Huawei MatePad Pro teszt - ez itt egy Androidos iPad?

2020. augusztus 01.
66.2541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Jó ideje nem titkoltan igyekszik a Huawei felvenni a harcot az Apple egyes termékeivel, akár külsőben, akár funkciókban - és a MatePad Pro sem különb ettől, lévén tulajdonképpen egy Androidos iPad Pro riválist tisztelhetünk a szóban forgó, tesztalanyként szolgáló tablet képében. Beleöltünk jó pár órát, hogy leteszteljük a terméket, és meglessük, hogy ebben a szegmensben miként teljesített a kínai vállalat, úgyhogy az alábbiakban lássuk is a tapasztalatokat!
 


Hasonlóan, mint akár a MateBook X Pro esetén, úgy a Huawei gyakorlatilag itt is sokat "vett kölcsön" az Apple dizájn megoldásaiból. A MatePad Pro határozottan átvett több küllembeli elemet az iPad Prótól, ami bár nem hozná automatikusan magával azt is, hogy hasonlóan minőségi kivitelezéssel van dolgunk, mint "almáéknál", de bizony nincs oka a panaszra az egyszerűsített Androiddal szállított táblagépnek.

A Huawei Matepad Pro kijelzője 10,8 colos, a kijelzőarány 16:10, a tabéet súlyra pedig nagyjából 460 grammos - igen, a könnyűsúlyú masinériák között focizik a kicsike, és egyenesen lenyűgöző volt a tesztidőszak alatt, hogy ilyen pille nehézség mellett mennyire erős hardvert tud működtetni a Huawei. A 246 mm széles és 159 mm magas eszköz vastagsága mindössze 7,2 mm, ami nagyon könnyű hordozhatóságot vetít előre már elolvasva is, használatban pedig főleg tetten érhető, hogy mennyire is kiváló dimenziók ezek egy tabletnek.

Kompakt és könnyű a Huawei MatePad Pro - csak az a fránya kameralyuk ne csúfítana bele

Kompakt és könnyű a Huawei MatePad Pro - csak az a fránya kameralyuk ne csúfítana bele


Jack csatlakozó nincs, ellenben az USB-C csatlakozót - és természetesen csak azt - megkapta a MatePad Pro, amin keresztül történhet a töltés folyamata, valamint fülest is itt köthetünk rá a hardverre. Ha nem szeretnénk a zajkeltőt a fülünkbe dugni, akkor is igen impresszív hangélményben lehet részünk: összesen négy beépített Harman/kardon hangszóróval operál a tablet, kettő-kettő leosztásban alul-felül.

Bár hely lett volna rá, de sajnos mégsem a kávába került a 8 megapixeles előlapi kamera, azt a kijelzőbe integrálta a gyártó, az egyik sarokban bújik meg egy kicsi, de mégis kissé zavaró lyuk mögött. Ez egy olyan aspektus, mellyel nehezen tudtunk kibékülni. Fájdalmasan megtöri a látványt, és inkább hat egy Pro eszközhöz nem méltónak, mintsem előremutatónak. Persze, értjük mi, hogy a kávával így lehet spórolni, de azért elegánsabb módon is el lehetett volna rejteni...

Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy káva, mint olyan, relatíve nem sok van, a készülék előlapjának java részét kitölti a kijelző - konkrétan 90%-os a készülékházon a képernyő jelenléte. 90Hz-es képfrissítési rátával és egy LCD panellel dolgozik a hardver (előbbi helyett elviseltük volna a 120Hz-et), a 2560x1600-as WQXGA felbontás pedig gondoskodik róla, hogy tűélesen lássuk a megjelenítendő tartalmakat.

Az USB-C és a kiváló hangminőségű hangszórók - összesen négy van belőlük

Az USB-C és a kiváló hangminőségű hangszórók - összesen négy van belőlük


540 nitnyi fényerőt csikarhatunk ki belőle, ami külső használatnál különösen jól fog jönni. Összességében igazán profi, letisztult dizájnnal büszkélkedhet a MatePad Pro, még a sok műanyag ellenére is szállítja tokkal-vonóval a prémiumérzetet, és ráadásul négy eltérő színben csaphatunk le rá: szürke, zöld, narancs, fehér. A képeken a nálunk járt szürke látható.

Az aksit a csomagban kapott 18 wattos gyorstöltővel (a készülék tudja a 40 wattos Huawei SuperCharge-ot is), vagy akár vezeték nélkül is tápolhatjuk, sőt a visszatöltés is a funkciók között található, tehát lemerült telefonunknak adhatunk át belőle némi delejt.

Térjünk rá a mostanában a Huawei vesszőparipájaként jellemzett területre, a szoftveres részlegre. Nem árulunk zsákbamacskát, Google szolgáltatások, mint olyanok, most sincsenek, ami megint szab egy ultra nagy gátat az egyébként pofás, Android 10.0 alapon működő, EMUI 10.0.1 rendszernek. Sok esetben a hiányzó szoftverek pótlására alacsonyabb minőségű alternatívákhoz kell nyúlnunk, ami minden, csak nem felhasználóbarát.

A billentyűzettel együtt sem nő meg jelentősen az eszköz mérete

A billentyűzettel együtt sem nő meg jelentősen az eszköz mérete


Még mindig rengeteg fontos app hiányzik a helyettesítésnek szánt App Gallery kínálatából, ami nemcsak minket, de még egy laikust is ki fog vetni az egyébként nagyon fluid élményből. Kár érte, sajnos ez az amerikai tiltás velejárója, és van egy olyan sanda gyanúnk, hogy nemhogy egyhamar, de még hosszú évekig nem fog ez változni. Kellene egy valós alternatíva, kedves Huawei!

Pedig a rendszer maga nagyon felhasználóbarát, teli van okosabbnál okosabb - másoktól ellesett, de működő - ötletekkel, felismeri a kézírásunkat, mostanra már remekül működik a gesztusvezérlés is, az iPad OS-hez megszólalásig hasonló felülettel nem lehet mellélőni, igazán felhasználóbarát, könnyed kezelhetőséget biztosít és a nagyszerű hardverekkel együttműködve rendkívül fluid, természetese a használata.

Mert bizony meg kell vallani, hardveres téren remekül muzsikál a MatePad Pro, bár a benne ketyegő nyolc magos Kirin 990 CPU, 16 magos Mali-G76 GPU, a Dual NPU és a 6 GB RAM alapján ez sejthető volt. Bár létezik többféle opció: 5G verzió, 8GB RAM, 256GB tárhely, satöbbi, de Magyarországon egyelőre egy féle kiépítés kapható, ez egy LTE verzió, ami 6GB RAM-ot és 128GB tárhelyet tartalmaz, ez utóbbi bővíthető.

A Huawei M-toll mágnesesen kapcsolódik és így tölt - igen, láttunk már ilyet

A Huawei M-toll mágnesesen kapcsolódik és így tölt - igen, láttunk már ilyet


Használat közben tehát kiválóan működik a szisztéma: gyors, multitaskingra alkalmas, akadásmentes, és összességében egy olyan tükörsima élményt prezentál, ami bőven kielégíti még a high-end igényekkel bíró réteget is.

És akkor az akkumulátor: újabb alkatrész, amit megint csak a felső polcról emelt le a Huawei a tervezés során. Konkrétan 7250 mAh-s (!!!) aksit pattintottak be, amiből akár másfél, két napnyi használatot is ki tudunk csikarni - persze ez lehet több-kevesebb is, a használat milyenségétől és minőségétől függően, ellenben az átlag számításaink során ez az adat jött ki.

Ha egy átlagos használatról van szó, akkor a 12-15 óra a legreálisabb, ebben az esetben nem vesszük le a fényerőt, videókat nézünk, netán erőforrás igényesebb dolgokat is művelünk rajta, de ha nagyon energiatakarékosra vesszük a figurát, akkor hozható az említett másfél-két napos kitartás is.

Sokáig bírja a 7250 mAh aksi

Sokáig bírja a 7250 mAh aksi


A MatePad Próhoz külön-külön beruházhatunk egy stylus tollra (M-toll) és egy billentyűzetre is, mint kiegészítő. A QWERTY (magyar nincs) kiosztással ellátott billentyűzet a tablet méretéhez igazodik, ebből fakadóan igencsak apró kivitelezésre kell számítani, ami meg magával hozzá a szomorú tényt, hogy egy minimális trackpad sincs jelen.

Ehhez még hozzájön az a tény is, hogy egész egyszerűen nem jó használni a kérdéses klaviatúrát, nem jó az elrendezés, kényelmetlen. Egy átlagos íróasztalon még csak-csak lehet látni a kijelzőt, de például ölben használni lehetetlen, mert nem lehet eléggé megdönteni a tabletet a tokban. Arról meg már nem is beszélve, hogy ha a vásárlót az átlagnál nagyobb kézzel áldotta meg a jó ég, akkor végképp kizuhant a "felhasználóbarát élmény" kategóriából.

Mágneses megoldásról van szó, de sajnos túl laza kapocs képződik a tablettel - nálunk például számos alkalommal kicsusszant a csatlakoztatásból. Ha nincs más megoldás, minden áron szeretnétek egy billentyűzetet a MatePad Próhoz, akkor szívetek rajta, de ha nem betonbiztos az elhatározás, akkor csak óvatosan közelítsétek. A jó oldala viszont, hogy nem kell külön tölteni, így felesleges csatlakozó sincs rajta, minden energiát a tablettől kap, ami egyszerű és nagyszerű megoldás.

Ez itt nem kék, hanem szürke - a hátsó kamera 13 MP

Ez itt nem kék, hanem szürke - a hátsó kamera 13 MP


Mindeközben viszont az M-toll remekül funkcionál: kényelmes, immerzív élményt biztosít. Ha nagyon gonoszak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy olyan, mintha a tollat egy totál másik brigád tervezte volna, mint akik a billentyűzetet elkövették - még ha ebben egyébként van is valami. Külön tartóhely nincs számára, ellenben mágneses alapon kapcsolódik a tablet felső részéhez, ahol egyébként tölteni is tudjuk.

És lényegében itt tartunk megint: pazar, bitang kemény hardver, jó árazás, méltó Apple-rivális termék, aminek a versenylovait ismételten visszafogja a Google-szolgáltatások hiánya. Nagyon hamar szüksége lesz a vállalatnak valamiféle jó alternatívára (merthogy az App Gallery minden, csak nem jó), különben sorra fognak dugába dőlni az ilyen jellegű, kiemelkedő gépeik.

A már említett billentyűzetkritikán, a jack bemenet hiányán illetve a kamera gyenge minőségén (hátul 13 MP, elől 8 MP, full HD-bann, 30 FPS-sel tudunk videót készíteni) túl nehéz lenne belekötni bármilyen ponton is a MatePad Próba. Felső fokon hoz valamit, amit más Androidos gyártók nemigen tudnak, ez pedig a high-end minőség a tablet szférában.

Viszonylag jól olvasható erős napfényben is, köszönhetően az z 540nitnek

Viszonylag jól olvasható erős napfényben is, köszönhetően az z 540nitnek


EMUI 10 kezelőfelülettel és 128 GB-nyi belső tárhellyel találkozunk még (utóbbit bővíthetjük 256 GB-ig microSD kártyával), úgyhogy itt sem lehet negatívumot hozni. Ízig-vérig professzionális produktumot tett le az asztalra a kínai társaság, ami sajnos nem fog akkora teret nyerni magának, amekkorát lehetne, legalábbis a szoftveres megszorítások miatt bizonyára jelentős felhasználói bázistól esik el a cég.

Már 230 ezer forintos indulóáron rárepülhetünk a MatePad Próra, úgyhogy az ár/érték arány is kiemelkedő. Szerettük, nagyon szerettük az imént emlegetett tabletet, és abban is biztosak vagyunk, hogy ti is imádni fogjátok - csak aztán jön a saller szoftveres oldalról.

Összességében, aki igazán erős tabletet szeretne, gyors, megbízható felhasználói felülettel, rengeteg ötletes megoldással, viszont nem ragaszkodik a Google appokhoz, annak nagyon jó áron, nagyon jó tabletet kínál a Huawei a Matepad Pro képében.
 
 • Funkciók
  7
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  9

Megvételre ajánlott

83%
9 hozzászólás

zender

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Amire én használok egy tabletet (játék), pont nem hiánzik a Google Apps, ellenben a jó teljesítmény fontos. Szóval ez egy nagyon király tablet nekem.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Ezt a képarányt sokkal jobban szeretem mint a 4:3-ast, nagyon bejövős kütyü!

válasz erre

Levi87

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Nekem iPad Pro van, de kinézetre, képarányra ez bakker jobban tetszik. Kameralyuk mondjuk gáz, és sajnos nem is iOS (boccs, most már iPad OS ) fut rajta, de ha androidos lennék, nálam tuti befutó lenne.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Nagyon korrekt hardver, nagyon korrekt áron! Egész meglepő.

válasz erre

Harder

2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Szétszopatja a Huaweit ez az amerikai korlátozás, pedig nagyon ****a cuccokat tesznek le az asztalra. Én tudnék élni egyébként Google Apps nélkül, ha tablet vásárlás előtt állnék, biztosan benne lenne a top 3-ban. Bár, ennyiért lehet hogy meg is veszem, egy próbát megér.

válasz erre

TEchie

2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Igen jól néz ki, letisztult, egyszerű. Jó tabletnek tűnik!

válasz erre

inkognito

2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Nem rossz ez a tablet, de azért a google nekem hiányozna róla. Bár attól függ, hogy ki mire használja.

válasz erre

Fikarc

2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Elég kemény hogy milyen cuccokat tesz le az asztalra a Huawei mostanában...

válasz erre

Porthos

2 éve, 4 hónapja és 9 napja

Őszintén, ennyiért egy ilyen erős tableten, nekem nem hiányozna a Google Apps...

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink