Kivi 65U740NB 4K Android TV teszt - nagyképű androidost jó áron?

2024. január 15.
68.5411
marco profilja, adatai
marco
Nemrégiben a kiviről itthon maximum egy gyümölcs, vagy egy madárcsalád jutott eszünkbe, az utóbbi időben azonban egyre többször tűnik fel a Kivi tv név különböző platformokon, ami nem véletlen: a 2016-ban alapított, ukrán székhelyű márka ugyanis megfizethető, kiváló ár / érték arányú készülékei mellett a gyerekszobákba szánt különleges Kids TV-vel is meglepte a piacot. A nagyjából másfél éve hazánkban is megtalálható brand több típussal is képviselteti magát a magyar kínálatban, mi most a legnagyobb készüléket nyúztuk bő egy hónapig: a 65"-os (165 centis) KIVI 65U740NB 4K UHD Smart TV Androidddal a fedélzetén érkezett nagyjából 200 ezer forint környékén, és hogy ebbe az árba mi fért bele, arról bővebben kifejtjük véleményünket az alábbiakban.


A most bemutatott készülék a 2022-es portfólióhoz tartozik (a 65 colos mezőnyben azóta nem adott ki frissebbet a gyártó), ennek megfelelően az akkor aktuális Android TV 9 teljesít rajta szolgálatot, mint smart rendszer. A Kivi teljesen érthető okokból nem tervezett saját smart tévé rendszert, így is van elég belőlük a különböző gyártóknál, helyette a Google rendszerét licenszeli, ami több okból is nagyon bölcs választás.

Így ugyanis nem csak hogy az összes Android tévére fejlesztett app fut rajta (ez jelenleg is sok ezer alkalmazást jelent), de igen csekély az esélye hogy belefussunk olyan pofonba, mint egy másik gyártó esetében amikor az alig pár éves tévékre már nem jött ki az HBO Max app kompatibilitási problémák miatt. Bár a szerkesztőségben nem vagyunk különösebben hívei az Android tv-nek - összehasonlíthatatlanul lassúcska, korlátolt és butuska egy Apple tv-hez képest például - , de tény, hogy még így is az összes smart tv rendszer közül az egyik legsokoldalúbb és leginkább használható operációs rendszer, ami a tévékészülékekre elérhető.

Az Android TV sok beállítási lehetőséget kínál - de van ami egész egyszerűen nem működik

Az Android TV sok beállítási lehetőséget kínál - de van ami egész egyszerűen nem működik


A fentiek fényében természetesen különösebb ismertető nélkül kijelenthető, hogy a KIVI 65U740NB tévé alkalmazások tekintetében nagyon jól áll, aki Androidos mobil és / vagy tablet készüléket használ alapvetően és az alkalmazásait ezen vásárolja és használja, annak minden flottul fog menni a tévén is, és a felület is ismerős lesz. Manapság a legfontosabb kérdések között van, hogy a streaming milyen egy megvásárolni kívánt készüléken. Nos, a Kivin ezzel nem lesz probléma, az appok - köztük a stremaingek is - gyorsan, röccenés mentesen futnak, ahogy a Kivi saját alkalmazásai is - merthogy ezekből is van bőven.

Az előre telepített médiaalkalmazások között megtalálható előfizetéses tévé, fitness és sportközvetítő alkalmazás is, ezek azonban nem magyar nyelven szólnak hozzánk egyelőre. Természetesen van gyerekeknek szóló tartalom is, amelyekkel pontosan lehet szűrni mit lát a csemete, akiknek ráadásul manapság az angol például sokkal könnyebben megy mint még akár egy évtizeddel ezelőtt.

Bár Chrome böngésző nincs a tévén, a Google ezt stratégiai okokból nagyon nem szeretné, de a Google Play áruház rendelkezésre áll, lehet találni erre is megoldást. Ahogy belépünk a Playbe, azonnal fel is tobja a TCL saját "Tv webböngésző BrowserHere" alkalmazását, ami teljesen használható is, minden meglátogatott weboldalt tökéletesen renderelt. A játékok nagy része elfogadhatóan működik, azonban a tévében található chipset miatt a komolyabb, nagyon erős grafikai processzort igénylő alkotásokkal ne próbálkozzunk - alap szórakozásra azonban használható lesz.

A KIVI 65U740NB 4K Smart TV távirányítójának dumálni is lehet

A KIVI 65U740NB 4K Smart TV távirányítójának dumálni is lehet


Ehhez sajnos mindössze 4,6GB (a termék adatlapján egyébként 8GB látható) tárhely áll rendelkezésünkre (ebből ráadásul 2 gigát rögtön el is visznek az előre telepített alkalmazások), ami bizony nem túl sok, így alaposan meg kell gondolnunk, mit teszünk fel és mit nem. Fotókat, videókat és zenét biztos hogy nem érdemes rajta tárolni, mert másodpercek alatt megtelik a rendelkezésre álló terület. A sokak által kedvelt Asphalt 8-at konkrétan fel sem lehet telepíteni, mert nincs elég hely neki.

Csatlakoztathatunk minden bluetotth kompatibilis eszközt, így a játékvezérlő mellett billentyűzetet és egeret is, ha valamilyen oknál fogva szüksége lenne rá bárkinek. Kontrollernél egy érdekesség felmerült, az egyébként tökéletesen működö Nimbus irányító az egyik játéknál állandóan balra kezdett el húzni és onnantól minden más játékban is rossz volt. Le kellett csatlakoztatni és újra vissza, akkor amíg a gagyi játékba nem látünk be, megint működött. Android...

Az Android 9 TV-nek viszonylag sok beállítási lehetősége van, amit tesztünk alanya ki is használ. A képmódok között megtaláljuk a Normál, Élénk, Sport, Film, Játék és Energiatakarékos lehetőségek között a Felhasználó opciót is, ahol mindent személyre szabhatunk. A Hangbeállítások között szinte majdnem ugyanez a kínálat, anniy különbséggel, hogy a Játék és Energiatakarékos helyett a zene és a hírek vannak.

Számos előre telepített app vár, de a Google Playen még több ezer található

Számos előre telepített app vár, de a Google Playen még több ezer található


Ki / be kapcsolhatjuk a rendszerhangokat és rendelkezésre áll a Dolby Audio-feldolgozás is, ameéy külön tudja kezelni a beszédhang javítását illetve a hangerőt is tudja szabályozni. A Térhatás-virtualizáció elnevezésének megfelelően virtuális térhangzást kínál, több kevesebb sikerrel, filmeknél valóban észrevehető a hatás, sőt. Az Automatikus hangerő szabályozás nem csak Térhatású hangzás esetében elérhető, hanem normál hanggal is, a rendszer viszonylag egyenletesre tudja kihozni a robbanásokat a beszéddel, ez különösen éjszaka hasznos funkció.

Természetesen hangszínszabályozás is rendelkezésre áll, amivel elméletileg teljesen egyedire szabhatjuk a megszólaltatott hangokat, mélyet adhatunk hozzá, magasat keverhetünk többet bele, satöbbi. Nos, ezt és az előre programozott hangbeállításokat Dolby Audio bekapcsolása nélkül tekerhetjük bármerre, nem történik semmi. Nyilván ez Android tv probléma, nem hardveres, de összességében zavaró. A Dolby Audio-feldolgozás bekapcsolásával azonban minden könnyen állítható és működik is tökéletesen.

A hang minőségével és a rendelkezésre álló hangerővel egyébként nincs probléma, szépen, tisztán szól a 2 darab 12W teljesítményű - az elődökkel ellentétben már nem a JVC által szállított - beépített hangszóró, recsegésnek, zizegésnek nyoma sincs. Kifejezetten kellemes hangzást kapunk, természetesen azért mérsékelt de azért érzékelhető basszussal. Beépített Chromecastet kapunk a tévével, így a tartalmainkat át is tudjuk küldeni a mobilról, tabletről, PC-ről. Vezeték nélküli csatlakozásként Wi-Fi 5G és Bluetooth 5 áll rendelkezésünkre, ami mellé LAN kábel csati is jár.

A KIVI 65U740NB kávája a manapság megszokott minimális keret

A KIVI 65U740NB kávája a manapság megszokott minimális keret


4K UHD tévé lévén a felbontás 3840x2160 pixel, a képpontokat Direct LED technológia villantja a szemünkbe, ami bár messze van az OLED vagy QLED minőségtől, de valahol meg kellett húzni a határt, hogy árban nagoyn jó kategóriában maradhasson a készülék. A kép minőségére, a fényerőre és a dinamikára semmilyen panasz nem lehet ahhoz viszonyatva hogy sima LED technológiáról beszélünk. A gyári adatok szerint a kontrasztarány 6000:1, amiből mi szabad szemmel csak azt érzékeljük, hogy jobb a kép mint amire az ár ismeretében számítottunk.

A 4K szépen átjön, a kontúrok élesel, a sarkokban nem látni elmosódást, a filmnézési élmény nem csak hogy elfogadható, de a teljes felhozatalt figyelmbe véve is teljesen átlagos, ami esetünkben azt jelenti, ár / érték arányban kiváló. A 8ms válaszidővel rendelkező panel maximum 60 Hz-es képfrissítési rátája mellé HDR is jár, ami rákötött Appletv-vel azonnal jelentősen érzékelhetővé is válik.

Be- és kimenetek tekintetében van miből csemegézni: összesen 4 HDMI (HDMI 2.1) port, 3 USB (USB 2.0) port, a fentebb már említett LAN, mini RCA és optikai audio kimenet is megtalálható a készüléken. A HDMI ARC és CEC képes, így vezérelhetünk vele más készülékeket és fordítva. A digitális tévézéshez DVB-T2, DVB-C, DVB-T, HbbTV képes CI modult is találunk a hátlapon.

Csatlakozókban nincs hiány, de Wifi és Bluetooth is van

Csatlakozókban nincs hiány, de Wifi és Bluetooth is van


A bluetooth és ir képes távirányítóval nem csak kapcsolgatni tudunk, de hnagvezérlést is lehet aktiválni, ami bár kiválóan ért magyarul is, az Android TV-nek köszönhetően nem mindig a legrelevánsabb találatot hozza fel - enyhén szólva. Ha például annyit mondunk: "Netflix", nem az appot indítja el, hanem feldob egy találati listát xoutube linkekkel meg egyebekkel. De ugyanezt teszi akkor is ha azt mondjuk: "Indítsd el a Netflixet!". Sőt, bármilyen utasításra Youtube linkeket dob fel. Ehh, Android...

A KIVI 65U740NB 4K UHD Smart TV kinézete egyébként a manapság teljesen megszokott sémát követi (nyilván ebben nehéz lenne nagyot gurítani), a keret nélküli dizájn letisztult, egyenes vonalakból áll, a panelt minimális káva veszi körül és természetesen az egész egy sík lapot ad ki. A kikapcsolt állapotban kéken világító visszajelző fény éjszaka egy hálószobában sem zavaró. A készülék a manapság divatos jobb és baloldalon A formában álló lábakkal van szerelve, ha valaki falra szeretné elhelyezni, természetesen 400×300-as VESA kompatibilis hátlappal lesz dolga.

Fogyasztásban a LED-nek köszönhetően nem a legjobb versenyző jelen tesztünk alanya, hiszen óránként átlagosan 145 Wattot (SDR-ben 111W, HDR-ben 160W) igényel a működése, ez jelenlegi áron nagyjából 10 forint óránként - éppen ezért a G energiahatékonysági osztályba esik. Csak hogy összehasonlítási alapunk legyen, az OLED-ek ekkora méretben átlagosan 120Wattot esznek meg, szóval nem óriási a különbség, óránként nagyjából 2 forint, vagy másként számolva 15% körül. A versenytársak hasonló tévéihez képest pedig nem jelentős a különbség, vannak jobbak és rosszabbak is fogyasztásban.

Meglepően szép képe van, pedig "csak" sima LED

Meglepően szép képe van, pedig "csak" sima LED


Összességében nagyon kellemes pozitív csalódás volt számunkra a KIVI legnagyobb UHD tévéje, hiszen egy tulajdonságaihoz mérten igen jó képpel és kellemes hangzással ellátott készülékről beszélünk, ami kifejezetten jó kompatibilitású okos tévé rendszert is kapott, hiszen az Android TV gyengeségei ellenére még mindig gyorsabb és jobb mint a konkurencia saját rendszerei ebben az árkategóriában.

Ráadásul versenytársaihoz képest versenyképes áron. A többi gyártó nagyjából ugyanide lőtte be az árat (plusz 10-40 ezer, mínusz 10 ezer forint), viszont azokon nincs például Google Play és nagyrészt teljesítményben, sebességben is gyengébbek. A KIVI 65U740NB 4K UHD Smart TV nagyjából 200-215 ezer forintos áron érhető el jelenleg.
 
 • Funkciók
  8
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  8
 • Használhatóság
  9

Megvételre ajánlott

85%
Kids TV-vel is meglepte a piacot. A nagyjából másfél éve hazánkban is megtalálható brand több típussal is képviselteti magát a magyar kínálatban, mi most a legnagyobb készüléket nyúztuk bő egy hónapig: a 65"-os (165 centis) KIVI 65U740NB 4K UHD Smart TV Androidddal a fedélzetén érkezett nagyjából 200 ezer forint környékén, és hogy ebbe az árba mi fért bele, arról bővebben kifejtjük véleményünket az alábbiakban. '>
Kids TV-vel is meglepte a piacot. A nagyjából másfél éve hazánkban is megtalálható brand több típussal is képviselteti magát a magyar kínálatban, mi most a legnagyobb készüléket nyúztuk bő egy hónapig: a 65"-os (165 centis) KIVI 65U740NB 4K UHD Smart TV Androidddal a fedélzetén érkezett nagyjából 200 ezer forint környékén, és hogy ebbe az árba mi fért bele, arról bővebben kifejtjük véleményünket az alábbiakban. '>
14 hozzászólás

marco

2 hónapja, 5 napja

Kis update: A napokban megérkezett a tévére az AndroidTV 11, a teszt óta így már két verziót frissült a készülék.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 5 napja

szaki12 írta:
A képminőség azért csúfos
Hát én megnéztem élőben. LED-hez képest, ennyiért bőven jó az a panel ami benne van.

OLEDnek nyilván a közelében sincs de harmad annyiba kerül.

válasz erre

szaki12

5 hónapja, 6 napja

A képminőség azért csúfos

válasz erre

Mordorer

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

Hát ez igen jó cuccnak tűnik ennyiért! meglepett smiley

válasz erre

marco

5 hónapja, 1 hete és 5 napja

petrovicsz írta:
Éjszaka nem világítanak nagyon ezek a ledek? Mert gondolom olyan fekete mesze nincs mint az olednél.
Mármint hálószobára gondolsz? Merthogy nappaliban ez ugye nem túl releváns. Egyáltalán nem zavaró, hiszen a jelenetek rendelkeznek saját fénnyel, a fekete nyilván nem oledes fekete, de ez nem észrevehető, nem világítanak.

válasz erre

marco

5 hónapja, 1 hete és 5 napja

Ronalddo írta:
Komoly versenyző, megnézném. Merre lehet ilyet találni?
"Hülye azért nem vagyok" boltban kapható pl.

válasz erre

petrovicsz

5 hónapja, 2 hete

Éjszaka nem világítanak nagyon ezek a ledek? Mert gondolom olyan fekete mesze nincs mint az olednél.

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Komoly versenyző, megnézném. Merre lehet ilyet találni?

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Be****ás hogy ennyiért van ekkora tévé! meglepett smiley

válasz erre

inkognito

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az android katasztrófa, nem is értem h képes még mindig eladni.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nagyon kemény hogy az android tévé még most is ilyen **** amúgy. Semmit nem fejlődött az elmúlt években.

A tévé viszont ennek ellenére jó vételnek tűnik, rá egy Apple tv és annyi.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 hete és 2 napja

Ez az android tévé egy használhatatlan trágya. De mondjuk ilyen áru tévéken rohadt lassú egy WebOS pl, annál biztos jobb. elég jó dealnek tűnik ez a cucc.

válasz erre
12a(z) 2 -ből