Asus Zenbook UX305 teszt

2015. október 25.
5.5841
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a cikk a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Egy remek, Intel Core M-mel felszerelt ultrabook, ami a konfigurációhoz képest igenis pénztárcabarát.


Manapság ha valaki laptopot akar venni, hatalmas a kínálat, de ennek ellenére sokszor mégis nehéz olyan készüléket találni, ami tényleg beválik. Én is csak hosszas hezitálás után jutottam el odáig, hogy egy ZenBook UX305-öt vegyek. Végül azért döntöttem így, mert számomra nagyon fontos volt, hogy egy Full HD (1080p) kijelző mellett SSD is legyen a gépben ? lényegében valami korszerűt szerettem volna venni, aminek a konfigurációjára (és akár megjelenésére) évek után is azt lehet mondani, hogy ?na ez jó?. Igazából egy olyan eszköz kellett, amivel amellett, hogy lehet szórakozni (videót nézni stb.), nagyjából zökkenőmentesen lehet komolyabb feladatokat is elvégezni (gondolok itt a képmanipulálásra, vektorgrafikára és hasonlókra), de nem akartam egy túl drága valamit venni. A ZenBook UX305 tűnt a legjobb választásnak, mert amellett, hogy nagyon jó a hardver és a kialakítás, egészen pénztárcabarát is. Ha valakinek számít az ?unboxing? (kicsomagolás), vagy a ?mi van a dobozban?, akkor íme:

Töltő
USB-Ethernet átalakító
A szokásos papiros
Tisztítókendő
Egy kis táska, hogy ha épp nem használjuk a készüléket, legyen mibe tenni
Maga az UX305

A dobozban a kis toknak vagy táskának kifejezetten örültem, ugyanis amikor használaton kívül van a készülék, addig nem az asztalon áll és porosodik, valamint amíg nem sikerült az eszköz méreteinek megfelelő notebook-táskát találnom, ez tökéletesen megtette (most a táskán belül is rajta hagyom, hiszen csak egy tépőzár van rajta). Mindenesetre ideje rátérni arra, hogy a házon belül mit is találunk. Már a számok alapján is feltételezhetjük, hogy nem egy hétköznapi kis laptopról, hanem egy, az ultrabook kategóriába eső eszközről van szó. Jegyezzük meg, hogy az UX305-nek is van több változata, nálam egy Full HD-s 128 GB belső tárhelyes változat van (van QHD+ felbontású, 8 GB RAM-mal felszerelt, 256 GB-os és 512 GB-os kombináció is).Kijelző
13,3? / 1920x1080 px (Full HD) / Matt


Processzor
Intel Core M-5Y10c (0,8 GHz ? 2 GHz Turbo; 2 mag)


Memória
4 GB (DDR3) (/8 GB)


Belső tárhely
128 GB SSD (/256/512 GB)


Videokártya
Intel HD Graphics 5300


Portok
3 × USB 3.0, Micro HDMI, SD kártyaolvasó, Fejhallgató/mikrofon kombó jack


Kamera
1,2 MP (elöl)


Méretek
226 x 324 x 12 mm


Tömeg
1,2 kg


Ígért akkuidő
10 óra


Operációs rendszer
Windows 8.1 (frissíthető Windows 10-re) 

Nos, néhány dolog gyorsan szemet szúrhat bárkinek: a nagy pixelsűrűségű matt kijelző, a rengeteg port, a 12 mm-es ?vastagság?, az 1,2 kg-os tömeg vagy a 10 órás akkuidő. Ezekkel a tulajdonságokkal az UX305-öt könnyen egy Macbook Air vetélytársnak nevezhetjük, sőt, sokan nevezik is. Az is feltűnhet, hogy az UX305-öt ugyanaz a processzor működteti, mint az új, 2015-ös Macbookot, így ha valaki a teljesítményen gondolkodna, akkor akár ahhoz is hasonlíthatja. Nézzük meg ezeket a részleteket egy kicsit jobban.


KÜLSŐ
Ugyan a táblázatban ezt nem emeltem ki, de a készülék fémborítást kapott, viszont emellett tényleg pehelykönnyű és borzasztóan vékony is. Egy kézben egyszerűen meg lehet tartani és a kijelző sem mozog ide-oda, mégis fel lehet hajtani egy kézzel. Apróbb észrevétel, ami nekem (is) szemet szúrt, hogy ha teljesen kinyitjuk a készüléket, akkor a kijelző alja támasztja a notebookot a négy kis gumitalp helyett. Ez kemény felületeken gyakori használat és nyitogatás során akár problémás is lehet, de egyelőre még nem találkoztam bármi ilyesmivel (gumis a kijelző keretének széle) - a laptop egyébként nagyon stabilan megáll. Visszatérve a fémvázra: az UX305 külseje egyszerűen gyönyörű, egyetlen észrevételem az volt, hogy a hátlapot nagyon könnyű összemaszatolni ? ha valaki úgy nyitja ki, hogy ahhoz is hozzáér, akkor szinte biztos, hogy pár (sőt, akár az első) alkalom után ott marad a nyoma (persze le lehet tisztítani).

A 12,3 mm vastagság annyi tesz, hogy amikor meglátják a kezemben, rögtön mindenki azzal kezdi, hogy "hű, ez de vékony". Igen, és talán a káva nem olyan vékony, mint egy Dell XPS 13-on, mégsem túl vastag, így kinyitva is egy egész kellemes látványt nyújt.
KIJELZŐ
Beüzemelés után a következő szembetűnő dolog a kijelző: Full HD és matt. Ez már tényleg egy olyan kijelző, aminél erőlködni kell, ha az egyes pixeleket keresem ? nagyon éles. Azonban többen lehet, hogy ha a felbontást (illetve a pixelsűrűséget) nem is, a méretét kifogásolnák, hiszen itt csak egy kisebb, 13,3?-os megjelenítőt kapunk. Mindenesetre nagyon szép és véleményem szerint több komolyabb feladattal is el lehet boldogulni egy ekkora kijelzőn (nekem legalábbis sikerült). Külön pozitívumként azt is kiemelném, hogy a kijelző matt, ami tényleg rengeteget tud javítani a láthatóságon.


PORTOK, CSATLAKOZÁS
Jöjjenek a portok: ez az a rész, ahol az UX305 ténylegesen lealázza az új, egy darab USB-C porttal felszerelt Macbookot. Három USB 3.0-s port (kettő bal oldalt és egy jobb oldalt), egy Micro HDMI, sőt még egy teljes SD kártyaolvasó is helyet kapott rajta. A hiányzó Ethernet portról úgy gondoskodott az ASUS, hogy a készülékhez mellékelt egy USB-Ethernet átalakítót, így ha valakinek nincs WiFi elérése, de van a közelben Ethernet kábel és hozzá internetelérés, akkor ahhoz is csatlakozhat. Így (az előbb emlegetett, egyébként is mellékelt átalakító mellett) nem hinném, hogy bárki külön adapterekért szaladgálna. Még ha egeret és egy pendrive-ot is használok, akkor is marad egy szabad USB portom. Ami hiányzik, az egy Micro HDMI átalakító (amit nem nehéz beszerezni). Ha választani kellene ez és az Ethernet-átalakító között, inkább maradjon az utóbbi.
A FINOMSÁGOK
Ide tartoznak a magától értetődő dolgok: 4 GB RAM és 128 GB SSD tárhely. Ez bőven elég mindennapi használatra, és ha valaki sok programot használ, akkor sem kell aggódnia a tárhely vagy a memória miatt. Persze ha valaki több száz megás Photoshop-fájlokat vagy rengeteg nyers képfájlt szeretne tárolni, akkor érdemes elgondolkodni egy külső merevlemezen, bár a legtöbb ember számára a 128 GB bőven megteszi. Ha valakinek ez nem elég, és azt szeretné, hogy az a plusz tárhely a gépben legyen, akkor kaphatók nagyobb belső tárhellyel rendelkező változatok is (256, illetve 512 GB-os SSD).

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kitérni az akkuidőre. Az ígért 10 órát tényleg jól tartja a készülék, komoly erőforrás-igényű munkával sem hinném, hogy bárki egyhamar lemerítené. Diákoknak például ez több, mint elég, hiszen ha valaki előadáson nem papírra szeretne jegyzetelni, akkor biztos vagyok benne, hogy töltés nélkül is elviheti akár 3 nap is (mondjuk úgy, hogy szabadidejében nem filmet vág és játszik rajta).


BILLENTYŰZET
Az UX305 billentyűzetét nagyon kényelmes használni, és nagyon csendes is. A kialakítással nagyon meg vagyok elégedve. Numerikus padot nem kapunk, hiszen ahhoz egy kicsivel több hely kellett volna (amihez nem rossz, ha már nagyobb kijelző is jár), viszont a többi billentyű így elég nagy, aminek következtében könnyű használni.


HANG
Talán nem ez a laptop lesz a következő hangszóró egy buliban, ugyanis nem épp a leghangosabb, de a hangzása az "egész jó" kategóriába sorolható (már egy laptophoz képest). Aki zenét hallgat és közben dolgozik vagy játszik, valószínűleg fejhallgatóval fogja azt tenni, egy-egy videó megtekintéséhez vagy a szobában pakolászás közbeni zenehallgatásra azonban tökéletesen megfelel, és nem recseg. A hangszórók elhelyezése miatt érzékelhetően halkabbnak tűnik a laptop, ha nem magunk felé van fordítva.
TELJESÍTMÉNY
Ha valaki a processzorra tett említést hiányolta az előbbi kis hardverösszegzőből, akkor elmondom: emiatt a rész miatt hagytam ki. Amit a processzorral kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni az az, hogy ez egy ventilátor nélküli (fanless) processzor. Ennek előnye és hátránya is van. Az előbbi az az, hogy az UX305-nek nincs semmi hangja, ha tiszta csendben bekapcsolom, akkor sem hallok semmit. A hátrány viszont az, hogy könnyebb felmelegíteni, mint az i-s (i3, i5, i7) processzorral rendelkező gépeket, hiszen itt ?csak? hőelvezetés van. A melegedéssel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy én ezt elsősorban nagyobb programok telepítésekor, illetve töltés közbeni komolyabb munkánál tapasztaltam (különösen a billentyűzet felett a jobb-felső sarokban érezhető). A processzor egyébként nagyon is hatékony, nem kell megijedni a "csak 2 GHz-től", még egy Photoshop is szinte zökkenőmentesen képes nagyobb fájlokkal dolgozni (egyes hatások, szűrők leképezéséhez azonban észrevehetően több idő kell). Példaként egy 2000x2000 pixeles albumborító fájlt hoznék fel, ami rengeteg, eredetileg nagyobb felbontású réteget tartalmaz: az objektumok áthelyezése, transzformálása, stílusok szerkesztése is nagyon simán ment. A ?trükk? mindössze annyi, hogy a Core M processzorok alapjáraton egy alacsonyabb (jelen esetben 0,8 GHz-es) órajelen működnek, viszont ha szükség van egy kis plusz lóerőre, akkor egy egészen magas órajelre fel tudnak pörögni (a Core M 5Y10c 2 GHz-ig megy fel). Szerkesztésnél (elsősorban szöveges tartalom) és hétköznapi használatnál (internetezés) nem kell 20 percenként ott hagyni a gépet, nem fog felmelegedni. Persze ha valaki komoly, mondjuk 4K felbontású filmvágást szeretne folytatni, az lehet, hogy egy idő után tapasztal majd némi melegedést.

Ha valaki kíváncsi a töltési időkre is: a modern alkalmazások tényleg pillanatok alatt betöltenek (Zene, Tubecast, Időjárás, Facebook ? ezeket használom legtöbbet), az Office néha-néha addig sem jut el, hogy lejátssza az Office logó animációját, mert addigra megnyílik az adott alkalmazás. A Photoshop több külső beépülővel és egy rakat extra betűtípussal 10-15 másodpercen belül betölt és használható. (Ebben természetesen nagy szerepe van az SSD-nek is)
OPERÁCIÓS RENDSZER
Ott van még a rendszer is. Az UX305 egy előre telepített Windows 8.1-gyel érkezik, ami már előre nagyon jól be van állítva (persze az első indítási beállításokon ugyanúgy végig kell menni, bár ezt inkább a jó, mint a rossz kategóriába sorolnám). A bekapcsolási ideje (a gomb megnyomásától a bejelentkező képernyőig eljutás) 4 másodperc (ennyit tesz a Windows 8 ?gyors rendszerindítás? funkciója), bejelentkezés után azonnal használható is. Ez hideg indítás (cold boot, tehát például újraindítás) esetén olyan 6 és 8 másodperc közé esik. Az előző, 4 másodperces indításnál nem szokott megjelenni a Windows 8 forgó töltésjelzője sem.

Működés tekintetében a Windows 8.1 nagyon is jól teszi a dolgát a gépen, eddig semmilyen, a rendszerhez köthető problémával nem találkoztam és meglepően kényelmes használni ? annak ellenére, hogy sokan ?csak táblagépre való? rendszernek nevezik.

A gép jelenleg is külön víruskereső nélkül fut (Windows Defender fut rajta), ugyanis egyrészt a böngészőkbe telepített megfelelő extra védelemmel, másrészt pedig kellő odafigyelés mellett nincs is ilyesmire szükség.
EXTRÁK
Az UX305, mint minden más, nem a Microsoft Store-ból vásárolt és ?Signature Edition? jelzéssel ellátott laptop is hoz néhány előtelepített szoftvert, alkalmazást. Ezek többségét az első indítás után el is távolítottam, hiszen nem volt rájuk szükségem (pl. a McAfee vírusirtóra sem). Miután ez megtörtént, a megmaradt szoftverek között volt az ASUS Smart Gestures nevezetű alkalmazás, amely hihetetlenül megkönnyíti (és talán-talán meg is szeretteti) a Windows 8.1 használatát ? többek között ezért is nem váltottam még Windows 10-re. A Smart Gestures olyan gesztusokat tesz használhatóvá az amúgy is nagy érintőpadon, mint amiket érintőképernyőn használnánk. Ott van a jobbról befelé pöccintés a Charms Bar előhívásához, a balról befelé pöccintés az alkalmazások közti váltáshoz és még sok hasonló (és persze a tipikus, másutt megszokott gesztusok is, mint a két ujjas görgetés). Ez a kezdőképernyőt is könnyen használhatóvá teszi.

A kameráról nem tettem említést, főleg azért, mert nem sok mondanivalóm van azzal kapcsolatban: nem túl zajos a kép és én azt vettem észre, hogy amint bekapcsol, a kis fehér fényű lámpa mellette rögtön világítani is kezd, ami néha-néha zavaró is lehet, főleg azért, mert nem sokkal van a kijelző felett.

A további extrák közé sorolnám az előbb említett nagy érintőpadot, amin már tényleg kényelmes dolgozni. Többször volt, hogy egér mellett akkor is az érintőpadhoz nyúltam, mert volt, hogy egyszerűbbnek és kényelmesebbnek tűnt arról dolgozni. Hogy hátrányt is mondjak, az érintőpad felülete kicsit fémes, így nem teljesen száraz kézzel furcsa és nehézkes használni.

Ott van még az USB Charger+, amely egy, a felhasználó által meghatározott töltöttségi szint felett lehetővé teszi a laptophoz csatlakoztatott eszközök gyorstöltését. Akinek például olyan okostelefonja van, amely támogatja ezt a lehetőséget, az talán örülni fog, hogy erre is van lehetőség (bár én inkább hálózatról tölteném az eszközeimet, mintsem a laptopról, amit úgyszintén tölteni kell ? kivétel persze a vészhelyzet, amikor a telefonnal ellentétben a laptop töltöttségi szintje magas).

Érdemes külön megemlíteni a kis lámpákat: nagyon okosan vannak kitalálva és elhelyezve, és nem is túl fényesek. Jobb oldalt mindössze kettő van, egy fehér fényű, amely egyfajta állapotjelző (bekapcsolva vagy alvó állapotban van-e a számítógép), és egy piros-zöld lámpa, amely hálózati erőforrás esetén jelzi, hogy megfelelő-e (95% feletti) a töltöttségi szint. Ez alacsony töltöttség esetén is felvillan. További állapotjelző lámpákat (három darab) a billentyűzeten találunk: a bekapcsoló (power) gombon, a Caps lockon és a repülés mód billentyűjén. Az első pontosan ugyanúgy működik, mint a jobb oldalt lévő állapotjelző, a másik kettő működése értelemszerű.


NEGATÍVUMOK
Természetesen semmi sem tökéletes, így az UX305 sem. Az alábbiakban néhány olyan dolgot, tényezőt említek majd meg, amik esetleg szemet szúrhatnak egy felhasználónak.

Billentyűzet háttérvilágítása: ilyen sajnos nincs az UX305-ön, így az éjjeli baglyok számára ez akár egy ?dealbreaker? hiányosság is lehet. Engem nem zavart túlságosan, általában nappal, vagy nagyjából este 9-ig használom a készüléket és ugyan a kijelző nem fogja kellően megvilágítani a billentyűzetet (főként, hogy az én laptopom sötétszürke kivitelű), talán nem ez a legfontosabb dolog egy hordozható számítógép esetében (tisztelet a kivételnek). Ide tenném azt az észrevételt is, hogy a világító billentyűk (caps lock, F2/repülés mód, bekapcsoló gomb) fénye kilátszódhat a billentyű alól, így úgy tűnhet, mintha belátnánk a közelében lévő billentyűk alá. Ismét, ez engem egyáltalán nem zavar és inkább csak sötétben vehető észre.

A pixelsűrűség következményei: mivel ez egy (viszonylag) nagy pixelsűrűségű kijelzővel rendelkező gép, a Windows alapértelmezés szerint úgy van beállítva, hogy felnagyítsa a képernyőn megjelenő elemeket. Ezzel sok alkalmazásban nincs gond, de vannak olyanok, amik nem kezelik jól (vagy egyáltalán nem támogatják) ezt a funkciót. Ennek következtében vagy nagyon apróak lesznek a képernyőelemek (lásd: a Photoshop 200%-os nagyítása túl nagy, az eggyel kisebb a 100%-os, amit érintőpaddal szinte lehetetlen használni, mert annyira kicsik az elemek) vagy csúnyán elmosódik az ablak tartalma (lásd: Skype asztali verziójának több ablaka). Ez esetenként nagyon is zavaró tud lenni, de tény, hogy nem igazán az ASUS vagy közvetlenül a Microsoft (kivétel a Skype esete, mert ott igen) a hibás ezért, hanem a fejlesztők, akik nem vették figyelembe ezt a lehetőséget. Mindenesetre az Office, az összes modern alkalmazás, a Windows felület és sok másik szoftver is megfelelően (tű élesen) jelenik meg. Ne ijedjen meg ettől senki, én is csak itt-ott botlok bele ilyen ablakokba (ami azt jelenti, hogy ha pl. kevésbé ismert szoftvert telepítek).

A grafikus illesztő: kis kutakodás után kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinél egy-két esetben (főként alacsony töltöttségi szinten, de akkor sem mindig) összeomlik az Intel kártya illesztője. A problémáról többen írtak, a videokártyához egyelőre nincs frissítés, de remélhetőleg orvosolni fogják a problémát. Az ilyen esetek elkerülésére azt javaslom, hogy ne 20-30%-os töltöttség mellett kezdjünk el akkumulátorról játszani. A probléma oka egy-egy modern alkalmazás is lehet: az általános Intel illesztőprogramok már kaptak egy frissítést, mely kijavított egy hibát, aminek következtében ?egyes modern alkalmazások használata közben összeomlott az illesztőprogram?. Én ezt akkor vettem észre, amikor egy modern alkalmazást akár 10 vagy több percre is a tálcán hagytam és közben pl. a Google Chrome-ot használtam.

Talán ezeket említhetném meg az UX305 esetleges gyengéiként. Ha valaki aggódik és a garancia is érdekli, akkor az ASUS elindított egy programot, melynek keretében ha regisztráljuk készülékünket (természetesen díjmentesen), akkor ha a vásárlástól számított egy hónap és egy év között elromlik, nem csak a szervizelést állják, de a készülék teljes árát is visszatérítik. A hagyományos garancia az UX305 esetében két év. Az UX305 (4GB RAM/128 GB SSD/Full HD) ára 200-230 ezer forint körül mozog.
ÖSSZEGZÉS
Ha valaki egy olyan ultrabookra vadászik, ami tényleg nagyon vékony és jól bírja a strapát, de mindemellett a kategóriájához képest olcsó is, akkor az Asus Zenbook UX305 egy nagyon jó választás lehet. Ahogy korábban mondtam, ezt egy nagyszerű és mégis (akár sokkal) olcsóbb Macbook Air vagy 2015-ös Macbook alternatívának is nevezhetjük, én nagyon meg vagyok vele elégedve. 200-230 ezer forintért egy nem mindennapi megjelenésű és kifejezetten erős gépet kapunk, amin akár olyan játékokkal is lehet játszani, mint a League of Legends. A gamer laptop kategóriába így azért nem sorolnám, de mégis rengeteg dologra lehet használni. Nyilván ha valaki csak egy egyszerű laptopot szeretne, amin lehet böngészni, akkor számára nem ebben az árkategóriában lesz az ideális választás.
 

      %
      nincs még hozzászólás