Apple Special Event Keynote beszámoló

2017. szeptember 13.
45.1951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Az idei Apple keynote több szempontból is különleges volt. Az egyik ilyen maga a lokáció, ugyanis megnyitotta kapuit a Steve Jobs Theater, ami az almás campus legnagyobb, legmodernebb előadói helyszíne. A másik igazi újdonság pedig az iPhone X, ami az előzetes várakozásoknak megfelelően megérkezett és ugyan valószínűleg nem tarolja le a mobil piacot, de ettől függetlenül egy piszkosul jó, előremutató telefon. Persze horror áron.


Almáék sosem titkolták, hogyha egyszer elkészül az új központjuk Californiában, akkor minden prezentációjukat, termékbemutatójukat ott szeretnének és fogják is megtartani. Ez már idén elkezdődött, noha maga a létesítmény még mindig építés alatt van, de ha minden jól megy, talán még az idei évben birtokba vehetik az alkalmazottak. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Tim Cook az eseményt.

Természetesen a méltán dicsért Steve Jobs szavai ott keringtek a levegőben, továbbá Tim is megerősítette, hogy az általa megálmodott utat követik, senki emberfiáért le nem térnének róla. Szép és őszinte gesztus volt ez, noha talán a félteremnyi SJ fotót nem kellett volna ennyire beletolni az arcunkba, de ez csak ízlés dolga, nyilván.

Művészeknek is helyt adnak most már az Apple Store-ok és Townsquare lesz a nevük

Művészeknek is helyt adnak most már az Apple Store-ok és Townsquare lesz a nevük


A campus dicsérgetése után megérkezik a retail vezető, aki bemutatja, hogyan alakítják át a meglévő üzleteiket. Az egész a névvel kezdődik, ugyanis innentől kezdve csak Townsquare-nek hívják majd őket. A cél az, hogy olyan közösségi tereket hozzanak létre helyi művészek, kreatív vezetők, zenészek segítségével, ahol az alkotás és a jó ötletek megosztása pontosa ugyanolyan fontos, mint a kötetlen beszélgetések, fotós technikák gyakorlása vagy az önkifejezés.

Mutat látványterveket is, hogyan fognak festeni a nagyobb városokban ezek a terek. Elképesztő, na. Persze itthon ne nagyon álmodozzunk ilyesmiről, ehhez Chicagoba, New Yorkba, Párizsba vagy Milánóba kell elutaznunk. Jöjjenek a termékek!

Apple Watch Series 3

A kellően felfokozott hangulatban újfent TC foglalja el a pódiumot és rátérünk a prezentáció lényegi dolgaira, a termékekre. Rögtön az Apple Watch-csal kezd, meg persze az elmaradhatatlan számokkal. Állítása szerint a Series 2-es óra megjelenésével lenyomtak minden más gyártót (Rolex, Longines, Hublot és a társaikat), persze azt nem teszi hozzá, hogy egészen pontosan miben. A vevői elégedettség 97%-os, erről kapunk egy kisfilmet, ami elég profin van megvalósítva. Itt hétköznapi emberek leveleket olvasnak fel arról, hogyan segített nekik az óra a különféle tevékenységeikben.

Megérkezett az LTE-s Apple Watch - kár hogy hozzánk nem

Megérkezett az LTE-s Apple Watch - kár hogy hozzánk nem


Ezek után kis kitérőt tesznek a szeptember 19-én megjelenő watchOS 4-re, egészen pontosan egy új, a szívünkkel kapcsolatos funkcióra. Többek között folyamatosan monitorozza óránk annak állapotát, sokkal részletesebb adatokat kérhetünk majd le a sportolás után, de figyelmeztet minket akkor is, ha nyugalmi helyzetben szélsőségesen kilengő értékeket mutat.

A pletykák igaznak bizonyultak az új modellel kapcsolatban, ugyanis tényleg SIM-kártyás variánst kapunk, beépített GPS-szel és magasságmérővel. Egy virtuális kártyát képzeljetek el, ami szinkronizál telefonunkkal, tehát nem kell semmit beledugni a készülékbe, viszont hívást indíthatunk és fogadhatunk innentől kezdve, nem szükséges hogy a mobilunk a közelben legyen.

Egy nagyon látványos kis bemutatóval prezentálják ezt, meglepően jól szól a pici mikrofon a csuklón. Számunkra viszont ez csak vágyálom maradhat, ugyanis kicsiny országunkba egyelőre nem érkezik ebből a fajtából, mivel nem szerződtek le olyan partnerrel, aki ilyen virtuális SIM-et biztosítana. Érkezik amúgy egy normál kiadás is, ezt minden további nélkül megvásárolhatjuk 119 990 Ft-os áron. Piros színű amúgy a digitális korona azon, ami cellular képes, így nem lehet összekeverni őket.

Jön az Apple TV-re a Netflix és az Amazon Prime

Jön az Apple TV-re a Netflix és az Amazon Prime


Apple TV 4K

Ezt követően az egyik legkisebb üzletág vezetője veszi át a mikrofont, hogy lerántsa a leplet az újgenerációs Apple TV-ről, ami már 4K HDR képes. Sajnos itt igazi újdonságot nem kapunk, de erősebb processzort szereltek bele (egészen pontosan az A10 Fusion-t, ami az iPad Pro-ban is dübörög), így az erre írt játékok már egészen komoly szintet képviselhetnek.

Az előadás alatt promózott is egyet a thatgamecompany a már most nagyszerűen festő Sky című alkotással. Ez az a csapat, akiknek a PlayStation konzolokon nagy sikert arató Journey nevű csodát is köszönhetjük. Az már most borítékolható, hogy az eddigieknél is összetettebb játékok érkeznek a mobileszközökre és az Apple TV-re is.

4K HDR-ben támad az új TV, sokkal erősebb processzorral

4K HDR-ben támad az új TV, sokkal erősebb processzorral


Az új tvOS egyébként főleg kényelmi funkciókkal gazdagodik, kiírja például egy kosármeccs eredményét és a hátralévő időt, ha esetleg bele akarnánk nézni. Az új Pókemberrel demózzák a 4K HDR felbontást, tényleg elképesztően gyönyörű, persze ehhez szükségünk van egy olyan TV-re, amin ez látszik is.

A legtöbb tartalomszolgáltatóval leszerződtek, így az utolsó negyedévben elérhető lesz a Netflix és az Amazon Prime 4K-s kínálata, több mással egyetemben. Érkezik amúgy egy sima FullHD-s verzió is, ami nyilván csak az új processzort kapta meg. Szeptember 15-től rendelhetőek egyébként. A normál, 32 gigás kiadás 52 990 Ft-tól, míg a 4K-s 32 gigás 62 990 Ft-ért zsákolható be. Utóbbiból kapunk 64 gigásat, 69 990 Ft-ért.

iPhone 8, 8 Plus

Itt már kicsit érezhető volt a közönség frusztráltsága, hiszen semmi olyan információt nem kaptak, amit ne tudtak volna jó előre, plusz titkon ez mégiscsak egy iPhone esemény, ugye. Nem is borzolták tovább az idegrendszerünket, némi visszaemlékezés után meg is kapjuk a kötelező kisfilmet a két újdonságról, az iPhone 8 és 8 Plus-ról. Idén elhagyták az S megjelölést, így egy új verzióra ugrottunk. A telefonok külsőre szinte teljesen megegyeznek a hetes sorozattal, persze eltérések vannak.

Az iPhone 8 és iPhone 8 Plus is elöl-hátul üveg...

Az iPhone 8 és iPhone 8 Plus is elöl-hátul üveg...


Mindkét változatnál maradt a kijelző mérete, ami pontosan 4,7 inch a simánál, 5,5 inch pedig a Plus-nál. A kávákon nem faragtak semmit, de üveg hát és előlapot kaptak, ami természetesen egy teljesen új technikával készültek. Hét rétegű borítás, amit űrtechnológiai minőségű oldalszegéllyel erősítettek tovább. Elvben macerás széttörni, de hát majd meglátjuk a törésteszteknél.

A11 Bionic processzornak hívják a készülékek lelkét, ami egyfelől piszkosul gyors, egészen pontosan 25%-al nőtt a sebesség, ami durva, mert már az előd sem egy reumás csiga. Összesen négy mag kapott helyet, amik akár egyszerre is képesek dolgozni amúgy. A grafikus kártyát is kukázták, helyette egy szintén saját megoldást pakoltak a készülékekbe, ami főleg fotózásnál mutatja meg a foga fehérjét.

A kamerák maradtak 12 megapixelesek, de egy kicsit még jobbak lettek természetesen. Az igazi újdonságot a 8 Plus-ban keressük, ugyanis a továbbfejlesztett portré módon kívül érkezik a portré megvilágítás, ami műtermi fények durván látványos dolgait hozza el a telefonra. Ezeken kívül mindkét készülék megkapta a True Tone kijelzőt, ami a környezet fényviszonyához igazítja a fehéregyensúlyt, széles színtartomány kezelése mellett.

...hogy tölthető legyen wireless

...hogy tölthető legyen wireless


Végre kapunk vezeték nélküli töltést is: a telefonok Qi technológiát használnak és az összes ilyen szabvánnyal ellátott töltővel kompatibilisek. Később nyilván érkezik az Apple saját megoldása, amivel egyszerre frissíthetjük az iPhone-t, Watch-ot meg az AirPods-ot. Komolyan ráfeküdtek még a kiterjesztett valóságra, ami az új grafikus chip segítségével elképesztően látványos lesz idővel.

Az iOS 11 persze már ezekre lesz optimalizálva, amit szeptember 19-től érhetünk majd el. További érdekesség, hogy megszűntek a 32 és 128 gigás tárhelyek, így 64 valamint 256-os dolgokat pakolhatunk kosarunkba. A kisebbik készülék 264 990 Ft-tól indul, míg a nagyobbik 303 990 Ft-tól. Az extra kapacitás nem kevés felárat jelent: 321 990 illetve 360 990 Ft-ra módosulnak így. Megjelenés Szeptember 29-én.

iPhone X

Viszonylag régóta követem a cég konferenciáit, de a nyolcas sorozat bejelentésénél volt szerintem eddig a leggyérebb a taps meg a hujjogás. Tim széles mosollyal az arcán foglalja el a pódiumot és érkezik az a mondat, amire mindenki várt. One more thing. 10 éve adták ki az első telefonjukat, ami alapjaiban változtatott meg tulajdonképp mindent, amiről addig azt hittük, hogy jó.

Az iPhone X-be mindent belepakolt az Apple, ami jelenleg a csúcs

Az iPhone X-be mindent belepakolt az Apple, ami jelenleg a csúcs


Most megpróbálják pontosan ugyanezt, így érkezik az igazi újdonság, az iPhone X (iPhone Ten, egészen pontosan). Itt már visszatért a publikum lelkesedése is. Az a helyzet, hogy tulajdonképp már minden kiszivárgott erről a masináról is, így az igazi katarzis elmarad, de tagadhatatlan, hogy élőben elképesztően gyönyörű.

5,8 inch-re hízott a mérete, viszont a faltól falig érő Super Retina Display kijelző miatt egyáltalán nem érezzük nagynak. A felbontás 1125x2436, ez 458 ppi, a technológia pedig OLED, de annak is a továbbfejlesztett változata. True Tone technológia. Elöl-hátul üveg, kiegészítve rozsdamentes acél oldalakkal. A legforróbb pletyka ennél a telefonnál talán a Touch ID volt. Nos, jelentem, hogy nincs rajta semmi ilyesmi, helyét a Face ID váltotta fel.

Ez tulajdonképp az Apple saját megoldása arra, hogy az arcunkkal oldjuk fel készülékünket. Horrorisztikus mennyiségű szenzort használnak ennek érdekében, amik a kijelző tetején, a belógó kis "félszigeten" kaptak helyet. Az arcfelismerés közben több mint 30.000 kis pontot vetít ki a rendszer arcunkra, így azonosítva azt. Mivel csak erre a részünkre koncentrál, így nem zavarja a borosta, a hajunk változása, a ráncosodás, a smink, a szemüveg vagy a szakáll.

Apple Special Event Keynote beszámoló - 9. kép

Itt jön képbe az A11 Bionic chip másik újdonsága, a neurális motor, ami tulajdonképp a gépi tanulást segíti elő, így igazából folyamatosan a legfrissebb információt raktározza el arcunkról, pontosan ezért nem zavarják meg a fenti dolgok. Kitértek a biztonsági szegmensre, állítólag nem verhető át ez a szisztéma. Challange nyilván accepted.

Általános derültséget váltott ki, amikor a Face ID segítségével az emojik hűen követték mozdulatainkat. Nyilván a beszélő, pillákat rebegtető kaki mókásan fest. A kamera felbontása maradt 12 megapixel, de dupla képstabilizálással rendelkezik, illetve megkap mindent, ami a 8 Plusban is elérhető. Videót 4K-ban 60 FPS sebességgel vehetünk fel, de 1080p-ben egészen 240 FPS-re lassíthatjuk.

A Qi töltés, 3D Touch és a többi nyalánkság természetesen elérhető, de ugye a kijelző mérete és elhelyezkedése miatt itt az iOS 11 máshogy fest, mint a sima készülékeknél. És akkor jöjjön az, amitől mindenki tartott. Igen, tényleg horror ára lesz, egészen pontosan a 64 gigás 379 990 Ft-tól érhető el, míg a 256-ért 436 990 Ft-ot kell kipengetnünk.

Apple Special Event Keynote beszámoló - 10. kép

A megjelenés nem most lesz, mivel egy kicsit még reszelniük kell, de November harmadikától kapható lesz az első körös országokban, ahova valószínűleg mi is bekerültünk.

Ez volt tehát az idei Apple Keynote. Nektek hogy tetszenek az új készülékek? Okozott bármi meglepetést még, vagy a kiszivárgott információk miatt nyúzott képpel ültétek végig az előadást? És a nagy kérdés: váltotok valamelyikre?
10 hozzászólás

petrovicsz

7 éve, 1 hónapja és 25 napja

Ez az egyszerre mindent töltő dokk fenomenális! meglepett smiley Az X szerintem egy nagyon korrekten összerakott telefon és valahol az árazást is megértem, persze nem az itthoni verziót, hanem az amerikait, ahol ez pár napos kereset...

válasz erre

Harder

7 éve, 1 hónapja és 26 napja

Napok óta próbálok megbarátkozni az X kinézetével, eddig nem sok sikerrel, a 8 még mindig sokkal jobban tetszik. Viszont amit hardveresen villantott az nagyon durva.

válasz erre

muki

7 éve, 2 hónapja

Akárki akármit mond, az hogy 30 ezer ponton ellenőrzi az arcot, forradalmi. A mozgó emojikon van aki nevet, én viszont azt látom hogy megérkezett a motion capture egy mobilba ami egyszerűen elképesztő! Jó készülékek lettek ezek. Nagyon jók.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 2 hónapja

Végre egy nem öntömjénező vagy épp fikázó, hanem egy lényegre törő beszámoló! mosolygó smiley Köszönöm, hogy valaki leírta mi is volt tegnap igazából és nem okoskodott mellé! röhögő smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 2 hónapja

Sok év után végre újra tök jó keynote volt, nekem tetszett. Időnként volt rizsa, de összességében jó volt.

válasz erre

VDemon

7 éve, 2 hónapja

Uhhhh ezek az árak... meglepett smiley A 440 ezer forint már nem normális. A 250 még ok, de ez nagyon nem ok.

Appletv viszont korrekt.

válasz erre

Kileah

7 éve, 2 hónapja

Amiből nálam biztos vétel lesz: Apple TV - erre (4K) vártam már mosolygó smiley, és iPhone 8. A 6S-t cserélem.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 2 hónapja és 1 napja

Az X eszméletlen jól néz ki, venném ha lenne rá keret. röhögő smiley Sajnos minden kiderült a pletykákból, ennek nagyon nem örülök de azért így is tudtak mutatni újat: portrémód überdurva, az X név sokakat meglepett (engem mondjuk nem mert megírtátok már egy hete röhögő smiley), az Appletv 4K filmára ugyanannyi mint a HD, az pedig rohadt jó dolog.

És az arcfelismerés is durva lesz ha minden igaz amit most láttunk.

válasz erre

Levi87

7 éve, 2 hónapja és 1 napja

iPhone X nagyon durva, de nem fogom tudni megvenni, ez már nagyon drága kategória. iPhone 8 rohadt jó lett, engem megvettek. Watch frissítés sajnos nem érint, LTE-vel kellett volna.

Apple TV-m sosem volt, viszont lassan látom értelmét mert ilyen procival azért futnak már rajta a játékok rendesen. mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 2 hónapja és 1 napja

Az Apple tv ára meglepő, azt hittem simán meg fogják emelni. Ez most nagyon pozitív. mosolygó smiley Az Airpods-ról nem írtatok, pedig az is megújult! kacsintó smiley

válasz erre