Krüger & Matz okosóra teszt

2015. június 15.
12.2401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a cikk a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A magyarországi Krüger&Matz-tól kaptuk kölcsön az MWC-n bemutaott Smartwatchot.


Nagyon izgatottak voltunk a készülékkel kapcsolatban, hiszen egy új gyártó, megfizethető áron kínál nagyon szép, okos készülékeket. A kíváncsiság leginkább abban nyilvánult, meg, hogy milyen összeszerelés és minőséget rejt ez az ár.

De mielőtt bemutatnám az okosórát, kicsit ismerjük meg a céget és történetét. Jó tudni, hogy kik állnak eme készülékek gyártása mögött.

Krüger&Matz:

A Krüger&Matz márka a cég tulajdonosának egyik fia irányítása alatt 2013 második felében indult el, hazájában azóta is töretlen sikerrel. A Krüger&Matz kezdetben házi és autóhifi berendezéseket gyártva vált ismertté. A termékek hangja, minősége és egyedi designja következtében a márka hamarosan teret hódított magának. A nagy sikereknek köszönhetően, később a piac más szegmenseibe bekapcsolódva kezdett el tableteket, okostelefonokat, TV-ket és ezekhez kapcsolódó kiegészítőket kínálni. A Krüger&Matz termékek mindegyike egyedi, így minden tulajdonos különlegesnek érezheti magát.

Persze, mindenki ezt mondja, ugye? Nézzünk néhány példát! Hallottál már valaha olyan speciális autóhifis ládáról, ami kifejezetten az anyósülés alá szerelhető be a legpraktikusabban? Vagy olyan okostelefonról, amiből nem spórolták ki az akkumulátort, és akár egy hétig is bír üzemelni? Vagy a 2015 elején megjelent iPhone-nal és Androiddal is kompatibilis linux alapú Classic okosórához mit szólsz? Ugye érted mire gondolunk?

Michał Leszek, a márka arca és megalapítója 2014-ben indította el "It's your life, just take it." kampányát, melyben lengyel hírességeket és tehetségeket keresett fel, és olyan hétköznapi hősöket díjazott, akik elnyerték a közönség szimpátiáját nem mindennapi tehetségükkel és szorgalmukkal. A kampány mottójával azt szeretné üzenni, hogy tisztában van vele, hogy a márka nem a Samsung és az Apple konkurenciája. De ő maga sem szeretné, ha a két óriáscég párharcára menne el az átlagemberek fizetése. Ezért egy reális alternatívát kínál, mintegy középutat a két nagy cég és a kínai gagyi márkák között.

Külső, doboz:

2015-05-27 14.36.35

A készülék doboza egyszerű fekete, elegáns kivitel. Kemény kartonból készül és a tetején a márkanév található gravírozva. Az árához képest, nagyon prémium hatást kelt a csomagolás. A doboz fedél eltávolítása után, láthatjuk meg az okosórát, amint szépen üldögél a kipárnázott részben. A készüléken egy védő fólia látható (ahogy a képen is megtekinthető), aminek az eltávolítása után kel életre az érintőkijelző.

Hardver, Szoftver:

Az okosórába egy MTK SOC chipsetet rejtettek el, ami nem a legújabb, de nincs is rá szükség. Nem fogyaszt annyi energiát és a feladatokat kiválóan ellátja.

A teljes specifikáció:

 • Kijelző: 1,6? (240x240 px)

 • Chipset: MTK SOC

 • Egyedi linux alapú, megbízható szoftver

 • Támogatott operációs rendszerek: iOS7 vagy Android 4.3 és újabb

 • Kapcsolat: Low Energy Bluetooth 4.0 vagy 2.1

 • Vízállóság: IP67 (víz alatt 30 percig garantált)

 • Dedikált alkalmazás

 • Okostelefon szinkronizálással elérhető funkciók: értesítések, riasztások, ébresztőóra, óra, lejátszó és kamera irányítás

 • Szíj szélessége: 20mm

 • Lépésszámláló az órába építve

 • Üzemidő: 2 nap készenléti módban, aktív használat mellett 1 nap


A teszt során kiderült, hogy nem csak iOS és Android rendszerrel kommunikál a készülék, hanem Windows Phone-al is. Jelen esetben egy Lumia 930-cal, Honor 6 Plus-al és iPhone 6-al teszteltem. Sehol sem volt probléma a Bluetooth kapcsolat létrehozásával. A kapcsolat stabil és azonnali. Különösen nagyon kényelmes volt vezetés közben és irodai munkavégzés közben is.

https://www.youtube.com/watch?v=0tn8Yl8nPVM

A szoftver egyedi linux alapú a gyártó állítása szerint. Hozza is azt amit a Linux rendszerektől megszoktunk. Stabil, gyors és pofon egyszerű a kezelése. A szoftverben 3 alapnyelv található: Angol, Lengyel s Kínai. A nagyméretű ikonok miatt nincs is oly annyira szükség a magyar nyelvre, hiszen a szimbólumok segítségével könnyen barangolhatunk a menüben. A beállításokban be tudjuk állítani, hogy egyszerre csak 1 menüt láthassunk a kijelzőn (nagy méretben) vagy mozaik szerűen 4-et. Ebben az esetben az ikonok kisebbek.

Hívás és SMS fogadás

Hívás indításához elég csak beírni a számot a kijelzőn, vagy kiválasztani az importált névjegyek közül. Az SMS-ek olvasása mellett az azokra rövid üzenetekkel való válaszolás is megoldott. De persze ez kicsit körülményes, ha autóban ülünk, vagy épp foglalt mind a két kezünk. A kijelző mérete egyértelműen nem SMS írásra termett, de nem is ez a feladata.

Út közben

Az óra rendelkezik beépített mikrofonnal és hangszóróval is, így ha épp nem tudod elővenni telefonodat, használhatod helyette az órát is kihangosítónak. És meglepően tisztán hallanak minket a vonal másik végén és mi is tisztán halljuk a partnert akivel épp diskurálunk. Őszintén szólva, arra számítottam, hogy teljes hangerő mellett recsegni, ropogni fog a mini kis hangszóró az eszközben, de nem. Nagyon kényelmes volt a városi forgalomba vezetés közben, hogy csak beszéltem a levegőbe és tisztán halott a partner. Persze ezt egy kihangosító is tudja, de ha kiszállunk a járműből, azt nem visszük magunkkal. Továbbá az óra kialakítása is elegánsra sikerült, így diszkréten lapul meg a kezünkön. Napfényben nehezebben olvasható le róla a pontos idő, de a fényerőt maximálisra állítjuk, ez sem probléma.

2015-06-10 14.36.04

Akkumulátor

Első két nap nagyon megnyúztam a készüléket és elég nagy szórás mutatkozott üzemidőben. Első nap 5 órát bírt, folyamatos Bluetooth kapcsolat mellett és beszélgetésekkel tarkítva. Másnap szintén folyamatosan nyomkodva volt, de ekkor már 5 óra és 41 perc volt amire kiszusszant. Nem szabad elfelejteni, hogy egy alig 30 ezer forintos óráról beszélünk. A gyártó aktív használat mellett egy napos üzemidőt ígér. Ezt is bőven hozza, ha valaki nem beszél rajta kihangosítva órákat. No persze én akkor is ezt használtam amikor nem volt szükséges. Készenlétben 3 napot hoztam ki belőle 3-as fényerősséggel. Aktív mindennapi általános használat pedig 29 óra volt. A töltés egyszerűen használható, mágneses töltőcsatlakozóval történik.

[gallery size="medium" columns="1" link="file" ids="18623,18624,18625,18626,18627"]

A Krüger & Matz Classic okosórát megvásárolhatja a hivatalos webáruházban az alábbi linken. A készüléket ezúton köszönjük a Nowton Csapatának.
 

   %
   nincs még hozzászólás