Bivalyerős Mac Pro, csúcskategóriás monitor és gyorsabb iOS - íme a WWDC 2019 összefoglalója!

2019. június 04.
68.9881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Túl vagyunk az Apple saját bejáratú, annuális rendezvényén, a WWDC 2019-en, és bár a bejelentések többsége idő előtt kiszivárgott, mindenképp egy érdekes, informatív prezentációt rittyentett össze a cupertinói brigád - az alábbiakban pontról pontra végigveszünk mindent, amit a cég leleplezett a kérdéses eseményen!


A sajtreszelő küllemű Mac Pro

Ha egy minden eddiginél izmosabb Macre vágytál, akkor nagyszerű hírünk van, lévén a vállalat élből prezentált egy olyan masinát, ami bőven hiánypótlónak számít a piacon. Egy vadonatúj Mac Próról van szó, ami a tartalomgyártók számára maga lesz a kánaán. Első körben, ami feltűnhet, az a lecserélt dizájn, hiszen míg a korábbi küllem inkább hajazott egy droidra, mint egy hagyományos Macre, addig a friss variáns már egy sajtreszelő formavilágát hordozza magán.

Bár elsőre viccesnek tűnhet, azonban így kiküszöbölték a korábbi verziónál felmerülő problémát, miszerint gyorsan felmelegszik. Nos, aktuális alanyunknál nem lesz ilyen probléma, lévén a gépen lévő lyukaknak köszönhetően nem fog felforrósodni a hardver. Ezenfelül akár 28 magos Intel Xeon processzorral is bezsákolhatjuk a kompozíciót, valamint egészen másfél TB-nyi RAM-mal spékelhetjük meg a kicsikét. A hab a tortán viszont csak most jön: a korábbi példánynál reklamált gond, miszerint nincs lehetőség bővítésre, itt már teljes mértékben fixálásra került, merthogy bizony jelen van 8 PCI slot. Kiegészítő kártyák segítségével akár tükörsimán tudunk futtatni több 4K-s, hovatovább 8K-s videót is a gépen.

Most viszont kapaszkodjatok meg, ugyanis ha beleéltétek magatokat ebbe a csodakompozícióba, akkor szinte arcon csapásul ér a tény, hogy a Mac Pro 6000 dolláros kezdőáron kerül piacra ősszel, ami több mint 1,7 millió forintot fog jelenteni nálunk - és ez még csak a kezdőár!

Megosztó küllemű, de brutális teljesítményű hardver lett az új Mac Pro!

Megosztó küllemű, de brutális teljesítményű hardver lett az új Mac Pro!


A monitorok monitorja

Az Apple egy friss monitor prezentációját is megejtette, mely kétségkívül csúcskategóriásnak minősül. Egy 32 colos modellről van szó, ami 6K felbontással is képes operálni, ráadásképp a cég szerint még a HDR-nél is dinamikusabb technológiát, az XDR-t tudhatja magáénak a kijelző. Érdekesség, hogy kiegészítőkártyával akár hat ilyen monitort is képes egyidejűleg kezelni a Mac Pro. Az ősszel debütáló, MacBookokkal is kompatibilis monitor lecsatolható az állványról, valamint portrémódba is forgatható, ellenben itt jönnek az árcédulák, avagy az üröm az örömben: alapjáraton 5000 dollárt (!) kóstál, a Nano-texture variáns 6000 dollárt (!!!), míg hozzá az állvány további 1000 dollár, merthogy bizony nem tartalmazza az állványt a csomag.

Akár a 6K felbontás kisajtolása sem okoz gondot az Apple új monitorának

Akár a 6K felbontás kisajtolása sem okoz gondot az Apple új monitorának


Bemutatkozik a Catalina, a friss MacOS

A Catalina bemutatását követően meg is villantotta az Apple a Sidecar nevezetű funkciót, amivel a MacBookhoz másodlagos kijelzőként hozzárendelhetjük az iPadünket, illetve nem elhanyagolandó a hangvezérlés implementálása sem. A külsős fejlesztők egyenesen imádni fogják a Catalinát, lévén gyakorlatilag egy gombnyomással optimalizálásra kerül egy-egy iOS-es alkalmazás az új rendszerre - ez a szisztéma a Project Catalyst nevet viseli.

A biztonság is prominens szerepet kap a Catalina esetében, hiszen a Find My iPhone kibővített változata, a Find My (ami Macre is letölthető) alkalmazásnak hála még akkor is rábukkanhatunk elveszett Macünkre, ha az egyébként offline állapotban van, köszönhetően a Bluetooth jelének. Továbbá ezt a feladatkört hivatott még ellátni az Activation Lock is, miáltal letilthatjuk a Mac-et, így megóvva adatainkat a tolvajok elől.

Egy sor izgalmas újdonsággal gazdagodik az új MacOS

Egy sor izgalmas újdonsággal gazdagodik az új MacOS


Megszűnik az iTunes!

Szintén idő előtt szivárgott ki az információ, miszerint a mostanra már 18 éves iTunes megszűnik, avagy három darabra szeletelik: a három utód az Apple TV, az Apple Podcast és az Apple Music. Ettől függetlenül viszont az iTunes Store applikáció továbbra is megmarad. A cupertinói csapatból Craig Federighi egyébként még viccelődött is egy kicsit szarkasztikus hangnemben az iTunes-szal, miután azzal megannyi felhasználó nem feltétlenül volt megelégedve.

Megszűnik, de nem vész el - három részre szakad az iTunes!

Megszűnik, de nem vész el - három részre szakad az iTunes!


iOS 13

Sokan árgus szemekkel figyeltük, hogy mit lép az Apple a következő generációs iOS operációs rendszer kapcsán, ami szám szerint a 13. a sorban. Az új szisztéma 30%-kal gyorsabb FaceID feloldhatóságot biztosít, valamint az alkalmazások elindítása is kétszer gyorsabb lesz, mint korábban. Ezenfelül a sötét mód integrálásával a külcsín is kapott egy alapos vérfrissítést, de ez természetesen csak opcionális.

Érdekesség még a friss OS esetében, hogy akár az AirPods fülesünkkel is kompatibilis lehet, mégpedig olyan módon, hogy egy engedélyezést követően hangüzenet formájában hallgathatjuk meg Siri tolmácsolásában a bejövő emailjeinket. Ezen módon akár még közös zenehallgatásra is lehetőségünk nyílik, ha odasomfordálunk valaki mobiljához a kis AirPodsunkkal, és ő megadja az engedélyt a készülékén, akkor bizony már mi is fülelhetjük az általa hallgatott nótákat.

Az applikációk letöltési sebessége kapcsán továbbá 50%-os gyorsulás az ígéret, no meg a frissítéseknél ez a szám már 60%-ra rúg. Az Apple Maps is komoly ráncfelvarrást kapott, ugyanis sokkalta részletesebb ábrázolásmód fog minket fogadni ezentúl, hogy így próbálják meg felvenni a versenyt a mindig is jóval népszerűbb Google Maps-szel.

A friss iOS iteráció esetében a gyorsaság fejlesztése került a fókuszba

A friss iOS iteráció esetében a gyorsaság fejlesztése került a fókuszba


A külön utakon járó iPad OS

A cupertinóiak úgy döntöttek, hogy az iPadnek egy saját, az iOS-től független operációs rendszerre van szüksége, így született meg az iPad OS. Természetesen az iOS-en alapszik, viszont több olyan újítást is implementál, amik által egyre inkább hajaz az iPad egy hagyományos számítógépre. Élből sokkal könnyebbé válik a multitasking, sokkal simulékonyabban tudunk applikációk között váltani, sőt akár két ablakot is nyitva tudunk egymás mellett tartani.

A billentyűzet kicsinyíthető, illetve jóval egyszerűbb lesz egykezes módban használni, mint korábban. Az írás és a görgetés is sokkal felhasználóbarátabb az iPad OS esetében. Ez még nem minden, hiszen az USB memóriakártyák és SD kártyák előtt is megnyílnak a kapuk, de a felhőbe való fájlmegosztás is minden eddiginél egyszerűbbnek ígérkezik, no meg hab a tortán a Files nevű mappa, avagy a rendszer saját fájlkezelője (innen tudjuk pillanatok alatt feldobni a felhőtárhelybe a dokumentumainkat).

Egeret nem támogat a rendszer, viszont az ujjak általi kezelést jóval barátibbra vették, így e téren is javulást figyelhetünk majd meg elviekben. Az Apple Pencil válaszidejét is csökkentették, immáron 20ms helyett 9ms eme érték, ami körülbelül azt jelenti, hogy gyakorlatilag késleltetés nélkül jelenik meg minden egyes húzott vonal.

Említést érdemel még a Memoji, miáltal egy, a saját arcunkon alapuló kis figura kerül digitalizálásra, amit aztán szabadon csicsázhatunk ékszerekkel és minden földi jóval. A kiterjesztett valóság (AR) is kapott egy rövid szegmenst az eseményen, mikor is a Minecraft: Earth című mókával prezentálták a technológiát.

Immáron külön utakon jár az iPad operációs rendszere

Immáron külön utakon jár az iPad operációs rendszere


Watch OS 6

Az Apple Watch sem maradt gondoskodás nélkül, merthogy az újonnan debütáló Watch OS 6 által egyre inkább függetlenebbé válik a készülék az iPhone használatától. Mire gondolunk? Nos, saját, beépített App Store van jelen a Watch OS 6-on, kalkulátort is integráltak, hangalapú jegyzetek rögzítésére is van immáron lehetőség, de még hangoskönyvekhez is akad dedikált alkalmazás.

Végül, de nem utolsó sorban, a beépített zajérzékelővel az Apple Watch megvizsgálja, hogy mekkora hangzavarban vagyunk jelenleg, és az a zajérték károsíthatja-e a hallásunkat. Persze itt elég alaposan kiemelték, hogy a beépített mikrofonnal nem rögzítenek semmit adatgyűjtés céljából. Nőknek pedig kiváló innováció lehet a cikluskövetés, miáltal a menstruációs ciklusok monitorozhatóak.

Egyre függetlenebbé válik az Apple Watch az iPhone használattól

Egyre függetlenebbé válik az Apple Watch az iPhone használattól


Saját bejelentkezési platform

Újdonság még a Sign in with Apple névre hallgató felület is, ami segít, hogy biztonságosan tudjunk külsős applikációkhoz bejelentkezni. Ezzel a platformmalkover# #lehetőségünk lesz kamu, random generált email címeket megadni a harmadik féltől származó applikációknak. A rendszer egyaránt fog működni minden Apple készüléken, legalábbis azokkal az alkalmazásokkal, amik frissítés útján engedélyezik ezt a jövőben. Összességében az adataink titokban tartása jócskán hangsúlyos szerepet kap.

Egyéb fejlesztések

Mindenképp izgalmas bejelentés továbbá, hogy az Apple TV az új tvOS update után, valamint az iOS is az imént részletezett verziótól kezdve támogatni fogja az Xbox One és a PS4 kontrollereket.

A CarPlay is óriási ráncfelvarráson esik át, így például a dizájn masszívan újrakeverésre kerül (több appot is egy képernyőn tarthatunk), a Siri is jóval hatékonyabb eszköz lesz, valamint olyan apróbb, de annál fontosabb változtatások is lesznek, hogy ha a csatlakoztatott iPhone-on megnyitunk egy alkalmazást, az nem fog a CarPlayen is szintén megnyílni, így akár a telefonon indíthatunk zenén, míg a CarPlayen egy térképet vizslatunk. Ezeken felül automatikusan illeszkedni fog a CarPlay még több felbontású és méretű képernyőhöz, a Siri pedig külsős fejlesztők által tető alá hozott navigációs és zenelejátszó appokkal is kompatibilis lesz.

Ezek voltak a leglényegesebb pontok a WWDC 2019-en, mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy nektek mely bejelentések szolgáltak a legnagyobb meglepetésekként, mik voltak azok, amik roppant mód szimpatikusnak ígérkeznek, valamint hol okozott számotokra csalódást az Apple eseménye.

Borítókép: James Martin
9 hozzászólás

Ronalddo

5 éve, 6 hónapja és 24 napja

macOS-nél nem erőltették meg magukat...

válasz erre

Harder

5 éve, 6 hónapja és 27 napja

iPad OS rohadt jó lesz. Már csak egér támogatás kéne bele, hogy hasonlítson arra aminek próbálják eladni.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 6 hónapja és 27 napja

Nagyon sok apró változás van minden rendszeren, és ami mindenképp pozitívum, hallgattak a felhasználókra, az iOS-be rengeteg olyan dolog került, amit akart már rég a nép, az iPad OS meg már nagyon nagyon kellett. Ez ügyes frissítés volt most.

válasz erre

Fikarc

5 éve, 7 hónapja

iOS dark mode. Sokak imája hallgattatott meg! röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 7 hónapja

A legnagyobb: iPad OS, ez óriási lépés.

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 7 hónapja

Keményen megborult egy-két ár! meglepett smiley

válasz erre

betyár

5 éve, 7 hónapja

iPad os nagyon menő meg a watch is de az a sajtreszelő hogy néz ki.. ennél még a kuka is jobb.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 7 hónapja

Azért durva erőgép lett ez a gigantikus sajtreszelő! röhögő smiley

válasz erre

Levi87

5 éve, 7 hónapja

Mac Pro ritka beteg áron van, ahogy a monitor is. Egy talp 1000 dollár? röhögő smiley röhögő smiley röhögő smiley

válasz erre