Huawei Mate 30 Pro teszt - a renitens kívülálló

2020. január 20.
69.4271
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nehéz helyzetben van a Huawei Mate 30 Pro, merthogy a Huawei Mate 30 széria volt az első a cég történetében, amely esetében ki kellett dobni az ablakon mindenféle Google szolgáltatást, köszönhetően az amerikai tiltásnak. Sokan aggodalmukat fejezték ki emiatt, és aggódtak is a friss zászlóshajókért, és őszintén megvallva mi magunk is izgatottan vártuk, hogy sikerül-e megugrania a gyártónak az elvárásokat. Régi adósságunkat törlesztjük a mostani teszttel, hiszen két hónapja van nálunk a Huawei jelenlegi zászlóshajója, viszont ezáltal gyűjtöttünk is tapasztalatot, íme!
 


Mindenekelőtt fontos leszögezni hogy jelen cikkünk december végén - január elején íródik, ami azt jelenti, hogy a tesztünk szolgáltatás felőli oldala nem kizárt, hogy a jövőben már nem állja meg a helyét, hiszen amennyiben tisztázódik a vállalat helyzete Amerikával, akkor benne van a pakliban, hogy utólag mégis ellátogatnak a Google szolgáltatások a telefonra. Ennek ellenére viszont értelemszerűen mi a mobil cikkírás idei állapotát tudjuk és fogjuk is górcső alá venni. Friss információ a témában, hogy a Huawei megegyezett a térképek helyettesítéséről a készülékeken.

Még mielőtt rátérnénk az igazán pikáns témákra, vegyük végig, hogy mivel kecsegtet a Huawei Mate 30 Pro, ha kézbe vesszük. A készülék egy 6,53 colos OLED panelen jelenítik meg számunkra a látnivalókat, melynek felső szenzorszigetén les ránk egy 3D Time of Flight (ToF) szenzor, illetve egy 32 MP-es szelfi kamera, amely akár 1080p 60 FPS-ben is tud videót rögzíteni. Az autófókuszt innen hiányoltuk, és talán nem tévedünk azzal nagyot, hogy sokan mások is hiányolni fogják.

A kinézetre nem lehet panasz, mindent ami jó volt, megörökölt az elődtől, csak éppen továbbfejlesztve

A kinézetre nem lehet panasz, mindent ami jó volt, megörökölt az elődtől, csak éppen továbbfejlesztve


A hátsó kamera setup négy modulból áll: egyrészt akad még egy ToF szenzor, valamint egy széles látószögű, 40 MP-es főkamera, amelynél viszont már természetesen tetten érhető az autófókusz funkció, illetve külön öröm a 7860 FPS-es (!) lassított felvétel opciója, ami kitűnően szuperál. Akad még egy háromszoros telefotó kamera is, amit abból a szempontból sajnáltunk, hogy miután láttuk a P30 Pro 5-szörös telefotó modulját, ezt sajnos abszolút visszalépésnek éltünk meg.

Ezt leszámítva viszont remek munkát végeznek a lencsék, nagyon pazar minőségű fotókat lehet lőni velük, sőt mi több, akár még alacsony fény mellett, éjszakai módban is kiváló anyagot készít, avagy mondhatnánk akár úgy is, hogy egy zászlóshajó telefonhoz méltó munkát végez.

A videós képességeket ki kell még emelnünk, ami jó ideig a Huawei rákfenéje volt, a mostani iterációra azonban sikerült helyre rázni a Huawei Mate 20 környékén észhez térni készülődő rendszert. És itt nem csak az extrém lassításra kell gondolni, a készülék végre kifejezetten jó minőségű videókat készít - tegyük hozzá, ebben az árszegmensben ezt el is várjuk.

A kamera a jelenlegi csúcsot jelenti a mobilos piacon

A kamera a jelenlegi csúcsot jelenti a mobilos piacon


Továbbhaladva a készülék belseje felé - a komplett kompozíciót a gyártó saját bejáratú Kirin 990 csúcslapkája hajtja, amihez hozzácsaptak 8 GB-nyi RAM-ot, 256 GB-nyi tárhelyet (van 128 gigás opció is) és a világ első 16 magos Mali-G76 GPU-ját. Ez az összeállítás egyenesen telitalálat, lévén igazi bestiának éreztük a kezünkben fogva a Mate 30 Prót. Se egy lassulás, se egy akadás, minden egyes tevékenység elképesztően folyékonyan végbement, ahogyan azt egy ilyen ligájú készüléktől el is várhatjuk.

A Mate 30 Pro képernyő alá rejtett hangszóróját szemlélve azonban megint csak kisebb csalódásban részesültünk, hiszen ezúttal nem egy sztereó megoldást kapunk, ami abban az árkategóriában, amiben a Mate 30 Pro indul, eléggé szomorú tényező. Ezt leszámítva viszont korrekt a hangminőség, senki nem fog visítva menekülni tőle, de azért na, valljuk be, ennél jóval többet vártunk volna.

Valamilyen szinten számítottunk rá de még így is meg tudott lepni minket, hogy az akkumulátoridő határozottan impozánsra sikeredett. Egy 4500 mAh-s aksi intézi az üzemidőt, amivel normál használat mellett akár két napig is használni tudjuk a mobilunkat, de még aktív, folyamatos használat mellett is számíthatunk rá egy teljes napon át, mindenféle különösebb megerőltetés nélkül. Mondanunk sem kell, a tesztidőszak alatt ez egy olyan tulajdonsága volt a Mate 30 Prónak, ami miatt nagyon tudtuk szeretni.

A különleges színezésű hátlap valóban látványos...

A különleges színezésű hátlap valóban látványos...


A töltést ugyanazzal a 40W-os Huawei SuperCharge technológiával tudjuk intézni, amit már a P30 Prónál és a Mate 20 Prónál is láthattunk, ezáltal pedig kevesebb mint másfél óra alatt akár teljesen feltölthetjük a mobilt. Van 27W-os vezeték nélküli töltés is, ha esetleg erre lenne igény, úgyhogy összességében kijelenthetjük, hogy aksiidő és töltés terén a Huawei Mate 30 Pro minden elvárást túlszárnyalt.

Ránézve kicsit a szoftverezettségre, elsőre simán bugnak hittük, de pár másodperc múlva jött a felismerés az egyik legérdekesebb újítással kapcsolatban, ami nem más mint az automatikus forgatás. Ezt nem úgy kell elképzelni mint ahogyan megszoktuk, miszerint ha forgatjuk a mobilt, akkor rotálódik a kijelző tartalma is, hanem a folyamatosan figyelő kamera, ha úgy látja, hogy elforgatjuk a fejünket, akkor automatikusan forognak velünk az appok és mindenféle tartalom is álló vagy fekvő üzemmódba.

A levegőben való kézlendítésekkel is elviekben működnie kéne a különféle tevékenységeknek, így például ha a mobil előtt csinálunk a kezünkkel görgető mozdulatokat amiket magán az érintőképernyőn is elvégeznénk, akkor ugyanúgy kéne szuperálnia, mint a jól megszokott megoldásnak, ennek ellenére nagyon szenvedős ez az aspektusa a mobilnak, ez valahogy még nem forrta ki magát.

...csak éppen irgalmatlan gyorsan gyűjti az ujjlenyomatot

...csak éppen irgalmatlan gyorsan gyűjti az ujjlenyomatot


Akad, lassú, néha nem is veszi be a mozdulatainkat, másfelől viszont a screenshot készítés tökéletesen működik. Ha a kamera előtt ökölbe szorítjuk a kezünket, akkor máris lő egy screenshotot a mobil, és ez teljesen folyékonyan, akadálymentesen történik. Egyébként ha már itt tartunk, említést tennénk még az arcfelismerőről is, ami kifogástalanul működik, úgyhogy emiatt sem kell aggódni, illetve a kijelzőbe integrált ujjlenyomatolvasó is minőségi.

Engedjük be azonban az elefántot a porcelánboltba, és beszéljünk arról az aspektusról, ami belerondít a Mate 30 Pro összképébe, ez pedig a Google szolgáltatások hiánya. Bár alapvetően Android 10-es EMUI 10 környezettel találkozunk (ami kiválóan lett optimalizálva egyébiránt), mégis azon nyomban idegennek éreztük az egész látványt, mivelhogy kínai alternatívákkal helyettesített appok jönnek szembe kapásból.

Nincs se Play Store, se Gmail, még Google Maps sincs, és sok más olyan app is hiányzik, amit alapvetően megszoktunk és használunk is nap mint nap. A Huawei AppGallery helyettesíti a Play Store-t, amit akár nevezhetnénk korrekt alternatívának is, viszont egyértelmű, hogy Kínán kívül mindenhol hátráltató tényező lesz ez a helyettesítés. Bár a Huawei együttműködik rengeteg applikáció fejlesztővel (itthon is), hogy az appokat portolják az ő áruházukba, lássuk be, ez nem fog gyorsan menni - még akkor sem, ha ugyanolyan Android applikációkról van szó, és "csak" az AppGalleryben megjelenést kell megoldani legtöbb esetben.

A saját böngésző nem áll éppen a helyzet magaslatán, de szükségmegoldásnak megteszi

A saját böngésző nem áll éppen a helyzet magaslatán, de szükségmegoldásnak megteszi


Az email alkalmazás használható, de a böngésző már bőven a fapados szinten van, hiszen Chrome értelemszerűen nincs. Simán lefolyatja a tartalmat a lekerekített kijelzős szélén, így ha olyan weboldalt nyitunk meg, ami 100%-ban kihasználja a szélességet (az Androgeek is ilyen), akkor bizony a tartalom lefolyik. Meg lehet oldani, de ahogy mi sem, valószínűleg más sem fog azzal foglalkozni, hogy csak egy Mate 30 miatt külön css-t készítsen csak ennek a készüléknek.

Az is fura hogy gyakorlatilag addig el sem indul a böngésző, amíg nem adunk jogot a telefonhívások kezelésére (!!!) számára, ami azért sokakban kérdéseket vethet fel. Bennünk is, A kamera és a mikrofon elérhetősége még oké - bár azt is jobb lenne weboldalanként szabályozhatóvá tenni -, de a telefonhívás... Ne már. Igaz, a készülék felajánlja az elutasítást, de mi nem tudtuk életre kelteni így a böngészőt.

Többekben joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon miért venne bárki Mate 30 Prót, ha közben a telefonon egy teljesen idegen, új környezet fogad? Nos az igazság az, hogy valójában a mindennapi használat során a felhasználói felületen nem érzékelhető, a kinézeten mit sem látni abból, hogy ez nem egy teljes értékű Android. A probléma akkor kezdődik, amikor Chrome-ot vagy Gmailt vagy egyéb megszokott alkalmazást akarunk használni, mert hogy erre nincs lehetőség (illetve dehogy nincs, de ugye senki nem akarja bukni a garanciát?).

Alul nem éppen a szimmetria bajnoka, igaz nem is nézegetjük soha

Alul nem éppen a szimmetria bajnoka, igaz nem is nézegetjük soha


Persze ezt is felhasználója váltogatja. Mi több hetes használat után nem azt mondjuk, hogy lehetetlen kiigazodni a látottakon, de mégsem érezzük annyira otthonosnak az egészet, márpedig egy mobiltelefon esetében mára ez is fontos tényező, hogy mégis mennyire tud azonosulni a fogyasztó a készülékével. Nekünk a Play Áruház hiányzott a legjobban.

A külsőt is érheti még egy negatív kritika, ugyanis nem elég, hogy a készülék csúszósabb mint a legvizesebb szappan, az egyébként sokak szerint szép hátlap példátlan gyorsasággal gyűjti a zsíros ujjlenyomatokat, ezzel azonnal elcsúfítva az egyik legkülönlegesebb jellemzőt, a kinézetet.

Ha verdiktet kéne fogalmaznunk, akkor eléggé kétes érzéseink támadnak, hiszen nem egyszerű a Mate 30 Pro helyzete. Az egyértelmű, hogy a szóban forgó tesztalannyal a Huawei ismételten bebizonyította, hogy az Androidos mobilok piacán még mindig joggal vannak az élmezőnyben, és hihetetlen az a fajta minőség, amit rendre kipréselnek, ugyanakkor minden hardveres és saját szoftveres előnye ellenére gyakorlatilag nem tudjuk jó szívvel ajánlani addig itthoni vásárlásra a telefont, amíg a Google szolgáltatások nincsenek engedélyezve.

Nagyon erős hardver, nagyon komoly kamera, bitang kijelző, már csak a Google appok hiányoznak...

Nagyon erős hardver, nagyon komoly kamera, bitang kijelző, már csak a Google appok hiányoznak...


Jelen pillanatban még nem szól a fáma magyar megjelenésről, bár azért titkon reméljük, hogy mire hozzánk is megérkezik, addigra végre vége az egész Google-mizériának, és úgy kerülhet a boltok polcaira, hogy már nem viseli magán az amerikai tiltás által elszenvedett sebeket. A külföldi árak jelenleg így néznek ki:

Huawei Mate 30 6 GB RAM + 128GB: 799 euró
Huawei Mate 30 Pro 8 GB RAM + 128GB: 1099 euró (Kb. 370 ezer Ft)
Huawei Mate 30 Pro 5G; 8 GB RAM + 256GB: 1199 euró (Kb. 400 ezer Ft)
Porsche Design Huawei Mate 30 RS 12 GB RAM + 512GB: 2095 euró (Kb. 700 ezer Ft)

És hogy miért is renitens kívülálló jelen tesztalanyunk? A renitens többek között ugyebár egy hajthatatlan, konok, rendíthetetlen és öntörvényű alanyt takar, ami valljuk be, olyan körülményekkel, amilyenekkel most a Huaweinek szembe kell mennie, mindenképpen megállja a helyét. A kívülállót pedig valószínűleg nem kell magyaráznunk, a Google appok nélküli készülék egy olyan mezőnyben foglal helyet, amiben - finoman szólva - nem sokan versenyeznek a flagship gyártók közül.

FRISSÍTÉS (01. 21. - 14:54) - bejelentette a Huawei, hogy immáron nálunk, Magyarországon is kapható lesz a Mate 30 Pro. 256 GB tárhellyel, 344.990 forintért lesz kapható nálunk január 28-ától, limitált számban!
 
 • Szoftverek
  3
 • Ár/érték
  5
 • Dizájn
  9
 • Hardver
  10

Többet vártunk tőle

68%
amerikai tiltásnak. Sokan aggodalmukat fejezték ki emiatt, és aggódtak is a friss zászlóshajókért, és őszintén megvallva mi magunk is izgatottan vártuk, hogy sikerül-e megugrania a gyártónak az elvárásokat. Régi adósságunkat törlesztjük a mostani teszttel, hiszen két hónapja van nálunk a Huawei jelenlegi zászlóshajója, viszont ezáltal gyűjtöttünk is tapasztalatot, íme! '>
amerikai tiltásnak. Sokan aggodalmukat fejezték ki emiatt, és aggódtak is a friss zászlóshajókért, és őszintén megvallva mi magunk is izgatottan vártuk, hogy sikerül-e megugrania a gyártónak az elvárásokat. Régi adósságunkat törlesztjük a mostani teszttel, hiszen két hónapja van nálunk a Huawei jelenlegi zászlóshajója, viszont ezáltal gyűjtöttünk is tapasztalatot, íme! '>
8 hozzászólás

Direktor

4 éve, 5 hónapja és 9 napja

Ez *****jó teszt lett, mindenre kiterjedő, szerettem. A telefon szerintem így csak egy bizonyos rétegnek lehet érdekes, azoknak akik nagyon márkahűek (nem tudom, a Huaweinek sikerült-e már ilyen közönséget megfognia), vagy akik ezzel akarnak fotózni, vagy valami másért (példéul Huawei szolgáltatások). Túl nagy a konkurencia, merész lépés most egy ilyen telefont választani egyszerű felhasználóként. Szerintem.

válasz erre

TEchie

4 éve, 5 hónapja és 12 napja

Igazán kár érte, hogy van ez a tiltás dolog, mert jó készülék lenne nagyon, de a szoftver bizony nagyon fontos. szomorú smiley Hekkelni lehet rá normális appokat, de a kókányolás már régen rossz. Így kb Onaplus szinten van (ott sincs apps ha jól tudom), vagy a többi kínai szintjén, csak épp árban kétszer annyi, minimum. Ez így nem jó deal.

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 5 hónapja és 14 napja

Korrekt és nagyon sok mindenre kiterjedő teszt, öröm volt olvasni! mosolygó smiley

Sajnos a teló így hiába jön szerintem Magyarországra, nagyon nagy rajongónak kell lenni annak, aki megveszi... De drukkolok a cégnek és kíváncsian várom a Harmony OS-t.

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 5 hónapja és 15 napja

Hát igen. Hiába a bitang hardver, a rengeteg extra okosság, de sajnos nem véletlenül nem kapható ez itthon... Így kár lenne megjelennie.

válasz erre

Mordorer

4 éve, 5 hónapja és 15 napja

Végre egy korrekt teszt, amiben merte valaki vállalni kimondani a verdiktet!

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 5 hónapja és 15 napja

Tök őszintén, Google apps nélkül bármilyen hardver lehet alatta...

válasz erre

betyár

4 éve, 5 hónapja és 15 napja

Én nem vártam többet ennél. Android nélkül ebben a régióban nem fog ez menni.

válasz erre

rDAVE

4 éve, 5 hónapja és 15 napja

Kár érte, így feledésbe fog merülni Kínán kívül. Nekem a hónapban egy Huawei P Smart (2019) jön, ahhoz szerencsére még van droid 9 és 10 gúglival.

válasz erre