Íme 10 nem szokványos karácsonyi film, amivel hangolódhatsz az ünnepre

2019. december 22.
73.1271
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Itt a karácsonyi szezon, amikor beköltöznek a fenyőfák a nappalikba, annyi bejgli kerül az asztalra, hogy alig bírjuk magunkba gyömöszölni, valamint szaloncukor-túltengésünk lesz. Hoppá, kifelejtettünk egy kötelező adalékot - a Reszkessetek, betörőket! Hiszen minden karácsony elengedhetetlen ajándéka Kevin nagy kalandja Joe Pesciékkel, nemdebár? Nos, mi személy szerint úgy gondoljuk, hogy megannyi más film is van, amik bár nem feltétlenül a legcsaládbarátabbak, de tökéletesen megállják a helyüket, mint karácsonyi film, úgyhogy most nem tipikus ünnepi filmek közül fogunk válogatni, hogy az idei karácsony más legyen, mint a többi.
 


1. Hull a pelyhes

Ki nem szereti Arnold Schwarzeneggert, tegye fel a kezét!? Bár mi is főként akciósztárként zártuk a szívünkbe, viszont amellett sem lehet elmenni szó nélkül, hogy néhány komikusi szerepében is brillírozik. Nyilván a Hull a pelyhesben sem játssza le a csillagokat, de hogy egy abszolút mulatságos karaktert hoz, az ezer százalék, arról meg már nem is beszélve, hogy egy szívmelengető élmény lehet az egész család számára a megtekintése.

Már maga sztori alapvetése is egy abszolút aranyos és kedves filmet sugall, miszerint egy apuka nagyon szeretne a fiának bezsákolni egy Turbo Man akciófigurát karácsonyra, ellenben egyik üzletben sincs készleten, ezért konkrétan városról városra kell járnia és felvennie a versenyt mindenki mással, hogy megszerezze gyermekének a hőn áhított Turbo Mant. Kellemes, habkönnyű szórakozás a Hull a pelyhes, ami akár többször is elővehető!

Schwarzenegger a Turbo Man akciófigura nyomába ered

Schwarzenegger a Turbo Man akciófigura nyomába ered


2. Die Hard

Éles váltás következik a Hull a pelyhes után, viszont továbbra is az akcióikonok nyomvonalán haladunk tovább. Ezúttal Bruce Willis-t vesszük elő, ráadásul egy igazi klasszikusát, ami kapcsán minden évben megy a vita, hogy valójában karácsonyi filmnek számít-e. Igen, erről halál komolyan diskurzusok mennek, hovatovább még hivatalos statisztikákat (!!!) is vonultatnak fel, de mi maradunk azon egyszerű emberek szerepében, akik nemes egyszerűséggel ünnepi filmnek kiáltják ki a Die Hardot.

Ha esetleg még nem volt szerencséd Bruce Willis 1988-as akcióőrületéhez, akkor itt a tökéletes alkalom a bepótlására, azonban valljuk be, akik már látták a filmet, azok nagy valószínűséggel bármikor szívesen újranézik, hiszen nem véletlenül tartják számon az emberek mindmáig az alapművek között.

Bárki bármit mond, a Die Hard az egyik legszuperebb karácsonyi film mindmáig!

Bárki bármit mond, a Die Hard az egyik legszuperebb karácsonyi film mindmáig!


3. Krampusz

Újabb erős jobb kanyart teszünk a filmes zsánerekben, viszont még mindig az ünnep szellemiségében ajánlunk filmet aktuális pontunkban is. Most Michael Dougherty 2015-ös ünnepi horrorját, a Krampuszt vesszük elő, ami sok ízben elhagyja a tipikus horrorelemeket, és inkább olyan klasszikusok előtt igyekszik adózni, mint például a Szörnyecskék. Az igazi régi iskolát követi az alkotás, ennek értelmében például rengeteg bábszörnnyel és stop motion technikával megálmodott teremtménnyel fogunk találkozni a Krampuszban, mintsem CGI lényekkel.

Tökéletes film lenne a Krampusz? Távolról sem. Nem kevés hibája van, azonban az kétségtelen, hogy azok, akik hozzánk hasonlóan imádják a régi horrorokat, azoknak igazi kánaán lesz a film, de teljes mértékben el tudjuk képzelni, hogy egy olyan horror rajongó, aki az újhullámos filmeken nőtt fel, annak nem fog tudni semmi újat mutatni a szóban forgó mozi.

Nem fog mindenkinek bejönni a Krampusz, de a régi iskola rajongói imádni fogják

Nem fog mindenkinek bejönni a Krampusz, de a régi iskola rajongói imádni fogják


4. Szörnyecskék

Ha már megemlítettük az előbb - ugye senki nem gondolta, hogy nem teszünk említést Joe Dante 1984-es őrületéről, amiben a horror elemek mellett a fantasy műfaj jellegzetes vonásai is képviseltetik magukat, mindezt egy olyan hangulattal párosítva, ami egy pillanat alatt berántja a nézőt. Mivel a cselekmény karácsonykor játszódik, így nagyon könnyű ráhangolódni, még akkor is, ha végül egy orbitális mészárlás kerekedik ki a filmből.

A cukiságfaktort Guzmi teljesen kimaxolja, ember legyen a talpán, akinek a szívét nem ejti rabul másodpercek leforgása alatt a kis lény tekintete, de nem kell amiatt aggódni, hogy csöpögősre veszi a figurát a film, hiszen mint említettük, brutális darálás vár ránk a fináléhoz közeledve, még ha nem is épp a legszaftosabb módon.

A Szörnyecskék óta mindannyian szeretnénk magunknak egy Guzmit

A Szörnyecskék óta mindannyian szeretnénk magunknak egy Guzmit


5. Három király tesó / Másnapos karácsony / A szenteste grálja

Nehéz megállapítani, hogy tulajdonképpen melyik címet is kéne használnunk, hiszen több elnevezést is kapott magyar fordításban a The Night Before című vígjáték. Annyit mondunk, hogy olyan színészgárdával rendelkezik a film, mint Seth Rogen, Anthony Mackie és Joseph Gordon-Levitt, és talán már ti is kapiskáljátok, hogy miféle vígjátékról is van szó - így bizony, egy füvezős karácsonyi film, hiszen mi is hangolná jobban az ünnepekre az embert, mint egy komédia, amiben tolják ezerrel a tipikus Seth Rogenes poénokat.

Ha vevő vagy az egyszerű, már-már bárgyúnak is nevezhető vígjátékokra, akkor imádni fogod, főleg azért talán, mert megint csak egy másfajta zsánerű művel tudsz hangolódni a karácsonyra. Ha mást nem is, akkor legalább egyszer érdemes próbát tenni vele, hátha jól sül el végül a végeredmény!

Füves poénok, az ünnep szellemiségében

Füves poénok, az ünnep szellemiségében


6. Batman visszatér

A szuperhősös mozik túltengését éljük, mégis Tim Burton klasszikus Batman-filmjei mindmáig olyan hangulattal és dinamikával operálnak, hogy egész egyszerűen nem lehet rá mást mondani, mint hogy stílusos és egyedi. Értelemszerűen javallott megnézni az 1989-es Batmant, mielőtt a karácsonyi tematikájú Batman visszatérre rávetitek magatokat, lévén sokkal inkább érthető lesz utána, hogy mi történik a folytatásban - na meg láthatjátok Jack Nicholson pazar alakítását, mint Joker!

A Batman visszatér nem a manapság roppant trendi "realisztikus" köntöst ölti magára, hanem vállaltan egy kicsit rajzfilmes, egyk kicsit képregényesebb, ez pedig ad egy nagyon izgalmas ízt és csavart ennek az egész Batmanes formulának, ezt a receptet pedig mostanra már több évtizede fogyasztjuk.

Tim Burton klasszikus Batman-filmje is tökéletes karácsonyra

Tim Burton klasszikus Batman-filmje is tökéletes karácsonyra


7. Tapló télapó

Ha már herótod van a mindig kedves és aranyos, piros ruhába bújt szakállas télapóból, akkor ne keress tovább, a Tapló télapó a te filmed lesz! Billy Bob Thornton és Bernie Mac komédiájában a Télapó egy kasszafúróként tevékenykedik, aki azon nyomban nekiáll lenyúlni a helyi áruház pénzét, amint elmentek a vásárlók. Térdcsapkodós jelenetekben nem lesz hiány, Billy Bob Thornton meg nemes egyszerűséggel brillírozik a valóban tapló mikulás szerepében.

Nem is egy kifejezetten hosszú darab, lévén mindössze 91 perces játékidőt tudhat magáénak eme 2003-as filmalkotás, ergo nem is kell rááldoznod egy komplett estét. Ha különösen szívleled az őrült vígjátékokat, akkor ez a te filmed lesz - konkrétan mindenkinek ajánlható a Tapló télapó!

A Tapló télapóban egy igazi s*ggfej a Mikulás

A Tapló télapóban egy igazi s*ggfej a Mikulás


8. Már megint péntek

Furcsa érzés belegondolni, hogy az egykoron még a gengszter rap fenegyerekeként számon tartott Ice Cube mára már inkább színészként tengeti mindennapjait, azonban filmográfiájában van néhány igazán szuper darab, mint például a Péntek-filmek. Több epizódot is megélt a sorozat, elég csak a Végre Péntek!-re vagy a Péntek esti gázra gondolni, mi most mégis a Már megint pénteket fogjuk kiemelni, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ez az a rész, ami karácsonykor játszódik.

A Péntek-filmek főszereplőinek, Craignek és Day-Daynek kirabolja egy kamu télapó a lakásukat, lenyúlja az ajándékokat, és ha ez önmagában nem lenne elég, akkor ráadásul még péntek is van, Craig leginkább gyűlölt napja a hétből. Elborult, beteg komédia a Már megint péntek, zseniális pillanatokkal megtűzdelve!

Akár Ice Cube-ékkal is hangolódhatsz a karácsonyra

Akár Ice Cube-ékkal is hangolódhatsz a karácsonyra


9. Ollókezű Edward

Megint egy éles váltás következik, viszont most egy kicsit a melankólikusabb irányba fogunk átmenni. Az Ollókezű Edward Tim Burton egyik leggyönyörűbb rendezése, rendkívül érzelmes és katarktikus sztorivezetése egy szívmelengető élményt prezentál minden néző számára, aminek a végén nagy valószínűséggel el fog mindenki érzékenyülni. Ráadásul mindezt úgy éri el a film, hogy nem csöpögős, hatásvadász eszközöket használ fel.

Ha nem szégyelli a família, hogy egymás előtt sírtok, akkor nyugodtan vállaljátok be az Ollókezű Edwardot, lévén egy iszonyat minőségi, szép és lehengerlő film az Ollókezű Edward, amiben mind Tim Burton tehetsége, mind pedig Johnny Depp színészi kvalitásai egyaránt megmutatkoznak.

Gyönyörű, mégsem csöpögős film az Ollókezű Edward

Gyönyörű, mégsem csöpögős film az Ollókezű Edward


10. Karácsonyi lídércnyomás

Zárjuk a listánkat egy újabb Tim Burton filmmel, ami viszont már az animációs filmek sorát erősíti, a Karácsonyi lídércnyomással. Stop Motion technikával hozták tető alá, ami az egyik legkreatívabb, leglátványosabb megvalósítási módszer, Tim Burton meg olyan mesteri módon tudja használni, hogy öröm nézni minden egyes képkockát ezzel a grafikai koncepcióval. Igazi klasszikus ez az 1993-as alkotás!

Persze a rendezőzseni tipikus beteg ötletei is megmutatkoznak a Karácsonyi lídércnyomásban, úgyhogy érdemes számítani némi elvontságra, de ha fogékony és nyitott vagy az új dolgokra, akkor teljesen alkalmas lehet a film a karácsonyi szezonra.

A Stop Motion technológia mekkája a Karácsonyi lídércnyomás

A Stop Motion technológia mekkája a Karácsonyi lídércnyomás


Ez lenne hát a mi listánk az ünnepekre, viszont mindenképp várnánk a kommentszekcióban azokat a filmeket, amik szerintetek még ráférnének egy ilyen listára, és nem a tipikus karácsonyi mozik közé sorolhatóak. Kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek!
9 hozzászólás

Eltohn

3 éve, 4 napja

Ebből egy jó háromnapos maratont! A felén már túl vagyok!

válasz erre

bekecs

3 éve, 5 napja

Na ezt így akkor sorban végig! A legjobb karácsonyi filmajánló ever!

válasz erre

Tommy

3 éve, 7 napja

Ment a kedvencek közé! ****a lista!

válasz erre

Mordorer

3 éve, 8 napja

Korrekt!

válasz erre

Direktor

3 éve, 8 napja

Csodás összeállítás, köszönjük!

válasz erre

Fikarc

3 éve, 8 napja

Ezt így szép sorban kezdem is bedarálni!

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 8 napja

Na ez egy jó ajánló, köszi!

válasz erre

zender

3 éve, 8 napja

Die Hard!!! Már teszem is be a lejátszóba!

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 8 napja

Végre egy jó karácsonyi filmajánló!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink