Apple Watch Series 8 teszt - kevés változás sok pénzért

2022. október 05.
89.3291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Mint minden évben, idén sem maradhatott el az Apple új óráinak bemutatása, ahol az igazi nagyágyút a 2022-es lineupban az Apple Watch Ultra jelenti, amely egy leginkább extrém sportolóknak és az időmérőt speciális környezetben használóknak ajánlott készülék - mi azonban most a normál Seriest vettük górcső alá.


Az Apple Watch Series 8 több mint két hete van használatban nálunk, jómagam egy Series 5-ről váltottam, így az újdonságok sora elméletileg meg kéne hogy lepjen. Elméletileg, mert hogy a gyakorlatban első ránézésre - sőt másodikra is - kevés olyan elem fedezhető fel, ami radikális változásokat hozott volna.

Persze mindez az első percek alapján mondható csak el, a tartós használat közben előjönnek a változások, és mint általában mindig, az ördög a részletekben rejlik. A Series 8-cal nagyjából egyidőben érkezett meg a WatchOS 9 is, ami az újdonságok sorát hozta magával, és bár régebbi órákon is fut a rendszer, több funkciójához mindenképpen a legújabb szériás óra is kell.

Kezdjük is a kinézettel: az Apple Watch Series 7-tel lett bevezetve az elődökhoz képest egy milliméterrel nagyobb készülékház, és egy kissé vékonyabb káva, ami a mostani iterációban nem változott, tehát továbbra is 41 és 45 mm-es órák kaphatók, ezek közül mindkettőben van sima wifis és mobilnetes verzió is.

A tavalyi évhez képest két új funkció érkezett

A tavalyi évhez képest két új funkció érkezett


Sok újdonság tehát nem érkezett a 2021-es évhez képest, két komoly kivétellel: ezek pedig a bőr hőmérséklet mérő szenzor és az ütközés-detektálás. Mindkét funkció nélkül lehet élni, de nem rossz hogy ha van. A hőmérséklet mérés egyébként nem szabadon választott, az óra ezt rendszeres időközönként méri magától, tehát nem tudjuk kvázi lázmérőként használni az óránkat.

Az ütközés-detektálás értelemszerűen balesetek esetén hasznos funkció - reméljük sosem lesz rá szükségünk - és gyakorlatilag ugyanaz mint ami az idei iPhone-okba is bekerült, tehát ha valakinél telefon is van - legtöbben azért ilyenek vagyunk - akkor plusz nem nyújt az óra ebben. Működését tekintve egyébként a hirtelen sebesség csökkenést méri, vész esetén pedig értesíti a hatóságokat is.

Az új WatchOS-szel végre megérkezett a normális alvás mérés is, ez már régóta váratott magára. Az alvásfázisok elemzésével kiderül, mennyi időt töltünk REM-fázisban, felületes és mély alvássban, vagy éppen ébren.

A WatchOS 9 rengeteg újítást hozott, főleg az Edzésben

A WatchOS 9 rengeteg újítást hozott, főleg az Edzésben


Fontos azonban hogy bizonyos helyzetekben nem feltétlenül lesz hasznos a funkció, hiszen ha valaki például úgy alszik, hogy a párna alatt tartja a kezét, az óra esetleg túl is melegedhet, ami kellemetlen meglepetést okozhat az éjszaka közepén. Ez nyilván nem csak az Apple Watch esetén van így.

Azonban a hőmérsékletmérés funkciónak köszönhetően például a hölgyek menstruációjának jelzésében, mérésében, a peteérés előrejelzésében sokkal pontosabb információkkal tud szolgálni az óra mint eddig - ezt a funkciót petefészek híján nem tudtam tesztelni.

Az új rendszerrel érkezett még néhány apróság, ilyen például a gyógyszer vagy vitaminok bevételére emlékeztető funkció, az Edzés appot teljesen kimaxolták, megérkezett többek között a pulzuszónák mérés, ami futóknak, úszóknak vagy egyéb sportokat végzőknek lesz nagy segítség. De az óra már ritmust is tud diktálni, hogy a legomptimálisabban mozgathassuk meg minden porcikánkat.

Olyan finomságokkal bővült még az app, mint a triatlonosok számára kedvező automatikus váltás úszás, biciklizés és futás között.

Az új számlapok között van bohókás de komoly is

Az új számlapok között van bohókás de komoly is


Az eddig is megtalálható funkciók természetesen továbbra is elérhetők: nagyszerűen működik a pulzusmérés, a véroxigénszint mérése, az EKG - ez például a pitvarfibrilláció jeleit tökéletesen felismeri és figyelmeztet, ráadásul most már azt is nyomon követhetjük, hogy ezek az esetek mennyi ideig tartanak. Az előzmények megőrzésével pedig előrejelzéseket is tud küldeni az óra. Mindemellett természetesen víz és porálló a Watch Series 8 is.

Mivel a teszt készítőjeként én Series 5-ről váltottam, így hozott némi újdonságot az új óra, ami egyébként - ha nem hasonlítjuk az elődeivel össze - magasan a legjobb készükék az okosórák között, mind anyaghasználatát, mind szerelési minőségét, mind funkcióit tekintve.

Egyedül az ára az, ami földbe döngölheti az összképet, attól függően hogy csak wifi vagy wifi + cellular a Watch, a 41 mm-es 209.990 - 259.990 forint, a 45 mm-es 224.990 - 274.990 forint, ha pedig a rozsdamentes acéltokot választjuk, 369.990 vagy 394.990 forintot kell a kasszáknál hagynunk.

Bár végül saját készülékkel teszteltünk, az iStyle biztosított tesztkészüléket, amit ezúton is köszönünk!
 
  • Funkciók
    9
  • Ár/érték
    6
  • Dizájn
    8
  • Használhatóság
    9

Megvételre ajánlott

80%
6 hozzászólás

TEchie

1 éve, 7 hónapja és 25 napja

Durván felment az ár, az elsőt még valami 124 ezerért vettem. röhögő smiley

válasz erre

inkognito

1 éve, 8 hónapja

Én vettem új órát, az enyim már régi 4-es volt, szóval itt volt az ideje. Akksiidő jó de kb ennyi az újdonság.

válasz erre

Porthos

1 éve, 8 hónapja

Korrekt teszt!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 8 hónapja és 1 napja

Úgy tudom még a chip is ugyanaz benne amúgy.

válasz erre

Levi87

1 éve, 8 hónapja és 1 napja

Én is Series 5-ről váltottam, nekem megérte, de tény hogy 7-ről nem váltottam volna, ár érték arányban az most a legerősebb.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 8 hónapja és 1 napja

Köszi a csodálatos kormánynak hogy ilyen mélységekbe taszították a forintot!! szomorú smiley

válasz erre