Mint egy különleges öszvér - Asus ZenBook Pro 15 (2021) teszt

2021. szeptember 29.
99.9531
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Egy különleges laptop járt nemrég nálunk, mely nem egy innovatív megoldása vagy világverő hardvere miatt speciális, hanem szimplán a létezése miatt, sőt tulajdonképpen önmagában semmi különös nincs benne. Ami miatt mégis érdekes tesztünk alanya, az nem más mint a tény, hogy az Asus ZenBook Pro 15 egy olyan különleges öszvér, amelyre titkon, vagy nem titkon, de mindenképpen sokan vágyhatnak.


A tajvani gyártó ZenBook szériája itthon is nagyon népszerű már megjelenése óta, és nagy eséllyel sokak fejében egyből egy 13 vagy 14 colos, elegáns és letisztult ultrabook képe lebeghet, amely egy friss Intel processzort, a hozzá tartozó, nem túl acélos integrált grafikus egységet és egy gyors SSD tárhelyet foglal magában. Nos, nem is olyan régen itthon is piacra kerülő ZenBook Pro 15 (UX535) ennél sokkal többet kínál. Ez nem egy ultrabook és nem is egy gamer gép, de mégis képes lehet sokak számára mindkét igényt kielégíteni.

Külső

Alapvetően sok meglepetést a külsőt illetően nem kínál a 2021-es modell és a többi ZenBook közül sem fog kilógni, de azért súlyban és méretben is érezhető rajta a nagyobb kijelző. Az 1,8kg nem egy ultrabook súlykategória, de talán a legtöbb férfi táskájában - lazábbaknak hátizsákjában - bőven elfér és az anyaghasználatot, illetve a hardverekhez szükséges hűtést tekintve teljesen érthető. A szériától már megszokott fenyőszürke szín a nagyobb méretnek is jól áll, ráadásul a szálcsiszolt borítás a nagyobb fedlappal még jobban ki is tud teljesedni.

Innen nézve vastag és átlagos...

Innen nézve vastag és átlagos...


A gépet felnyitva elsőként a házat 3 fokban megemelő, már jól megszokott ErgoLift zsanérok előnyein járhat az eszünk. Ez egy remek húzás volt a gyártótól, amit mások is átvettek az évek során, bár megnézném, fél év használat után mennyire koptatja ki az íróasztalt... A touchpad kellően nagy, a billentyűzetkiosztás pedig teljes méretű, így numerikus részünk is van, ahogy az a legtöbb 15 colos gép esetében megszokott.

Természetesen magyar nyelvű és háttérvilágításos billentyűzetről van szó, a külföldi oldalakon pedig találkozhattok olyan modellel is, ami a gyártó ScreenPad megoldását használja a hagyományos touchpad helyett, valamint OLED kijelzővel rendelkezik. Ezt a változatot Magyarországra nem hozta be a hazai képviselet.

A kijelző tehát nem OLED, egy átlagos, Full HD felbontású, 15,6 colos IPS kijelzőről van szó, melyet viszonylag vékony kávák vesznek körül, hiszen 88%-os képernyő / készülékház arányról beszélhetünk. A fényerő átlagos, nem kiemelkedő, pláne a gyártó korábbi OLED paneljeit nézve, de a vékony kávákkal egészen jó képélményt kapunk.

...innen nézve pedig szép és kecses

...innen nézve pedig szép és kecses


Amit a mai napig nem képes gyakorlatilag az Apple-ön kívül senki megcsinálni: egy ujjal ezt a gépet sem lehet felnyitni, két kézzel kell nyitogatni a laptopot, pedig ilyen súllyal már nyugodtan lent maradhatna az asztallapon. Nem teszi, rendre visszaesik az asztalra, amikor fel akarjuk nyitni a kijelzőt.

A kinézet szubjektív, de sokaknak nem fog tetszeni a formavilág pont onnan nézve, ahonnan a legtöbbet látjuk: elölről. Való igaz, hogy az első, gyönyörűen kialakított ZenBookokhoz képest ez sehol nincs, azonban beleillik az Asus általános laptop vonalába. Kicsit olyan érzésem van egyébként is mostanában (nem csak ezzel a géppel kapcsolatban) mintha a dizájnerek szabin lennének, de lehet hogy a pandémia miatt nehéz otthonról tervezgetni szép laptop házat, zavar a gyerek, ugat a kutya, énekelve főz az asszony... a fene tudja.

Hardver

A hardver kapcsán utalhatunk vissza az öszvérre, hiszen egy érdekes kombinációról van szó. A nálunk lévő gépben egy 10. generációs Intel Core i7-10870H processzor, 16GB RAM és egy NVIDIA GeForce GTX 1650-es grafikus kártya dolgozik 512GB SSD társaságában. A boltokban egyébként még egy i5-ös változat is megtalálható, de inkább érdemes a komolyabb processzort választani, hiszen ne felejtsük el, hogy egy H-szériás megoldásról van szó, ami pár hónapja még a felsőkategóriás gamer gépek kiváltsága volt.

Manapság ritka kincs a normális SD kártya olvasó, itt van

Manapság ritka kincs a normális SD kártya olvasó, itt van


Adott tehát egy komoly processzor, mellé pedig egy újnak és erősnek ugyan nem nevezhető, de pár éve még egy korrekt középkategóriás kártyának nyugodtan mondható GTX 1650, ez a kombináció pedig bizony sok mindenre lehet elég. Egyfelől nem kell aggódni a napi átlagos teendők elvégzésén, a több ablakban való böngészés, komolyabb Excel fájlok szerkesztése nem jelent kihívást a gépnek. Extraként pedig a Photoshop mellett a videóvágásba is belekóstolhatunk amatőr és félprofi szinten és ami talán ennél is jobb, az játékteljesítmény.

Egy ilyen hardverrel ugyan nem fogunk 4K-ban de még Full HD-ban sem maximális grafikai beállítások mellett játszani, de például kompromisszumok mellett simán kijátszhatjuk az idei AAA címeket, miközben a népszerű eSport játékok, mint például a LoL vagy Valorant és a CS:GO simán elfutnak 80-144 fps között beállítástól függően. Ez így pedig egy olyan csomaggá teszi az Asus ZenBook Pro 15-öt, amit kevés gép kínál a piacon, főleg ebben az árszegmensben.

Egyebek és összegzés


15,6-os üzleti gép nem lehet számbillentyűzet nélkül

15,6-os üzleti gép nem lehet számbillentyűzet nélkül


Nem mehetünk el szó nélkül még az apróságok mellett, melyek tényleg egy teljes mindenessé teszik a gépet. Ilyen például a normál SD kártyaolvasó, mely nagyon kevés gép kiváltsága mostanság. Ez tökéletes ahhoz, hogy a családi képeket és videókat egyszerűen tároljuk és szerkesszük.

A WiFi 6 támogatás is fontos, hiszen lehetőleg jó pár évre tervezhetünk ezzel a géppel és így a hálózati sebességgel sem lesz gondunk. A távmunka és a videokonferenciák gyakoribbá válásával fontos szempont lehet az Asus AI zajszűrős technológiája, melyet a MyAsus alkalmazásban lehet aktiválni. A csatlakozók terén felemás érzésünk lehet, hiszen a HDMI és az USB-C portok megléte örömteli, de például csak előbbi használható képtovábbításra és tölteni sem USB-C porton keresztül kell, hanem egy dedikált csatlakozón keresztül.

A ZenBook Pro 15 erősebb konfigurációja 3 év garanciával 400 000 Ft környékén vásárolható meg itthon, amivel elsőre nem tűnik egy olcsó gépnek, de ne felejtsük el, hogy nem ultrabook-szintű hardverrel van dolgunk és ennek egy olyan sokrétű felhasználási lehetőség az eredménye, amit manapság kevés gép tud a piacon.

A tipikus szálcsiszolt felület és a megszokott ZenBook felirat nem maradhat el

A tipikus szálcsiszolt felület és a megszokott ZenBook felirat nem maradhat el


Persze vannak kompakt gamer gépek, amik akár erősebb hardvert is kínálnak, de azok is nagyjából 20 százalékkal drágábbak és nem egy - és ez most ismét szubjektív - sokak számára elegáns ZenBook formavilágba vannak csomagolva.

Kinek is ajánljuk hát az Asus ZenBook Pro 15-öt? Azoknak akik egy olyan öszvért keresnek maguknak amivel nappal dolgoznak, este pedig lazítani tudnak egy kis játékkal. Akik nem hardcore gamerek, de nem is kizárólag a munka megszállottai. Egész egyszerűen azoknak akik egy mindenesbe fektetnék a pénzüket.

A gépről minden információt megtaláltok a gyártó oldalán.
 
  • Funkciók
    9
  • Ár/érték
    9
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    8

Megvételre ajánlott

85%
9 hozzászólás

Ronalddo

2 éve, 8 hónapja és 10 napja

Igen jól felszerelt lapos, nagyon tetszik. Jelenleg nem állok csere előtt de biztos versenyző lenne.

válasz erre

Porthos

2 éve, 8 hónapja és 13 napja

Ha valami akkor ez a zsanér megoldás az ami kikészít baszki. Rohadt idegesítő amikor megemeli a gépet, az asztalnak nem jó, a gumi elkopik rajta, gáz. Amiért meg elméletileg van hogy jobb legyen a gépelés élmény azt meg nem is érzékelem nála. Nekem ezért nem kéne.

válasz erre

inkognito

2 éve, 8 hónapja és 14 napja

Nem rossz gép, de már nem olyan mint a régi zenbookok, mondjuk nekem azok jobban bejöttek, de azért egy ilyet is elfogadnék.

válasz erre

VDemon

2 éve, 8 hónapja és 14 napja

Korrekt gép, korrekt áron. Kár hogy nagyon nehéz előre tudni, mennyire megy fel könnyen a Linux, winnel meg nem akarok szopni. Így maradnak más gyártók. Acerrel és Asussal megszívtam már sajna, nagyon MS pártiak.

válasz erre

TEchie

2 éve, 8 hónapja és 14 napja

A régi zenbook uhhh az rohadt jól nézett ki az tény. Viszont nem volt benne dedikált grafikus kártya pl, vagy kártya olvasó de még hdmi sem. Ezek már más gépek, de remélem visszatér az Asus az ultrabook vonalra is.

válasz erre

Levi87

2 éve, 8 hónapja és 15 napja

Kár hogy elmentek ennyire átlagos kinézetbe. Zenbookok rohadt jól néztek ki az elején... Viszont ár értékben tényleg komoly cuccnak tűnik!

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 8 hónapja és 15 napja

Hú de vastag ez. Meg 1,8 kiló? Nemár. röhögő smiley

válasz erre

Harder

2 éve, 8 hónapja és 15 napja

Ennyiért ez egy jó cucc. Évekig gép lesz még.

válasz erre

Fikarc

2 éve, 8 hónapja és 15 napja

Szép gép, nekem tetszik a forma, bár ez a hátul felnyíló zsanér nagyon nagy marhaság.

válasz erre