Huawei Watch GT 2 teszt - húzza az időt

2020. február 16.
71.3591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Szinte mindenki figyelmét teljes mértékben rabul ejtette a Huawei Mate 30 Pro, hiszen mindenki kíváncsi volt rá, hogy sikerül-e nagyot villantania a cégnek Google szolgáltatások nélkül (tesztünkből kiderül, viszont spoiler: nem sikerült), mindeközben pedig alaposan megfeledkeztek az emberek arról, hogy megérkezett közénk a Huawei Watch GT 2. Régi adósságunk ez is, hasonlóan a Mate 30 Próhoz, azonban kellő mennyiségű órát öltünk bele a tesztünkbe, amelyet részletesen olvashattok az alábbiakban.


Emlékezzünk meg egy pillanatra arról, hogy mi is tette naggyá anno a Huawei Watch GT-t: alapvetően egy kifejezetten különleges dizájnnal megáldott okosóráról beszélhettünk már akkoriban is, aminek igazándiból a nagy fegyverténye a bitang hosszú akkumulátorideje volt. Ezek olyan aduászoknak minősültek, amik egyenesen kiáltottak azért, hogy viszont lássuk őket egy második iterációban, és szerencsére panaszra nemigen lehet ok.

Talán úgy lehetne leginkább leírni a Huawei friss termékét, mint egyfajta finomhangolás, ráncfelvarrás, mintsem teljes értékű átalakítás. Nem igazán innovál a vállalat, nem igazán találja fel a spanyolviaszt, sokkal inkább elegáns módon felcsavarják a potmétert azon tulajdonságok esetében, amelyeket az első Watch GT-nél is imádott mindenki, ergo nemcsak, hogy megtartották az ütőképes attribútumokat, de rájuk is dobtak pár lapáttal.

Van 46 és 42 mm-es kiszerelés is (mi a 46 mm-es verziót teszteltük), és bár vannak nüansznyi eltérések, a legfontosabb aspektusokban megegyezik a két variáns. Kezdjük azzal, ami talán mindenkit a legjobban izgat: az a bizonyos aksiidő. Bőszen hangoztatta a bejelentéskor a gyártó, hogy kéthetes üzemidővel készülnek a Watch GT 2-höz, amely kijelentés főleg azért volt fura, mert az egész kütyüben egy Kirin A1 chipset lapul meg, ami azért alaposan zabálja az energiát.

Számlapban nincs hiány a Huawei Watch GT 2-n, alkalmazásban viszont akadnak...

Számlapban nincs hiány a Huawei Watch GT 2-n, alkalmazásban viszont akadnak...


Nyilván jelentősen befolyásolja az üzemidőt, hogy milyen szolgáltatások futnak, mennyi ideig, hallgatunk-e zenét vele, alkalmazzuk-e az Always On funkciót, viszont az volt a tapasztalatunk a tesztidőszak alatt, hogy ha nem használjuk folyamatosan, megállás nélkül a GPS-t, maximum rövid időkre kapcsoljuk be, akkor abszolút kihozható az, amit a Huawei ígért, azaz könnyen megvalósítható a kéthetes üzemidő, mindössze egy töltéssel!

Egyébiránt maga a kezelőfelület nagyon simulékonyan megy, hiszen azért mégiscsak 2 GB RAM-mal dolgozik a kütyü, úgyhogy az akadásmentesség - majdnem mindig - garantált, valamint 4 GB tárhely is került bele - ebből kb. 2,2 GB a felhasználható mennyiség. Kapcsolódás tekintetében csak és kizárólag a Bluetooth-os megoldásra kell hagyatkoznunk, lévén sem Wi-Fi, sem LTE nem áll rendelkezésre. Azért ezt így 2019 végén - 2020 elején felírnánk, mint feketepont...

Huawei Lite OS fut a kicsikén, ami azt jelenti, hogy a külsős alkalmazások szerelmesei megint csak hoppon maradnak. Ez főként a Google és az Apple termékeivel szemben jelent komoly lépéshátrányt, hiszen azok esetében a beépített digitális üzletek számos testre szabható finomságot kínálnak a közönség számára, ennek ellenére itt semmi ilyesmire nem lesz lehetőségünk.

Szenzorok. Szenzorok mindenhol.

Szenzorok. Szenzorok mindenhol.


Kicsit az az érzésünk van, mint a Mate 30 Pro esetében - van egy lenyűgöző alaphardverünk, amely esetében főképp szoftveresen merülnek fel problémák. Bár szerencsére itt messze nem akkora a gond, mint az imént említett telefonnál, de amikor a riválisok már jó ideje javában támogatják a külsős alkalmazások telepítését, akkor nem lehet elmenni szó nélkül emellett.

No de akkor ne azt nézzük, hogy mi nincs, hanem hogy mi áll rendelkezésre: van szívverés érzékelő, a napi aktivitásunkat is nyomon tudjuk követni, VO2Max (maximális oxigén felvételi szint) értéket tudunk számítani, valamint a stressz szintre is rá tudunk nézni. A probléma megint csak az, hogy itt ki is merül a lehetőségek tárháza. Nem szeretnénk arra kihegyezni ezt a tesztet, hogy a riválisok jóval vaskosabb repertoárral bírnak, de sajnos ezen a téren is ez a helyzet.

Az egy dolog, hogy külsős alkalmazással sincs lehetőségünk testre szabni a kezelőfelületet (óra számlapok természetesen vannak, de - mint Apple Watch esetén is - csak sajátok), de sajnos az integrált alternatívák is igen karcsúak, és még saját magunk számára sem tudunk tervezni arculatot. A mai fogyasztói társadalomban tudjuk jól, hogy mennyire fontos, hogy a vásárló a lehető leginkább a magáénak érezze az adott eszközt, viszont ennek a mellőzése nem túl biztató.

Nem csak kinézetre prémium, viselni is az a Huawei Watch GT 2-t

Nem csak kinézetre prémium, viselni is az a Huawei Watch GT 2-t


Az NFC megint csak egy olyan tényező, ami totálisan ki lett hagyva, legalábbis nálunk egészen biztosan, merthogy Kínában vígan lehet használni. A meglévő, imént felsorolt funkciók ellenben teljes mértékben jól szuperálnak, aki tényleg csak az edzéséhez, egészségügyi állapotának nyomon követéséhez használna egy okosórát, annak ki fogja szolgálni az igényeit a Watch GT 2.

Bár a teszt során többször is okosóraként hivatkoztunk az alanyra, sokkal jobban megállja a helyét a fitness watch kategóriába történő besorolás, mivelhogy azért egy okosóra esetében jóval bőkezűbbek szoktak lenni a gyártók, és azt ahogy leszűrhettétek az előbbiekből, a Huawei minden volt a Watch GT 2 tervezése során, csak éppen bőkezű nem - szoftveresen legalábbis.

Hordani egyébiránt roppant kényelmes feladat a Watch GT 2-t, és itt megint rákanyarodhatunk arra a témakörre, hogy a kínai cég mennyire eltalálta a dizájn részét a dolognak - bár tőlük ezt már az első Watch GT után el is vártuk valamennyire. Hosszabb távon sem okoz gondot, ha a csuklón van, jól is néz ki, igazi prémium minőség mind kényelemre, mind küllemre!

Ha akarjuk, tényleg bír közel két hetet egy feltöltéssel

Ha akarjuk, tényleg bír közel két hetet egy feltöltéssel


A minőségi belső és kialakítás mellett viszont ott van még egy olyan pozitívum, ami rengeteg vásárlót csábíthat magához, miszerint kiválóan lett árazva a Huawei Watch GT 2. Itthon 80 ezer forintért megy hivatalosan, ami az ilyen kategóriájú okosórák / fitness watch-ok esetében teljes mértékben a megfizethető kategóriába tartozik. Most az megint más kérdés, hogy az általa nyújtott lehetőségek ki fognak-e szolgálni minden igényt, de ezzel az árcímkével meg fogja találni a saját maga közönségét.

Tehát összességében kinek tudjuk ajánlani a Huawei Watch GT 2-t? Egyáltalán tudjuk-e ajánlani? A válasz egyértelműen igen, viszont vastagon szedve jegyeznénk meg azt is, hogy csodát nem érdemes várni tőle. Nem fog újat mutatni, nem robbant akkorát a piacon, hogy akár a Google, akár az Apple sírva könyörögje el tőle a siker receptjét, de az vitathatatlan, hogy az akkumulátoridő kisajtolását elleshetnék a versenytársak.

Ha nem éled annyira a testre szabhatóság kérdését, nem is szeretnéd mindenféle extrém külsős alkalmazással felturbózni az órád, csak és kizárólag a meglévő, a tesztben már felsorolt funkciók miatt vennél egy készüléket, akkor bátran merjük ajánlani a Watch GT 2-t. Mindenki másnak ott van a piac által nyújtott többi opció, az azonban kétségtelen, hogy a Huawei-nek nem ez volt az eddigi legerősebb éve (mármint a 2019-es) friss termékek tekintetében. Talán majd idén...
 
 • Funkciók
  5
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  9
 • Használhatóság
  8

Közelít az ajánlotthoz

78%
7 hozzászólás

zender

3 éve, 15 napja

Kicsit több app, harmadik fél által is készíthető számlapok és ez lesz a nonplusultra.

válasz erre

Direktor

3 éve, 15 napja

A szíj nem tetszik, de az óra nagyon komoly.

válasz erre

Porthos

3 éve, 15 napja

Szép óra, az aksiidő pedig kárpótol a kevés appért szerintem.

válasz erre

Fikarc

3 éve, 15 napja

És tényleg bírja a két hetet? Ezt nem hittem volna.

válasz erre

TEchie

3 éve, 15 napja

Már az előző verzió is tetszett, ez nem sokban változott, nagyon jól néz ki. Mondjuk a bőr szíj nekem nem kéne, de egyébként igen jó kis kütyü, főleg ilyen áron.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 16 napja

Dizájnban nagyon erős, nekem nagyon tetszik.

válasz erre

betyár

3 éve, 16 napja

Egészen szép kis óra, bár mivel nincs androidom, így nem tudnám használni.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink