Monitor kisokos kreatív tartalomkészítőknek

2022. március 13.
98.7431
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Azt hihetnénk, hogy a mai, technikai csodáktól hemzsegő világunk, ahol szinte minden napra jut valamilyen forradalmi áttörés, maga a mennyország a kreatív tartalomkészítők számára, legyen szó akár grafikusokról, videósokról, animáció készítőkről vagy épp fotósokról. Ez részben valóban így van, hiszen az elmúlt években számtalan olyan innováció jelent meg mind szoftver, mind eszköz oldalon is, amik nagyban hozzájárultak a magával ragadó felhasználói élmény kialakításához. Az éremnek azonban mindig két oldala van: az iparág fejlődésével az újabb és újabb fejlesztések valósággal elözönlötték a piacot, és ebben a technológiai útvesztőben sokszor bizony nem egyszerű eligazodni.


Ebben szeretnénk most segíteni nektek reményeink szerint cikksorozat indító írásunkban, első körben az ASUS kínálatából szemezgetve összeszedtük a legfontosabb szempontokat a megfelelő monitor kiválasztásához, illetve hoztunk nektek három ASUS ProArt monitort is - az ASUS ProArt PA278QV, PA279CV és PA329CV modelleket - ezek segítségével fogunk végigmenni a különböző specifikációkon, és megnézzük, mire is kell odafigyelnünk az új kijelzőnk kiválasztása során.

A ProArt termékek célközönségét elsősorban azok a vizuális tartalomkészítők alkotják, akik számára elengedhetetlen, hogy professzionális munkaeszközökkel dolgozzanak. Csúcskategóriás termékekről van szó, a tervezők igyekeztek az alkotók változatos igényeinek lehető legszélesebb körét lefedni a fejlesztés során - és nagyon úgy tűnik, hogy sikerült is nekik.

Vegyük tehát sorba a kulcs szempontokat a választáshoz! Az első, szinte magától értetődően, a minél magasabb fokú színhűség, illetve színvisszaadás (ezt az úgy nevezett ΔE érték mutatja, minél alacsonyabb ez az érték, annál pontosabb lesz a színmegjelenítés). Tervezői munkánál ugyanis elengedhetetlen, hogy a valóságnak minél inkább megfelelő színeket lássunk viszont a kijelzőn. Olyan monitort válasszunk, aminek színhelyességét valamilyen tanúsítvány igazolja, illetve vagy gyárilag előkariblált, vagy egyénileg, saját igényeinknek megfelelően kalibrálható legyen.

Nem csak a kreatív tartalomkészítők asztalán mutatnak jól az ASUS ProArt monitorai

Nem csak a kreatív tartalomkészítők asztalán mutatnak jól az ASUS ProArt monitorai


Az ASUS ProArt monitorok bármelyike kitűnő választás lehet színhűség szempontjából, hiszen professzionális termékek lévén minden modell kimagaslóan szép, gazdag színek megjelenítésére képes. Arról sem szabad megfeleldkeznünk, hogy a különböző felhasználók számára más és más színterek megjelenítése fontos (míg például a videósok számára a Rec. 709 színtér a mérvadó, addig egy grafikusnak egészen más igényei vannak a színterek megjelenítésének szempontjából).

Jó hír, hogy mindhárom fent említett ProArt monitor 100%-os sRGB és 100%-os Rec. 709 színtér megjelenítéssel rendelkezik, így egyikkel sem lőhetünk mellé. Ráadásul mindhárom monitorhoz ProArt Preset és a ProArt Palette exkluzív ASUS fejlesztésű szoftvereket is kapunk, amik nagy segítséget nyújtanak a színkalibrálásban egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát felületen.

Továbbra is a vizuális aspektusoknál maradva, a színek mellett kiemelkedően fontos a kijelző felbontása is. Minél magasabb felbontású a monitorunk, annál részletgazdagabb, élesebb képet fogunk kapni, tehát komoly munkához a érdemes megcélozni a 4K felbontást. A három ProArt monitor közül kettő, a PA329CV és PA279CV hozza is az elvárt 4K-t, a PA278QV monitor pedig WQHD (2560x1440) felbontással rendelkezik.

Minimalista kinézet, maximalista teljesítménnyel

Minimalista kinézet, maximalista teljesítménnyel


Térjünk most át a vizualitásról megfoghatóbb, fizikai szempontokra! Nem csak a profi kreatív tartalomkészítők, de a mindennapi felhasználók számára is fontos szempont a monitor mérete. Bár egyénfüggő, ki mekkora képernyőn tud és szeret kényelmesen dolgozni, mivel munkavégzéshez, tervezéshez bizony kell a hely, általában a nagyobb kijelzőket részesítjük előnyben. Mind a PA279CV és PA278QV modellek 27 hüvelykes méretben kaphatók, a PA329CV monitor 32 hüvelykes méretével pedig a tényleg kifejezetten nagy kijelzők kedvelőinek kedvez.

Talán apróságnak tűnhet, de sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak, ha előre tájékozódunk a kiválasztott monitor csatlakozási lehetőségeit illetően. Kellemetlen, ha otthon eszmélünk rá, hogy nincs elég csatlakozó a monitoron, vagy csak átalakítókkal tudjuk kompatibilissé tenni más eszközeinkkel. A ProArt kijelzők fejlesztői viszont úgy tűnik, erre is gondoltak, csatlakozási lehetőségek egész arzenáljával szerelték fel ugyanis a monitorokat: a HDMI-től, az Earphone Jack-en és DisplayPorton át egészen az USB hub-ig, sőt, bizonyos modelleken még egy USB-C is csatlakozó is helyet kapott.

Mindezek mellett érdemes azt is kiemelni, hogy mindhárom monitor több irányban állítható, dönthető és forgatható is, így egész biztos mindenki megtalálja a számára ideális látószöget, hogy a lehető legkényelmesebben dolgozhasson.

Végül, említést kell tennünk még egy igen lényeges kritériumról, ami nagyban befolyásolhatja a végső döntésünket, ez pedig a monitorok ára. Tudni kell, hogy a professzionális termékeknek bizony megkérik az árát, így vannak ezzel a ProArt monitorok is. A végső döntés természetesen a felhasználóé, mindenki maga tudja mennyit szeretne költeni, vagy éppen mennyit engedhet meg magának egy új monitorra.

4K és WQHD felbontással kaphatók a ProrArt kijelzők

4K és WQHD felbontással kaphatók a ProrArt kijelzők


Azoknak, akik magasabb árkategóriában gondolkodnak, és egy minden szempontból abszolút professzionális használatra tervezett kijelzőt szeretnének magukénak tudni, a PA329CV monitor tökéletes választás. Ha valaki viszont egyelőre csak ismerkedik az alkotói világgal, vagy csak hobbiszinten foglalkozik ilyesmivel, esetleg szimplán pénztárca kímélőbb alternatívát keres, annak a PA278QV lehet az ideális.

Bónuszként érdemes megemlíteni, hogy a most vásárolt ProArt monitorokhoz ráadásul garancia kiterjesztéssel 5 év prémium garancia is jár, ami nem egy utolsó szempont, tekintve, hogy monitort általában hosszabb időre választunk magunkak.

Összefoglalva a fentieket, aminek mindeképp nézzünk utána, ha új monitort szeretnénk vásárolni: a kijelző színmegjelenítése, felbontása és mérete, a csatlakozási lehetőségek, és bár ezt valószínűleg nem is kell elmlítenünk, de ezért, hogy teljes legyen a lista - a monitor ára. A PA278QV 155 ezer, a PA279CV 235 ezer, míg a 320 ezer forint környékén indul, bár fontos megemlíteni hogy vannak boltok, ahol jelentősen olcsóbban is beszerezhetők.

Amit biztosan elmondhatunk, hogy a fenti kritériumok alapján bármelyik említett ProArt terméket választhatjuk, nem fogunk mellé nyúlni.
6 hozzászólás

Levi87

2 éve, 2 hónapja és 15 napja

Uhh azért vannak szigorú árak! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 2 hónapja és 17 napja

Komoly műszerek basszus.

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 2 hónapja és 17 napja

Mennyire mások az én preferenciáim. meglepett smiley Igaz, nem tartalom készítő vagyok, hanem nagyrészt inkább fogyasztó.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 2 hónapja és 17 napja

Abban a bazi nagy talpban van legalább mobiltöltő?

válasz erre

TEchie

2 éve, 2 hónapja és 17 napja

Hasznos cikk, már hiányzott az ilyesmi, régen sokkaal több volt! Köszönjük!

válasz erre

Harder

2 éve, 2 hónapja és 17 napja

Még nem is drágák ezek, Apple Pro Displayhez képest. röhögő smiley

válasz erre