Asus ZenBook Flip S (UX371) teszt - mindegy merre hajtod

2020. november 18.
66.1871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Az Asus nem is olyan régen robbantott egy nagyot a laptopok piacán a ZenBook Duo-val és ZenBook Pro Duo-val már ami a kijelzővel kapcsolatos dolgokat illeti. A különleges ScreenPad Plus technológia megosztotta a felhasználókat és nyilván a felsőbb szegmensbe érkezett, nemrég azonban, ha nem is ilyen különleges mérnöki megoldással, de egy nagyon ígéretes vonalon indult el a tajvani gyártó. Ennek egyik legkülönlegesebb alanyát tettük a tesztasztalunkra, az eredményeket pedig az alábbiakban osztjuk meg veletek.


Szeptember elején leplezte le az idei év második felére szánt laptop újdonságait a gyártó, amiről természetesen mi is beszámoltunk, de akkor még nem kapott akkora nagy figyelmet mai tesztalanyunk az új ZenBook Flip S (UX371), melynek néhány különlegessége közül egyértelműen a kijelzője az, amire érdemes odafigyelni.

A Flip széria egyébként nem egy új vonal az Asus-tól, igen régóta tartják fent ezt a családot a 2 az 1-ben gépeknek, vagyis azoknak, amelyeknek a kijelzőit teljesen hátra lehet fordítani annak érdekében, hogy az érintőképernyővel és az új felállással egy táblagépszerű élményt kapjunk.

Hardver

Mielőtt kitérnénk a kijelzőre, érdemes azért végigfutni a gép hardveres specifikációin, hiszen nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a gyártó nem hozott nagy kompromisszumokat a különleges kijelző miatt. Ahogy a szeptemberi bemutató alkalmával is említettük az új megoldások többsége a 11. generációs Intel processzorokra épül, vagyis a Tiger Lake széria duruzsol a tesztalanyunkban annak minden újításával.

Kiváló hangon szólnak a harman / kardon recsegők

Kiváló hangon szólnak a harman / kardon recsegők


Nos, az Intel kapcsán az elmúlt években többször felmerült már, hogy érdemi fejlesztéseket nem végeznek, igyekeznek a lehető legtöbbet kisajtolni a már jól bevált platformjukból és azt kell mondjuk, hogy ez jelen esetben sincs nagyon másképpen, de azért itt a teljes csomagot nézve nem panaszkodhatunk.

A gép kétféle processzorral érkezik, hiszen Intel Core i7-1165G7 és Intel Core i5-1135G7 közül választhatunk. Mindkét processzor négymagos, a különbség az alap és a boost órajelekben keresendő, hiszen ott 0.3GHz-et ver az i7 az i5-re.

Nálunk az erősebb modell járt teszten, de a hazai boltok kínálatában egyelőre csak az i5-ös változat érhető el, viszont már ennyiből is kitalálhatjátok, hogy ez nem kell hogy bárkit is visszatartson a vásárlástól. A napi teendőkhöz, irodai vagy internet-alapú munkákhoz mindkét processzor tökéletesen elegendő lesz, pláne az 512GB-os villámgyors PCIe SSD-vel és a minimum 8GB memóriával.

A 4K-s kijelző komoly megjelenítésre képes. Itt 150%-on van, mégis két teljes weblap fér meg egymás mellett kényelmesen.

A 4K-s kijelző komoly megjelenítésre képes. Itt 150%-on van, mégis két teljes weblap fér meg egymás mellett kényelmesen.


Az újabb Intel processzorok nagy újítása azonban az Intel Iris Xe grafika, melyről már a megjelenés előtt is nagyon komoly állítások szivárogtak ki. No persze csodákat azért mi sosem vártunk, mégiscsak egy integrált gpu-ról beszélünk, de tény, hogy korábban sok dicséretet nem kaptak az Intel beépített fejlesztései.

Az új Xe chip sem éppen egy gamer kártya, de nagyjából a megjelenés előtt is azt várhattuk tőle, hogy felveszi a versenyt az NVIDIA GeForce MX széria tagjaival, melyek elegendőek voltak arra, hogy a régebbi játékokkal vagy akár viszonylag újabbakkal is limitált grafikai beállítások mellett tudjunk egy kicsit szórakozni.

Játék előtt tehát mindenképpen érdemes maximum a közepes, de inkább az alacsony grafikai beállításokat választani, illetve azt rögtön el kell felejteni, hogy a 4K-s kijelzőt ilyen téren ki tudjuk használni. Nyilván ez azért van, mert egy rendkívül vékony, mindössze 13,9mm-es házról beszélünk a gép súlya pedig alig több mint 1kg.

A billentyűzet kifejezetten kényelmes gépelést tesz lehetővé

A billentyűzet kifejezetten kényelmes gépelést tesz lehetővé


Az Asus több használati módot konfigurált be, mely egyébként főként processzort szabályozza, de a lényeg az, hogy nem ez a legjobb konstrukció ahhoz, hogy az Xe chipben rejlő erőt maximálisan kiaknázzuk.

Persze el lehet szórakozni a népszerűbb eSport címekkel 30-60 fps körül, illetve azt se feledjük el, hogy a Thunderbolt csatlakozásnak hála külső grafikus kártya is köthető a gépre, de annak, aki heti 1-2 óránál többet kíván játszani, biztosan nem ez a legjobb választás.

Kijelző

Végre elértünk a ZenBook Flip S (UX371) talán legkülönlegesebb pontjához, a kijelzőhöz. Az Asus ugyanis egy 13,3 hüvelykes 4K-s (3840 x 2160-pixel) OLED panelt pakolt a gépbe, mely természetesen érintőképernyő is egyben és a csomag részét képező elegáns, fekete stylus-t is kezeli, így gyors jegyzeteléshez táblagép módban például kiváló.

A kijelző valóban gyönyörű egy átlagos laptop mellé állítva, a színek élénkek és a fényerő is átlagon felüli, de 2020-ban talán nem kell már részletesen kitérni az OLED technológiára.

Sátrazni is lehet vele...

Sátrazni is lehet vele...


A kijelző kapcsán érdemes még megemlíteni a Pantone és a VESA DisplayHDR 500 True Black hitelesítéseket, illetve a 100%-os DCI-P3 színskála lefedését. Ezek több szempontból is iránymutatóak lehetnek, hiszen a közösségi médiában aktív felhasználók például kimagaslóan jó körülmények között tudják szerkeszteni a fotóikat, illetve a munka utána videós tartalmak fogyasztása is remek vizuális élményeket hozhat.

Itt térnénk ki a gép 2 az 1-ben mivoltára is. Sokan továbbra is megkérdőjelezik, hogy van e értelme ennek. Nos, ezt nem mi fogjuk eldönteni, de az biztos, hogy egy ilyen könnyű és minőségi vasnál ez csak egy kellemes extra.

A stylus jól használható, a kijelző gyönyörű és reszponzív, így igazából semmi sem hátráltatná a tabletként való használatot a Windows rendszer idegesítő marhaságain és úgy általában a felhasználói kedvtelenségen kívül. Viszont ennek a megoldásnak köszönhetjük például a "sátor" vagy általunk csak "teljes kijelzőnek" nevezett módokat, amik prezentációkor vagy tartalomfogyasztáskor jöhetnek jól.

...és használhatjuk szinte tabletként is

...és használhatjuk szinte tabletként is


Egyebek

A csatlakozókra mostanság érdemes külön kitérni, de szerencsére itt vészesen nagy hiányról nem számolhatunk be, sőt örömteli volt látni, hogy egy HDMI is elfért a hagyományos USB-A és és két USB-C csatlakozó mellé. Mindkét C-port alkalmas töltésre és ahogy már említettük a Thunderbolt 4 képességeit különféle kiegészítőkkel és akár külső VGA-val is kihasználhatjuk.

Továbbá a laptop támogatja a WiFi 6-ot és Bluetooth 5.0-val is rendelkezik, de ez el is várható egy ilyen géptől. Jack-csatlakozó nincs rajta, de talán ezt manapság nem sokan fogják már hiányolni. A hangzásvilág kapcsán pedig megemlítenénk, hogy a hangszóró meglepően jól szól. Nyilván nem egy komoly rendszer, de a gép adottságaihoz képest kimagasló és az esti filmezéshez, sorozatok nézéshez is kiváló.

Kifejezetten szép példány lett az Asus ZenBook Flip S, mindenhol szépen mutat

Kifejezetten szép példány lett az Asus ZenBook Flip S, mindenhol szépen mutat


Összegzés

Az új ZenBook Flip S (UX371) jelenleg 450 000 Ft környékén érhető el itthon, 512GB SSD-vel, 11. generációs Intel Core i5-tel és 8GB memóriával. Ebben már benne van a 4K-s OLED panel, a stylus és figyelembe kell vennünk a prémium minőséget.

Ez így szerintünk egy nagyon jó vétel azok számára, akik a mindennapi feladatokhoz keresnek egy átlagon felüli gépet, amivel bárhol büszkén megjelenhetnek és munka után az alapvető szórakozási igényeket is átlagon felüli minőségben élvezhetik.
 
 • Extrák
  9
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  9

Megvételre ajánlott

85%
9 hozzászólás

Kisfaludy82

3 éve, 4 hónapja és 10 napja

szako írta:
Nemrég vettem egy ilyen készüléket. A fő cél az asztali gépem kiváltása volt, mivel hamarosan várhatóan sokat fogok utazni (ha lecseng végre a járvány), és a munkavégzéshez szükségem lesz egy számítógépre a kezem ügyében.
Emiatt az ultrakompakt szegmens jöhetett szóba elsősorban, szükséges volt, hogy a gép bírjon némi gyűrődést, legyen benne elég kraft, és akár évekig ki tudjon szolgálni.
Mivel a telefonom és a tévém is OLED kijelzős, adta magát, hogy a laptopom is ilyen legyen.
A HP Spectre x360 13 és az Asus ZenBook Flip S között vacilláltam, végül utóbbi mellett döntöttem, elsősorban mert árban jóval a HP alatt volt. (Hatszámjegyű különbséggel.)

Nem tudom, miért mondják, hogy a 4K overkill egy 13.3"-os kijelzőn. A negyedekkora telefonom 2K kijelzős, és bőven látszik a különbség a Full HD-hoz képest.
Ma már egy követ nem lehet eldobni anélkül, hogy telibe ne találna egy 4K-s Netflix, Youtube vagy Amazon Prime Video tartalmat.
Örülök, hogy ezeket a maguk teljességében élvezhetem ezen a készüléken is.
Ha a felbontás mellé odarakjuk az OLED kijelző tökéletes feketéit és végtelen kontrasztját, ez a gép tökéletessé válik a tartalomfogyasztás terén.

De mi a helyzet a napi munkavégzéssel?

A kijelző ott is szemkápráztató, de szerencsére nem szükséges gyönyörködni benne, amíg a gép homokórázással szórakoztatja az embert, mert nem nagyon van ilyen.
Bekapcsoláskor sem lassú, a kamerája a Windows Hello segítségével hamar beléptet, alvó módból pedig gyakorlatilag azonnal feláll a rendszer a kijelző felhajtása után.
Mintegy 150 megnyitott lappal sikerült importálnom a böngészőt az asztali készülékemből - meg se kottyant neki.
Halk Spotify a háttérben? Nem probléma.
Szövegszerkesztés? Gyerünk!
Kommunikáció USB eszközzel? Miért ne?
Mindeközben 500 megabites letöltés a háttérben Wifin keresztül? Ujjgyakorlat.

Az asztali gépem (ugyanennyi RAM-mal és egy i7-es, bár korosodó procival) ezekkel a folyamatokkal hajlamos darabonként fél perceket malmozni. Gondolom az SSD háttértár előnyei is kijönnek ilyenkor a laptopban.

Ha végeztünk a munkával, jöhet egy kis szórakozás?

A videós tartalmakról már írtam, de mi a helyzet a játékokkal? Azokat biztosan nem viszi el ez a kis gép 4K-ban dedikált videokártya hiányában, igaz?

Nem igaz. mosolygó smiley
Ahhoz képest, hogy én is ezt olvastam itt-ott, az első két játék, amivel kipróbáltam a rendszert (Heroes of Might & Magic III HD, Civilization V), kapásból gyönyörűen, 4K-ban indult.

Persze az erőforrásigényes akció- vagy autós játékok, főleg az elmúlt években megjelentek, nyilván nem fognak 4K-ban futni egy 1.2 kg-os laptopon. Én személy szerint ilyesmiket egyébként is konzolon játszom, a PC-t megtartom a stratégiákra és egyebekre.
De hogy rögtön ellent is mondjak, a brutál gyors, szép és szórakoztató Burnout Paradise autós zúzda például döccenésmentesen fut a gépen 4K-ban.
Heroes of Might & Magic V? 2006-os játék. Azt sem tudtam, hogy támogatja a 4K felbontást.
És mégis! Kombinálva ezt és az OLED kijelzőt, nem csak soha nem nézett ki szebben a játék, de még mai szemmel is tetszetős.

Röviden: számomra egészen döbbenetes, milyen teljesítményt képes elérni egy integrált videokártya manapság. Az Intel Iris Xe minden előzetes várakozásomat felülmúlta.

Hang.
Mit várjon az ember egy ultrahordozható notebooktól? Dolby Atmos térhangzást? Dübörgő basszust?
Nyilván nem.
Ugyanakkor szégyenkeznie sem kell. A beépített hangszórók érezhető sztereó hangképet produkálnak, amely még magasabb hangerőn is torzításmentes marad. A zenék tisztán és kellemesen szólnak.
Ráadásul kapunk hozzá egy appot, amin keresztül DTS módot is konfigurálhatunk, és a tesztjeim alapján meglepően jól tud térhangzást is leképezni.

Billentyűzet.
Számomra egy laptop annyit ér, amennyire hatékonyan gépelni tudok rajta. Egy új laptop vásárlásánál ez egy picit mindig lutri, hiszen mindenkinek megvannak a saját preferenciái, amitől valószínűleg el kell majd térni ilyen-olyan mértékben.
Esetemben az asztali gépemen is ilyen chiclet típusú billentyűzetet használok, így ez nem igényelt különösebb megszokást. A kis méret miatti esetlegesen összenyomott billentyűktől jobban tartottam, de szerencsére ebben sem vettem észre különbséget. A készüléken a billentyűzet "faltól falig" terjed, így maradt nekik elég hely.
A kompakt méret árnyoldala ugyanakkor a Delete, Home, PgUp, PgDown, End billentyűk jobb szélső sorba kerülése, ami olykor téves leütést eredményez az Enter vagy a Backspace helyett.
Örömteli viszont egy dedikált billenytű (és LED) megléte, amellyel vagy az F1-F12, vagy a laptoppal kapcsolatos funkciógombokat (fény- és hangerőszabályozás, billentyűvilágítás kapcsolása stb.) preferálhatjuk. Mivel ezek ugyanazon billenytűkön helyezkednek el, így mindenki beállíthatja (és átállíthatja) az adott helyzetben számára kényelmesebb megoldást.
A Caps Lock a másik olyan billentyű, amelynek saját kis LEDje van, amely akkor aktív, ha bekapcsoltuk.

Kifejezett elvárásom a billentyűzet háttérvilágítása, ami még az asztali környezetemben is elkerülhetetlen, egy laptopon pedig számomra kizáró ok lenne a hiánya.
A készüléken három fokozatban lehet ezt állítani. Talán jobban örültem volna egy fénymérő szenzor+automatikus beállítás kombónak, de mivel a leghalványabb fokozat eddig bőven elégnek bizonyult a sötétben és nem volt intruzív világosban sem, igazából ez sem probléma.
A billentyűvilágítás színe egyébként a készülék elegáns vörösréz vonalvezetéséhez idomul, kifejezetten kellemes a szemnek.

Kreatív bónusz az érintőpárnába integrált digitális NumberPad. Érintésre be- és kikapcsolható, közben elvileg lehet tovább navigálni a készüléket is ugyanitt, de azért nem mindig egyértelmű a rendszernek, mit szeretnénk. Ha azonban egyébként is külső egeret használunk, örülni fogunk a szép, méretes NumPadnek.
Többször használtam már, elég gyorsan aktiválható ahhoz, hogy ne akarjunk más megoldáshoz folyamodni. Egyszerű, nagyszerű. Bírom a kreatív gyártókat. Kudos, Asus!

Használati módok.
A laptop mód mellett a készülék érzékeli, ha elforgatják, ilyenkor rákérdez a tablet módra (vagy akár automatikusan is átvált).
Ez hasznos lehet olvasáshoz, tartalomfogyasztáshoz, érintős játékokhoz stb.
Ehhez jól jön a csomagban kapott Asus Pen is, amely használatával nem kell összetapicskolnunk és utána állandóan törölgetnünk a képernyőt.
Az érintős tollat a készülék tetejére beépített mágnesek segítségével tudjuk rögzíteni, amikor éppen nem használjuk, így mindig kéznél lesz.
Az Asus által a készülék mellé adott könnyű hordtáskába szintén bele tudjuk így tollal együtt rakni a gépet.

A hatalmas öröm mellett, amit az Asus ZenBook Flip S géppel kapcsolatban általánosságban érzek, nem szeretnék elsiklani a negatívumai felett sem.

Először is, az üzemidő.
Azt az OLED-es telefonok kapcsán évek óta tudjuk, hogy ez a típusú kijelző kevesebbet fogyaszt, ha sötét, és szignifikánsan többet, ha világos színű dolgokat kell megjelenítenie. Emiatt már gyárilag a Windows 10 sötét módját aktiválva érkezett a készülék egy sötét, ASUS háttérképpel.
Ugyanakkor ezek sem képesek megakadályozni a 4K felbontással eleve együtt járó magasabb fogyasztást (8 millió képpont vs 2 millió képpont egy Full HD kijelző esetén).
Átlagos használattal itthon 3-4 óráig bírja a készülék egy feltöltéssel. Ez kifejezetten kevés.
Ugyanakkor a munkahelyemen alig kisebb terheléssel 6-7 órán keresztül vidáman dolgozik akksiról.
Ennek a jelentős különbségnek az okát a mai napig nem tudom, előfordulhat, hogy a Wifivel van összefüggésben. (A munkahelyen két méterre van tőle a modem router, itthon két szobányira, a munkahelyi sebesség kategóriákkal az otthoni alatt, itthon a távolság és a sebesség miatt alighanem jóval többet fogyaszt a vevője.)
Tesztem alapján a munkahelyen a youtube-os videólejátszás (50% fényerőn, 20% hanggal) 8%-ot meríti az akksit fél óra alatt. (Vagyis kb. 6 óra folyamatos videolejátszást tudna telepről.)

Másodszor, a portok.
Két Thunderbolt 4 portot is kapunk? Pozitív!
De mindkettő ugyanazon az oldalon van? Miért?! Így gyakorlatilag kizárólag bal kéz felől tudjuk tölteni a gépet, jobb oldalról nem. Kár.
Analóg audio csatlakozó? Az sajnos nincs. (Bár van USB-s átalakító a csomagban, ami örömteli figyelmesség, de az az egy szem USB port másra is kellene...) Nehéz elhinni, hogy nem fért volna el, könnyebb elhinni, hogy ha az Apple is lehagyhatta, akkor mostantól bárki lehagyhatja. Kár.

3. Melegedés.
Valószínűleg általános probléma az ultrahordozható szegmensben. Igen, a gép alja meglehetősen meleg lesz, ha megdolgoztatjuk, kellemetlen ölben tartani ilyenkor. (Kivéve mondjuk télen, ha fázunk, akkor örülni fogunk neki. )
Ebben az esetben (is) jól jön az elforgatható billentyűzet. Ha felpolcoljuk a térdünket, rátesszük "félbehajtva", a tetejénél megtámasztva, volt-nincs probléma.

4. Kinyitás.
Egy kézzel nyílik, tehát jól van kisúlyozva. Pozitív.
Viszont mivel csak minimális helyet hagytak alul, az ujjunk eleinte igencsak nehezen találja ezt, aminek a mókás következménye az lesz, hogy tologatni fogjuk a laptopot hátrafelé, továbbra is csukott állapotban. (Volt alkalmam kipróbálni a HP Spectre x360 megoldását, ott bizony nem tapasztaltam ilyen problémát.) Sajnos ezen a másik kezünk sem tud sokat segíteni, nincs hol megfogni vele a készüléket. Ha pedig mögétesszük az ujjunkat, a kinyitással egyidőben azt kockáztatjuk, hogy leszelünk belőle egy darabot.
Nyilván mindez idővel megszokható, semmiképp nem dealbreaker, egyszerűen kellemetlen. Ha csak egy picit vastagabb részt hagynak ki alul, ez nem fordulhatna elő.

Összegzés:
többet kaptam annál, mint amit vártam. Ez a kis vékony, ultrakompakt cucc nem csak képes volt kiváltani az asztali számítógépemet, szinte minden műveletben gyorsabbnak lenni annál, de a fantasztikus 4K OLED kijelzőjének köszönhetően olyan új dolgokat mutatott, amiket addig számítógépen sosem tapasztalhattam.

Végre valami, ami a tartalomfogyasztást egy számítógépen nem degradálja másodlagossá, hanem kifejezetten élvezetessé teszi! Mondják, hogy aki egyszer ránéz egy ilyen kijelzőre, nehezen megy vissza a Full HD IPS-re. Esetemben ez történt.
Remélhetőleg hosszú évekig hű társam lesz majd.
Ejha, ezt a hsz-t nem apróztad el. röhögő smiley

válasz erre

szako

3 éve, 4 hónapja és 10 napja

Nemrég vettem egy ilyen készüléket. A fő cél az asztali gépem kiváltása volt, mivel hamarosan várhatóan sokat fogok utazni (ha lecseng végre a járvány), és a munkavégzéshez szükségem lesz egy számítógépre a kezem ügyében.
Emiatt az ultrakompakt szegmens jöhetett szóba elsősorban, szükséges volt, hogy a gép bírjon némi gyűrődést, legyen benne elég kraft, és akár évekig ki tudjon szolgálni.
Mivel a telefonom és a tévém is OLED kijelzős, adta magát, hogy a laptopom is ilyen legyen.
A HP Spectre x360 13 és az Asus ZenBook Flip S között vacilláltam, végül utóbbi mellett döntöttem, elsősorban mert árban jóval a HP alatt volt. (Hatszámjegyű különbséggel.)

Nem tudom, miért mondják, hogy a 4K overkill egy 13.3"-os kijelzőn. A negyedekkora telefonom 2K kijelzős, és bőven látszik a különbség a Full HD-hoz képest.
Ma már egy követ nem lehet eldobni anélkül, hogy telibe ne találna egy 4K-s Netflix, Youtube vagy Amazon Prime Video tartalmat.
Örülök, hogy ezeket a maguk teljességében élvezhetem ezen a készüléken is.
Ha a felbontás mellé odarakjuk az OLED kijelző tökéletes feketéit és végtelen kontrasztját, ez a gép tökéletessé válik a tartalomfogyasztás terén.

De mi a helyzet a napi munkavégzéssel?

A kijelző ott is szemkápráztató, de szerencsére nem szükséges gyönyörködni benne, amíg a gép homokórázással szórakoztatja az embert, mert nem nagyon van ilyen.
Bekapcsoláskor sem lassú, a kamerája a Windows Hello segítségével hamar beléptet, alvó módból pedig gyakorlatilag azonnal feláll a rendszer a kijelző felhajtása után.
Mintegy 150 megnyitott lappal sikerült importálnom a böngészőt az asztali készülékemből - meg se kottyant neki.
Halk Spotify a háttérben? Nem probléma.
Szövegszerkesztés? Gyerünk!
Kommunikáció USB eszközzel? Miért ne?
Mindeközben 500 megabites letöltés a háttérben Wifin keresztül? Ujjgyakorlat.

Az asztali gépem (ugyanennyi RAM-mal és egy i7-es, bár korosodó procival) ezekkel a folyamatokkal hajlamos darabonként fél perceket malmozni. Gondolom az SSD háttértár előnyei is kijönnek ilyenkor a laptopban.

Ha végeztünk a munkával, jöhet egy kis szórakozás?

A videós tartalmakról már írtam, de mi a helyzet a játékokkal? Azokat biztosan nem viszi el ez a kis gép 4K-ban dedikált videokártya hiányában, igaz?

Nem igaz. mosolygó smiley
Ahhoz képest, hogy én is ezt olvastam itt-ott, az első két játék, amivel kipróbáltam a rendszert (Heroes of Might & Magic III HD, Civilization V), kapásból gyönyörűen, 4K-ban indult.

Persze az erőforrásigényes akció- vagy autós játékok, főleg az elmúlt években megjelentek, nyilván nem fognak 4K-ban futni egy 1.2 kg-os laptopon. Én személy szerint ilyesmiket egyébként is konzolon játszom, a PC-t megtartom a stratégiákra és egyebekre.
De hogy rögtön ellent is mondjak, a brutál gyors, szép és szórakoztató Burnout Paradise autós zúzda például döccenésmentesen fut a gépen 4K-ban.
Heroes of Might & Magic V? 2006-os játék. Azt sem tudtam, hogy támogatja a 4K felbontást.
És mégis! Kombinálva ezt és az OLED kijelzőt, nem csak soha nem nézett ki szebben a játék, de még mai szemmel is tetszetős.

Röviden: számomra egészen döbbenetes, milyen teljesítményt képes elérni egy integrált videokártya manapság. Az Intel Iris Xe minden előzetes várakozásomat felülmúlta.

Hang.
Mit várjon az ember egy ultrahordozható notebooktól? Dolby Atmos térhangzást? Dübörgő basszust?
Nyilván nem.
Ugyanakkor szégyenkeznie sem kell. A beépített hangszórók érezhető sztereó hangképet produkálnak, amely még magasabb hangerőn is torzításmentes marad. A zenék tisztán és kellemesen szólnak.
Ráadásul kapunk hozzá egy appot, amin keresztül DTS módot is konfigurálhatunk, és a tesztjeim alapján meglepően jól tud térhangzást is leképezni.

Billentyűzet.
Számomra egy laptop annyit ér, amennyire hatékonyan gépelni tudok rajta. Egy új laptop vásárlásánál ez egy picit mindig lutri, hiszen mindenkinek megvannak a saját preferenciái, amitől valószínűleg el kell majd térni ilyen-olyan mértékben.
Esetemben az asztali gépemen is ilyen chiclet típusú billentyűzetet használok, így ez nem igényelt különösebb megszokást. A kis méret miatti esetlegesen összenyomott billentyűktől jobban tartottam, de szerencsére ebben sem vettem észre különbséget. A készüléken a billentyűzet "faltól falig" terjed, így maradt nekik elég hely.
A kompakt méret árnyoldala ugyanakkor a Delete, Home, PgUp, PgDown, End billentyűk jobb szélső sorba kerülése, ami olykor téves leütést eredményez az Enter vagy a Backspace helyett.
Örömteli viszont egy dedikált billenytű (és LED) megléte, amellyel vagy az F1-F12, vagy a laptoppal kapcsolatos funkciógombokat (fény- és hangerőszabályozás, billentyűvilágítás kapcsolása stb.) preferálhatjuk. Mivel ezek ugyanazon billenytűkön helyezkednek el, így mindenki beállíthatja (és átállíthatja) az adott helyzetben számára kényelmesebb megoldást.
A Caps Lock a másik olyan billentyű, amelynek saját kis LEDje van, amely akkor aktív, ha bekapcsoltuk.

Kifejezett elvárásom a billentyűzet háttérvilágítása, ami még az asztali környezetemben is elkerülhetetlen, egy laptopon pedig számomra kizáró ok lenne a hiánya.
A készüléken három fokozatban lehet ezt állítani. Talán jobban örültem volna egy fénymérő szenzor+automatikus beállítás kombónak, de mivel a leghalványabb fokozat eddig bőven elégnek bizonyult a sötétben és nem volt intruzív világosban sem, igazából ez sem probléma.
A billentyűvilágítás színe egyébként a készülék elegáns vörösréz vonalvezetéséhez idomul, kifejezetten kellemes a szemnek.

Kreatív bónusz az érintőpárnába integrált digitális NumberPad. Érintésre be- és kikapcsolható, közben elvileg lehet tovább navigálni a készüléket is ugyanitt, de azért nem mindig egyértelmű a rendszernek, mit szeretnénk. Ha azonban egyébként is külső egeret használunk, örülni fogunk a szép, méretes NumPadnek.
Többször használtam már, elég gyorsan aktiválható ahhoz, hogy ne akarjunk más megoldáshoz folyamodni. Egyszerű, nagyszerű. Bírom a kreatív gyártókat. Kudos, Asus!

Használati módok.
A laptop mód mellett a készülék érzékeli, ha elforgatják, ilyenkor rákérdez a tablet módra (vagy akár automatikusan is átvált).
Ez hasznos lehet olvasáshoz, tartalomfogyasztáshoz, érintős játékokhoz stb.
Ehhez jól jön a csomagban kapott Asus Pen is, amely használatával nem kell összetapicskolnunk és utána állandóan törölgetnünk a képernyőt.
Az érintős tollat a készülék tetejére beépített mágnesek segítségével tudjuk rögzíteni, amikor éppen nem használjuk, így mindig kéznél lesz.
Az Asus által a készülék mellé adott könnyű hordtáskába szintén bele tudjuk így tollal együtt rakni a gépet.

A hatalmas öröm mellett, amit az Asus ZenBook Flip S géppel kapcsolatban általánosságban érzek, nem szeretnék elsiklani a negatívumai felett sem.

Először is, az üzemidő.
Azt az OLED-es telefonok kapcsán évek óta tudjuk, hogy ez a típusú kijelző kevesebbet fogyaszt, ha sötét, és szignifikánsan többet, ha világos színű dolgokat kell megjelenítenie. Emiatt már gyárilag a Windows 10 sötét módját aktiválva érkezett a készülék egy sötét, ASUS háttérképpel.
Ugyanakkor ezek sem képesek megakadályozni a 4K felbontással eleve együtt járó magasabb fogyasztást (8 millió képpont vs 2 millió képpont egy Full HD kijelző esetén).
Átlagos használattal itthon 3-4 óráig bírja a készülék egy feltöltéssel. Ez kifejezetten kevés.
Ugyanakkor a munkahelyemen alig kisebb terheléssel 6-7 órán keresztül vidáman dolgozik akksiról.
Ennek a jelentős különbségnek az okát a mai napig nem tudom, előfordulhat, hogy a Wifivel van összefüggésben. (A munkahelyen két méterre van tőle a modem router, itthon két szobányira, a munkahelyi sebesség kategóriákkal az otthoni alatt, itthon a távolság és a sebesség miatt alighanem jóval többet fogyaszt a vevője.)
Tesztem alapján a munkahelyen a youtube-os videólejátszás (50% fényerőn, 20% hanggal) 8%-ot meríti az akksit fél óra alatt. (Vagyis kb. 6 óra folyamatos videolejátszást tudna telepről.)

Másodszor, a portok.
Két Thunderbolt 4 portot is kapunk? Pozitív!
De mindkettő ugyanazon az oldalon van? Miért?! Így gyakorlatilag kizárólag bal kéz felől tudjuk tölteni a gépet, jobb oldalról nem. Kár.
Analóg audio csatlakozó? Az sajnos nincs. (Bár van USB-s átalakító a csomagban, ami örömteli figyelmesség, de az az egy szem USB port másra is kellene...) Nehéz elhinni, hogy nem fért volna el, könnyebb elhinni, hogy ha az Apple is lehagyhatta, akkor mostantól bárki lehagyhatja. Kár.

3. Melegedés.
Valószínűleg általános probléma az ultrahordozható szegmensben. Igen, a gép alja meglehetősen meleg lesz, ha megdolgoztatjuk, kellemetlen ölben tartani ilyenkor. (Kivéve mondjuk télen, ha fázunk, akkor örülni fogunk neki. )
Ebben az esetben (is) jól jön az elforgatható billentyűzet. Ha felpolcoljuk a térdünket, rátesszük "félbehajtva", a tetejénél megtámasztva, volt-nincs probléma.

4. Kinyitás.
Egy kézzel nyílik, tehát jól van kisúlyozva. Pozitív.
Viszont mivel csak minimális helyet hagytak alul, az ujjunk eleinte igencsak nehezen találja ezt, aminek a mókás következménye az lesz, hogy tologatni fogjuk a laptopot hátrafelé, továbbra is csukott állapotban. (Volt alkalmam kipróbálni a HP Spectre x360 megoldását, ott bizony nem tapasztaltam ilyen problémát.) Sajnos ezen a másik kezünk sem tud sokat segíteni, nincs hol megfogni vele a készüléket. Ha pedig mögétesszük az ujjunkat, a kinyitással egyidőben azt kockáztatjuk, hogy leszelünk belőle egy darabot.
Nyilván mindez idővel megszokható, semmiképp nem dealbreaker, egyszerűen kellemetlen. Ha csak egy picit vastagabb részt hagynak ki alul, ez nem fordulhatna elő.

Összegzés:
többet kaptam annál, mint amit vártam. Ez a kis vékony, ultrakompakt cucc nem csak képes volt kiváltani az asztali számítógépemet, szinte minden műveletben gyorsabbnak lenni annál, de a fantasztikus 4K OLED kijelzőjének köszönhetően olyan új dolgokat mutatott, amiket addig számítógépen sosem tapasztalhattam.

Végre valami, ami a tartalomfogyasztást egy számítógépen nem degradálja másodlagossá, hanem kifejezetten élvezetessé teszi! Mondják, hogy aki egyszer ránéz egy ilyen kijelzőre, nehezen megy vissza a Full HD IPS-re. Esetemben ez történt.
Remélhetőleg hosszú évekig hű társam lesz majd.

válasz erre

Fikarc

3 éve, 9 hónapja és 24 napja

De jók a képek! mosolygó smiley Atom kis műszernek tűnik, Zenbookok rohadt jók.

válasz erre

login_password

3 éve, 9 hónapja és 24 napja

Jó kis gép. Bár szerintem minden zenbook nagyon jó. Dizajnosak és erősek.

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 9 hónapja és 25 napja

Nem sok 4K egy ekkorka gépbe? meglepett smiley

válasz erre

Levi87

3 éve, 9 hónapja és 25 napja

Másfél évtizede vagyok Apple fan, köztük a MacBookkal, de ez a gép nagyon csinos. És brutál erős.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 9 hónapja és 25 napja

Uhh de dög ez a cucc! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 9 hónapja és 25 napja

Azért ez nem gyenge cucc. Ilyen kis laptopba 4K bakker, és a súlya is milyen durva. Nagyon tud az Asus, baszki.

válasz erre

TEchie

3 éve, 9 hónapja és 25 napja

Brutál jól néz ki! meglepett smiley

válasz erre