LG L Fino Okostelefon teszt

2015. március 01.
6.7681
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a cikk a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Nagyon olcsó kis készülék van pár a piacon elérhető áron. Az emberek kezdenek beleunni a hardver versenybe és már tesznek rá, hogy hány magos processzor van egy készülékben és milyen számokkal bír az adott eszköz. Jelenleg az olcsó kínai telefonok viszik a prímet hardver tekintetében, de Tőlük nem kapunk olyan összeszerelést és extra funkciókat mint az LG legkisebbik L szériás telefonjától, a Fino-tól.




Ki ne imádná a kicsi, kompakt telefonokat. Az összeszerelésük példátlan, nagyon egyben vannak és nincsenek akkumulátor problémák sem. Persze nem rendelkeznek jó kamerával és tű éles kijelzővel, de mindenképp egy jó barátunk lehet a mindennapi életben.

Külső, doboz:

127,5 x 67,9 x 11,9 milliméteres dimenzióival és 145 grammos tömegével szinte eltörpül a ma divatos óriástelefonok mellett, de cserébe kényelmesen kézben tartható, jó a fogása, az anyaghasználat pedig szinte teljes egészében műanyag ugyan, de az összeszerelési minőség hibátlan, recsegésre egyáltalán nem hajlamos. A telefon külseje a G2-re hasonlít.

[caption id="attachment_17108" align="aligncenter" width="702"] LG L Fino és az LG G3[/caption]

Az L Fino előlapján egy 4,5 hüvelykes képátlójú, 480 x 800 pixeles felbontású IPS panel terül el, ami a 207 ppi-s pixelsűrűségű és Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott üveg védi. Ráadásul a megjelenítő betekintési szögeivel és színvilágával sincs semmi gond, a maximális fényerő átlagosnak nevezhető, erős napfényben azért már lehetnek gondok vele. A készüléken semmilyen érintőgomb nem található, az Android rendszerre jellemző három vezérlőgomb a kijelző alján, virtuális formában kapott helyet. A kijelző fölött találunk egy hangszórót, egy fény-és távolságérzékelő szenzort, illetve a másodlagos kamerát. Értesítési LED sajnos nincs a telefonon.



A készülék oldalkeretei fényes műanyagból készültek, egyetlen igazi érdekességük, hogy gyárilag minden oldalán található egy-egy védőfólia, ami használat közben egyáltalán nem zavaró, de hosszú távon megvédheti telefonunkat a kisebb karcoktól. Lassan az LG védjegyévé válik, hogy az oldalsó gombokat a hátlapra rakják, az L Fino esetében sincs ez másképp, az oldalakra semmilyen billentyű nem került. Alul kapott helyet a microUSB port, felül pedig a 3,5 mm-es jack csatlakozó található.



A hátlap matt, enyhén bordázott műanyagból készült, a szélei pedig finoman le vannak kerekítve, ez a kialakítás minden szempontból hasznos, az ujjlenyomatok nem gyülekeznek egymáson, a karcolások kevésbé ütköznek ki rajta, a kézben tarthatóság pedig sokkal jobb, mint egy fényes-csúszós plasztik esetében. A microUSB csatlakozónál fogva távolítható el legegyszerűbben a hátlap, alatta egy cserélhető akkumulátor, egy microSD és egy microSIM foglalat található.

Hardver, szoftver:

Snapdragon 200-as rendszerchip erősebbik, Adreno 302 GPU-val felszerelt variánsát kapta meg, 4 magos, 1,2 GHz maximális órajelen futó Cortex-A7 processzormagokkal és 1 GB memóriával. A belső tárolóegység mérete 4 GB, a felhasználónak azonban csak 1,5 jut ebből, ami az alkalmazások telepítése szempontjából nagyon kevéske, hiába bővíthető microSD kártya segítségével akár 32 GB-tal.





A készülék az Android 4.4.2-es verzióját futtatja, a kezelőfelületbe alaposan belenyúlt a gyártó, a G3 óta ismert UI köszön vissza a Fino esetében is, ami nagyon barátságosra és felhasználóbarátra sikeredett. A virtuális gombok elhelyezkedésének sorrendje változtatható, a szoftver pedig igyekszik elrejteni a panelt, amikor nincs rá szükség. A jól ismert bekopogási funkciót tesztünk alanya is tudja, ez annyit tesz, hogy a készülék lezárásához vagy feloldásához elég kettőt koppintani a kijelzőre, nem szükséges a hátlapi gombot keresgélni.



A gyári szoftvereken kívül a kezdőképernyőn egy mappában helyezkednek el a Google alkalmazások is, ennek köszönhetően a zenelejátszást és a böngészést gyárilag kétféle programmal intézhetjük. Extrák tekintetében nincs hiány, hasznos funkció a vendég üzemmód, ami feloldómintával kioldható képernyőzár esetén érhető el, a lényege pedig az, hogy egy alternatív feloldókód berajzolása után csak azok funkciók érhetők el, amiket előre beállítottunk, így biztosíthatjuk, hogy ne láthassa bárki a levelezéseinket, vagy a hívásnaplónkat. Szintén hasznos extra a QSlide, ami az értesítési függönyről elérhető minialkalmazásokat takarja, ennek segítségével gyakorlatilag bármilyen alkalmazásból el tudjuk érni a naptárat, a tárcsázót vagy a számológépet úgy, hogy közben a háttérben futó szoftvert is használhatjuk.



Kamera:

A hátlapon található 8 megapixeles kamerát vezérlő szoftver az LG sajátja, a fő szempont valószínűleg az egyszerűség volt a program megírásakor, így nagyon kevés beállítási lehetőségünk van, a felbontáson variálhatunk, bekapcsolhatjuk a beszédre exponálást, állíthatunk időzítőt, illetve tehetünk rácsvonalat a kereső képére. A fókuszálás gyorsan megtörténik, a kép elsütése utána azonban várni kell néhány másodpercet a következő kép elkészítése előtt.







Adatkommunikáció, akkumulátor:

Adatkommunikáció terén az LTE az egyetlen igazán fájó hiány, ezen kívül nem lehet okunk panaszra, HSPA kapcsolattal 21,1 Mbps / 5,76 Mbps az elméleti maximum, amit mobilinternet segítségével elérhetünk, de a 802.11b/g/n szabványokat ismerő Wi-Fi segítségével is bátran böngészhetünk. Ezen kívül Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS és GLONASS is a rendelkezésünkre áll, utóbbi kettő segítségével nagyon pontos, gyors és stabil helymeghatározásra lehetünk képesek. A beszélgetési hangminőség kitűnő, a beszédhangszórót sok drágább készülék is megirigyelhetné.

Böngészésre a gyári programon kívül a Google Chrome-ot is használhatjuk, egyikben nincs flash támogatás ugyan, de a sebesség mindkét szoftver esetében hibátlan.

A hátlap alatt található lítium-ion akkumulátor 1900 mAh kapacitású, ami kevésnek hangzik ugyan, de a kis felbontású kijelzőnek és az optimalizációnak köszönhetően egyáltalán nem kell konnektort keresgélnünk állandóan, egy napot kényelmesen elmegy a készülék több használat mellett is.

A teszt írásakor a telefon legolcsóbban 29,090 Forintért volt kapható kártyafüggetlenül. Ennyi nevetve megér, hiszen egy kicsi, aranyos, megbízható és mindennapi használatra tökéletes telefont kapunk. Az összeszerelése példátlan, hozva ezzel a szokásos LG minőséget.

A készüléket az LG Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztelni. Ezúton is köszönjük nekik.
 

      %
      nincs még hozzászólás