Ezek lesznek szerintünk 2022 legfontosabb technológiai irányai

2021. december 29.
86.9081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nagyon izgalmas időszakot élhet most az, aki rajong a tech szektorért. Az elmúlt néhány év, valamint a kilátásban lévő esztendők egyértelműen azt mutatják, hogy bizony a tech forradalom ismét itt van, de sokkal erősebben, mint valaha. Most éppen nem a telefonok tekintetében születnek innovációk, hanem olyan terepeken, melyek akár egy-egy sci-fi regénybe is elférnének, holott közben teljes nyugodtsággal konstatálhatjuk, hogy ezek valódi projektek. Most összeszedtük számotokra, hogy mik azok a technológiai újdonságok, jelenségek, amik 2022-ben dominálhatják majd az ipart!


A metaverzum hajnala

Idén minden egy bizonyos szótól volt hangos: a metaverzumtól. Számos nagy vállalat jelezte a szándékát, hogy készülnek megvetni a lábukat ebben a friss koncepcióban, aminek a lényege gyakorlatilag, hogy egy olyan virtuális tér valósul meg, ami kvázi egyesít minden online jelenlétet. Ha úgy tetszik: egy második, digitális életként is leírható.

Egy online közösségi tér, egy második élet - ez a metaverzum

Egy online közösségi tér, egy második élet - ez a metaverzum


Egyelőre nagyon sci-finek hangozhat a projekt, azonban kétségtelen, hogy az elkövetkezendő évek ettől lesznek hangosak, és bizony 2022-ben nagyon sok minden ki fog derülni. Többek között az is, hogy mennyire életképes projektről van szó, és hogy az egész metaverzum hajnalán milyen mozzanatokat lépnek meg majd a cégek.

A robotok forradalma

Idén kettő olyan koncepció is volt robotok tekintetében, melyek nyomán az állunkat kerestük a padlón. Az egyik az évek óta készülődő, Boston Dynamics-féle Spot robotkutya volt, ami félelmetesen zseniálisra sikeredett, a másik pedig a szintén az említett cég égisze alól kibújt Atlas, ami egy humanoid gyártmány.

Nézd nagyban ezt a videót!




Mindkettőt látva úgy érezhetjük, hogy a technológia messze előrébb jár, mint azt az átlag ember gondolná, és akkor a Tesla Botot még meg sem említettük, mely Elon Musk hasonló kaliberű őrülete lesz. 2022-ben eljöhet a robotok nagy forradalma - no persze nem a Terminátoros, öntudatra ébredős módon. Azt hagyjuk meg az összeesküvés-elméletek rajongóinak.

Kriptovaluták, NFT-k alakulása

A kriptovaluták feje tetejére állították a tech szektort, minden tekintetben. Az átlag felhasználó ebből leginkább azt vette észre, hogy ordenáré magasra szöktek fel a különféle hardverek árcédulái, de emellett az online biznisz is napról napra jobban épít a kriptovalutákra. Mára talán már túl vagyunk azon, hogy "lufinak" lehessen titulálni.

Az a bizonyos "lufi" már rég nem állja meg a helyét, a kriptovaluták és az NFT-k hódítanak

Az a bizonyos "lufi" már rég nem állja meg a helyét, a kriptovaluták és az NFT-k hódítanak


Mindeközben az NFT-k, avagy nem cserélhető tokenek a metaverzummal hivatottak egyfajta szoros köteléket alkotni, melynek lényege, hogy olyan virtuális tárgyakat értékesítenek az emberek, cégek, melyekből csak egy van a világon. Mind az NFT-k, mind a kriptovaluták alapjaiban rengetnek meg minden tech területet, és 2022-ben is várhatóan a tech hírek fókuszában fog állni mindkettő!

A hobbi drónok (régóta várt) forradalma

A drónos világban sok esetben az a panasz hangzik el, hogy a hobbi drónok lényegében évek óta ugyanabban a mederben ácsorognak, és nincs érdemi fejlődés, legalábbis olyan fejlődés, ami megindokolná az egyre magasabb árakat. Ebben a DJI van elszállva rettenetesen, akiket a mai napig a hobbi drónipar királyának titulálnak.

Itt lesz az idő, hogy kimozduljon a drónipar az állóvízből...

Itt lesz az idő, hogy kimozduljon a drónipar az állóvízből...


Bízunk benne, hogy 2022-ben a drónok üzemideje végre meghaladja a 30-40 percet, valamint végre valódi innovációk, forradalmak születnek majd. Merthogy ez kell ahhoz, hogy felrázzák egy kicsit ezt az állóvizet: merész ötletek, merész koncepciók.

A Huawei kétes jövője

Egészen azóta, amióta Amerika feketelistára helyezte a Huawei-t, a cég nagyon küszködik - legalábbis a mobilos fronton. Más terepen rendszeresen villant nagyot a gyártó, például a FreeBuds 4 fülhallgatójuk szörnyen pazar minőséget képvisel, de a telefonok szegmensében Google szolgáltatások nélkül nyögvenyelősen haladnak.

2022 fontos sarokkő lesz a megregulázott kínai cég jövőjét illetően

2022 fontos sarokkő lesz a megregulázott kínai cég jövőjét illetően


A HarmonyOS és a saját bejáratú digitális áruházuk az a páros, amelyben a Huawei a megoldást látja, azonban sajnos nem úgy fest, hogy Kínán kívül nagyon vevő lenne a közönség a Google szolgáltatásoktól mentes készülékekre. Éppen ezért nagyon izgalmas lesz látni, hogy ismét fel tud-e törni a nagyok közé a társaság!

Az 5G mainstreammé avanzsál

Idén már tulajdonképpen megtörtént a nagy cégek körében a váltás, hiszen a zászlóshajó készülékek esetében rendszerint dobták a 4G-s megoldásokat, hogy az újonnan érkező 5G-t helyezzék a rivaldafénybe. Minden bizonnyal 2022 lesz az az esztendő, amikor az 5G válik az abszolút sztenderd, mainstream kivitellé.

Ha van valami, amihez nem férhet kétség, az az 5G elterjedése

Ha van valami, amihez nem férhet kétség, az az 5G elterjedése


Merthogy a világ szinte teljes mértékben vevő az 5G-re (egy olyan csoport kivételével, akik valmilyen oknál fogva a Sátánt látják benne), és bár sok helyen még azért dolgozni kell az infrastruktúrán, de nagy valószínűséggel a puzzle minden eleme a helyére kerül a jövő év során. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a 6G-nek még csak a hajnalát sem fogjuk érezni 2022-ben, az még nagyon a jövő zenéje.

A mesterséges intelligencia következő lépcsőfoka

Mára már a mesterséges intelligencia (MI) számtalan tech rendszer alapját képzi. Sok esetben még azért tud bénázni, elég csak például a közösségi oldalak autonóm algoritmusait megemlíteni, viszont rengeteg más helyen meg egyenesen lélegzetelállító eredményeket produkál.

A millió dolláros kérdés: 2022-ben vajon a közösségi oldalak normális MI-vel fognak moderálni?

A millió dolláros kérdés: 2022-ben vajon a közösségi oldalak normális MI-vel fognak moderálni?


Mivel ennyire kiemelt státuszt élvez az MI a tech cégek berkein belül, így szinte mindenki azon dolgozik, hogy fejlettebbé, jobbá tegyék a technológiát. Ebből fakadóan pedig biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben olyan szintekre fog merészkedni az MI, hogy el sem hisszük majd.

Az elektromos autók szédületes terjeszkedése

Mostanra már egyértelműen kijelenthetjük: az elektromos autóké a jövő. Több nagy autógyártó is bejelentette, hogy évtizedeken belül elhagyják a hagyományos járgányok gyártását, és áttérnek az elektromos verdák előállítására teljes erőbedobással, úgyhogy 2022-ben további előjeleit láthatjuk ennek az izgalmas jövőképnek.

Nem is kérdés, az elektromos autóké a jövő

Nem is kérdés, az elektromos autóké a jövő


Nyilván ez a jövőkép addig egy kicsit keserű, amíg látjuk, hogy milyen árakon mennek most az átlag elektromos autók, de remélhetőleg a jövőben ez majd stabilizálódni fog. Egy biztos: most még ennek az egésznek a hajnalán vagyunk, és a következő évben is sok izgalmas fejlemény érkezik az elektromos kocsikkal kapcsolatban.

Neuralink, avagy a jövő potenciális tech csodája

Amikor Elon Muskék bemutatták a Neuralinket, az egész túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen. Egy mikromnyi méretű chip, amit az ember koponyájába fúrnak, és ez lényegében egy fedélzeti számítógépként működik. Tegyük félre egy kicsit a konspirációkat, hogy majd ezzel átvennék az irányítást az emberiség felett, és koncentráljunk egy kicsit az ebben rejlő potenciálra.



Mozgássérült emberek járhatnak újra, gondolatolvasással jöhet létre kommunikáció emberek között, és olyan betegségek válhatnak gyógyíthatóvá, melyek korábban soha. És mindezt akár az átlag embernek is elérhető áron. Tudjuk, sokaknak megvan a kritikája Muskkal szemben, de egy biztos: forradalmasította az űripart és az elektromos autóipart is. Minden okunk megvan rá, hogy bízzunk ebben a projektben.

Ez lenne hát a mi kis listánk, azonban mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy ti mire számítotok 2022-ben a tech ipartól. Szerintetek mik lesznek azok az újdonságok, fejlemények, melyek meghatározzák az évet?

Mit látnátok még szívesen ezen a listán? Valamint a felsoroltak közül mik a favoritjaitok?
9 hozzászólás

CharlieFirpo

2 éve, 6 hónapja

Egy év múlva visszanézzük, mi hogy alakult! kacsintó smiley

válasz erre

Levi87

2 éve, 6 hónapja

Ez a Neuralink nagy csoda lehet ha tényleg beválik, elképesztő lenne, ha újra láthatnának a vakok például. Rohadt nagy lehetőségek vannak benne!

válasz erre

TEchie

2 éve, 6 hónapja

Meglátjuk. Sokmindent keresztbe vághat megint a vírus... szomorú smiley Két éve szívunk miatta, hihetetlen.

válasz erre

Porthos

2 éve, 6 hónapja

Hát az ideinél nem lesz nehéz sokkal jobb évet csinálni..

válasz erre

inkognito

2 éve, 6 hónapja

Metaverzumban nem látom egyelőre a jövőt. A robotok nagyon jönnek elő. De ez várható volt. Jó sok dolog lesz itt.

válasz erre

Harder

2 éve, 6 hónapja és 1 napja

Jövő év végén kell majd egy összefoglaló, hogy mi jött be a várakozásoknak megfelelően. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 6 hónapja és 1 napja

Elktromos autóknak szerintem sokkal több idő kell a valós felpörgésre, főleg most hogy ilyen ****ban van a legtöbb ipar, az autóipar meg különösen.

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 6 hónapja és 1 napja

huaweire kíváncsi leszek. Azt látom hogy nagyon nem találják a helyüket...

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 6 hónapja és 1 napja

Drónokban én nem bízom, nem lesz ott sajnos semmilyen fejődés. szomorú smiley Csak az ár egyre irreálisabb.

válasz erre