Huawei Mate 40 Pro teszt - az utolsó mohikán...?

2020. november 28.
83.1591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Ó, igen, a Huawei. Egy jó ideje rájuk jár már a rúd, és már szinte kellemetlenül érezzük magunkat, hogy a legtöbb Huawei-tesztünknél fel kell emlegetnünk a híres-neves amerikai tiltást, aminek nyomán a Google szolgáltatások meg lettek tőlük vonva, de sajnos ez egy olyan tényező, ami masszívan odaver a gyártó portfóliójának. Éppen ezért voltunk nagyon kíváncsiak, hogy egy zászlóshajónál, nevezetesen a Mate 40 Prónál hogyan fog alakulni a tesztünk, vajon el tudja-e majd feledtetni velünk a szoftveres hiányosságát az egyébként (potenciálisan) csúcskategóriás hardver. Begördült aztán szerkesztőségünkbe a Mate 40 Pro, rögvest nekiálltunk a tesztelésnek, és több hét használat után megszületett a verdiktünk.


Egy jókora darabról van szó, rajta egy jókora kijelzőpanellel: 19:9 a képaránya, ami egyébiránt egy 6,76 colos, 2774 x 1344-es felbontással operáló megoldás. Jobbra-balra káva található, illetve van egy dupla kivágás is a kamera számára, de ezt leszámítva szinte totálisan a kijelzővel szemezhetünk. 162.9 x 75.5 x 9.1mm a komplett telefon mérete, 212 grammot nyom, úgyhogy igen - elég melákra, mégis kecsesre sikeredett a Mate 40 Pro. Talán mondanunk sem kell, de 5G támogatással működik a szóban forgó tesztalany, igaz 2020-ban ebben már semmi meglepő nincs.

A kijelzőre visszatérve: roppant gyönyörű látványvilágot prezentál számunkra a panel, egyenesen vibrálnak a színek, illetve hosszabb távon sem keserítette meg a szemünket. A színeket megfelelő precizitással kezeli, összességében tehát egy igazi prémiumérzet került a kezünkbe. 90 Hz-es képfrissítési rátával pörög a Mate 40 Pro, a touch-sense-nél ez megemelkedik 240 Hz-re. Mi nem éreztünk problémát a 90 Hz-cel, nyilván akadnak kritikus hangok, akik keveslik, de ez bőven belefér véleményünk szerint a friss zászlóshajó esetében.

Szinte teljesen kávamentes panel és elképesztő minőségű kijelző jellemzi a Huawei Mate 40 Prót

Szinte teljesen kávamentes panel és elképesztő minőségű kijelző jellemzi a Huawei Mate 40 Prót


Hátul akad négy kamera, amelyek közül a fő modul 50 MP-es, valamint akad még egy 12 MP-es periszkóp telefotó kamera is. Az f/1,8-as apertúrával dolgozó, 20 MP-es ultraszéles lencse is fejlődésen esett át az Ultra Vision technológia képében, amivel elképesztő minőségű videókat lőhetünk. Sokszor szokás mondani, hogy ma már akár egy mobilkészülékkel is lehet filmes minőséget elérni, viszont a Mate 40 Prónál ez hatványozottan igaz.

Nagyszerű stabilitással operál a kamerarendszer, a telefotó kamerával 5-szörös zoomot tudunk kicsikarni. 4K-ban és 60 FPS-ben képes videózni a kicsike, akad 3D-s mélységérzékelő, a 13 MP-es szelfikameránál pedig gesztusvezérléssel találkozhatunk, valamint van ToF szenzor. Rengeteg funkció akad egyébként, például a monokróm mód, a fénnyel történő festés, a Dual-View üzemmód, és még megannyi más finomság, amivel a kreatív elmék számára kedvez a kínai vállalat. Nagyon élveztük az ezekkel való játszadozást, az pedig garantált, hogy minden friss tulaj le fog ragadni ezeknél hosszú órákra.

A töltés 66W-os teljesítménnyel 40 perc alatt pakolja teli az aksit

A töltés 66W-os teljesítménnyel 40 perc alatt pakolja teli az aksit


A Kirin 9000-es chip nemcsak dísznek van ott a Mate 40 Pro szívében, hiszen ez az, ami lényegében naggyá teszi a rendszert. Elképesztő sebességet kölcsönöz a telefonnak, de emellé még társított 8 GB RAM-ot is a Huawei, ergo a multitasking szerelmesei meg fogják találni a számításaikat - habár azért egy 12 GB-os variánst nem bántunk volna, tekintve hogy már egyre inkább kezd efelé hajlani a "sztenderd" zászlóshajó fogalma. 256 GB tárhely áll rendelkezésünkre, és persze van képernyő alá integrált ujjlenyomat-olvasó is.

Apropó ujjlenyomat. A manapság kapható telefonokról gyakorlatilag kivétel nélkül elmondható hogy igazi, vérbeli ujjlenyomat mágnes, azonban a Mate 40 Pro azon színvariánsánál, ami nálunk vendégeskedett, ez hatványozottan igaz. Konkrétan az első másodpercben begyűjti, majd onnan fogva mint egy jó kisgazda, folyamatosan kuporgatja össze az újabb és újabb nyomokat, ami állandó maszatot jelent a hátlapon.

Értelemszerűen szélsebes lett a mobil, egész egyszerűen nem tapasztaltunk egy darab akadást sem a tesztidőszak alatt, legalábbis olyat egészen biztosan nem, ami számottevő lett volna. Az akkumulátornál már némileg húzhatjuk a szánkat, lévén egy 4400 mAh-s aksit integráltak a készülékbe, ami az elődjéhez képest 100 mAh-nyi visszaesést jelent. No de mi van akkor, ha nem az elődhöz hasonlítunk? Akkor is vészes lenne ezen a téren a helyzet? Egyáltalán nem.

Kamerakánaán

Kamerakánaán


Bár papíron rosszul hangozhat, hogy "visszafejlődött" a Mate 40 Pro aksija, de a gyakorlatban gyönyörűen hozta akár a két napos üzemidőt is, ha általános használatban tartottuk. Vezetékesen akár 66W-tal tölthetjük, míg a vezeték nélküli technológiában ez megzuhan 50W-ra, ami még mindig elképesztően gyors. Hab a tortán, amit különösen szerettünk a Huawei friss kiadásánál, hogy mindössze negyven percnyi töltést követően már csutkára fel lett pumpálva az aksi, így készen állva a következő 1-2 napra. A mai rohanó világban ez igazi áldásnak minősül.

No de viszont, most ugrik a majom a vízbe, avagy a hatalmas fekete pont, amit sajnos szinte minden Huawei-tesztünknél bedobunk egy jó ideje. Van alapvetően megint egy prémium hardverünk, egy ütős kialakításunk, egy igazi zászlóshajónk, ennek ellenére ott rakoncátlankodik az a fránya tény, hogy bizony a Google szolgáltatások továbbra is hiányoznak. Nyilván nem lenne ezzel semmi gond, ha akadna egy vállalható alternatíva, viszont a Huawei saját megoldásait mi mindennek neveznénk, csak felhasználóbarátnak nem.

Valószínűleg az EMUI 11 lesz az utolsó, ami Androidos Huawei telefonon fut

Valószínűleg az EMUI 11 lesz az utolsó, ami Androidos Huawei telefonon fut


Se YouTube alkalmazás, se Gmail app, se Play áruház, semmi ilyesmi nem található meg a repertoárban, ez pedig nemcsak, hogy elidegeníti a közönség java részét, de még sok esetben gyengébb szoftveres felhozatalt is prezentál, mint más gyártók zászlóshajói. A kezelőfelület immáron EMUI 11, viszont túlzottan nem különbözik az EMUI 10-től - az Always-On Display funkciók különösen a szívünkhöz nőttek, de természetesen az amerikai tiltás ebbe is belekavar: az EMUI 11 az Android 10 szeptemberi biztonsági frissítésével fut, magyarán tehát szoftveres téren sincs felzárkózva.

Mit is lehetne minderre mondani? Engedjétek meg, hogy egy először túlzónak hangzó, ám mégis helytálló mondattal összegezzük a Mate 40 Prót: ez eddig a legjobb Huawei-telefon, amióta nem használhatja a Google-szolgáltatásokat a cég. A kamerarendszer az egyik legjobb, ami most a piacon a mobilfelhozatalban megtalálható, a képernyő egyenesen bámulatos látványt tár elénk, az akkuidő is zseniális, csak aztán jön a szoftveres pofon, avagy hogy "gugliék" hiányoznak a buliból.

A legjobban sikerült Androidos Huawei telefon lett a Mate 40 Pro

A legjobban sikerült Androidos Huawei telefon lett a Mate 40 Pro


Ez abban az esetben jelent csak problémát értelemszerűen, ha olyan applikációhoz nyúlnál, ami a Google szolgáltatások égisze alá tartozik, viszont ha éppen nem ezeket vennéd elő, akkor egészen kellemes tud lenni sok esetben a szoftveres környezet. Ne értsétek félre, ahogyan azt mondtuk korábban, továbbra sem felhasználóbarát, hogy totál idegen appok között kell kutakodnia az embernek, ezáltal a laikusok például teljesen elvesznek, de azért még kiforrhatja magát előbb-utóbb ez a dolog. Elviekben most a Huawei amúgy is aktívan tárgyal több céggel is, hogy együtt dolgozzanak ezen a téren, szóval van fény az alagút végén.

Az árcédula hivatalosan 449.990 forintos ajánlott bruttó fogyasztói árat takar, amin azért érezhetjük, hogy durván túl lett árazva, főleg a világ mostani helyzetét figyelembe véve. Úgy fest, hogy a Huawei elleste a Samsung és az Apple "jó" szokását, hogy túlárazzák a produktumaikat, habár talán pont most kéne ezen a téren kicsit engednie a szíjból a kínaiaknak, lévén elviekben jövő évtől kezdve a hagyományos Androidos kialakítást a saját szájízükre formált HarmonyOS váltja a porondon, ami várhatóan még jobban elidegeníti a közönséget. Pedig ezen sok fog múlni a következő szériánál...

A Huawei Mate 40 Pro november 30-tól vásárolható meg Magyarországon, erősen limitált mennyiségben, így aki meg akarja szerezni az eddigi legjobb és ebben a formájában legutolsó mohikánt, annak érdemes rá lecsapnia. Mindenki más erősen fontolja meg.
 
  • Egyéb
    6
  • Ár/érték
    5
  • Dizájn
    9
  • Hardver
    9

Közelít az ajánlotthoz

73%
7 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 8 hónapja és 4 napja

Korrekt készülék, már ránézésre is masszív, komoly szerkezet. De látom, nem csak én vagyok vele úgy hogy ez drága még egy fullos androidos telóért is.

válasz erre

login_password

3 éve, 8 hónapja és 4 napja

Kamerák okésak, de az az ár...túl drága.

válasz erre

Fikarc

3 éve, 8 hónapja és 4 napja

Brutális készülékeket pakolnak le az asztalra évről évre. Nagyon nagy kár hogy a szankciók miatt küzdeniük kell.

válasz erre

technomancer

3 éve, 8 hónapja és 5 napja

Iszonyat letisztult lett a dizájn mostanra. De ez az ár... Ez vicc.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 8 hónapja és 5 napja

Korekten összerakott telefon, ebben biztos vagyok. Kár hogy ilyen helyzetben vannak, én drukkolok nekik, hogy ne ez legyen az utolsó androidos telójuk, hanem rendeződjenek a dolgok.

válasz erre

TEchie

3 éve, 8 hónapja és 5 napja

Elhiszem hogy brutális a kamera, elhiszem hogy lenyűgöző a kijelző, elhiszem hogy olyan hardver dübörög benne ami top kategóriát képvisel. De ez egy szoftveresen nagyon gyenge (igen, ennyit számít a Google service, és nem, nem jó a saját AppStore) készülék bárki bármit is mond. Sajnos egyet kell értenem a konklúzióval, ez csak annak éri meg, aki nagyon vágyik az utolsó androidos Huawei csúcs telefonra. Másnak egész egyszerűen ésszerűtlen.

válasz erre

Porthos

3 éve, 8 hónapja és 5 napja

Az a helyzet hogy ez már iPhone árazás, ami eleve túlzás egy androidos telefonnál, ráadásul ez még csak félig meddig androidos... Nagyon elszállt az ár. Egy ilyen helyzetben jóval alacsonyabb (-100K) áron szabadott volna csak piacra dobni.

válasz erre