment a valóban nyomasztó atmoszféra megteremtésére, és a fojtogató pillanatokra. Ritkán látni annyira magas szintű színészi játékot, mint amit ebben a filmben többen is prezentálnak, így megteremtve néhány elképesztően rémisztő jelenetet.

Máshogy rémisztő az Örökség, mint a listán szereplő többi elem

Máshogy rémisztő az Örökség, mint a listán szereplő többi elem


Ha szeretnél valami mást, mint a listánk korábbi pontjain szereplő filmek, akkor az Örökség lesz a nyerő. Egyedi, saját hanggal rendelkező műről beszélünk, ami mert egy kicsit bevállalósabb lenni, és nem azzal akarta ráhozni a közönségre a frászt, hogy öt percenként jumpscare-ekkel riogatta a népet.

Ez lenne hát a mi horrorfilmes ajánlónk, viszont mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy számotokra mi férne fel még egy ilyen listára, avagy mi vár kötelező megnézésre!
7 hozzászólás

Vidoros

3 éve, 10 hónapja és 14 napja

Hétvégén le is darálom ezeket sorban! röhögő smiley Horrorhétvége lesz!

válasz erre

Mordorer

3 éve, 10 hónapja és 23 napja

Ördögűző alapmű, imádom ezredszer is.

válasz erre

Levi87

3 éve, 10 hónapja és 24 napja

Ez egy ultimate horror toplista is lehetne. röhögő smiley Imádtam.

válasz erre

muki

3 éve, 10 hónapja és 24 napja

Perfekt lista! Köszi! mosolygó smiley

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 10 hónapja és 25 napja

Jó kis Kör. mosolygó smiley Le is zavarom éjjel mind a két részt.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 10 hónapja és 25 napja

Ragyogás alapmű és természetesen ez a verzió! Nicholson birtokolja az első helyet! mosolygó smiley Nagyon király összefoglaló lett!

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 10 hónapja és 25 napja

Imádtam ezt a cikket ezen az unalmas vasárnapon! mosolygó smiley

válasz erre