Asus Zenfone 3 teszt

2016. október 29.
49.1991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A tajvani ASUS-t évekkel ezelőtt még csak egy tipikus számítógépes hardvergyártónak tartották a felhasználók, aztán 2014-ben a CES alkalmával lerántották a leplet az első ZenFone szériáról, amivel sokakat megleptek. Akkoriban külsőre még jóval nagyobb különbségek voltak a mobilok között, az ASUS pedig kialakított egy saját formavilágot, a belsőt pedig visszafogott hardverek és egyedi szoftveres felület jellemezte. Jelenleg a harmadik szériánál járunk, a kínálat pedig talán mostanra vált olyanná, mint ahogy azt az első generációnál tervezték. Nagyjából egységes külső, többféle méret, néhol egyedi funkciók, versenyképes hardver és még mindig egyedi külső jellemzi a legújabb generációt.


Nálunk talán az egyik legjobban eltalált kombináció vendégeskedett, hiszen tesztalanyunk egy 5,5 hüvelykes zafírfekete ZenFone 3, melynek bizony rengeteg riválisa van a piacon, amit nem feltétlenül a belepakolt hardvereknek köszönhet. Amikor az első ZenFone család kijött, még nem igazán voltak "Flagship Killer" telefonok, mára azonban a tesztalany árát és tudását elnézve már óriási a verseny, de ennyire azért ne szaladjunk előre.


Külső és csomagolás

Manapság a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a körítésre, hiszen ezzel is meg tudják magukat különböztetni a többiektől. Az ASUS azonban nem variálta túl a dolgot, egy igényes fekete dobozba zárta a készüléket, melyben a leírás alatt már csak a töltőt, a hozzá tartozó kábelt és a headsetet találjuk meg. Mondjuk egy átlátszó tok költséghatékony, ám örömteli ajándék lett volna a részükről, amivel egy szintet simán ugrottak volna a "körítés versenyében".

A tok kapcsán nem véletlenül említettem az átlátszó megoldást. A készülék ugyanis kimondottan jól néz ki, prémium érzetet kelt és büszkén mutogatnánk másoknak. Volt szerencsém előző ZenFone modellekhez is, melyek után a ZenFone 3 egyértelműen egy magasabb szintet képvisel a minőség terén. Recsegésnek és ropogásnak nyoma sincs, masszív, jó arányokkal megáldott készülékről beszélhetünk, melynél az üveg és a fém párosa szinte összeolvad.

Se nem túl nagy, se nem túl kicsi az 5,5 colos Zenfone 3

Se nem túl nagy, se nem túl kicsi az 5,5 colos Zenfone 3


Az antennacsíkokat sikerült a felső és az alsó keretre korlátozni, ahol még talán jól is mutatnak, a gombok terén pedig nem variálták túl a dolgot. A készülék bal oldalán csak a két SIM fogadására alkalmas rekeszt találjuk meg, vele szemben pedig a ki/be kapcsolásért és a képernyő lezárásáért felelős gombot, illetve a hangerőszabályzót találjuk meg. Az alsó részen elhelyezkedő multifunkciós USB Type-C konnektor alkalmazása örömteli, a jack-csatlakozó pedig megmaradt és a készülék felső részén kapott helyet.

Az USB csatlakozó mellett találjuk a hangszórót is, mely csak az egyik oldalon található meg, tehát semmiképpen sem sztereó, viszont a készülék belsejében állítólag komoly hangtechnika kapott helyet. A külső kapcsán még megjegyezendő, hogy ha nem vigyázunk, akkor viszonylag könnyen kicsúszhat a kezünkből a készülék, így tényleg érdemes legalább egy átlátszó, gumis tokot rátenni.

Itthon Zafírfekete (Sapphire Black), Holdvilágfehér (Moonlight White) és Csillogó arany (Shimmer Gold) színekben találkozhatunk a készülékkel, melyek közül egyértelműen a tesztalanyunk a legférfiasabb, viszont mindhárom modellnél sikerült eltalálni a prémium érzést és a fém/üveg összhangot.


Kijelző

Ahogy említettem, nálunk az 5,5 hüvelykes modell járt, melynek Super IPS+ panelje Full HD felbontású, vagyis 1920 x 1080 pixelt jelenít meg. Készítettek belőle egy 5,2 hüvelykes változatot is, mely összességében alig tér el a nagyobb testvértől, így a női felhasználóknak talán az jobb választás lehet.

Rengeteget javult a kamera és a hozzátartozó szoftver

Rengeteget javult a kamera és a hozzátartozó szoftver


Maga a kijelző egyébként nagyon jó minőségű, a színei kellően természetesek, a szövegek kellően élesek és pixelekkel sem találkozunk. A felsőbb szegmensekben is belefuthattunk abba, hogy fényesebb helyeken szinte olvashatatlan a kijelző, ez azonban nem igaz a ZenFone 3-ra. Kint is és bent is széles látószögben kínál éles megjelenítést az újdonság. Érdekesség, hogy a kijelzőt oleofób (olajat, zsiradékot taszító) bevonattal látták el, vagyis a szokványosnál kevésbé érzékeny az ujjlenyomatokra, a kérdésem már csak az lenne, hogy a hátulján miért nem sikerült ezt megoldani?


Hardver

A hardver továbbra is a mobilok egyik legmeghatározóbb pontja, manapság azonban nem áll olyan távol egymástól az alsóbb és a felsőbb szegmens, így a gyártók bátran kísérletezhetnek a középkategóriában. Az ASUS neve sokáig egyet jelentett az Intel Atom processzorokkal szerelt mobilokkal, mely egy érdekes párosítást volt, de jól láthatóan nem működött igazán. Ennek megfelelően a ZenFone 3-as szériánál már a piac többsége által használt Qualcomm chipkészletre építkeztek.

A neves gyártó palettájáról a nyolcmagos, 64-bites Snapdragon 625-re böktek rá, melyhez egy Adreno 506-os grafikus megoldás társul. Ez a chipkészlet erősen középkategóriás, viszont az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nyugodtan rá lehet bízni egy készüléket, pláne akkor, ha mellé 4GB rendszermemória társul. Érdemes megjegyezni, hogy a kisebb, 5,2 hüvelykes modellben is ez a chipkészlet dolgozik, de ott 3GB RAM támogatja. A tárhely kapcsán is van némi különbség a két modell között, hiszen esetünkben 64GB-os háttértárról beszélhetünk, míg a kisebb modell "csak" 32GB-ot tud felmutatni. Szerencsére mindkét modellre igaz, hogy microSD-vel 2TB-ig bővíthetjük.

A 4G/3G támogatás, a GPS, a WiFi/Bluetooth páros és az FM rádió sem számít manapság extrának, sőt utóbbi kivételével inkább a minimumról beszélhetünk. A készülékház alatt a nagyobb modellben egy 3,000 mAh-es nem eltávolítható akkumulátor kapott helyet, mely a hatékony chipkészletnek köszönhetően bőven elegendőnek tűnik, a kisebb változatban pedig egy 2650 mAh-es egység dolgozik.

Az üzemidő terén tehát általános felhasználás mellett bőven megkapjuk az egy napot, viszont ha a munkánk során is sokszor kerül elő, sokat kell böngészni, telefonálni vagy levelezni, akkor könnyen lehet, hogy otthon már hamar a töltőre kell tennünk és nem érünk rá csak éjszaka tölteni.

Mindenhol a tipikus zen motívumok: a hátlapon...

Mindenhol a tipikus zen motívumok: a hátlapon...


Például egy ASUS külső akkumulátor ilyenkor mindig remek társ lehet, illetve a Qualcomm chipkészletnek hála a készülék támogatja a gyorstöltést. A Qualcomm kapcsán ezt Quick Charge-nak nevezzük, az ASUS pedig Fast Charging-nak hívja. A hardveres részhez sorolnám még a hátsó ujjlenyomat-olvasót, mely sok riválistól eltérően nem kerek, de így is jól használható. Gyors megoldásról van szó, melyet szinte minden tulajdonos örömmel használ majd. Azon lehet vitatkozni, hogy az előlapon vagy a hátlapon kényelmesebb e egy ilyen egység, mindkettőre van példa a piacon, az ASUS pedig egy ideje az utóbbi híve.


Rendszer és használat

A hardveres elemzésnél említettem, hogy erősen középkategóriás megoldásról beszélhetünk, de manapság ez már egyáltalán nem probléma. Az első bekapcsolás után gördülékeny és gyors rendszer fogad minket, mely az Android 6.0.1-re épül. A hírek szerint az összes ZenFone 3-as modell megkapja majd az Android 7.0 Nougat rendszert, illetve a ZenFone 2-es modellek közül is kiválasztanak majd néhányat a frissítésre, ami örömteli és akár a vásárlást meghatározó szempont is lehet, hiszen manapság talán ez az Android rendszer legnagyobb hibája.

A másik tipikus androidos hiba pedig nem más, mint a gyártók saját felülete. Ahány gyártó, annyiféle felület. Persze a mechanizmus minden esetben hasonló és különösebben egyik sem megtanulhatatlan, viszont kétség kívül jobban megdolgoztatják a hardvert és a felhasználókat is. A ZenFone 3 esetében az ASUS legújabb fejlesztéséről, a ZenUI 3.0-ról beszélhetünk, mely sokat fejlődött a korábbi megoldásokhoz képest, de még mindig nem tartozik a piac legjobbjai közé.

Maga a rendszer és annak funkciói természetesen megszokást igényelnek és onnantól kezdve már minden kézre áll, illetve az Android egyik erőssége a személyre szabhatóság. Az előre telepített applikációk számát szerencsére csökkentették a korábbi modellekhez képest, de még mindig akad néhány fölösleges dolog, ami nem csak az alkalmazásokra hanem a modulok néven futó widgetekre is igaz. Az ikonok egyébként kellően kidolgozottak, a lekerekített sarkok modernebb összhatást keltenek, a beállítások között pedig egyszerűen el tudunk igazodni.


Kamera

...és a gombokon is

...és a gombokon is


Manapság a hardverhez hasonlóan a kamerás képességek is sokat fejlődtek a középkategóriában, melynek minden nagyon örül. A legjobb kamera az, ami éppen nálunk van, egy okostelefon pedig szinte mindig kéznél van. Az ASUS látványos kampányt épített a ZenFone 3 kamerás képességére, annak viszont örülhetünk, hogy minden modellnél figyeltek erre, pedig a kínálatban akad olyan változat, mely kifejezetten erre épít, így ki voltunk téve annak a veszélynek, hogy a többinél nem fektetnek akkora hangsúlyt a fényképezésre.

A 16 megapixeles Sony IMX 298-es szenzort olyan riválisoknál is megtaláljuk, mint például a OnePlus 3 vagy a Xiaomi Mi 5, így jól látszik, hogy minőségi darabról van szó. Ezt igyekeztek az egyedi PixelMaster 3.0 technológiával és a villámgyors lézeres autófókusszal kiegészíteni, mely összességében egy kellemes csomagot kínál.

Normál körülmények között a fókusz valóban nagyon gyors, a képek egészen jó minőségűek, de sokszor nem olyan élesek, mint például a OnePlus 3 esetében. A különbségek vélhetően a feldolgozásnál jönnek elő, de egyáltalán nem vészesek, viszont a OnePlus 3 kapcsán is meg kell jegyezni, hogy a legjobbaktól elmarad, tehát a ZenFone 3 még egy kicsit távolabb áll az élmezőnytől.

A szoftveres támogatással nincsen gond, a manuális használatnál rengeteg mindent személyre szabhatunk. A rosszabb fényviszonyok mellett csodát ne várjunk, nem ez a legjobb esti mobil a piacon. Az optikai képstabilizátor viszont a fényképezésnél és a videózásnál is nagyon sokat segít, a HDR-mód pedig szintén mindkét esetben jól használható. Külön öröm a 4K videofelvétel, mely bizony elérte az erősebb középkategóriát is, jó látni, hogy az ASUS ebben egyáltalán nem maradt le, sőt az élmezőnyben jár.


Egyebek és összegzés

A beépített SonicMaster hangtechnika és a Smart AMP erősítő szintén nagy szerepet kap a ZenFone 3 reklámozásakor. A ZenFone 3 stúdió minőségű 24 bites/192 kHz-es lejátszójával rendelkezik, melyet a gyári fülessel meg se próbáljunk kiaknázni. Egy komolyabb fülessel a készülék valóban jól szól, bár hozzá nem teljesen értő átlagos felhasználóként nem ez alapján fogok készüléket választani, hiszen hangzásbéli gond manapság már csak nagyon kevés készülékkel van, jellemzően a legalsó szegmensben.

Az árakról azonban még érdemes beszélni, hiszen mindenhol, de főként itthon is ez az egyik legfőbb szempont. A kisebb (5,2 hüvelyk, 3GB RAM, 32GB) modell 120 000 Ft környékén vásárolható meg, míg az általunk is tesztelt, nagyobb és erősebb (5,5 hüvelyk, 4GB RAM, 64GB) változat 140 000 Ft-ba kerül.

Férfiként és kütyüimádóként is egyértelműen a nagyobb modellt választanám, de a női felhasználóknak és a kisebb készüléket kedvelőknek kiváló opció lehet a kisebb modell. Az ASUS okosan nyúlt bele a különbségekbe a felszereltséget és a hardvert illetően, így egyik választás esetén sem szenvedünk hátrányt.

A kijelző fényerejére sem lehet panaszunk

A kijelző fényerejére sem lehet panaszunk


Riválisok azonban szép számmal akadnak, méghozzá a veszélyesebb fajtából. Említettem már a Xiaomi Mi 5 és OnePlus 3 párost. Papíron mindkét modell erősebb és jobban felszerelt, a papírokat félredobva pedig szintén ezen a véleményen vagyok. Ami miatt azonban indokolt lehet a valamivel nagyobb árcédula a ZenFone 3-as család esetében, az a valódi prémium érzet, valamint a hazai bázis - ezekkel már közelítünk a "Flagship killer" élményhez.

Akinek a nyers erő és az ár/érték arány számít, annak a Zenfone 3 Deluxe ajánlható, a nálunk járt ZenFone 3 ilyen tekintetben nem jó választás. Aki azonban egy prémiumnak látszó, kellően felszerelt és korrekt készülékre vágyik, nyugodtan válassza a ZenFone 3-at bármely méretben és színben. Ha pedig nő, akkor mindenképp ajánlott készülék!
 

   %
   12 hozzászólás

   L.G.

   8 éve, 3 hónapja és 25 napja

   Nem esett szó a tesztben a DUAL SIM FOGLALATOKRÓL. Ha valaki tudna pontos leírást adni DUAL SIM FOGLALATRÓL nagyon meg köszönném. Mert az ASUS hivatalos oldalán a ZenFone 3 mid 3 márkáról azt olvastam hogy a MICRO SIM kártyát ne használjuk egyszerre a NANO SIM kártyával. De viszont mobil internetezéshez mindkét SIM kártya aktív lehet egyszerre és minkét foglalat tudja a 4G-t Nem látom át a logikáját az egész SIM kártya rendszernek. 2 db SIM kártyám van különböző szolgáltatótól és szeretném használni mindkét SIM kártyát aktívan egyszerre mint a ZenFone 2 ZE551ML -nél magyarán hívásokat fogadni és kezdeményezni mindkét sim kártyáról. Nagyon tetszik a ZenFone 3 Deluxe ZS570KL de ha csak egy sim kártya lehet aktív akkor le kell mondanom erről a telefonról. Köszi a segítséget. mosolygó smiley

   válasz erre

   Harder

   8 éve, 4 hónapja és 15 napja

   Nagyon minőségi, igazán prémium hatású. Megnézem majd valahol, mert teszt alapján nekem nagyon bejön.

   válasz erre

   Kisfaludy82

   8 éve, 4 hónapja és 16 napja

   Nagyon szép telefon, ma sikerült kézbe kapnom. Azt hittem csak a fotón ennyire gyönyörű, de nem, életben is az. Nagyon jó a fogása, gyors, éééés duplasimes! mosolygó smiley Már kellett, jövő hónapban veszem.

   válasz erre

   Kileah

   8 éve, 4 hónapja és 18 napja

   Kinézetre nagyon nagyon tetszik, csak hát az alma az alma... mosolygó smiley

   válasz erre

   PixelHero

   8 éve, 4 hónapja és 19 napja

   Eltohn írta:
   Nem tudom eldönteni hogy a Honor 8 vagy ez tetszik-e jobban. E kettő között mérlegelek most, mert árban mindkettő nagyon jó, de talán ebből a nagyobb verzió miatt jobb lenne venni, mert két év múlva úgyis az lesz a sztenderd. Nálam meg most addig kb kitart az új telefon majd.

   Tanácsokat tudnátok adni.... ? mosolygó smiley
   Én a helyedben a Honort választanám.

   válasz erre

   Eltohn

   8 éve, 4 hónapja és 19 napja

   Nem tudom eldönteni hogy a Honor 8 vagy ez tetszik-e jobban. E kettő között mérlegelek most, mert árban mindkettő nagyon jó, de talán ebből a nagyobb verzió miatt jobb lenne venni, mert két év múlva úgyis az lesz a sztenderd. Nálam meg most addig kb kitart az új telefon majd.

   Tanácsokat tudnátok adni.... ? mosolygó smiley

   válasz erre

   CharlieFirpo

   8 éve, 4 hónapja és 20 napja

   Ránézésre gyönyörű készülék, hardveresen valóban nem az élmezőny, de nem is oda szánják vélhetően. Nekem speciel jobban tetszik mint egy Galaxy S7 vagy akár az edge. Mivel elsősorban az a lényeg hogy amit látok, használok, az milyen esztétikai látványt nyújt (persze azért a megfelelő körítés kell bele), ezért nálam akár kötelező vétel is lehet, ha valahol meg tudom tapogatni. mosolygó smiley

   válasz erre

   betyár

   8 éve, 4 hónapja és 23 napja

   Elég korrekt készüléknek tűnik. Árban is tök jó és szerintem is felesleges egy Xiaomival vagy egy Oneplussal összehasonlítani. Inkább egy Honorral kellene.

   válasz erre

   Santonio

   8 éve, 4 hónapja és 23 napja

   Kinézetre nagyon bejön, és a ZenUI nekem mindig is tetszett. Azért nem látok realitást a OnePlus és Xiaomi összehasonlításnál mert ez hivatalos itthoni telefon, hivatalos itthoni garival. És ez nagyon nem mindegy.

   Kipróbálom majd valahol és ha a fényképező jó, akkor mindenképp meg fog érni nekem ennyit.

   A teszt egyébként tetszik, mindenre kitértél benne, csak a konklúzióval nem értek egyet - persze ez tök szubjektív dolog.

   válasz erre

   Tommy

   8 éve, 4 hónapja és 23 napja

   Gyönyörű telefon. Nekem a hardver is bejön, ennyiért meg főleg.

   válasz erre

   zender

   8 éve, 4 hónapja és 23 napja

   De komoly telefon lett ebből! meglepett smiley Emlékszem még az első Asus telefon próbálkozásokra hát ez azoktól mérföldekre van.

   válasz erre

   Levi87

   8 éve, 4 hónapja és 23 napja

   Szerintem nagyon megéri az árát. Gyönyörű készülék, és hardveresen sem rossz. Persze a Deluxe veri de az kétszer ennyi...

   válasz erre