Huawei MateBook D16 teszt - meglepetés csúcsra járatva

2022. augusztus 23.
85.4061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amióta a Huawei laptopok gyártásába kezdett, mindig próbál több területet is lefedni eszközökkel, amik bár sokban térnek el egymástól, egyvalamiben azonban nem: ár-érték arányban mindig a legjobbak között versenyeznek. Mostani tesztünk alapját egy három hetes próbaidőszak adta, amelyben folyamatosan, a mindennapi munkánkban dolgoztunk a Huawei MateBook D16-tal, és bátran állíthatjuk, meglepett minket, hiszen várakozásokon felül teljesített. Ahogy nevéből már látható, tesztünk alanya a mindennapi munkára tervezett szériából került ki (az X a prémium, a sima MateBook az ultravékony, a D a mindennapi használatra ajánlott), így természetesen azon a területen dobtuk mélyvízbe, ahova ajánlják: a hatékony munkavégzésben.


Kezdjük is rögtön azzal, amit megpillantunk: a külsővel! A borítás nem csak színében tűnik fémesnek, a Mystic Silver és Space Grey változatokban kapható hardver valóban egy alumíniumötvözet borítást kapott, ami ráadásul viszonylag könnyűvé is teszi az eszközt - 1.7 kilogrammot nyom a mérlegen -, a vastagságára pedig szintén nem lehet panasz ebben a kategóriában, hiszen összecsukott állapotban 18.4 mm vékonyságú a D16, kijelenthetjük tehát hogy a hordozhatóságra biztosan nem lehet panasz.

A kinézet abszolút szubjektív dolog, így erre külön nem is térünk ki, amit mégis érdemes megemlíteni, hogy a lekerekített fedlap alatt rejtőző keyboard igazán jól mutat sötét tónusával a szürke gépházban, a kiosztás pedig bár kompakt, mégis tartalmaz például numerikus billentyűzetet. Bár elsőre ez nem tűnik nagy különlegességnek, azonban érdekességként meg kell említenünk, hogy ebbe a gépbe került először numerikus billentyűzet a Huawei eszközei között.

A Super Device nagyon hatékony eszközzé teszi a Huawei MateBook D16-ot is

A Super Device nagyon hatékony eszközzé teszi a Huawei MateBook D16-ot is


És ha már a billentyűzetet említjük, érdemes megjegyezni, hogy mivel elsősorban irodai használatra tervezett eszközről van szó, ezért nagyon nem mindegy milyen élmény a gépelés - ami esetünkben határozottan kellemes hosszú távon is, a billentyűút nagyszerűen el lett találva (a gyári adatok szerint ez 1,5mm), érzetre már-már a mechanikus billentyűzetek kényelmét kapjuk.

Az egyes gombok nagysága 18,5mm. A számbillentyűk felett található funkciógombok közül kiemelendő az ai search, aminek érdekessége, hogy nem csak a laptopon tudunk vele keresni, hanem minden, a környezetünkben található, csatlakoztatott eszközön is - így például egy Huawei mobilon.

A 16:10 arányú kijelző szintén kellemes meglepetés, hiszen az igazán vékony kávának köszönhetően több, mint 90% a hasznos képernyőfelület, az pedig külön kiemelendő, hogy a gyártónak egy 16 inch méretű kijelzőt sikerült belezsúfolnia egy 15,6 inches házba. A Huawei Fullview Display-nek nevezett megoldás egyébként 100% sRGB színlefedettséget biztosít, ami különösen jó eszközzé teszi webes grafikai munkákhoz és fejlesztésekhez is. Az 1920X1200 felbontású, tükröződésmentes megjelenítő 300 nites fényerőt biztosít.

Ilyen a 16 colos kijelző egy 15,6 colos házban

Ilyen a 16 colos kijelző egy 15,6 colos házban


Bár ez erős napsütésben kevésnek tud bizonyulni, nagy eséllyel nem tűző napon fogja a tulajdonosa a legtöbbet használni, hanem minimum árnyékba vonul, így annyira már nem vészes. Irodai környezetben pedig határozottan elég.

Portokból is kapunk bőven, van itt több USB Type-C (köztük olyan ami 4K 120Hz-es kimenetként is működik), USB2, de akad még HDMI is, ami 4K-t tud átvinni, 60Hz-en, és persze jutott még 3,5-ös audio jack is a házra.

A külsőről áttérve kicsit a belsőre, a legfontosabb tulajdonságok között kiemelendő, hogy a hazánkban két változatban kapható eszköz az első Huawei laptop, amibe 12. generációs Intel Core H-szériás processzorok kerülnek, ami azért egy időre biztosítja majd teljesítményt a jövőre nézve is. Az új processzor architektúrában a különböző magok között úgy oszlik meg a feladatkezelés, hogy míg a nagyobbak végzik az teljesítmény-igényesebb feladatokat, a kisebbek az egyszerűbb processzek végrehajtásáért felelősek.

A vékony káván csücsül az AI fejlesztésekkel megpakolt kamera

A vékony káván csücsül az AI fejlesztésekkel megpakolt kamera


Régóta érződik, hogy a Huawei rengeteg mindenben próbál a macOS - iOS ökoszisztémára hajazó, mindent összefogó rendszert kialakítani, ami valljuk be, sokkal jobban megy nekik, mint a Microsoftnak vagy a Google-nek, akik csak bukdácsolnak a Windows és az Android összekötésével, vagy legalább egymással némileg jobban működő kommunikációjával.

Ez pedig a új laptopban több ponton érhető tetten, térjünk is át ezekre. A Huawei laptopok egyik kétségkívül legfőbb megkülönböztető tulajdonsága, saját eszközök közötti átvitelt biztosító Super Device fejlesztői nem ültek a babérjaikon, a hardverek közötti együttműködés elképesztően fluid élményt biztosít mára.

Az egyik legjobb példa a fentebb már említett ai search, de megjelent a mobil tükrözése is a laptopra, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telefonunkat fel sem kell venni az asztalról, a pc-n tudunk bármilyen appot megnyitni, kezelni - akár több ablakban is egyszerre (!) - de a telefon feloldását is megoldja a laptop kamerája.

Mobilappokat futtathatunk a desktopon - többet is egyszerre

Mobilappokat futtathatunk a desktopon - többet is egyszerre


A kijelzők kiterjesztése sem bonyolult, hiszen akár egy tablet is lehet második képernyő, de ugyanezen eszköz lehet beviteli is, például rajzolhatunk a táblagépen, ami azonnal megjelenik a laptop kijelzőjén, mindezt villámgyorsan végzi el az új Super Device.

Egészen durva adat egyébként, hogy kevesebb mint 50ms-os lett a külső tévére vagy kijelzőre küldött kép vezeték nélküli késleltetése, ami gyakorlatilag már azonnali megjelenítést jelent, ráadásul ezt akár 2,5K minőségben. Természetesen a megszokott, NFC-vel működő érintéses fájlmegosztás továbbra is megtalálható a funkciók között.

Nagy örömmel fogadtuk az egyik legjobb hardveres fejlesztést, ami a wifi jelek normalizálását érinti. Nyilván sokakat bosszantó jelenség, amikor egyik szobában hasít a net, míg a másikban alig csordogál valami, nos az új Huawei Metaline Antennának elnevezett megoldás ezen fog segíteni, ami gyenge jel esetén akár 50%-kal nagyobb letöltési sebességet tud kicsikarni a hálózatból, a megoldás pedig roppant jól működött a tesztek alatt! Persze egy mesh hálózatot nem vált ki, de ügyesen tuningolja a jelerősséget.

Először került numerikus billentyűzet Huawei laptopba - felette ott csücsül az ai search

Először került numerikus billentyűzet Huawei laptopba - felette ott csücsül az ai search


Egy irodai masinánál, főleg napjainkban fontos tényező a konferenciahívások, meetingek megfelelő minősége, ezért nem meglepő, hogy a Huawei erre különösen rágyúrt. A beépített 1080p kamera 88 fokos betekintési szöget biztosít, ami ráadásul számtalan okos AI megoldással lett ellátva, amiből talán a legérdekesebb a rendszerszintű virtuális háttér. Ezzel elérhető, hogy bármilyen alkalmazásban saját hátteret állítsunk be, nem vagyunk az adott alkalmazás limitációinak kitéve.

Bár láttunk már ilyet máshol, de érdekes újítás még, hogy a kamera követi az előtte lévő személyt, tehát hiába mozgunk jobbra-balra, mászkálunk ide-oda, a kamera lekövet és középen tart. Emellett ha le is nézünk a kameráról, akkor is ott tartja a szemünket, a velünk vonalban lévő tehát végig szemkontaktusban marad velünk. Ez utóbbi azonban nem igazán működik még teljesen megfelelően, várhatóan szoftverfrissítésekkel stabilabbá teszik majd a funkciót.

Kifejezetten jól mutat a letisztult külső

Kifejezetten jól mutat a letisztult külső


Ugyanígy fejlődött a hangátvitel is, az AI Sound segítségével a körülöttünk zajló események, eszközök hangját leveszi a rendszer és csak a mi hangunkra fókuszál, ezzel sokat segítve a beszélgetés minőségén. Ezen felül pedig, ha vezetékes fülessel meetingelünk, akkor bekapcsol a személyes hangjavítás is: ennek köszönhetően a körülöttünk beszélgető emberek hangját is kiszűri a beszélgetésből az AI Sound. Kitűnően működik a megoldás.

Érdekesség volt számunkra még az új töltő, aminek különlegességét az adja, hogy akár supercharger mobiltöltőként is funkcionál, ami valódi multifunkcionális eszközzé teszi, utazás közben elég csak ezt vinnünk magunkkal és minden eszközünket képes tölteni, a telefonokat például 65Wattos teljesítménnyel.

A fenti, igen impozáns bemutató után csak egy kérdés merült fel bennünk: amikor az amerikai szankciók lesújtottak, és a mobilszférában kénytelen volt a gyártó rendszert váltani, miért nem tette ezt meg a laptopokon is. Nyilván a válasz kézenfekvő lehet: mert Windowszal lehet eladást produkálni, viszont remek alkalom lett volna arra, hogy egy Linux vagy akár valami saját fejlesztésű hibrid rendszer mellett tegye le a voksát a Huawei. De ott tartunk, hogy erre a gépre sem lehet normálisan semmilyen Linoxot telepíteni, ami roppant szomorú.

Portokban nem lesz hiány, de a vezeték nélküli kivetítés is combos

Portokban nem lesz hiány, de a vezeték nélküli kivetítés is combos


Tesztünk összefoglalója biztosan nem lesz meglepő, hiszen tény hogy igazán sok pozitív csalódást okozott a Huawei MateBook D16: nem csak hogy könnyen hordozható munkaeszközt kapunk vele, de olyan fejlesztéseket is, amik akár a felsőbb kategóriába is predesztinálhatnák az eszközt. Amire a gyártó szánja - a hatékony munkavégzés - , abban nagyon komoly versenyző, elég csak a könnyű és tartós házra, a nagy kijelzőre, a nagyszerű billentyűzetre, vagy akár a homeoffice-t nagyban segítő fejlesztésekre gondolni.

És ha mindezek mellé odatesszük még az árcédulát is, ami i5-ös processzorral 399.990 forint, i7-es processzorral pedig 499.990 forint, rögtön látjuk, hogy a MateBook D16 nem csak Huawei rajongóknak kiváló ár / érték arányú eszköz, kategóriájában kifejezetten ajánlott vétel.
 
  • Extrák
    9
  • Ár/érték
    9
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    9

Megvételre ajánlott

88%
8 hozzászólás

marco

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Ronalddo írta:
Valós, mindennapi tevékenység milyen? Aksiidő?
Az új proci nem épp akkukímélő, ennek ellenére az aksiidő relatíve jó, simán kibír a gép egy munkanapot - ami általában és a tesztek alatt is 8 órát jelent -, ez rendes munkakörülmények közötti idő. Ha a mindennapi tevékenység alatt azt érted, hogy excelezés, böngészés meg ilyesmi (nálunk rengeteg fejlesztés és grafika inkább), akkor abszolút jó az élmény. Videózgatás, zenehallgatás is mehet közben, ahogy az egy rendes munkahelyen illik. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Rég láttam ennyire erős értékelést itt! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Huawei nagyon megtalálta az irányt ezekkel a cuccokkal, az az igazság. Csak maradjanak is meg az árak a kezelhető kategóriában..

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Valós, mindennapi tevékenység milyen? Aksiidő?

válasz erre

TEchie

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

De komoly százalékot kapott! meglepett smiley Windowsos megjegyzéssel nagyon egyetértek, szomorú hogy ilyen gusztustalanul - és sajnos eredményesen - lobbizik a Microsoft. szomorú smiley

válasz erre

Mordorer

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Most vagy a képek sikerültek ***** jól vagy ez a gép valóban dög! mosolygó smiley Ilyen hardverrel meg funkciókkal egyébként igen jó vételnek tűnik.

válasz erre

zender

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Baromi jó cuccnak tűnik ennyiért! meglepett smiley

válasz erre

betyár

1 éve, 9 hónapja és 16 napja

Egyre komolyabbak ezek a huawei cuccok.

válasz erre