Huawei FreeBuds 3i fülhallgató teszt - zárd ki a külvilágot, engedd be a zenét!

2020. július 13.
68.8931
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Manapság valódi vezeték nélküli fülhallgatóból - főleg ha az zajszűrős is - , nagyon gyenge a felhozatal, leginkább a nagyon magas árkategóriában találunk ilyen készülékeket, a megfizethetőbb megoldások általában komoly hiányosságokkal küzdenek. Most itt van a Huawei legújabb készüléke, nevezetesen a Huawei FreeBuds 3i, amely van amiben megpróbál egyszerre túlmutatni az alapot adó FreeBuds 3-on, és ezzel együtt felvenni a kesztyűt a jelenleg a szegmenst uraló Apple AirPods Pro modelljével szemben. És hogy ez sikerül-e, vagy csúfosan elvérzett az ambíciókkal teletűzdelt aknamezőn? Tesztünkből kiderül!


Már a dizájnt szemlézve kategorikusan kijelenthető, hogy a Huawei merített inspirációt az AirPods küllemvilágából. Hasonló a kialakítás, de ahogyan a mondás is tartja: jótól nyúlni sosem bűn, és egyébként is, egy fülest nem azért veszünk, hogy a külsejét szemlézzük, szóval ezen egészen biztosan túl tudja magát tenni az is, akit zavar, hogy nem teljesen eredeti a megvalósítás.

Persze a hasonlóság csak az alapokban érhető tetten, a FreeBuds 3i önálló, egyedi formát kapott. A kissé szögletes, és a lekerekített formák együtt adják a végleges kinézetet, ami egy hosszabb, fülből kilógó pálcikából és a fülbe helyezhető gumiharangból áll.

Mint említettük korábban, ez egy teljesen vezeték nélküli koncepció, viszont engedjétek meg, hogy adjunk egy kis magyarázatot, ha nem egyértelmű a fogalom: vannak ugyebár azok a wireless fülesek, amelyeknél a két főmodult összetartja egy kábel, azonban a telefonhoz már nem kell csatlakoztatni közvetlenül. Nos, a valódi wireless füleseknél még a két modulnál sincs összeköttetés, ez pedig kényelmesebbnek bizonyulhat akár edzésekhez is - viszont igaz, elhagyni is egyszerűbb.

A Huawei FreeBuds 3i töltőtokja nagyjából 13 óra működést képes garantálni a fülesnek

A Huawei FreeBuds 3i töltőtokja nagyjából 13 óra működést képes garantálni a fülesnek


Természetesen egy tokkal jön a kiszerelés, amely a tároláson túl a füles töltésére is alkalmas, amire szükség is lesz, lévén az aktív zajszűrést bevetve mindössze három óráig használható a FreeBuds 3i átlagosan. A gyári adatok szerint nagyjából 13-14 órányi extra üzemidőt tudunk kisajtolni a töltőként szolgáló tokot bevetve - nekünk ennyit nem sikerült sosem elérni vele, de a 10-11 óra biztosan megvan. Ez így már elég egy hosszabb repülőútra is, de azért örültünk volna, ha enélkül is egy picit tartósabb aksiidővel bírna a hardver.

Egy teljes töltés nagyjából egy órát vesz igénybe, ami örömnek tekinthető abban a bizonyos ürömben, másfelől viszont jelentős visszaesésről beszélünk a "nagytesóhoz" képest, lévén a sima FreeBuds 3 közel 20 órát biztosított. Várható volt, de a különbség vitathatatlan.

5,4 grammot nyom külön-külön a két kicsike, ami abszolút sztenderdnek tekinthető. Se nem nehéz, se nem könnyű, de azt azért tegyük is hozzá íziben, hogy ezen nem nagyon szoktak fülesek elcsúszni. Az egyik fülesen pár másodpercig kell az ujjunkat tartani, hogy bekapcsoljuk az aktív zajszűrést, de akár duplán is rábökhetünk az egyikre. Utóbbival például megállíthatjuk a zenét, hívásokra válaszolhatunk, és a többi. Mondhatni egy gyorsgomb.

Sem esőben, sem edzéskor nem csúszik ki a fülből

Sem esőben, sem edzéskor nem csúszik ki a fülből


Egészen 32 decibel hangerőig képes kiszűrni a külső hangokat az aktív zajszűrés, amit a külvilág felé néző kis integrált mikrofon intéz, ezáltal pedig olyan magas szinten tudjuk eltávolítani a környezet zörejeit, hogy elégedetten fogunk csettinteni. Nyilván nem tökéletes, de főleg az árához képest különösen impresszív. Legyen szó akár a hangos forgalomról, akár egy tömeg ricsajáról, egy pillanatig sem fognak ezek minket zavarni a FreeBuds 3i-vel.

A sima FreeBuds-zal ellentétben viszont itt nem fogunk tudni az appon keresztül machinálni, hogy milyen szinten szeretnénk a zajszűrést látni. Van egy kapcsolónk, ki-be nyomhatjuk, aztán kalap-kabát. Másfelől viszont, ha deaktiváljuk az aktív zajszűrést, akkor is egészen patent módon szállítja a környezet zsibongásának kiszűrését.

A gumiharanggal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy hármat is kapunk a csomagban, mindhárom mérete más és más, ezáltal könnyedén meg fogja mindenki találni a hallójárataiba legjobban illeszkedő verziót. A viselése egyébként szinte észrevétlen, megfelelően puha maga az anyag, és nem is igazán szándékozik kiesni a fülünkből.

Az AI Life-ban tudunk állítgatni funkciókat, de csak szerényen

Az AI Life-ban tudunk állítgatni funkciókat, de csak szerényen


Van egy társ-applikáció, az AI Life, amin keresztül állítgathatjuk a kérdéses Huawei-terméket, ellenben itt egy kis szépséghiba: iOS-re ezt nem fogjuk tudni elérni. Csatlakoztathatjuk ettől függetlenül almás termékhez a FreeBuds 3i-t, de le fogunk ragadni az alapbeállításoknál, és nem lesz lehetőségünk módosítani azokat, így például nem fogjuk tudni módosítani a pöccintésre reagálást.

Az AI Life nagyon egyszerű, letisztult felületet kínál, túl sok állítási lehetőség sincs benne, ami nem is baj, mert hogy nincs is igazán rá szükség. Itt láthatjuk a masinéria akkumulátorállapotát, ellenőrizhetjük, hogy milyen mozdulatok vannak rendelve az egyes gyorsfunkciókhoz (pl. a már említett duplakoppintásos hangerőszabályozás), hovatovább az elérhető frissítések is itt fognak nekünk szépen libasorban állni. Átlátható, de funkciószegény felületről van szó. Talán ezért kár volt a külön app.

Milyen a hangzás, kérdi az olvasó (valószínűleg - legalábbis meglepődnénk, ha felbontásra vagy exkluzív videojátékokra lennétek kíváncsiak). Maradjunk csak az AirPods - FreeBuds vonalon: azt bizony bátran ki merjük jelenteni, hogy a sima AirPods-hoz képest a FreeBuds esetében ütősebb audioélmény fogadott minket, de az AirPods Próhoz már nem ér fel. Utóbbi talán senkit nem lep meg - nem is egy ár-ligában indulnak.

Telefonálásra használni egyébként szintén lehet a fülest természetesen, ennek a hangzása viszont nem a legjobb, legalábbis azok szerint akikkel beszéltünk, mintha egy bluetooth kihangosítót vagy csak szimplán kihangosított telefont használnánk, a hívás másik végén lévőknek olyan élmény a beszélgetés.

Mikrofonok kint és bent - ezek garantálják a zajszűrést

Mikrofonok kint és bent - ezek garantálják a zajszűrést


Igazán minőségi hangzást kapunk, erőteljes mélyekkel megspékelve, néha pedig mi magunk is sokkolódtunk, amikor konstatáltuk, hogy ez a füles bizony abban az árkategóriában játszik, amelyikben játszik - erre később még kitérünk természetesen, közvetlenül a további tapasztalatok sorolása után.

Az IP54 szabványból fakadóan esőálló (a gyakorlatban nevezhetjük vízállónak is) szerkezetről beszélhetünk, ami megint csak egy fontos aspektus, ha hosszútávú felhasználásra terelődik a diskurzus, de az edzésekhez is kiváló lesz, tekintve hogy az izzadtság a legkisebb mértékben sem tehet benne így kárt.

No, de beszéljünk arról, amire mindenki kíváncsi, ugrasszuk ki a nyulat a bokorból, avagy vigyük be a macit a málnásba (utóbbi nem biztos, hogy esetünkben megállja helyét, de... értitek, mire gondolunk): mennyi az annyi? Milyen árcédulával spékelte meg a Huawei a FreeBuds 3i-t?

Hosszabb úton is biztos útitárs a Huawei FreeBuds 3i

Hosszabb úton is biztos útitárs a Huawei FreeBuds 3i


Simán rárepülhetünk a termékre már 39-40 ezer forintos kezdőáron is, ami valamivel olcsóbb az előző iterációhoz képest, és bizony ez adja a sava-borsát a FreeBuds 3i-nek. Megfizethető, szörnyen minőségi, és hiányosságai ellenére is teljesíti azt, amivel gyakorlatilag reklámozzák: egy Androidos AirPods-ot tártak a közönség elé.

Mi a szóban forgó tesztalany legnagyobb ütőkártyája, ha egyet meg kéne neveznünk? Nos, elképesztően jó áron kínálnak egy aktív zajszűrős megoldást, ami egyenesen páratlannak minősül a piacon - legalábbis a vezeték nélküli szekcióban. Ebből fakadóan már most olyan ár/érték arányról beszélhetünk, amihez hasonlót nem fogunk találni máshol.

Szerettük nagyon a tesztidőszak alatt, kétségtelen, hogy kiváló munkát adott ki a kezei közül a Huawei, de hozzá kell tenni, hogy nagyon szüksége van most az ilyen megmozdulásokra a cégnek. Most hogy Amerika igyekszik ellehetetleníteni őket mobilos fronton, kellenek az ilyen nagy gurítások, és abban is biztosak lehetünk, hogy nem konkrétan az AirPods legyűrése volt itt a cél. Sokkal inkább egy versenyképes alternatíva. Azt pedig kitűnően szállítja is.
 
  • Funkciók
    8
  • Ár/érték
    10
  • Hardver
    8
  • Használhatóság
    9

Megvételre ajánlott

88%
7 hozzászólás

Mordorer

4 éve, 9 napja

Az utolsó bekezdéssel abszolút egyetértek, el kell mennie ebbe az irányba a Huaweinek, így nehezebb lesz őket megszorongatni. Jó cuccokat gyártanak, és bár innen onnan csent dizájnnal dolgoznak, tény hogy szépek a cuccok, és megbízhatók. Ez is egy telitalálat!

válasz erre

Harder

4 éve, 9 napja

Korrekt teszt, olvasmányos, nem száraz maszlag. mosolygó smiley Csatlakozom azokhoz akik szerint ennyiért ez a füles nagyon jó vétel. Kár hogy iPhone-nal annyira nem szeretik egymást.

válasz erre

TEchie

4 éve, 9 napja

Ennyiért ez egy kiváló vétel!

válasz erre

Porthos

4 éve, 10 napja

Nagyon jó értékelést érdemelt ki! meglepett smiley Nekem a formája nem annyira tetszik, de ennyiért aktív zajszűrős füles egyszerűen ajándék!

válasz erre

login_password

4 éve, 10 napja

Elég jó kis fülesnek tűnik.

válasz erre

inkognito

4 éve, 10 napja

Nem rossz cucc. Ennyiért főleg.

válasz erre

techiii

4 éve, 10 napja

Ez egy jól sikerült termék. Mégsem egy xiaomi, de nem egy apple és ez főleg árban látszik. Ennyit megér.

válasz erre