Huawei P50 Pro teszt - a legjobb is lehetne, de nem tehette

2022. február 07.
95.7911
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az elmúlt évek csak és kizárólag arról szóltak a Huawei számára, hogy vajon meg tudják-e valósítani a "lehetetlent", miszerint Google szolgáltatások nélkül sikerre vigyenek egy mobiltelefont. Más területeken gőzerővel robog előre a cég, lévén kiváló minőségű fülhallgatókat és egyebeket adnak ki, de azért a telefonok mégiscsak kardinális kérdésnek számítanak a vállalat portfóliójában. Most itt van a legújabb zászlóshajójuk, a Huawei P50 Pro, mely szerkesztőségünkben járt az elmúlt időszakban, és megvizsgáltuk, hogy vajon hogyan szuperál 2022-ben (habár tavaly jelent meg Kínában) egy flagship Huawei-készülék. Lássuk is a tesztünket!


Először is érdekes, hogy a szériából nagy valószínűséggel csak a P50 Pro lesz jelen a magyar piacon. Sőt, en bloc mindenhol - merthogy a P50 még mindig csak Kínában kapható, míg a P50 Pro megkapta a maga globális premierjét. Van egyébként egy hajtogatható variáns is, a P50 Pocket, azonban az egy egészen más kávéház, ergo tesztünk azon mobiltelefonra nem vonatkozik.

Első ízben lássuk is, hogy az általunk tesztelt variáns milyen specifikációkkal rendelkezik. Élből van 256 GB-nyi tárhelyünk, 8 GB-nyi RAM, egy Snapdragon 888 4G-s chip. Ezenfelül 6,6 colos OLED panel is akad, amely 120 Hz-nyi képfrissítéssel operál, és nem elhanyagolható információ az sem, hogy a komplett mobiltelefon 195 grammot nyom.

Egyébként memória és háttértár tekintetében vannak alternatíváink, hiszen a 8 GB-nyi RAM mellé kérhetünk 128 GB, 256 GB és 512 GB tárhelyet is, ugyanakkor a 12 GB RAM-os variáns akár 512 GB-nyi háttértárral is kapható. Ezen kiszerelések esetében értelemszerűen eltérőek az árszabások, de erről szokásunkhoz híven majd a cikk végén fogunk értekezni.

A Leica-val fejlesztett objektívek igazi fotós királlyá teszik a Huawei P50 Prót

A Leica-val fejlesztett objektívek igazi fotós királlyá teszik a Huawei P50 Prót


A kamerarendszer a következő, melynek a részleteit feltárjuk. Van egy fő, széleslátószögű modul, mely 50 MP-es megoldással funkcionál, valamint akad egy ultraszéles látószögű kamera is a maga 13 MP-es kiszerelésével. 64 megapixeles telefotó kamera is van, mely 3,5-szoros optikai zoomot tud. A Monochrome mód egyébiránt 40 Megapixelre is képes.

Fontos információ, hogy az átlagosan két hétig, vagy több ideig tartó tesztidőszak helyett most mindössze három napon át tudtuk nyúzni a készüléket, így előfordulhat hogy van olyan funkció amit még fel sem fedeztünk, vagy éppen olyan, amit jobbnak értékeltünk mint amilyen.

Az előlapi kamera 13 Megapixelnyi képponttal dolgozik - természetesen mindezek teljesítményéről a cikk egy későbbi pontján írunk bővebben. Emellett szoftveres oldalon az EMUI 12-re kell számítanunk, és mint azt említettük - Google Play szolgáltatások nélkül. Van egy 4360 mAh-s aksi, amelyet 66W-on gyorstölthetünk is - vezeték nélkül ezt 50W-tal tehetjük meg.

5G nélkül...

5G nélkül...


No de akkor térjünk is rá az effektíve véleményezésre. Maga a dizájn nem hordoz magában túl sok extrát és újdonságot sem. Nem fogunk vele kilógni a sorból, hiszen egy eléggé letisztult, átlagos küllemet kapott a P50 Pro, viszont az kétségtelen, hogy egy jottányit sincs elolcsóskodva a mutatvány. Nagyon stramm, masszív bestiáról van szó, amit fogva részben érthetjük, hogy miért kérnek el érte annyit amennyit.

Amikor fentebb a specifikációkról írtunk, feltűnhetett egy igencsak érdekes aspektus, miszerint a processzor nem 5G modemmel megy. Így van, a Huawei meghozta azt az elkerülhetetlen döntést, hogy kidobta az 5G-s megoldást ablakon, mivel a tiltás miatt semmiféle 5G technológiára nem tehetik rá a mancsukat.

Fent és lent találjuk a hangszórokat, az ujjlenyomatolvasó a képernyőbe lett integrálva, valamint van SIM-kártyafoglalat és USB-C port is. Előlről nézve a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók a jobb oldalon, az USB-C és a SIM tálca alul helyezkedik el, úgyhogy ezen a területen vitathatatlan, hogy semmi extrát nem fogunk felfedezni. Az IP68 por- és vízállóság szavatolja hogy ne legyen gondunk semmilyen környezetben sem.

Fotózásban rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre

Fotózásban rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre


Manapság a legnagyobb fejlődések kamera tekintetében érhetőek tetten, ha mobiltelefonokról van szó, úgyhogy lényegében az egyik legfontosabb területről beszélünk. A P50 Pro négy modulos kialakítása szuperül hozza a kötelezőt (és annál többet is), arról meg már nem is beszélve, hogy akár 10-szeres veszteségmentes zoomot is kifacsarhatunk a készülékből.

Nyilván van egy kazal effekt is, amelyekkel feldobhatjuk az összképet, de tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy egy igazi kameracsoda a Huawei P50 Pro. Nappali fény mellett gyakorlatilag tökéletesen muzsikál, hiszen borzasztóan éles alkotásokat tudtunk lőni vele, arról meg már nem is beszélve, hogy a színeket fantasztikusan kezeli. Egy rossz szavunk nem lehet rá!

A beépített mesterséges intelligencia pedig gondoskodik róla, hogy még élesebb, még jobb képeket kapjunk végeredményként. A szelfi kameránál nagy csodákat senki ne várjon, abszolút korrekt minőség, de semmiképp sem mondanánk rá, hogy kiemelkedő - ellentétben az imént részletezett hátsó kamerarészleggel.

GMS appok helyett saját appokkal probálkozik a Huawei több-kevesebb sikerrel

GMS appok helyett saját appokkal probálkozik a Huawei több-kevesebb sikerrel


Mi a helyzet a videófelvétellel? 4K 60 FPS-ben tudunk rögzíteni, van digitális képstabilizáció, habár az ultraszéles modulnál ez nincs jelen. Sőt, utóbbi egyébként 4K felbontás mellett csak 30 FPS-t tud. Egyébiránt a főkamerával 1080p felbontás mellett akár 960 FPS-t (!) is előhozhatunk, amit utána be tudunk lassítani... nos, maradjunk annyiban, hogy igazi kánaán!

Viszont ha valamit meg kell kritizálnunk, akkor az mindenképp a színhűség az ultraszéles és a telefotó kamerák esetében. Sajnos jókora csalódásként éltük meg ezt, hiszen a Huawei-re jellemző, hogy erős a kamerarendszerük minden szempontból, de most itt valami nagyon félrement sajnálatos módon. Nyilván ezt később szoftveresen javíthatják.

De hogy egyensúly legyen az erőben, beszéljünk egy kicsit a gyorstöltésről, ami meg abszolút pozitívum. Alapvetően a 4360 mAh-s akkumulátor akár egy egész napnyi átlagos használatot is lehetővé tesz, ami nagyjából a mi esetünkben 6 órás aktív kijelzőt jelentett. Ez persze lerövidíthető, ha túlzottan energiaigényes tevékenységeket végzünk, de meg is hosszabbítható, ha spórolósra vesszük a figurát.

A szokásos letisztult, de masszív szerkezet

A szokásos letisztult, de masszív szerkezet


A gyorstöltés viszont minden ilyen gondunkat megoldja, lévén mindössze fél óra alatt képes 0%-ról 70%-ra menni az aksi, és egy teljes óra leforgása alatt a komplett töltöttség is kicsikarható. A mai rohanó világban nem tudjuk hangsúlyozni, hogy mennyire hasznos ez, és egyértelműen egy brutál erős fegyverténye a Huawei P50 Prónak.

Azonban sajnos megint itt a legnagyobb fekete pont, és lassan már tényleg mi érezzük kellemetlennek, hogy ez minden Huawei-mobil tesztünknél sarkalatos pont: a Google szolgáltatások. Sokszor rápróbált most már arra a kínai társaság, hogy kiadnak egy alapvetően prémium minőségű kütyüt, ami majdnem minden szempontból kiváló, aztán jön a fekete leves.

A Google szolgáltatások annyira meghatározóak lettek az Androidos készülékek esetében, hogy gyakorlatilag pótolhatatlannak bizonyul megfelelő alternatíva nélkül. Hiába próbálkozik a Huawei, szoftveres oldalon nagyon nagy a blamázs megint. Egyedüli kiútként azt látjuk, hogy esetleg előbb-utóbb végre tud olyan alternatívát prezentálni a Huawei, ami ütőképes, de jelen állás szerint ez nincs a horizonton.

A színhűséggel azért akadnak problémáink...

A színhűséggel azért akadnak problémáink...


Összességében tehát van egy prémium masinériánk, egy szinte kifogástalan kameraszisztémával (azt az egy-két difit leszámítva), aminek akkora gyomrost ad az imént említett szoftveres oldal, mint a huzat. Emellett az, hogy nincs 5G, az 2022-ben már inkább negatívum, mint ignorálható tény.

Ellenben mindezt egy dolog fogja keretbe foglalni: az árcédula. Nálunk Magyarországon a hír írásának pillanatában cask a 256 GB / 8 GB RAM kiszerelés kapható, amelynek a hazai ára 449,990 forint. Mindenki döntse el magában, hogy megér-e neki ennyit egy Huawei P50 Pro telefon, főleg a pozitívumok és a negatívumok tükrében.
 
  • Funkciók
    6
  • Ár/érték
    6
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    8

Közelít az ajánlotthoz

70%
11 hozzászólás

Direktor

2 éve, 3 hónapja és 7 napja

Embertelen áron vannak a telefonok baszki. szomorú smiley

válasz erre

zender

2 éve, 3 hónapja és 8 napja

Esélytelen Android nélkül. A mókolás nekem nem fekszik.

válasz erre

Mordorer

2 éve, 3 hónapja és 12 napja

Végre nem egy istenítő írás hanem egy igazi teszt, negatívumokkal és pozitívumokkal. Tényleg mindenki döntse el maga, megéri-e neki. Nekem megérné egyébként, ha még Androidoznék (nekem ez is az), de letettem már róla egy ideje hogy szopassam magam. röhögő smiley

válasz erre

VDemon

2 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nagyon találó a cím! mosolygó smiley

Kiváló készüléknek tűnik, szinte minden szempontból. Viszont több mint fél éves a vas, nem illik teljes áron behozni ennyi idővel a megjelenés után... Sőt, ha a hiányosságokat nézem, "kissé" túl is van árazva...

válasz erre

Porthos

2 éve, 3 hónapja és 23 napja

Kinézetben szerintem a top kategóriát képviselik évek óta a Huawei cuccok, hardverben is elég kemények. 5G nélkül viszont sajnos nem olyan értékálló most ez a készülék, mint ahová az ára predesztinálná...

válasz erre

Fikarc

2 éve, 3 hónapja és 24 napja

Bitang kis cucc lett ez megint. Kamera be****ás lehet, kár hogy most nincsenek tesztfotók. szomorú smiley

De a borító nekem is rohadtul bejön, lehetne hivatalos reklámkép is! mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 3 hónapja és 24 napja

Sokat nem agyaltak a mérnökök a dizájnon. röhögő smiley Azért hardveresen látszik már rajta hogy tavalyi konstrukció, érdekes hogy eddig kellett rá várni itthon.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 3 hónapja és 24 napja

De kár hogy nem sikerül visszatérniük.. Sajna Európa nincs arra felkészülve, hogy ne Android fusson a telón.. Egyszerűen nem éri meg a versenytársak között.

Amúgy rohadt jó a borítókép! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

2 éve, 3 hónapja és 24 napja

Sajnálom hogy így kibasztak velük de tényleg. De ha árban lejjebb mennének, lenne esélyük egyébként.

válasz erre

TEchie

2 éve, 3 hónapja és 24 napja

Úristen mekkorák azok a kamerák! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 3 hónapja és 24 napja

Nagyon kéne nekik az a GMS rendszer... Anélkül félkarú óriás...

válasz erre